Hyppää pääsisaltöön
Tikissä

Metropolian blogit nostavat keskusteluun aiheita ammattikorkeakoulumme ja kumppaneidemme maailmasta: oppimisesta, työelämästä, yhteistyöstä, osaamisesta, uudistumisesta ja erilaisista kohtaamisista. Sisällöt edustavat kunkin kirjoittajan henkilökohtaisia näkemyksiä, Metropolian johtoryhmän Pelinavaajat-blogi ilmaisee Metropolian virallista kantaa. Tervetuloa vuoropuheluun kanssamme!

  • Uusimmat postaukset
  • Blogit
  • Metropolian bloggaajat
Tikissä
Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan sydämessä
1

Ympäristöystävällinen tapahtumatuotanto – hanketapahtumat suunnannäyttäjinä

Maija Rummukainen & Erika Poikolainen · 21.8.2023
Peter Nyman haastattelee Erno Launoa ja Mikko Karellia. Miehet istuvat rinnakkain tuoleilla yleisön edessä ja heidän takanaan on valkokankaalle heijastettu teksti What does it take to be innovative - SME business cases.
Kuva: Sebastian Lindroos

Tapahtumat ovat merkittäviä kohtaamispaikkoja ja tärkeä osa hanketoimintaa. Mitä ympäristönäkökulmia tapahtuman suunnittelussa on hyvä huomioida? Entä kuinka suuri vaikutus yksittäisellä tapahtumalla voi olla? Ympäristönäkökulmaa on hyvä pohtia monissa eri tapahtuman suunnittelun vaiheissa. Yhdellä tapahtumalla voi olla suurempi vaikutus, kuin äkkiseltään arvaisi. Tapahtumilla voidaan vaikuttaa esimerkiksi ihmisten asenteisiin tai tottumuksiin. Tähän kirjoitukseen on koottu muutamia vinkkejä siitä, miten tapahtuman voi toteuttaa ympäristön näkökulmasta vastuullisesti. Tarkastelunäkökulma on rajattu yritys- (B2B) ja asiantuntijatapahtumiin, jotka järjestetään sisätiloissa. Tämä artikkeli kertoo hankkeessa tehtävästä tapahtumatuotannosta sitä työkseen tekevien näkökulmasta.

Hankkeissa järjestetään erilaisia tapahtumia

Erilaisia tapahtumia voivat olla seminaarit, keskustelutilaisuudet, työpajat, messut, valmennukset ja koulutukset. Tapahtumien osallistujamäärä voi vaihdella kymmenistä useisiin satoihin tai jopa tuhansiin. Hankkeissa fyysiset tapahtumat tarjoavat kohderyhmälle mahdollisuuden oppia, kehittyä, jakaa ajatuksia ja verkostoitua kasvotusten muiden osallistujien kanssa.

Tapahtuma osallistumisen alustana tarjoaa mahdollisuuden markkinoida ja viestiä hankkeen tarjoamista palveluista ja sisällöistä. Tapahtumat ovat siis tärkeä osa hankkeen toimintaa, koska niiden avulla voidaan puhua suoraan tavoitellulle kohderyhmälle ja tapahtuman sisällöt voidaan muokata juuri hankkeen tavoitteita tukeviksi. Lisäksi tapahtumissa on mahdollista käydä dialogia kohderyhmän kanssa ja tarvittaessa saadun palautteen pohjalta muokata hankkeen tulevia sisältöjä.

Tapahtumajärjestäjien avuksi on tehty useita erilaisia oppaita ja ohjeita. Helsingin kaupunki on tehnyt Sustainable Meeting Guidelines -oppaan (1) englanniksi, koska kaupungissa järjestetään paljon kansainvälisiä kokouksia ja kongresseja. Monet kaupungit, kuten Lahti (2) ja Oulu (3), ovat tehneet omat vastuullisen tapahtuman järjestämisen oppaat, jotka palvelevat erityisesti ulkotapahtumien järjestämistä.

Ympäristöystävällinen tapahtumatuotanto tarkoittaa konkreettisia valintoja

Kaikista tapahtumista syntyy päästöjä, ja onkin sanottu, että ympäristöystävällisin tapahtuma on sellainen, jota ei lainkaan järjestetty. Tapahtumilla on myös myönteisiä vaikutuksia. Ne ovat merkittäviä kohtaamisten paikkoja, joten tapahtumia voi ja kannattaa jatkossakin järjestää. Tapahtuman tuottava taho voi vaikuttaa erilaisiin valintoihin liittyen tapahtuman järjestelyihin. Erilaisissa hankkeissa pystymme testaamaan, kokeilemaan ja innovoimaan ympäristöystävällisiä valintoja ja ratkaisuja ehkä korkeakoulujen muuta tapahtumatoimintaa helpommin, ketterämmin ja nopeammin.

Osallistujalta kuultua: ”En ole ennen uskaltanut maistaa vegaanista “kinkku”sämpylää, mutta tämähän on hyvää!”. Vaikka vegekinkku ei välttämättä jäänyt hänelle käyttöön arjessa, saattoi kynnys sen, tai muiden uusien ruokien syömiseen hieman madaltua.

Hankkeet ovat osa ammattikorkeakoulun tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa (TKI), joten hankkeiden kautta saadut positiiviset tulokset voidaan sitä kautta linkittää osaksi ammattikorkeakoulun pysyvämpää toimintaa.

Hiilijalanjäljen mittaaminen ohjaa tekemään vastuullisia valintoja

Konkreettinen tapa seurata tapahtuman hiilijalanjälkeä on käyttää hiilijalanjälkilaskuria. Verkosta löytyy monia helppokäyttöisiä laskureita, joita tapahtumajärjestäjä voi hyödyntää ilmaiseksi. Ennen kuin laskuria voi käyttää, tulee tapahtumajärjestäjällä olla tiedossaan tarkkoja lukuja tapahtuman tuotantoon liittyen. Joitain lukuja voidaan ennakoida ja ennustaa ennen tapahtumaa, kuten puhujien matkustamiseen liittyvät päästöt.

Osa tarvittavista luvuista voidaan laskea vasta tapahtuman jälkeen, kun kokonaiskulutus vaikkapa jätteiden osalta on tiedossa. Muun muassa suomalainen tapahtumatoimisto Tapaus tarjoaa omilla verkkosivuillaan laskurin, jossa kysytään kuutta perustietoa tapahtumaan liittyen (4). Niitä ovat

  • tapahtuman järjestämispaikka
  • osallistujien ja puhujien logistiikan päästöt
  • tilan energiankulutus
  • yöpymisten määrä
  • tarjoilut ja jätteiden määrä.

Suurin osa fyysisten tapahtumien hiilijalanjäljestä syntyy liikkumisesta ja logistiikasta, energiankulutuksesta ja tarjottavasta ruoasta.

Tapahtumatilaa valitessa kannattaa huomioida ympäristövaikutukset

Ensimmäiseksi tapahtumajärjestäjän tulee valita tila tapahtumalle. Valitsemalla oman organisaation tilan voi tapahtumajärjestäjä säästää tilavuokrakuluissa, mutta hän ei välttämättä pääse vaikuttamaan tilan ympäristöratkaisuihin. Metropolia ja Haaga-Helia ammattikorkeakouluilla on monipuolisia tiloja eri kampuksilla. Valitsemalla oman ammattikorkeakoulun tilan voi tapahtuman yhteydessä tehdä kampusta ja sen toimintaa tutuksi osallistujille esimerkiksi järjestämällä opastetun kävelykierroksen osana ohjelmaa.  Näin ammattikorkeakoulu ja sen tilat ja toiminnot tulevat konkreettisella tavalla tutuiksi sidosryhmille.

Mikäli valitaan joku muu tila, kuten tapahtuma- tai kokoustalo, kannattaa varmistaa, onko sillä jokin ympäristöohjelma tai -sertifikaatti, joka ohjaa koko talon toimintaa. Erilaisia tapahtuma-alan ympäristöohjelmia ovat Ekokompassi (5), Joutsenmerkki (6) ja Sustainable Travel Finland (STF) -status (7). Tapahtumatalon käytössä oleva sertifikaatti tarkoittaa, että toiminta on ulkopuolisen toimijan auditoima. Usein sertifikaatin saatuaan toimijan tulee uusia se tietyin aikavälein.

Valitsemalla tilan, joka on helposti julkisilla liikennevälineillä saavutettavissa, voi vaikuttaa yhteen tapahtumien suurimpaan päästökohteeseen eli osallistujien liikkumiseen.

Kannusta osallistujia saapumaan kävellen, pyörällä, junalla, bussilla tai kimppakyydein. Mikäli tapahtuma järjestetään hieman syrjäisemmässä paikassa, harkitse voisitko tarjota osallistujille yhteiskyydin jostain liikenteen solmukohdasta.

Helposti saavutettavassa sijainnissa oleva tila helpottaa myös tapahtumakalustuksen, kuten tuolien, lavan tai äänitekniikan kuljettamisen tilaan. Usein järkevintä on kuitenkin valita tila, jossa on tapahtumaan soveltuvat fasiliteetit.

Tilan energiatehokkuuteen vaikuttaa eniten, milloin rakennus on rakennettu ja milloin sitä on uudistettu. Energiatehokkaissa tiloissa valaisimet ovat ledejä, ilman lämpötilaa voidaan säädellä, valot ja tekniikka ovat päällä vain silloin kun niitä käytetään, ja talolla on vihreä sähkösopimus. Ympäristötietoisessa tapahtumatalossa on myös huomioitu jätteiden keräys, lajittelu ja kierrätys. Tapahtumat ovat usein hektisiä ja ruokatauot lyhyitä, joten jätepisteiden kunnollinen merkitseminen ja selkeät kyltit auttavat siinä, että jätteet lajitellaan oikein.

Digitaaliset ratkaisut vähentävät ympäristökuormaa

Edes virtuaalitapahtuma ei ole ympäristövaikutuksiltaan neutraali, vaan kulutusta syntyy esimerkiksi päätelaitteiden virrankulutuksesta, runkoverkon datansiirrosta sekä reitittimien ja modeemien liityntäverkon sähkönkulutuksesta. Vaikutusta on myös sillä, millaisella laitteella virtuaalitapahtumaa katsotaan ja kuinka pitkään (8).

Rakennetun ympäristön suunnittelutoimisto Sitowise on laskenut yhden korona-aikana järjestetyn virtuaalitapahtuman päästöt. Tämän selvityksen johtopäätöksenä oli, että esimerkkitapahtuman kohdalla yhden ihmisen edestakainen lentomatka Etelä-Euroopasta Suomeen olisi ollut suurempi kuorma ympäristölle kuin virtuaalitapahtuma, johon osallistuisi jopa useita tuhansia ihmisiä. Selvää on, että virtuaalitapahtuman päästöt ovat huomattavasti fyysisiä tapahtumia pienemmät. Sitowisen vertailussa virtuaalitapahtuman päästöt olivat 0,7% verrattuna fyysiseen tapahtumaan.

Tapahtumissa on usein kansainvälisiä puhujia, jotka saattavat saapua Suomeen hyvinkin kaukaa, kuten Aasiasta tai Pohjois-Amerikasta. Erilaisissa EU-rahoitteisissa hankkeissa puhujat tulevat usein Keski-Euroopasta. Tehty selvitys osoittaa, että tapahtumajärjestäjien kannattaa ympäristösyistä jatkossa kutsua puhujat etäyhteydellä mukaan, jotta puhujien lentomatkoista ei syntyisi päästöjä.

Yritysten muutoskumppanina -hankkeessa kutsuimme toiseen päätapahtumaan puhujaksi Euroopan komission Stefano Soron Brysselistä, ja hänen puheenvuoronsa striimattiin suorana valkokankaalle Teams-alustan avulla.

Korona-aikana opimme kaikki paljon uutta verkkotapahtumien järjestämisestä. Osallistujat ovat jo tottuneita siihen, että livetapahtumassa voidaan osa puheenvuoroista seurata valkokankaalta ja vain osa puhujista on paikan päällä. Varmin tapa on tuottaa ennakkoon video puheenvuorosta, joka voi olla myös tekstitetty. Toisaalta liveyhteydellä on mahdollisuus keskustella puhujan kanssa ja syntyy aitoa vuorovaikutusta.

Tarjoilujen valinnalla on merkittävä ympäristövaikutus

Tarjoilut voivat olla yksi merkittävä tekijä tapahtuman ympäristövaikutuksista. Ruuantuotannon kokonaisympäristövaikutuksista esimerkiksi ruuan kuljetus ja hävikki ovat pienessä roolissa verrattuna ruuan alkutuotantoon.

On hyvä pitää silmällä sitä, millä valinnoilla on aidosti vaikutusta. Ruuan alkutuotannon osuus ruuan kokonaispäästöistä on jopa 60 prosenttia (9).

Kun nykyisestä suomalaisesta ruokavaliosta vähennettäisiin liha puoleen, ruokavalion ilmastovaikutus vähenisi 13 prosenttia, kun taas kasvipohjaisessa ruokavaliossa ilmastovaikutus vähenisi 37 prosenttia (10). Hävikki nousee helposti otsikoihin ja hävikkiruuan tarjoaminen tuntuu usein trendikkäältä, vaikka hävikin osuus on vain muutama prosentti ruuan kokonaispäästöistä (10). Kuljetuksen osa ruuan kokonaispäästöistä on noin 5 prosenttia, sisältäen kuljetuksen kaikissa tuotannon vaiheissa (9, 11).

Kun pohditaan tarjoilujen ympäristönäkökulmaa, suurimman vaikutuksen voi tehdä tarjoamalla kasvipohjaista ruokaa liharuuan sijaan. Muita ruuan ympäristövaikutuksia on hyvä huomioida. Hävikin minimoinnin ja hyödyntämisen lisäksi tarjoilut voivat olla esimerkiksi lähi- tai kausiruokaa.

Hanketapahtumissa voidaan valita tarjolle joko täysin kasvipohjaista ruokaa tai kasvisruokaan painottuvaa tarjoilua. Harmillinen ilmiö on hankkeiden järjestämien tapahtumiin ilmoittautuneiden saapumatta jääminen. Tällainen ”no-show” -lukema on jopa 50 prosenttia, jolloin myös hävikki on suurta. Hävikin määrää voidaan pyrkiä vähentämään sitouttamalla ilmoittautuneet osallistumaan tapahtumaan esimerkiksi soittamalla ilmoittautuneet henkilöt läpi. Henkilökohtaisella kontaktilla puhelimitse voidaan osallistumisen vahvistamisen lisäksi tehdä kevyttä tarvekartoitusta.

Ylijääneet tarjoilut kannattaa tarjota tapahtuman työntekijöille tai kampuksella työskenteleville henkilöille, jolloin ruokahävikkiä ei juurikaan synny.

Tapahtumarekvisiitta vuokrattuna ja materiaalit helposti kierrätykseen

Usein tapahtumiin tarvitaan erinäistä rekvisiittaa, printtimateriaalia ja muuta tavaraa. On hyvä miettiä, tarvitseeko kaikkea printata vai voiko esimerkiksi tapahtuman ohjelman ja muun oheismateriaalin tarjota osallistujille digitaalisina. Tähän on monia tapoja ja sovelluksia. Jos tapahtuman tila on valittu hyvin, ei erillisiä ohjekylttejä tiloissa liikkumiselle tarvita. Jos kuitenkin tulostat opasteita tapahtumiin, mieti voisitko käyttää niitä myös seuraavissa tapahtumissa. Monenlaista rekvisiittaa voi nykyisin vuokrata, joten kaikkea ei kannata ostaa, jos sille ei tule jatkossa käyttöä. Ennen kuin ostaa tai vuokraa tuotteita, on hyvä tutustua palveluntarjoajan toiminnan vastuullisuuteen.

Hankkeiden tapahtumissa hankkeen tiedot tulee olla tapahtumissa näkyvillä. Tähän käytetään perinteisesti roll up -banderolleja. Monesti ympäristönäkökulman huomioiminen voi tuoda taloudellisia säästöjä, myös silloin, jos esimerkiksi tilaa uuden kankaan vanhaan roll up -runkoon. Kannattaa myös pohtia, voiko roll up -banderollin sijaan käyttää esimerkiksi digitaalisia näyttöjä. Haaga-Helian ja Metropolian kampuksilla vierailee tuhansittain ihmisiä vuodessa, joten esimerkiksi opasteet on tiloissa huomioitu hyvin ja diginäyttöjä on helppo hyödyntää. Juuri mitään ylimääräistä rekvisiittaa tai materiaalia ei ole tilattu tapahtumiin.

Maata pitkin asiantuntijatapahtumiin

Korona-aika muutti hieman käyttäytymistämme, ja ainakin osittain töihin liittyvä matkustaminen väheni. On tehokasta ja ekologista osallistua vaikkapa kansainväliseen seminaariin verkon välityksellä, mutta osa tapahtumista on sellaisia, joihin osallistuja mielellään osallistuu paikan päällä saadakseen parhaan hyödyn irti.

Työmatkailu on aikaa vievää, joten voisiko tulevaisuuden seminaarimatkoja tehdä vieläkin hitaammin pintaa pitkin? Suomesta pääsee melko helposti eri puolille Eurooppaa nopeimmillaan vuorokaudessa laivalla ja junalla. Matkustusaikaa voi hyödyntää töiden tekemiseen, jos käytössä on kannettava tietokone ja wifi-yhteys.

Suomessa VR:llä oli aiemmin erityinen salonkivaunu, jossa vuonna 2010 Helsingin kaupunginhallitus kokousti, kun se matkusti maakuntamatkalle Kainuuseen. Nykyisin salonkivaunut on poistettu käytöstä, mutta VR tarjoaa mahdollisuuden varata erilaisia työskentelyhyttejä tai ravintolavaunun yläkerran isompien ryhmien yksityiskäyttöön. Näin ollen junassa voisi pitää vaikkapa tiimin suunnittelupäivän tai johtoryhmän kokouksen eli matkustusaika olisi entistä tehokkaampaa.

Juna+laiva-yhdistelmä tuottaa arviolta puolet vähemmän päästöjä kuin lentokoneella lentäminen (8), joten olisi merkittävä muutos, jos kansainvälinen työmatkustaminen jatkossa tapahtuisi pintaa pitkin yhä enenevissä määrin.

Hiilijalanjälkeä voi kompensoida, kun kaikki muu on jo tehty

Kompensaatio tarkoittaa syntyneen ympäristöhaitan kumoamista esimerkiksi istuttamalla puita tai ennallistamalla soita. Yleensä tämä tarkoittaa päästöyksikköjen ostamista ja mitätöimistä jonkun palveluntarjoajan kautta. Kompensaatiota tarjoavia organisaatioita on Suomessa useita.

Ympäristöystävällisen tapahtumatuotannon kulmakivet ovat vastuulliset ja ekologiset valinnat koko tuotannon ajan, alkaen suunnittelusta ja päättyen jälkiviestintään. Tärkeintä on hyvällä suunnittelulla minimoida erilaiset päästöt ja etsiä kestäviä ratkaisuja tapahtuman järjestämisen eri osa-alueisiin. Kuten alussa todettiin, on vääjäämätöntä, että tapahtumista syntyy päästöjä, joten yksi vaihtoehto on kompensoida päästöjä jälkikäteen.

Jos kompensaatiota käytetään väitteiden kuten “hiilineutraali tapahtuma” tai “päästöt kompensoitu” perusteena, tulee markkinoinnissa tarkentaa, mitä päästöjä on kompensoitu ja miten. Viestintä ei saa antaa kuvaa laajemmasta ympäristöystävällisyydestä (12).

Finnwatch arvioi, että vapaaehtoisten kompensaatiopalveluiden kysyntä tulee kasvamaan räjähdysmäisesti. Yksi tapa kompensoida päästöjä on poistaa ilmakehästä vastaava määrä kasvihuonekaasuja. Tällöin kyse voi olla esimerkiksi metsistä, mutta tulevaisuudessa yhä useammin myös niin sanotuista negatiivisten päästöjen teknologioista tai hiilidioksidin poistosta, joihin kuuluu erilaisia teknologisia menetelmiä (12). Voisiko jatkossa hankesuunnitelmiin olla kirjattuna, että ammattikorkeakoulujen TKI-palvelut olisivat mukana kehittämässä uusia teknologisia menetelmiä, joilla voidaan kompensoida hankkeiden päästöjä?

Ympäristöystävällinen tapahtumatuotanto ei ole vaikeaa

Ympäristönäkökulman huomioiminen ei lopulta ole vaikeaa. Tärkeää on valita kyseisen tapahtuman kannalta oleelliset toimet. Ennen tapahtuman tarkempaa suunnittelua, voi aloittaa päättämällä ympäristötavoitteet tapahtumalle. Sen jälkeen voi selvittää, miten näihin tavoitteisiin päästään, miltä palveluntarjoajilta tilata tuotteita ja palveluita, ja keiden toimijoiden kanssa tehdä yhteistyötä.

Kun alat suunnittelemaan tapahtumaa, älä ota liian suurta stressiä siitä, teetkö kaiken oikein ja muistatko kaikki eri näkökulmat. Sinun ei tarvitse muistaa kaikkea ulkoa, sillä netti on pullollaan erilaisia oppaita, joita on helppo hyödyntää pitkin tapahtuman suunnittelua.

Myös pienillä teoilla on merkitystä. Jotta pystymme aidosti vaikuttamaan ilmastonmuutoksen etenemiseen, meidän kaikkien on tehtävä ympäristön eteen se minkä roolissamme voimme – kuka muukaan sen tekisi?

Ympäristöystävällisistä ratkaisuista kannattaa viestiä osallistujille. Vastuullisuus on brändeille usein myyntivaltti, mutta nykyisin se saattaa olla asiakkaille jopa oletusarvo. Tapahtuman kävijä on usein valveutunut ja kiinnittää huomiota tapahtuman järjestelyihin – etenkin jos järjestelyt on hoidettu huonosti ja vastuullisuuteen ei ole kiinnitetty huomiota.

Osallistuja saa tiedon tapahtuman ympäristötoimista vasta, kun niistä viestitään. Osallistuja ei voi esimerkiksi tietää, käytetäänkö rakennuksessa ekoenergiaa, onko tarjottu ruoka tuotettu lähellä, tai onko päästöjä kompensoitu. Jakamalla tietoa tehdyistä valinnoista voi toimia myös esimerkkinä muille.

Kirjoittajat

Maija Rummukainen työskentelee projektiasiantuntijana Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa ja opiskelee Corporate Environmental Management -maisteriohjelmassa Jyväskylän yliopistossa.

Erika Poikolainen työskentelee tapahtumatuottajana Metropolia Ammattikorkeakoulussa ja opiskelee kulttuurituottajan ylempää ammattikorkeakoulututkintoa Humanistisessa ammattikorkeakoulussa.

Kirjoittajat toteuttavat tapahtumia Yritysten vihreä siirtymä, muutoskyvykkyys ja digitalisaatio (REACT, Etelä-Suomi) -hankkeessa, jonka tavoitteena on tukea yrityksiä muutostilanteissa osaamista vahvistamalla. Hankkeessa on mukana yhdeksän ammattikorkeakoulua Etelä-Suomesta, ja tapahtumia toteutetaan sekä itsenäisesti ammattikorkeakoulutasolla että yhteisesti hanketasolla.

Lähteet

  1. Helsingin kaupunki. Sustainable Meeting Guidelines. (e-julkaisu.fi)
  2. Lahden kaupunki. Tapahtumien ympäristöopas. (lahti.fi)
  3. Oulun kaupunki. Näin teet vastuullisen tapahtuman. (ouka.fi)
  4. Tapaus. Tapahtumien co₂-laskuri. (tapaus.fi)
  5. Ekokompassi.fi
  6. Joutsenmerkki.fi
  7. Sustainable Travel Finland (STF). (visitfinland.fi)
  8. Sitowise. Virtuaalitapahtumien hiilijalanjälkeä selvitettiin. (sitowise.com)
  9. S. Kurppa ja I. Riipi, 2013. RUOKAKULTU – Haasteita ja keinoja kestävän kulutuksen ja tuotannon edistämiseksi ruokasektorilla. (luke.fi) MTT Raportti 95, MTT Jokioinen.
  10. Saarinen, M., Knuuttila, M., Lehtonen, H., Niemi, J., Regina, K., Rikkonen, P., Varho, V., Kaljonen, M., Mattila, T. & Seppälä, J. (2019). Ruokavaliomuutoksen vaikutukset ja muutosta tukevat politiikkayhdistelmät: RuokaMinimi-hankkeen loppuraportti. (valtioneuvosto.fi) Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminta, Policy brief 08/2019.
  11. Savikko, R., Himanen, S., Rimhanen, K., Mäkinen, H. (2013). Ruoan ilmastovaikutukset. Luonnonvarakeskus (PDF, ilmastoviisas.fi).
  12. Finnwatch. Anekauppaa vai ilmastotekoja? Vapaaehtoisen päästökompensaation kysyntä, tarjonta ja laatu Suomessa. (finnwatch.org)
hankkeetREACT EUtapahtumatuotantotkiympäristövaikutukset

1 Kommentti

  • Ada says: 22.8.2023 at 12:16

    Hyvä kirjoitus ympäristönäkökulman huomioimisessa yritystapahtumissa, aihe on erittäin tärkeä ja ajankohtainen. Vaikka tapahtumista syntyykin enemmän jätettä, on ne mielestäni myös tärkeitä kohtauspaikkoja monelle. Varsinkin nykyään, kun monet työt hoituvat lähes pelkästään verkossa. Tapahtumat työllistävät myös paljon erilaisia ammattialoja, kuten esimerkiksi järjestyksenvalvojat yritystapahtumissa. https://jarjestys.fi/jarjestyksenvalvonta/

    Reply

Kommentoi Peru vastaus

Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä:

  • Puhuja lavalla selin kameraan, auditorio täynnä ihmisiä.
    Vinkkejä hankkeen yleisötapahtuman tuottajalle
    9.9.2022
  • Tekoälyn generoima kuva, jossa yleisöä istuu tuoleilla ja puhuja lavalla ison näytön edessä.
    Verkostoitumisen mahdollisuudet hybriditapahtumissa
    24.5.2023
  • Koodikielen nollia ja ykkösiä riveissä sinimustalla pohjalla.
    Tekoäly asiantuntija-artikkelin kirjoittamisen tukena
    11.2.2023

vierailija

Tietoa blogista

Tikissä on Metropolian tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan (TKI) blogi. Bloggaajat ovat ammattikorkeakoulun henkilöstöä sekä muita TKI-toiminnan asiantuntijoita. Jos haluat kirjoittaa blogiin, ota yhteyttä toimituskuntaan.

Tikissä-blogin toimituskunta

  • Päivi Keränen, Projektipäällikkö, Muotoilu, +358 40 184 1952
  • Jussi Linkola Projektipäällikkö, Musiikki +358 40 184 2448
  • Milla Åman Kyyrö (päätoimittaja) Viestinnän asiantuntija, TKI-hankkeet ja kehittäminen +358 50 342 0341

Sähköpostiosoitteet:

Toimituskunta toimittaa Tikissä-blogin sisällöt ennen julkaisua.



Tutustuthan kirjoitusohjeisiin, PDF-aineistolinkki Bloggaajan ohje 2021

Uusimmat jutut

  • Kolme hymyilevää BIPOC-naista seisomassa rinnakkain

    Kaksikielinen koulutus avaa eettisesti kestävän tien sairaanhoitajaksi

    3.10.2023
  • Viisi opiskelijaa Myllypuron kampuksen lasitetulla terassilla, kolme istumassa pöydän äärellä ja keksi seisomassa vastakkain ikkunan äärellä.

    Rakennusalan menestys vaatii monialaista yhteistyötä ja uusia toimintatapoja

    2.10.2023
  • Pöydällä läppäri, pöydän ääressä istumassa hymyilevä naishenkilö, vieressä istumassa mieshenkilö, takana seisomassa rivissä neljä hymyilevää henkilöä.

    Monialaisuus innovaatiokyvykkyyden vahvistajana

    28.9.2023

Arkisto

  • ▼2023 (70)
    • ▼ lokakuu (2)
      • Kaksikielinen koulutus avaa eettisesti kestävän tien sairaanhoitajaksi
      • Rakennusalan menestys vaatii monialaista yhteistyötä ja uusia toimintatapoja
    • ▼ syyskuu (10)
      • Monialaisuus innovaatiokyvykkyyden vahvistajana
      • Taide rakentamassa tulevaisuuden vaihtoehtoja
      • Työllisyystilanteen nopeat vaihtelut vaikuttavat av-alan opiskelijoiden verkostoitumiseen
      • Kulttuuriset sillat ja kielelliset kohtaamiset innovaatioiksi
      • 6 Startup Failures Service Design Can Help Avoid
      • Digitaalisen muotoilun eettiset haasteet - opiskelijat ja työelämä yhteiskehittäjinä
      • Aineenopettajat kohtaavat kriisimaista tulevia maahanmuuttajataustaisia oppilaita yläkoulussa
      • Yrittäjänaisten digitaidot vauhdittavat kasvua
      • Slowing Down to Speed Up - From First Idea to Prototype
      • Hypätäänkö jo lentävän auton kyytiin? Katsaus älyliikenteen markkinaympäristöön ja tulevaisuuteen
    • ▼ elokuu (9)
      • Merkityksellistä yhteistoimintaa osallistuvassa TKI-kumppanuudessa
      • How to Create an Engaging MOOC
      • Edelläkävijäorganisaatioissa keskitytään toimivan oppimiskulttuurin luomiseen
      • Advancing medical and health technologies - collaboration between Singapore Institute of Technology and Metropolia University of Applied Sciences Finland
      • Ympäristöystävällinen tapahtumatuotanto – hanketapahtumat suunnannäyttäjinä
      • Tunteet työelämässä - psykologista turvallisuutta edistämässä
      • Onko mikrokursseista hyötyä yrittäjälle?
      • 7 Reasons Why Creativity at Work is Essential
      • Strategialähtöinen osaamisen kehittäminen
    • ▼ kesäkuu (7)
      • Be the Guide, Not the Hero
      • Hankkeen arvioinnista on moneksi
      • Monenlaista yritystoimintaa kohtaamassa
      • Korkeakoulujen yrittäjyysjärjestöistä ponnistetaan tulevaisuuteen
      • Muuttuvalla urapolulla tarvitaan toivoa ja myötätuntoa
      • Yhdenvertaisuuden edistäminen TKI-toiminnassa
      • Ennakoivalla henkilöstövoimavarojen johtamisella kestävää kehitystä rakentamassa
    • ▼ toukokuu (15)
      • TKI-työ tuo ihmiset yhteen kompleksisten haasteiden ratkaisemiseksi
      • Yrityksen kasvuhalukkuus, kasvun keinot ja esteet - pitääkö aina kasvaa?
      • Voiko taide juurtua yrityksiin?
      • Ikääntyneen yksilöllisyys korostuu työelämään liittyvissä valinnoissa
      • Yrittäjänaisten ryhmätoiminnasta vahvuutta omaan yrittäjyyteen
      • Verkostoitumisen mahdollisuudet hybriditapahtumissa
      • Mitä hubin rakentaminen vaatii?
      • Mitkä tekijät houkuttavat työntekijäkonkareita jatkamaan?
      • Tekoälyn vaikutuksista tekijänoikeuksiin
      • Vuoroin vieraissa - vertaisista vauhtia hankearviointiin
      • Muuttuva korkeakoulu ja näkökulman vaihtamisen taito
      • Onnistuneen opinnäytetyön resepti
      • Musiikin osallisuuden portaat
      • Suomalaisen tieteen pelisäännöt varmistetaan tutkimusyhteisön itsesääntelyllä
      • 3 oivallusta, jotka opin hankeviestinnän kouluttajana
    • ▼ huhtikuu (9)
      • Seniorien vaikuttajaryhmät – uusi tapa vaikuttaa yksityisiin palveluihin asiakkaita ja yrittäjiä hyödyttäen
      • Mitä yrittäjyyskeskukset voivat tuoda lisää korkeakoulujen toimintaan
      • Female entrepreneurs without borders
      • Liiketoimintaa Lean Startupilla ikääntyneiden liikunta- ja hyvinvointipalveluihin
      • Resilienssiä vahvistavat hyväksymisen taito, työn merkityksellisyys ja autenttisuus
      • Communications is a universal profession - staff exchange helps to broaden networks
      • Timanttinen hankeseminaari
      • Using Open Innovation to Support Local Companies
      • Työntekijöiden kytkeminen organisaation kehittämiseen kestävyyden vahvistamiseksi
    • ▼ maaliskuu (7)
      • Keksintö Hollywoodin säihkeestä: taajuushyppely
      • Voiko hankearvioinnissa hyödyntää taiteellisia menetelmiä?
      • Focusing on Innovators instead of Innovations
      • Vihertävää työmatkailua Euroopassa
      • Ammattikorkeakoulun rooli ekosysteemissä on edistää osaamisen ja teknologian siirtymää
      • Liikkuminen ja ravinto – seniorien hyvinvointipalveluiden ytimessä
      • Innovaatiopodcasteja tekemässä
    • ▼ helmikuu (5)
      • Eettisyys asiantuntijaviestinnän kulmakivenä
      • Viestintäyhteistyö hankekumppanin kanssa: 10 vinkkiä
      • Tekoäly asiantuntija-artikkelin kirjoittamisen tukena
      • Kampus yritysyhteistyön raja-alueena
      • Onko mikki auki, onnistuuko empaattinen vuorovaikutus etänä?
    • ▼ tammikuu (6)
      • The Harmful Nature of Informed Assumptions
      • Psykologinen turvallisuus ja sen vahvistaminen työssä
      • Hanketulokset voi koota yhteen ThingLinkillä
      • Blogi on yksi kanava asiantuntijatiedon levittämisessä
      • Avoiding Service Design Theatre When Developing Projects
      • The Importance of Service Design in Organisations
  • ►2022 (92)
    • ► joulukuu (6)
      • Vertaisuuden johtaminen ja rakentaminen työyhteisöissä
      • Yrittäjänaisten digiosaamista tukemassa
      • Tikissä-blogi 2022: kirjoittajien ja julkaisujen määrät kasvoivat
      • Mitä TKI-viestintä on?
      • Vapaaehtoistoiminnalla kohti sosiaalisesti kestävää huomista
      • Työyhteisöjen yhteisöllisyyden vahvistaminen taiteen ja luovuuden keinoin
    • ► marraskuu (9)
      • Miten saada kotihoitoon pitovoimaa?
      • Äänensävyn hyödyntäminen hankkeen viestinnässä
      • Yritysten toiminnan kehittämistyöskentelyn menetelmiä
      • Osaamisen kehittämisen prosessit tuottavat tuloksia yrityksissä
      • Co-Creating Student-Run Centers in Multicultural Contexts
      • Kotihoidon vetovoima huolena - ratkaiseeko sosiaalinen media rekrytoinneissa?
      • Toimiva hankeviestintä vaatii suunnittelua
      • Aito kiinnostus aiheeseen ja sisällöllinen motivaatio avaa ovet oppimiselle
      • Tulevaisuudessa kaikki toimialat voivat hyödyntää XR-teknologioita
    • ► lokakuu (5)
      • Miten johdetaan tulevaisuudenkestävää liiketoimintaa?
      • Asiantuntija viestijänä - miten saada oma ääni kuuluviin?
      • Kestävää kehitystä voi edistää jo innovaatioiden alkulähteillä
      • Kestävä kehitys näkyväksi yrityksissä
      • Kohti ennakointikyvykkyyttä
    • ► syyskuu (10)
      • Learning to Innovate Every Day - 10 Days 100 Challenges Event
      • Viestintä on vallankäyttöä - asiantuntija, tunne arvosi
      • Hyödynnettävyys hanketyössä: kaupallistamisen haasteet
      • Energia-alan voimakas murros vaatii jatkuvaa oppimista
      • Miten digitalisaatio haastaa työllistymistä?
      • Yrityseettisyys tekee organisaatiosta tuloksellisen
      • Vinkkejä hankkeen yleisötapahtuman tuottajalle
      • Sustainable wellbeing through inclusiveness in the construction industry
      • Mistä aloittaa hankkeen viestinnän suunnittelu?
      • Metadatan merkityksestä
    • ► elokuu (4)
      • Vihreä siirtymä vaatii kulttuurinmuutoksen myös työpaikoilla
      • Nimi leimaa työnhakijaa - asenteet vaikeuttavat maahanmuuttajien työllistymistä
      • Vuokratyön 7 vahvuutta ja 7 kehittämiskohdetta
      • Hyvis vai pahis - miten konflikti voi luoda uutta?
    • ► kesäkuu (4)
      • Iso-Britannia ja Horisontti Eurooppa - vesittävätkö poliittiset erimielisyydet tulevaisuuden eurooppalaista TKI-yhteistyötä?
      • Ennätysmäärä kirjoituksia julkaistu Tikissä keväällä 2022
      • Behind the Scenes of a Telehealth Innovation Project
      • Nostetta pääkaupunkiseudun innovaatiotoimintaan
    • ► toukokuu (8)
      • Hankeviestinnän osaamisen kehittymisestä hyötyvät kaikki
      • Maahanmuuttajien työllisyyden haasteet ammattikorkeakoulujen ratkottavana
      • Ristiriitoja hybridityössä - nääntyä vai kehittää?
      • Voimaa yhdessä tekemisestä – vaikuttava julkaiseminen, osa 3
      • Kotihoidon ammattilaiset  ja ammattikorkeakoulun opiskelijat kehittämiskumppaneina
      • Vauhti kiihtyy, työnkuvat muuttuvat
      • Stewardship in the New European Bauhaus
      • Hanketoiminnasta maksutonta apua yrityksen kehittämishaasteiden ratkomiseen
    • ► huhtikuu (12)
      • Ennakoi osaamista ja menesty
      • Ihmisten moninaisuuden näkökulmat hybridityön äärellä
      • Resilienssi, itsetuntemus ja näkökulman vaihto
      • Metropolian kansainvälinen akatemia yhdistää eri maista ja kulttuureista tulevia opiskelijoita
      • Finding Real Problems to Solve All Around Us
      • Miten innovaatiokeskittymä auttaa rakentamaan kestävää ja osallista tulevaisuutta?
      • Luottamuksen rakentaminen digitaalisessa toimintaympäristössä
      • Mentorointi oman toiminnan kehittämisen ja resilienssin työkaluksi luovilla aloilla
      • Suomalainen koulutusjärjestelmä tutuksi toiminnallisilla tehtävillä ja selkeillä kuvilla
      • Sakko vai pakolla rokottaminen? Kysymys oli ajankohtainen jo ennen pandemiaa
      • Why you need to learn Service Design
      • Pokémonin matka sosiaaliseksi innovaatioksi
    • ► maaliskuu (15)
      • Trust as a transversal skill
      • Neuvoja pienyrittäjälle pullonkaulojen ja kapeikkojen tunnistamiseen
      • Johtajuuden kestävyysnäkökulmat ihmisten johtamisessa 
      • Taiteilija taitonsa tuotteistajana
      • Purkkavirityksistä yhdenmukaisiin turvallisuustaitoihin - näyttämötyöturvallisuus läpäisee koko organisaation
      • Työssä jaksaminen sosiaali- ja terveysalalla
      • Sisäilmapartio innovoitiin ratkaisuksi monialaisena opiskelijayhteistyönä
      • Työn muutos ja johtajuuden haasteet vuonna 2022
      • Taiteilija yhteisöllisyyden rakentajana
      • This Meeting Could Have Been A Workshop
      • Hubin rakennuspiirustukset
      • Sattuipas samaan aikaan! Koronaa, hanketta, yrittäjyyttä ja digiä
      • Suhdekiemuroita - resilienssi ja kestävyys yritystoiminnassa
      • Selviytymisen strategioista ennakointiosaamiseen
      • Hankalasti tavoitettavat nuoret kohdataan jalkautuvalla autotyöllä
    • ► helmikuu (12)
      • Miten osallistaa kansalaiset ja kansalaisjärjestöt alueellisen innovaatiostrategian kehittämiseen?
      • Embedding Service Design in Higher Education
      • Ammattikorkeakoulun hanketoiminta on hyvä oppimisympäristö - TKIO toimintaa käytännössä, osa 2
      • Määränpäänä Eurooppa - mitä ottaa huomioon EU-hankevalmistelussa?
      • Tehokasta kuin leikkaussalissa! Muistilista varmistamaan kestävää keikkatyötä  
      • Vaikuttava hanketoiminta edistää hyvinvointia - osa 5: Älykkäät, käyttäjälähtöiset ratkaisut ja palvelut
      • Vaikuttava hanketoiminta edistää kestävää hyvinvointia - osa 4: Yrittäjyys- ja johtamisosaamisen edistäminen ja kehittäminen hyvinvointi- ja terveysalalla
      • Sirkkaa lautaselle ketterästi - yrittäjän kokemuksia elintarvikkeiden tuotteistamisesta
      • Vaikuttava hanketoiminta edistää kestävää hyvinvointia – osa 3: Osallisuuden ja toimijuuden vahvistaminen
      • Vaikuttava hanketoiminta edistää kestävää hyvinvointia - osa 2: Terveyden ja toimintakyvyn edistäminen
      • Vuorovaikutteinen johtajuus eettisen organisaatiokulttuurin rakentajana
      • Vaikuttava hanketoiminta edistää kestävää hyvinvointia - osa 1: mikä ihmeen innovaatiokeskittymä?
    • ► tammikuu (7)
      • Asiantuntijat ja opiskelijat kehittävät yhdessä palveluita - TKIO-toimintaa käytännössä, osa 1
      • Puumyönteisyys kannattaa pääkaupungissakin
      • Innovation Events in Three Parts: Design Sprints
      • Ihmisjohtaja huomioi työntekijöiden tunteet muutostilanteessa
      • Innovation Events in Three Parts: Hackathons
      • Osaaminen on kestävän työn perusta
      • Accelerating the evolution of mobility in the Baltic Sea Region with robot bus pilots
  • ►2021 (64)
    • ► joulukuu (12)
      • Tutkitun tiedon teemavuosi 2021 oli Tikissä-blogin runsaudensarvi
      • Innovation Events in Three Parts: Service Jams
      • Toimintaympäristön kehittämistä yhdessä, asiakkaiden parhaaksi
      • Yrityksen resilienssi ja työntekijöiden jaksaminen vahvistuvat yhdessä
      • Hyvinvointia naisyrittäjille valmentavalla työotteella
      • Askelmerkkejä yritysten teknologisen muutoksen sparraamiseen
      • Kohti vaihtoehtoista tulevaisuutta — miksi nuori radikalisoituu?
      • Voiko verkkotyöpaja olla aidosti yhteisöllinen kokemus?
      • Innovation Events to Facilitate Teaching, Learning, and Shifting Mindsets
      • Strengthening youth’s trust in the future
      • Kestävää työtä resilienssiä ymmärtämällä
      • Onko sävellys innovaatio?
    • ► marraskuu (6)
      • Osaamisen johtaminen vahvistaa yritysten kilpailukykyä
      • Uutiset ovat suodatettua tietoa
      • Kestävä johtajuus rakentaa työhyvinvointia
      • Kohti turvallisempaa tulevaisuutta
      • Interprofessional Approach for Transversal Skills in Higher Education
      • Comparison of nursing students' health behaviour in four countries: China, Finland, Japan and Sri Lanka
    • ► lokakuu (4)
      • Onko yhteiskehittäminen vain kompromisseja?
      • Näin toteutat verkkojulkaisun
      • Nuorten osallisuus vahvistuu hävikkiruokatoiminnassa
      • Senioriliikkujan hyvä ravitsemus - osa 2
    • ► syyskuu (5)
      • Ikääntyneiden liikunta- ja hyvinvointi-palveluiden kehittäminen kannattaa
      • Senioriliikkujan hyvä ravitsemus - osa 1
      • Yrittäjä jatkuvan epävarmuuden keskellä
      • Uuteen EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelmakauteen yhä osaavampina
      • Viestinnän asiantuntijuus tukee tutkimustiedon yleistajuistamista
    • ► elokuu (4)
      • Hankkeiden välisellä viestintäyhteistyöllä kohti laajempaa vaikuttavuutta
      • Pienyrityksen strategiaa kirkastamassa
      • Asiantuntija ja julkinen verkkokeskustelu
      • Vahvaa vuorovaikutusosaamista tarvitaan tulevaisuuden hanketyössä
    • ► kesäkuu (4)
      • Tikissä-blogin kevät 2021
      • Tasapainottelemalla hyvinvointia työhön
      • Huomio tapahtumien turvallisuuteen - jos osaamista riittää
      • Miten yritykset voivat edistää itseohjautuvuutta?
    • ► toukokuu (7)
      • Nuoret liikkeelle pelillistämisen keinoin
      • Muotoiltu ammattilaisten käyttöön – vaikuttava julkaiseminen, osa 2
      • Viisi vinkkiä hankeviestintään
      • Fasilitoitu tuotekehittäminen kannustaa onnistumaan
      • Korona, yrittäjät ja ammattikorkeakoulu: tiekartta onnistuneeseen yhteistyöhön
      • Mikro-oppiminen tukee tehokkaasti oppimista työarjessa ja käytännössä
      • Selkeästi päätöksentekijöille – vaikuttava julkaiseminen, osa 1
    • ► huhtikuu (5)
      • Omatoimimalli pienyrityksen tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen
      • Liikkuminen kriisissä
      • Projektipäällikön kommunikaatiotaidoista
      • Perehdytys on osa onnistunutta rekrytointia
      • Suuri datamysteeri - datanhallintaa pakopelillistämässä  
    • ► maaliskuu (5)
      • Augmenting the participation in urban planning with XR technologies
      • Katse rohkeasti ammatilliseen koulutukseen
      • Tulevaisuussuuntautunutta ohjausta yksilöllisesti
      • Innovation in a pandemic world and beyond
      • Kyky innostua, ilo onnistua - työhyvinvoinnista voimaa kehittämiseen!
    • ► helmikuu (6)
      • Nuorten tulevaisuussuuntautuneelle ohjaamiselle on tarve poikkeuksellisena aikana ja sen jälkeen
      • Hankeviestintä ja resurssit
      • Ota oppia yrittäjästä
      • Näkökulmia prototyyppeihin
      • Asennekanvaasi tehostaa oppimista yritysvalmennuksissa
      • Kulttuurihyvinvointialan yhteistä ymmärrystä rakentamassa
    • ► tammikuu (6)
      • Pienyrittäjän uusi normaali?
      • Transport emission reduction goals in the light of energy consumption and charging of robot buses
      • Tinderistäkö vauhtia kuntoutuksen tutkimus- ja kehittämistoiminnan monialaiselle verkostolle?
      • Saavutettava verkkosivujulkaisu palvelee laajasti kohderyhmiä
      • Kuntoutusalan osaamiskeskittymä osaamisen vauhdittajana
      • Innovaatio, joka sopii kaikille? 
  • ►2020 (57)
    • ► joulukuu (7)
      • Tikissä-blogin vuosi 2020
      • Nuorten ryhmään osallistumiseen tai osallistumattomuuteen liittyviä tekijöitä
      • Make the World Yours - Learning in an Ecosystem Boosts Your Future Career
      • Ihminen edellä kohti kestävää tulevaisuutta
      • Hyvät, pahat pelit — tarkastelussa pelaamisen mielenterveysvaikutukset
      • Työntekijöiden näkökulmia tulevaisuuden sosiaali- ja terveysalan osaamiseen
      • Digi digi digi… Miksi pienyrittäjän kannattaa olla ajan hermolla?
    • ► marraskuu (5)
      • Arjen innovaatioita - arki 2.0
      • Common Risk Factor Approach as a Tool to Promote Oral Health care
      • Kuinka rakentaa avointa yhteistyötä tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan?
      • Tekoälyn keskeiset ongelmat
      • Toivoa huomiseen - uskallusta tulevaan
    • ► lokakuu (6)
      • Vuorovaikutus etänä – miten luoda lauma ja aito yhteys yli fyysisen etäisyyden?
      • Tehdäänkö tulevaisuuden muotoilutyö virtuaalitodellisuudessa?
      • Luovuus voimavarana työelämässä
      • Päätökset verkossa eivät olekaan omiasi
      • Käteviä välineitä nuorten tulevaisuusohjaukseen
      • Minkälainen tutkimusaineisto kannattaisi tallentaa uudelleenkäyttöä varten?
    • ► syyskuu (4)
      • Kehittämisen yhteydessä pitää puhua tuotteistamisesta
      • Ilmastonmuutos nyt! Nuoret haastavat hankkeita toimimaan
      • Student recruitment online - How to develop long-term success in uncertainty?
      • Kannattaisiko minunkin ottaa käyttöön ORCiD-tunniste?
    • ► heinäkuu (2)
      • Hankeviestintä ja kriiseihin varautuminen
      • Developing reliable educational agent relationships in international student recruitment
    • ► kesäkuu (6)
      • Tutkimustietovaranto avaa tiedettä ja tutkimusta
      • 20th International Conference on Web Engineering ICWE’20 Successfully Completed
      • Innovaatioprojektilla kehitettiin HyMy-kylän markkinointia
      • Metropoliassa opiskelijoiden kulttuurista kompetenssia vahvistetaan kansainvälisillä projekteilla
      • Hankeviestintä ja medianäkyvyys
      • Terveyden edistäminen sairaanhoitajakoulutuksessa
    • ► toukokuu (7)
      • Yhdessä kehittäen kuntoutuksen osaamista - murroksessa oleva sosiaali- ja terveysala
      • Innovation Project Dosis
      • Uusia kestävämpiä liikkumispalveluja kokeilussa pääkaupunkiseudulla
      • Virtuaalisen ympäristön hyödyntäminen muotoilun opetuksessa
      • Seksuaalisuus ja mielenterveys nuoren ihmissuhteiden näkökulmasta
      • On luovuuden aika
      • Digitaalisuudesta uusi normaali — terveysalan ammattikorkeakoulutus toteutuu etänä ja läsnä
    • ► huhtikuu (5)
      • Syrjäytynyt tai syrjäytymisuhan alainen nuori?
      • Viisi askelta virtuaaliseen arviointipajaan
      • Tutkittavan suostumus ja opinnäytetyö
      • Toiminnallisia vai syrjäytyneitä nuoria?
      • Naisvähemmistöjä ja miesten mentäviä aukkoja - tasa-arvo ei vielä toteudu esitystekniikka-alalla
    • ► maaliskuu (5)
      • Henkilöstötuottavuus - tulevaisuuden johtamisvaade
      • Työn tulevaisuus: murroksesta uusiin tarinoihin
      • Logged in –dokumentti pakottaa huomaamaan yhteiskunnan syrjään työnnetyt
      • Kannustavaa puhetta nuorten vastavalmistuneiden työhön sitoutumiseksi
      • DOOMED – pelialan opiskelijoiden työllistymisvaikeudet
    • ► helmikuu (4)
      • Kirjoittamisen kynnyksistä
      • Tarkkaile innovaatioitasi
      • Hankeviestintä tuo tietoa tulevaisuudesta
      • Mikä ihmeen liikennelaboratorio?
    • ► tammikuu (6)
      • Tekoälyn etiikka pohdinnassa - tuhoisa terminaattori vai hellä hoivabotti?
      • Yrittäjää digittää – tukea tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen
      • Reflektoida vai näivettyä – vuorovaikutusosaamisen merkitys työelämän kehittämisessä
      • Osaamisen kehittämisfoorumi: Suomalaisen työelämän hyviä käytäntöjä 2020
      • Opiskelijoiden ja yritysten monialainen innovaatiotoiminta - missä opettaja luuraa?
      • Painovoimaa!
  • ►2019 (48)
    • ► joulukuu (5)
      • Työn itseohjautuvuus vaatii henkilöstölähtöisyyttä
      • Työntekijyysosaaminen avaimena työn muutokseen
      • Mitä on peliriippuvuus ja milloin siitä tulee elämänhallinnallinen ongelma?
      • Asiakkuuden johtaminen vie yrityksen menestykseen
      • Pelottavia innovaatioita
    • ► marraskuu (6)
      • SOTE-silta - Korkeakoulutetun maahanmuuttajan pätevöitymispolku -hanke
      • Kansainvälisillä eväillä kotimaisen yleisön jäljille
      • Collaborating in Urban SOS Project in Ghent, Belgium
      • Asiakkaan ja työntekijän roolit muutoksessa sosiaalialalla
      • Anna meidän olla…
      • Moninaisuuden johtaminen – kiistatonta liiketoimintaetua
    • ► lokakuu (5)
      • Sairaanhoitajaopiskelijat eri puolilla maailmaa - samanlaisia, mutta silti niin erilaisia
      • Projektin sisäinen viestintä on vuorovaikutusta
      • Yritysyhteistyö innovaatio-opinnoissa
      • Robottibussikokeilut Helsingissä tuottavat arvokasta tietoa
      • Virtual Writers' Room nuorten käsikirjoittajien tukena
    • ► syyskuu (4)
      • Hanke viestii, huomaako kukaan?
      • Olisiko aika tehdä ohjausryhmien vallankumous?
      • Korkeakoulukiinteistöstä älykampukseksi
      • Pitääkö innovaation aina olla uutta?
    • ► kesäkuu (6)
      • Mentorointi on oiva mahdollisuus
      • Tarkoitus ei pyhitä keinoja
      • Tulevaisuutta rakennetaan tänään
      • Tekoäly ehkäisee syrjäytymistä
      • Onko tutkimuksesi kohteena ihminen?
      • Projektipäällikön ajatuksia oppimisesta
    • ► toukokuu (6)
      • Toivon kipinöitä maahanmuuttajien opetukseen
      • Resilienssi lisää yritysten kehittymistä ja mahdollisuuksia
      • Langat käsissä tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiohankkeissa
      • Onko sairaanhoitajan ammatti kutsumusammatti?
      • Opiskelijat mukaan innovaatiotoimintaan
      • Otetta elämään - miten kuulla nuorta?
    • ► huhtikuu (4)
      • Mikä nuorta urheilijaa motivoi?
      • Gamifying a path to well-being
      • Opetustaitoa oppimassa mielikuvitellen ja yhdessä pohtien
      • Vastaako koulutus sosiaali- ja terveydenhuollon tulevaisuuden haasteisiin?
    • ► maaliskuu (4)
      • Haaveissa hyvä elämä
      • Pelastuuko printti?
      • Yritystoiminnan kehittäminen vaatii vuorovaikutusta
      • Asiantuntijan ja organisaation osaaminen kehittyy hanketyössä
    • ► helmikuu (4)
      • Projektipäällikkö jyrää kaikki?
      • Sakko, pakko, rokotus vai rokko?
      • Hoitotyön opiskelijat tutkittu: motivaatio kohdillaan, jaksaminen ei
      • Innovaatioista yrittäjyyteen
    • ► tammikuu (4)
      • XR cMOOC on yhteistoiminnallisen oppimisen virtuaalinen kohtauspaikka
      • Yhdessä yrittäjämäiseen ekosysteemiin 3AMK:ssa
      • Onko aikuinen liian vanha leikkimään?
      • Äänimaisemien ymmärrys kehittyy osallistavilla mobiilityöpajoilla
  • ►2018 (42)
    • ► joulukuu (3)
      • Hanketulokset kaikkien käyttöön
      • Tuottavuutta ja työhyvinvointia toisiaan tukien
      • Nuorten miesten luottamus- ja epäluottamuskokemukset nuoren tulevaisuuden raamittajana
    • ► marraskuu (4)
      • Hyötypelikiihdyttämö pelialan yhteiskehittäjänä
      • Älynväläystä odottavan aika on pitkä
      • Opinnollistaminen avuksi työssäkäyvälle sosionomiopiskelijalle
      • Varmuutta työelämään Australian opeilla
    • ► lokakuu (6)
      • Opiskelijayhteisöä rakentavat, murentavat ja energisoivat merkitykselliset tunteet
      • Viheliäiset ongelmat haastavat meidät
      • Syrjäytymisvaarassa olevia nuoria yhä enemmän
      • Työelämäyhteistyö luo työhyvinvointia
      • Ohjaaja ja ryhmä auttavat oppimaan
      • Tulevaisuuden tapahtumia toteuttavat osallistettu yleisö ja ammattimahdollistajat
    • ► syyskuu (4)
      • Odottamattomia aarteita luovuuden avulla
      • 10 DAYS 100 CHALLENGES - syväsukellusta tulevaisuuden työelämätaitoihin
      • Metropolian TKI-toiminnan arviointi
      • Hyvät ja huonot uudisteet
    • ► elokuu (2)
      • Tulevaisuusajattelu osaksi innovaatio-opintoja - kokemuksia Teiniminnotalkoot kehittämistyöstä
      • Vantaan asukkaat osallistuvat kaupunkisuunnitteluun VR-pelin avulla
    • ► kesäkuu (3)
      • Yhteiskehittämisellä moninaisuuden johtamiseen
      • Ideoiden vuoropuhelusta yhteiskehittelyyn
      • Luovuudella arjesta enemmän
    • ► toukokuu (5)
      • Yhdessä innovoiden tuotekehitystä tulevaisuuden tarpeisiin
      • Yrittäjänainen haluaa kasvaa
      • Työhyvinvointi arjessa - miten sitä tuotetaan?
      • Fasilitointi on mahdollisuus työyhteisön kehittämiseen
      • Miksi opinnollistaa palkatonta työtä?
    • ► huhtikuu (4)
      • Yhdeksän kysymystä sähköautoilusta
      • Ammattikorkeakoulujen avoimuudella vaikuttavuutta, tehokkuutta ja yhteiskunnallista hyötyä
      • Robottibussi tarvitsee toimivan reitin
      • Podcast - Pelastavatko tutkimus, kehittäminen ja innovaatiot maailman?
    • ► maaliskuu (4)
      • Kampuskehittäminen - uusia näkökulmia
      • Tarinatyöpaja auttaa nuoria jakamaan tarinoita ja tunteita
      • Tunteet opetuksen ja ohjauksen kontekstissa korkeakoulussa
      • Rakentamisesta raunioiksi - kosteuden hallintaa rakennuksen koko elinkaaren ajan
    • ► helmikuu (4)
      • Innovaatio - mitä se on?
      • Unen laatu ja työstressi yhteydessä toisiinsa - miten sitä tutkitaan?
      • Yhdessä kehittäminen vaatii joustamista
      • Tiedettä kansankielelle - miten muutos mahdollistuu?
    • ► tammikuu (3)
      • Homepilkkujen viilausta - ratkaisuja rakennusten kosteusongelmiin?
      • Älyliikenne odottaa kypsymistään
      • Tikissä-toimituskunta innokkaana jakamaan hanketietoa
  • ►2017 (17)
    • ► joulukuu (1)
      • Innostu monialaisesti - ratkaisun avain nuorten osallisuuteen?
    • ► marraskuu (2)
      • Tuliko Onni puun takaa? Lue uunituore julkaisu!
      • Työstä osaamista tulevaisuuteen
    • ► lokakuu (3)
      • Työhyvinvointia ja tuottavuutta lvi-, kiinteistöhuolto- ja isännöintialalle
      • Minun, meidän ja muiden johtaminen
      • Osuustoiminnasta ja verkostoitumisesta potkua yritystoimintaan
    • ► elokuu (1)
      • Yrittäjänainen: opettele olemaan itsellesi paras mahdollinen pomo!
    • ► kesäkuu (2)
      • Päätöspyörteissä
      • Yksin toimivat yrittäjänaiset verkostoituvat aktiivisesti
    • ► toukokuu (2)
      • Tuliko Onni puun takaa, löysikö Ilona työniloa?
      • Työhyvinvointia yhteisesti kehittämällä metsäkonealalla
    • ► huhtikuu (1)
      • Imuroin merkityksiä MinnoFestissä
    • ► maaliskuu (1)
      • Metropolian innovaatio-opintojen tuloksena tukea nuorille äideille
    • ► helmikuu (1)
      • Mobility Revolution – A Shift towards Urban Sustainability
    • ► tammikuu (3)
      • Onni tulee puun takaa!
      • Onnistunut yrittäjänaisten ilta!
      • Osaamista ja onnistumisen tukea yrittäjänaisille!
  • ►2016 (16)
    • ► lokakuu (1)
      • Haluaisitko liikkua älykkäämmin?
    • ► syyskuu (2)
      • Voidaanko turvallinen synnytys taata 50 eurolla?
      • Hankkeen päättyessä
    • ► heinäkuu (1)
      • Havaitsin tänään hyttysen
    • ► kesäkuu (7)
      • Mitkä asiat kertovat, että TKI- opettajat onnistuvat työssään?
      • Puolisen vuotta jälkeenpäin
      • Kokeneita opettajia kouluttamassa
      • Mistä Onni tulee?
      • Hyvin suunniteltu on puoleksi tehty (?)
      • “Alakko nää mua?”
      • Onko opinnäytetyön ohjauksessa pelisääntöjä?
    • ► toukokuu (3)
      • Tehdääkö TKI- työtä talkoilla?
      • Edistys antaa syyn elää?
      • Päräyttääkö innovaatiotoiminta?
    • ► huhtikuu (1)
      • Kulttuurin kouraisuja sydämessä
    • ► maaliskuu (1)
      • Kriittinen mieli ja kokeilukulttuuri

Avainsanat

3AMK ammattikorkeakoulu asiantuntija Dallaten etiikka FUTU hanke hankeviestintä hankkeet hyvinvointi innovaatio innovaatio-opinnot innovaatiot Innovation johtaminen Katse tulevaisuuteen kehittäminen kestävä kehitys koulutus metropolia minno nuoret Oona-hanke opiskelijat osaaminen Peili-hanke resilienssi sosiaali- ja terveysala taide teknologia tki TKI-toiminta tulevaisuus Tuottavasti moninainen tuottavuus tutkimus työelämä työhyvinvointi työllistyminen viestintä vuorovaikutus yhteiskehittäminen Yrittäjänainen yrittäjyys yritystoiminta

Hae sisältöä tästä blogista

Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta Metropolia.fi-sivuilla

Ideoimme, rikastamme ja kehitämme käytäntöön uusia ratkaisuja yhteistyössä yritysten, julkisen sektorin, järjestöjen ja asukkaiden kanssa.

Tutustu hankkeisiimme

© 2015 Metropolia Ammattikorkeakoulu


Sisällöt edustavat kunkin kirjoittajan henkilökohtaisia näkemyksiä, Metropolian johtoryhmän Pelinavaajat-blogi ilmaisee Metropolian virallista kantaa.

Saavutettavuusseloste Tietosuojaseloste