Hyppää pääsisaltöön
Tikissä

Metropolian blogit nostavat keskusteluun aiheita ammattikorkeakoulumme ja kumppaneidemme maailmasta: oppimisesta, työelämästä, yhteistyöstä, osaamisesta, uudistumisesta ja erilaisista kohtaamisista. Sisällöt edustavat kunkin kirjoittajan henkilökohtaisia näkemyksiä, Metropolian johtoryhmän Pelinavaajat-blogi ilmaisee Metropolian virallista kantaa. Tervetuloa vuoropuheluun kanssamme!

  • Uusimmat postaukset
  • Blogit
  • Metropolian bloggaajat
Tikissä
Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan sydämessä
1

Kehittämisen yhteydessä pitää puhua tuotteistamisesta

Kaisa Puuronen · 24.9.2020

Palvelun tuotteistaminen toimii palvelun kehittämisen työkaluna. Tuotteistaminen on systemaattinen tapa ohjata ja kehittää strategisten tavoitteiden mukaan valittuja osa-alueita¹. Tässä blogimerkinnässä käsitellään sovellusten tuotteistamissuunnitelman mahdollisuuksia.

Peili.io on ratkaisu tarjota nuorille miehille heitä kiinnostava tapa löytää kohdennetusti yksilöllisiä tuki- ja ohjauspalveluita, lisätä tietoisuutta pal-velujen tarjonnasta ja kasvattaa käyttäjän itsetuntemusta. Itsetuntemuksen lisääminen auttaa kohderyhmää löytämään oikeanlaisia työ-, koulutus-, sote- ja vapaa-ajanpalveluja sitä kautta ehkäistä syrjäytymisriskiä.

Palvelukuvausta pidetään tuotteistamisen kulmakivenä, joka muodostaa yhteisen merkityksen palvelulle. Palvelukuvaus on visuaalinen tapa nähdä palvelun moniuloitteisuus². Service blueprint on erinomainen tapa visualisoida millaisia tapahtumia palveluprosessin aikana vaikuttaa asiakaskokemukseen ja millaisin resurssein palvelu on tuotettavissa. Sen avulla kyetään näkemään kokonaiskuva siitä, kuinka palvelun toiminnot asettuvat yrityksen sisälle ja miten asiakas käyttää palvelua³.

Jaakkola, E. ym.¹ kuvaavat palveluliiketoiminnan tuotteistamista nelivaiheisena kehitysprosessina, jonka kautta palvelu määritellään sen toteuttamisen ja sisällön, viestinnän, hinnoittelun ja seurannan kehittämiseksi. Nelivaiheisessa kehitysprosessissa määritellään palvelun:

  1. tavoitteet,
  2. kehityskohteet,
  3. keinot ja
  4. tulokset mitä tuotteistamisella tavoitellaan.

Tuotteistamisella on voimakas kaupallisen osaamisen kaiku, mutta jokaisen palvelun kehittäjän on lähtökohtaisesti kyettävä sisäistämään mainitun nelivaiheisen kehitysprosessin asiasisällöt ymmär-tääkseen, mitä käynnissä olevan työn tuotoksilla pyritään saavuttamaan. Jos näin ei ole, niin suosittelen jokaista pysähtymään ja kysymään itseltään: ”Mitä on kehittämässä ja mitä arvoa tuottaa palvelulle?”. Toisaalta on muistettava, että näiden lisäksi vaaditaan onnistunutta kehitystiimin sisäistä kommunikaatiota, ettei jokaiselle muodostu yksilöllistä näkemystä kehityksen tavoitteista, kehi-tyskohteista ja keinoista.

Tavoitteiden asettaminen ja vaikuttavuuden mittaaminen

Peili.io tuotteistamisen tarpeen lähtökohtana on ollut uudenlaisen palveluinnovaation työstäminen liiketoiminnaksi. Liiketoiminnalla Peili-sovelluksen kohdalla tarkoitetaan kulurakenteen ymmärtämistä ja sitä kautta jatkokehityksen mahdollistamista sekä arvon tuottamista palvelun käyttäjille.

Tuotteistaminen auttaa määrittelemään tulostavoitteet palvelun onnistumisen mittaamista ja arviointia varten.

Mittaaminen ja arviointi vaatii tiedonkeräämistä ja tiedonkerääminen mahdollis-taa tutkimuksen teon. Tutkimuksen kautta pääsemme aidosti vertailemaan mil-laista vaikutusta palvellulla on ollut sen käyttäjille. Peili.io toimii työkaluna, jolla tavoitteiden mittaaminen tapahtuu suoraan käytönyhteydessä ja sitä kautta pääsemme konkretisoimaan palvelun yhteiskunnallista vaikuttavuutta.

Tuotteistamisen tavoite on ollut määritellä asiakkaalle tai tässä tapauksessa palvelun kahdelle eri käyttäjäryhmälle, millaista arvoa palvelu tuottaa heidän tarpeisiinsa ja millaisilla ehdoilla¹.

Sovellus on toteutettu julkisin tutkimus-, kehitys- ja innovaatiovaroin (TKI-varoin) Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittamana Metropolia ammattikorkeakoulun toimesta eikä kyseinen taho voi olla lopullinen palvelun ylläpitäjä sen toimialasta johtuen.

Peili.io kohderyhmän kohdalla mitataan uusien ja pitkäaikaisten käyttäjien luku-ja. Ensisijaisen käyttäjäryhmän, nuoret miehet, anonymisoidusta datasta ana-lysoidaan onko tehtävät johtaneet palvelujen pariin. Keräämällä käyttäjäpalautetta palvelun sisällöistä pystymme kehittämään palvelua paremmin käyttäjätarpeita vastaavaksi.

Toisesta käyttäjäryhmästä, palveluntarjoajat, seurataan mm. sovelluksen käytön aktiivisuutta, sisällön tuottamista ja käyttäjämääriä. Rekisteröityneet palveluntarjoajat saavat itselleen käyttäjätietoa oman palvelun luvuista ja voivat näin hyödyntää sitä omiin tarpeisiinsa. Tunnuslukujen analysointi antaa mahdollisuuden ohjata heidän päätöksentekoa ja kehitystyötä oman palvelun strategisten tavoitteiden luomiseksi, toteuttamiseksi ja uusimiseksi⁴.

Erinomainen tapa ymmärtää tuotteen hintarakenne

Edellä kuvattujen periaatteiden mukaisesti Peili-sovelluksen tuotteistamista on lähestytty tavoitteellisesti. Mainitut tavoitteet ovat ohjanneet Peili-sovelluksen tuotteistamista ja määritellyt kaupallistamissuunnitelman mukaisen strategisen lähestymisen.

Tuotteistaminen vaiheistaa tuotannon ja kuvaa palvelun sisällön ja tahot, joita tarvitaan palvelun toteuttamiseksi. Sen avulla on ollut mahdollista nähdä palvelun kehittämiseen ja ylläpitoon käytetyt ja tarvittavat resurssit. Näistä lähtökohdista voidaan määritellä palvelulle arvo, jonka jälkeen voidaan selvittämään tuotteen yleinen hintataso ja pohtia kuinka oma tuote asettuu hintakategoriaan⁵.

Peili.io:n kohdalla on kuitenkin huomioitava sen yhteiskunnallinen vaikuttavuus. Ollessaan merkittävä sosiaalisen vahvistamisen työkalu sen tulisi olla käyttäjilleen maksuton.

Jatkuvuuden varmistaminen

Palvelun tuotteistamisella pureuduttiin palvelun jatkuvuuden varmistamiseen. Jatkuvuuden varmistaminen on myös rahoittajan tapa estää tuotoksien katoa-minen ns. pöytälaatikkoon. Peilin kohdalla tuotteistaminen on toiminut erityises-ti markkinoinnin apuna haettaessa uusia palveluntarjoajia mukaan tekemiseen. Sen avulla on pystytty kuvaamaan mihin tarpeeseen se vastaa ja seuraava vaihe on tavoittaa nuoret, jotta he ottaisivat palvelun käyttöönsä.

Peili.io matka on alkanut. Tule mukaan! Käy tutustumassa peili.io -sivustoon, katso Youtube -video tai tarkemmin HIMSS & Health 2.0 European Digital Event -tilaisuuden tallenne Zoom-palvelussa. Tekijä: Adventure Club Helsinki.

Lähteet

  1. Jaakkola, E., Orava, M. & Varjonen, V. 2009. Palvelujen tuotteistamisesta kilpailuetua. TEKES. Helsinki: Libris Oy, 34-38.
  2. Järvi, K., Lehtonen, M., Martinsuo, M., Tuominen, T. & Valtanen, J. 2015. Palvelujen tuotteistamisen käsikirja. Aalto-yliopiston julkaisusarja: Tiede ja teknologia 5/2015. Helsinki: Unigrafia Oy
  3. Gibbons, S. 2017. Service Blueprints: Definition. NNGroup. WWW-dokumentti. [viitattu: 13.5.2020]
  4. Kamensky, M. 2014. Strateginen johtaminen menestyksen timantti. Helsinki: Alma Talent
  5. Tuotteen kaupallistaminen ja lanseeraaminen 2020. Suomi.fi. WWW-dokumentti. [viitattu: 14.5.2020]
kehittäminenpalvelupeili.iosovellustuotteistaminen

1 Kommentti

  • Satu says: 3.3.2021 at 14:48

    Mielestäni on hyvin tärkeää, että yritykset pyrkivät kehittämään liiketoimintaansa jatkuvasti. Tuo palvelukuvaus kuulostaa mielenkiintoiselta konseptilta. Lisäksi konsultointi ja juurikin tavoitteellisuus ovat varmasti hyviä keinoja. https://www.xsolutions.fi/

    Reply

Kommentoi Peru vastaus

Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä:

  • Kolme kypsempää naishenkilöä istumassa pöydän äärellä.
    Seniorien vaikuttajaryhmät – uusi tapa vaikuttaa yksityisiin…
    27.4.2023
  • Innovaatio, joka sopii kaikille? 
    Innovaatio, joka sopii kaikille? 
    12.1.2021
  • Tuote- ja palveluvirittämöhankkeessa (2018-2021) kehitetty pienyritysten tuotteiden ja palveluiden vaiheittainen kehittämismalli omatoimiseen kehittämiseen.
    Omatoimimalli pienyrityksen tuotteiden ja palveluiden…
    29.4.2021

Kaisa Puuronen

Teollinen muotoilija Kaisa Puuronen työskentelee terveysteknologian ja palvelumuotoilun asiantuntijana Metropolian sovelletun elektroniikan tutkimus- ja kehitysyksikkö Electriassa. Terveydenhuollon asiantuntijana hän rikastaa teknologiapainotteista tutkimus- ja kehitystyötä tuoden siihen käyttäjälähtöisen lähestymistavan. Tällä hetkellä hän vastaa projektipäällikkönä “Iällä ei ole väliä” -hankkeen Metropolian osaprojektista.

Tietoa blogista

Tikissä on Metropolian tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan (TKI) blogi. Bloggaajat ovat ammattikorkeakoulun henkilöstöä sekä muita TKI-toiminnan asiantuntijoita. Jos haluat kirjoittaa blogiin, ota yhteyttä toimituskuntaan.

Tikissä-blogin toimituskunta

  • Päivi Keränen, Projektipäällikkö, Muotoilu, +358 40 184 1952
  • Jussi Linkola Projektipäällikkö, Musiikki +358 40 184 2448
  • Milla Åman Kyyrö (päätoimittaja) Viestinnän asiantuntija, TKI-hankkeet ja kehittäminen +358 50 342 0341

Sähköpostiosoitteet:

Toimituskunta toimittaa Tikissä-blogin sisällöt ennen julkaisua.



Tutustuthan kirjoitusohjeisiin, PDF-aineistolinkki Bloggaajan ohje 2021

Uusimmat jutut

  • Vanhan havupuun maanpäällistä juurakkoa.

    Kulttuuriset sillat ja kielelliset kohtaamiset innovaatioiksi

    14.9.2023
  • 6 Startup Failures Service Design Can Help Avoid

    14.9.2023
  • Digitaidetta harmaan, oranssin ja keltaisen sävyissä.

    Digitaalisen muotoilun eettiset haasteet – opiskelijat ja työelämä yhteiskehittäjinä

    13.9.2023

Arkisto

  • ▼2023 (65)
    • ▼ syyskuu (7)
      • Kulttuuriset sillat ja kielelliset kohtaamiset innovaatioiksi
      • 6 Startup Failures Service Design Can Help Avoid
      • Digitaalisen muotoilun eettiset haasteet - opiskelijat ja työelämä yhteiskehittäjinä
      • Aineenopettajat kohtaavat kriisimaista tulevia maahanmuuttajataustaisia oppilaita yläkoulussa
      • Yrittäjänaisten digitaidot vauhdittavat kasvua
      • Slowing Down to Speed Up - From First Idea to Prototype
      • Hypätäänkö jo lentävän auton kyytiin? Katsaus älyliikenteen markkinaympäristöön ja tulevaisuuteen
    • ▼ elokuu (9)
      • Merkityksellistä yhteistoimintaa osallistuvassa TKI-kumppanuudessa
      • How to Create an Engaging MOOC
      • Edelläkävijäorganisaatioissa keskitytään toimivan oppimiskulttuurin luomiseen
      • Advancing medical and health technologies - collaboration between Singapore Institute of Technology and Metropolia University of Applied Sciences Finland
      • Ympäristöystävällinen tapahtumatuotanto – hanketapahtumat suunnannäyttäjinä
      • Tunteet työelämässä - psykologista turvallisuutta edistämässä
      • Onko mikrokursseista hyötyä yrittäjälle?
      • 7 Reasons Why Creativity at Work is Essential
      • Strategialähtöinen osaamisen kehittäminen
    • ▼ kesäkuu (7)
      • Be the Guide, Not the Hero
      • Hankkeen arvioinnista on moneksi
      • Monenlaista yritystoimintaa kohtaamassa
      • Korkeakoulujen yrittäjyysjärjestöistä ponnistetaan tulevaisuuteen
      • Muuttuvalla urapolulla tarvitaan toivoa ja myötätuntoa
      • Yhdenvertaisuuden edistäminen TKI-toiminnassa
      • Ennakoivalla henkilöstövoimavarojen johtamisella kestävää kehitystä rakentamassa
    • ▼ toukokuu (15)
      • TKI-työ tuo ihmiset yhteen kompleksisten haasteiden ratkaisemiseksi
      • Yrityksen kasvuhalukkuus, kasvun keinot ja esteet - pitääkö aina kasvaa?
      • Voiko taide juurtua yrityksiin?
      • Ikääntyneen yksilöllisyys korostuu työelämään liittyvissä valinnoissa
      • Yrittäjänaisten ryhmätoiminnasta vahvuutta omaan yrittäjyyteen
      • Verkostoitumisen mahdollisuudet hybriditapahtumissa
      • Mitä hubin rakentaminen vaatii?
      • Mitkä tekijät houkuttavat työntekijäkonkareita jatkamaan?
      • Tekoälyn vaikutuksista tekijänoikeuksiin
      • Vuoroin vieraissa - vertaisista vauhtia hankearviointiin
      • Muuttuva korkeakoulu ja näkökulman vaihtamisen taito
      • Onnistuneen opinnäytetyön resepti
      • Musiikin osallisuuden portaat
      • Suomalaisen tieteen pelisäännöt varmistetaan tutkimusyhteisön itsesääntelyllä
      • 3 oivallusta, jotka opin hankeviestinnän kouluttajana
    • ▼ huhtikuu (9)
      • Seniorien vaikuttajaryhmät – uusi tapa vaikuttaa yksityisiin palveluihin asiakkaita ja yrittäjiä hyödyttäen
      • Mitä yrittäjyyskeskukset voivat tuoda lisää korkeakoulujen toimintaan
      • Female entrepreneurs without borders
      • Liiketoimintaa Lean Startupilla ikääntyneiden liikunta- ja hyvinvointipalveluihin
      • Resilienssiä vahvistavat hyväksymisen taito, työn merkityksellisyys ja autenttisuus
      • Communications is a universal profession - staff exchange helps to broaden networks
      • Timanttinen hankeseminaari
      • Using Open Innovation to Support Local Companies
      • Työntekijöiden kytkeminen organisaation kehittämiseen kestävyyden vahvistamiseksi
    • ▼ maaliskuu (7)
      • Keksintö Hollywoodin säihkeestä: taajuushyppely
      • Voiko hankearvioinnissa hyödyntää taiteellisia menetelmiä?
      • Focusing on Innovators instead of Innovations
      • Vihertävää työmatkailua Euroopassa
      • Ammattikorkeakoulun rooli ekosysteemissä on edistää osaamisen ja teknologian siirtymää
      • Liikkuminen ja ravinto – seniorien hyvinvointipalveluiden ytimessä
      • Innovaatiopodcasteja tekemässä
    • ▼ helmikuu (5)
      • Eettisyys asiantuntijaviestinnän kulmakivenä
      • Viestintäyhteistyö hankekumppanin kanssa: 10 vinkkiä
      • Tekoäly asiantuntija-artikkelin kirjoittamisen tukena
      • Kampus yritysyhteistyön raja-alueena
      • Onko mikki auki, onnistuuko empaattinen vuorovaikutus etänä?
    • ▼ tammikuu (6)
      • The Harmful Nature of Informed Assumptions
      • Psykologinen turvallisuus ja sen vahvistaminen työssä
      • Hanketulokset voi koota yhteen ThingLinkillä
      • Blogi on yksi kanava asiantuntijatiedon levittämisessä
      • Avoiding Service Design Theatre When Developing Projects
      • The Importance of Service Design in Organisations
  • ►2022 (92)
    • ► joulukuu (6)
      • Vertaisuuden johtaminen ja rakentaminen työyhteisöissä
      • Yrittäjänaisten digiosaamista tukemassa
      • Tikissä-blogi 2022: kirjoittajien ja julkaisujen määrät kasvoivat
      • Mitä TKI-viestintä on?
      • Vapaaehtoistoiminnalla kohti sosiaalisesti kestävää huomista
      • Työyhteisöjen yhteisöllisyyden vahvistaminen taiteen ja luovuuden keinoin
    • ► marraskuu (9)
      • Miten saada kotihoitoon pitovoimaa?
      • Äänensävyn hyödyntäminen hankkeen viestinnässä
      • Yritysten toiminnan kehittämistyöskentelyn menetelmiä
      • Osaamisen kehittämisen prosessit tuottavat tuloksia yrityksissä
      • Co-Creating Student-Run Centers in Multicultural Contexts
      • Kotihoidon vetovoima huolena - ratkaiseeko sosiaalinen media rekrytoinneissa?
      • Toimiva hankeviestintä vaatii suunnittelua
      • Aito kiinnostus aiheeseen ja sisällöllinen motivaatio avaa ovet oppimiselle
      • Tulevaisuudessa kaikki toimialat voivat hyödyntää XR-teknologioita
    • ► lokakuu (5)
      • Miten johdetaan tulevaisuudenkestävää liiketoimintaa?
      • Asiantuntija viestijänä - miten saada oma ääni kuuluviin?
      • Kestävää kehitystä voi edistää jo innovaatioiden alkulähteillä
      • Kestävä kehitys näkyväksi yrityksissä
      • Kohti ennakointikyvykkyyttä
    • ► syyskuu (10)
      • Learning to Innovate Every Day - 10 Days 100 Challenges Event
      • Viestintä on vallankäyttöä - asiantuntija, tunne arvosi
      • Hyödynnettävyys hanketyössä: kaupallistamisen haasteet
      • Energia-alan voimakas murros vaatii jatkuvaa oppimista
      • Miten digitalisaatio haastaa työllistymistä?
      • Yrityseettisyys tekee organisaatiosta tuloksellisen
      • Vinkkejä hankkeen yleisötapahtuman tuottajalle
      • Sustainable wellbeing through inclusiveness in the construction industry
      • Mistä aloittaa hankkeen viestinnän suunnittelu?
      • Metadatan merkityksestä
    • ► elokuu (4)
      • Vihreä siirtymä vaatii kulttuurinmuutoksen myös työpaikoilla
      • Nimi leimaa työnhakijaa - asenteet vaikeuttavat maahanmuuttajien työllistymistä
      • Vuokratyön 7 vahvuutta ja 7 kehittämiskohdetta
      • Hyvis vai pahis - miten konflikti voi luoda uutta?
    • ► kesäkuu (4)
      • Iso-Britannia ja Horisontti Eurooppa - vesittävätkö poliittiset erimielisyydet tulevaisuuden eurooppalaista TKI-yhteistyötä?
      • Ennätysmäärä kirjoituksia julkaistu Tikissä keväällä 2022
      • Behind the Scenes of a Telehealth Innovation Project
      • Nostetta pääkaupunkiseudun innovaatiotoimintaan
    • ► toukokuu (8)
      • Hankeviestinnän osaamisen kehittymisestä hyötyvät kaikki
      • Maahanmuuttajien työllisyyden haasteet ammattikorkeakoulujen ratkottavana
      • Ristiriitoja hybridityössä - nääntyä vai kehittää?
      • Voimaa yhdessä tekemisestä – vaikuttava julkaiseminen, osa 3
      • Kotihoidon ammattilaiset  ja ammattikorkeakoulun opiskelijat kehittämiskumppaneina
      • Vauhti kiihtyy, työnkuvat muuttuvat
      • Stewardship in the New European Bauhaus
      • Hanketoiminnasta maksutonta apua yrityksen kehittämishaasteiden ratkomiseen
    • ► huhtikuu (12)
      • Ennakoi osaamista ja menesty
      • Ihmisten moninaisuuden näkökulmat hybridityön äärellä
      • Resilienssi, itsetuntemus ja näkökulman vaihto
      • Metropolian kansainvälinen akatemia yhdistää eri maista ja kulttuureista tulevia opiskelijoita
      • Finding Real Problems to Solve All Around Us
      • Miten innovaatiokeskittymä auttaa rakentamaan kestävää ja osallista tulevaisuutta?
      • Luottamuksen rakentaminen digitaalisessa toimintaympäristössä
      • Mentorointi oman toiminnan kehittämisen ja resilienssin työkaluksi luovilla aloilla
      • Suomalainen koulutusjärjestelmä tutuksi toiminnallisilla tehtävillä ja selkeillä kuvilla
      • Sakko vai pakolla rokottaminen? Kysymys oli ajankohtainen jo ennen pandemiaa
      • Why you need to learn Service Design
      • Pokémonin matka sosiaaliseksi innovaatioksi
    • ► maaliskuu (15)
      • Trust as a transversal skill
      • Neuvoja pienyrittäjälle pullonkaulojen ja kapeikkojen tunnistamiseen
      • Johtajuuden kestävyysnäkökulmat ihmisten johtamisessa 
      • Taiteilija taitonsa tuotteistajana
      • Purkkavirityksistä yhdenmukaisiin turvallisuustaitoihin - näyttämötyöturvallisuus läpäisee koko organisaation
      • Työssä jaksaminen sosiaali- ja terveysalalla
      • Sisäilmapartio innovoitiin ratkaisuksi monialaisena opiskelijayhteistyönä
      • Työn muutos ja johtajuuden haasteet vuonna 2022
      • Taiteilija yhteisöllisyyden rakentajana
      • This Meeting Could Have Been A Workshop
      • Hubin rakennuspiirustukset
      • Sattuipas samaan aikaan! Koronaa, hanketta, yrittäjyyttä ja digiä
      • Suhdekiemuroita - resilienssi ja kestävyys yritystoiminnassa
      • Selviytymisen strategioista ennakointiosaamiseen
      • Hankalasti tavoitettavat nuoret kohdataan jalkautuvalla autotyöllä
    • ► helmikuu (12)
      • Miten osallistaa kansalaiset ja kansalaisjärjestöt alueellisen innovaatiostrategian kehittämiseen?
      • Embedding Service Design in Higher Education
      • Ammattikorkeakoulun hanketoiminta on hyvä oppimisympäristö - TKIO toimintaa käytännössä, osa 2
      • Määränpäänä Eurooppa - mitä ottaa huomioon EU-hankevalmistelussa?
      • Tehokasta kuin leikkaussalissa! Muistilista varmistamaan kestävää keikkatyötä  
      • Vaikuttava hanketoiminta edistää hyvinvointia - osa 5: Älykkäät, käyttäjälähtöiset ratkaisut ja palvelut
      • Vaikuttava hanketoiminta edistää kestävää hyvinvointia - osa 4: Yrittäjyys- ja johtamisosaamisen edistäminen ja kehittäminen hyvinvointi- ja terveysalalla
      • Sirkkaa lautaselle ketterästi - yrittäjän kokemuksia elintarvikkeiden tuotteistamisesta
      • Vaikuttava hanketoiminta edistää kestävää hyvinvointia – osa 3: Osallisuuden ja toimijuuden vahvistaminen
      • Vaikuttava hanketoiminta edistää kestävää hyvinvointia - osa 2: Terveyden ja toimintakyvyn edistäminen
      • Vuorovaikutteinen johtajuus eettisen organisaatiokulttuurin rakentajana
      • Vaikuttava hanketoiminta edistää kestävää hyvinvointia - osa 1: mikä ihmeen innovaatiokeskittymä?
    • ► tammikuu (7)
      • Asiantuntijat ja opiskelijat kehittävät yhdessä palveluita - TKIO-toimintaa käytännössä, osa 1
      • Puumyönteisyys kannattaa pääkaupungissakin
      • Innovation Events in Three Parts: Design Sprints
      • Ihmisjohtaja huomioi työntekijöiden tunteet muutostilanteessa
      • Innovation Events in Three Parts: Hackathons
      • Osaaminen on kestävän työn perusta
      • Accelerating the evolution of mobility in the Baltic Sea Region with robot bus pilots
  • ►2021 (64)
    • ► joulukuu (12)
      • Tutkitun tiedon teemavuosi 2021 oli Tikissä-blogin runsaudensarvi
      • Innovation Events in Three Parts: Service Jams
      • Toimintaympäristön kehittämistä yhdessä, asiakkaiden parhaaksi
      • Yrityksen resilienssi ja työntekijöiden jaksaminen vahvistuvat yhdessä
      • Hyvinvointia naisyrittäjille valmentavalla työotteella
      • Askelmerkkejä yritysten teknologisen muutoksen sparraamiseen
      • Kohti vaihtoehtoista tulevaisuutta — miksi nuori radikalisoituu?
      • Voiko verkkotyöpaja olla aidosti yhteisöllinen kokemus?
      • Innovation Events to Facilitate Teaching, Learning, and Shifting Mindsets
      • Strengthening youth’s trust in the future
      • Kestävää työtä resilienssiä ymmärtämällä
      • Onko sävellys innovaatio?
    • ► marraskuu (6)
      • Osaamisen johtaminen vahvistaa yritysten kilpailukykyä
      • Uutiset ovat suodatettua tietoa
      • Kestävä johtajuus rakentaa työhyvinvointia
      • Kohti turvallisempaa tulevaisuutta
      • Interprofessional Approach for Transversal Skills in Higher Education
      • Comparison of nursing students' health behaviour in four countries: China, Finland, Japan and Sri Lanka
    • ► lokakuu (4)
      • Onko yhteiskehittäminen vain kompromisseja?
      • Näin toteutat verkkojulkaisun
      • Nuorten osallisuus vahvistuu hävikkiruokatoiminnassa
      • Senioriliikkujan hyvä ravitsemus - osa 2
    • ► syyskuu (5)
      • Ikääntyneiden liikunta- ja hyvinvointi-palveluiden kehittäminen kannattaa
      • Senioriliikkujan hyvä ravitsemus - osa 1
      • Yrittäjä jatkuvan epävarmuuden keskellä
      • Uuteen EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelmakauteen yhä osaavampina
      • Viestinnän asiantuntijuus tukee tutkimustiedon yleistajuistamista
    • ► elokuu (4)
      • Hankkeiden välisellä viestintäyhteistyöllä kohti laajempaa vaikuttavuutta
      • Pienyrityksen strategiaa kirkastamassa
      • Asiantuntija ja julkinen verkkokeskustelu
      • Vahvaa vuorovaikutusosaamista tarvitaan tulevaisuuden hanketyössä
    • ► kesäkuu (4)
      • Tikissä-blogin kevät 2021
      • Tasapainottelemalla hyvinvointia työhön
      • Huomio tapahtumien turvallisuuteen - jos osaamista riittää
      • Miten yritykset voivat edistää itseohjautuvuutta?
    • ► toukokuu (7)
      • Nuoret liikkeelle pelillistämisen keinoin
      • Muotoiltu ammattilaisten käyttöön – vaikuttava julkaiseminen, osa 2
      • Viisi vinkkiä hankeviestintään
      • Fasilitoitu tuotekehittäminen kannustaa onnistumaan
      • Korona, yrittäjät ja ammattikorkeakoulu: tiekartta onnistuneeseen yhteistyöhön
      • Mikro-oppiminen tukee tehokkaasti oppimista työarjessa ja käytännössä
      • Selkeästi päätöksentekijöille – vaikuttava julkaiseminen, osa 1
    • ► huhtikuu (5)
      • Omatoimimalli pienyrityksen tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen
      • Liikkuminen kriisissä
      • Projektipäällikön kommunikaatiotaidoista
      • Perehdytys on osa onnistunutta rekrytointia
      • Suuri datamysteeri - datanhallintaa pakopelillistämässä  
    • ► maaliskuu (5)
      • Augmenting the participation in urban planning with XR technologies
      • Katse rohkeasti ammatilliseen koulutukseen
      • Tulevaisuussuuntautunutta ohjausta yksilöllisesti
      • Innovation in a pandemic world and beyond
      • Kyky innostua, ilo onnistua - työhyvinvoinnista voimaa kehittämiseen!
    • ► helmikuu (6)
      • Nuorten tulevaisuussuuntautuneelle ohjaamiselle on tarve poikkeuksellisena aikana ja sen jälkeen
      • Hankeviestintä ja resurssit
      • Ota oppia yrittäjästä
      • Näkökulmia prototyyppeihin
      • Asennekanvaasi tehostaa oppimista yritysvalmennuksissa
      • Kulttuurihyvinvointialan yhteistä ymmärrystä rakentamassa
    • ► tammikuu (6)
      • Pienyrittäjän uusi normaali?
      • Transport emission reduction goals in the light of energy consumption and charging of robot buses
      • Tinderistäkö vauhtia kuntoutuksen tutkimus- ja kehittämistoiminnan monialaiselle verkostolle?
      • Saavutettava verkkosivujulkaisu palvelee laajasti kohderyhmiä
      • Kuntoutusalan osaamiskeskittymä osaamisen vauhdittajana
      • Innovaatio, joka sopii kaikille? 
  • ▼2020 (57)
    • ▼ joulukuu (7)
      • Tikissä-blogin vuosi 2020
      • Nuorten ryhmään osallistumiseen tai osallistumattomuuteen liittyviä tekijöitä
      • Make the World Yours - Learning in an Ecosystem Boosts Your Future Career
      • Ihminen edellä kohti kestävää tulevaisuutta
      • Hyvät, pahat pelit — tarkastelussa pelaamisen mielenterveysvaikutukset
      • Työntekijöiden näkökulmia tulevaisuuden sosiaali- ja terveysalan osaamiseen
      • Digi digi digi… Miksi pienyrittäjän kannattaa olla ajan hermolla?
    • ▼ marraskuu (5)
      • Arjen innovaatioita - arki 2.0
      • Common Risk Factor Approach as a Tool to Promote Oral Health care
      • Kuinka rakentaa avointa yhteistyötä tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan?
      • Tekoälyn keskeiset ongelmat
      • Toivoa huomiseen - uskallusta tulevaan
    • ▼ lokakuu (6)
      • Vuorovaikutus etänä – miten luoda lauma ja aito yhteys yli fyysisen etäisyyden?
      • Tehdäänkö tulevaisuuden muotoilutyö virtuaalitodellisuudessa?
      • Luovuus voimavarana työelämässä
      • Päätökset verkossa eivät olekaan omiasi
      • Käteviä välineitä nuorten tulevaisuusohjaukseen
      • Minkälainen tutkimusaineisto kannattaisi tallentaa uudelleenkäyttöä varten?
    • ▼ syyskuu (4)
      • Kehittämisen yhteydessä pitää puhua tuotteistamisesta
      • Ilmastonmuutos nyt! Nuoret haastavat hankkeita toimimaan
      • Student recruitment online - How to develop long-term success in uncertainty?
      • Kannattaisiko minunkin ottaa käyttöön ORCiD-tunniste?
    • ▼ heinäkuu (2)
      • Hankeviestintä ja kriiseihin varautuminen
      • Developing reliable educational agent relationships in international student recruitment
    • ▼ kesäkuu (6)
      • Tutkimustietovaranto avaa tiedettä ja tutkimusta
      • 20th International Conference on Web Engineering ICWE’20 Successfully Completed
      • Innovaatioprojektilla kehitettiin HyMy-kylän markkinointia
      • Metropoliassa opiskelijoiden kulttuurista kompetenssia vahvistetaan kansainvälisillä projekteilla
      • Hankeviestintä ja medianäkyvyys
      • Terveyden edistäminen sairaanhoitajakoulutuksessa
    • ▼ toukokuu (7)
      • Yhdessä kehittäen kuntoutuksen osaamista - murroksessa oleva sosiaali- ja terveysala
      • Innovation Project Dosis
      • Uusia kestävämpiä liikkumispalveluja kokeilussa pääkaupunkiseudulla
      • Virtuaalisen ympäristön hyödyntäminen muotoilun opetuksessa
      • Seksuaalisuus ja mielenterveys nuoren ihmissuhteiden näkökulmasta
      • On luovuuden aika
      • Digitaalisuudesta uusi normaali — terveysalan ammattikorkeakoulutus toteutuu etänä ja läsnä
    • ▼ huhtikuu (5)
      • Syrjäytynyt tai syrjäytymisuhan alainen nuori?
      • Viisi askelta virtuaaliseen arviointipajaan
      • Tutkittavan suostumus ja opinnäytetyö
      • Toiminnallisia vai syrjäytyneitä nuoria?
      • Naisvähemmistöjä ja miesten mentäviä aukkoja - tasa-arvo ei vielä toteudu esitystekniikka-alalla
    • ▼ maaliskuu (5)
      • Henkilöstötuottavuus - tulevaisuuden johtamisvaade
      • Työn tulevaisuus: murroksesta uusiin tarinoihin
      • Logged in –dokumentti pakottaa huomaamaan yhteiskunnan syrjään työnnetyt
      • Kannustavaa puhetta nuorten vastavalmistuneiden työhön sitoutumiseksi
      • DOOMED – pelialan opiskelijoiden työllistymisvaikeudet
    • ▼ helmikuu (4)
      • Kirjoittamisen kynnyksistä
      • Tarkkaile innovaatioitasi
      • Hankeviestintä tuo tietoa tulevaisuudesta
      • Mikä ihmeen liikennelaboratorio?
    • ▼ tammikuu (6)
      • Tekoälyn etiikka pohdinnassa - tuhoisa terminaattori vai hellä hoivabotti?
      • Yrittäjää digittää – tukea tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen
      • Reflektoida vai näivettyä – vuorovaikutusosaamisen merkitys työelämän kehittämisessä
      • Osaamisen kehittämisfoorumi: Suomalaisen työelämän hyviä käytäntöjä 2020
      • Opiskelijoiden ja yritysten monialainen innovaatiotoiminta - missä opettaja luuraa?
      • Painovoimaa!
  • ►2019 (48)
    • ► joulukuu (5)
      • Työn itseohjautuvuus vaatii henkilöstölähtöisyyttä
      • Työntekijyysosaaminen avaimena työn muutokseen
      • Mitä on peliriippuvuus ja milloin siitä tulee elämänhallinnallinen ongelma?
      • Asiakkuuden johtaminen vie yrityksen menestykseen
      • Pelottavia innovaatioita
    • ► marraskuu (6)
      • SOTE-silta - Korkeakoulutetun maahanmuuttajan pätevöitymispolku -hanke
      • Kansainvälisillä eväillä kotimaisen yleisön jäljille
      • Collaborating in Urban SOS Project in Ghent, Belgium
      • Asiakkaan ja työntekijän roolit muutoksessa sosiaalialalla
      • Anna meidän olla…
      • Moninaisuuden johtaminen – kiistatonta liiketoimintaetua
    • ► lokakuu (5)
      • Sairaanhoitajaopiskelijat eri puolilla maailmaa - samanlaisia, mutta silti niin erilaisia
      • Projektin sisäinen viestintä on vuorovaikutusta
      • Yritysyhteistyö innovaatio-opinnoissa
      • Robottibussikokeilut Helsingissä tuottavat arvokasta tietoa
      • Virtual Writers' Room nuorten käsikirjoittajien tukena
    • ► syyskuu (4)
      • Hanke viestii, huomaako kukaan?
      • Olisiko aika tehdä ohjausryhmien vallankumous?
      • Korkeakoulukiinteistöstä älykampukseksi
      • Pitääkö innovaation aina olla uutta?
    • ► kesäkuu (6)
      • Mentorointi on oiva mahdollisuus
      • Tarkoitus ei pyhitä keinoja
      • Tulevaisuutta rakennetaan tänään
      • Tekoäly ehkäisee syrjäytymistä
      • Onko tutkimuksesi kohteena ihminen?
      • Projektipäällikön ajatuksia oppimisesta
    • ► toukokuu (6)
      • Toivon kipinöitä maahanmuuttajien opetukseen
      • Resilienssi lisää yritysten kehittymistä ja mahdollisuuksia
      • Langat käsissä tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiohankkeissa
      • Onko sairaanhoitajan ammatti kutsumusammatti?
      • Opiskelijat mukaan innovaatiotoimintaan
      • Otetta elämään - miten kuulla nuorta?
    • ► huhtikuu (4)
      • Mikä nuorta urheilijaa motivoi?
      • Gamifying a path to well-being
      • Opetustaitoa oppimassa mielikuvitellen ja yhdessä pohtien
      • Vastaako koulutus sosiaali- ja terveydenhuollon tulevaisuuden haasteisiin?
    • ► maaliskuu (4)
      • Haaveissa hyvä elämä
      • Pelastuuko printti?
      • Yritystoiminnan kehittäminen vaatii vuorovaikutusta
      • Asiantuntijan ja organisaation osaaminen kehittyy hanketyössä
    • ► helmikuu (4)
      • Projektipäällikkö jyrää kaikki?
      • Sakko, pakko, rokotus vai rokko?
      • Hoitotyön opiskelijat tutkittu: motivaatio kohdillaan, jaksaminen ei
      • Innovaatioista yrittäjyyteen
    • ► tammikuu (4)
      • XR cMOOC on yhteistoiminnallisen oppimisen virtuaalinen kohtauspaikka
      • Yhdessä yrittäjämäiseen ekosysteemiin 3AMK:ssa
      • Onko aikuinen liian vanha leikkimään?
      • Äänimaisemien ymmärrys kehittyy osallistavilla mobiilityöpajoilla
  • ►2018 (42)
    • ► joulukuu (3)
      • Hanketulokset kaikkien käyttöön
      • Tuottavuutta ja työhyvinvointia toisiaan tukien
      • Nuorten miesten luottamus- ja epäluottamuskokemukset nuoren tulevaisuuden raamittajana
    • ► marraskuu (4)
      • Hyötypelikiihdyttämö pelialan yhteiskehittäjänä
      • Älynväläystä odottavan aika on pitkä
      • Opinnollistaminen avuksi työssäkäyvälle sosionomiopiskelijalle
      • Varmuutta työelämään Australian opeilla
    • ► lokakuu (6)
      • Opiskelijayhteisöä rakentavat, murentavat ja energisoivat merkitykselliset tunteet
      • Viheliäiset ongelmat haastavat meidät
      • Syrjäytymisvaarassa olevia nuoria yhä enemmän
      • Työelämäyhteistyö luo työhyvinvointia
      • Ohjaaja ja ryhmä auttavat oppimaan
      • Tulevaisuuden tapahtumia toteuttavat osallistettu yleisö ja ammattimahdollistajat
    • ► syyskuu (4)
      • Odottamattomia aarteita luovuuden avulla
      • 10 DAYS 100 CHALLENGES - syväsukellusta tulevaisuuden työelämätaitoihin
      • Metropolian TKI-toiminnan arviointi
      • Hyvät ja huonot uudisteet
    • ► elokuu (2)
      • Tulevaisuusajattelu osaksi innovaatio-opintoja - kokemuksia Teiniminnotalkoot kehittämistyöstä
      • Vantaan asukkaat osallistuvat kaupunkisuunnitteluun VR-pelin avulla
    • ► kesäkuu (3)
      • Yhteiskehittämisellä moninaisuuden johtamiseen
      • Ideoiden vuoropuhelusta yhteiskehittelyyn
      • Luovuudella arjesta enemmän
    • ► toukokuu (5)
      • Yhdessä innovoiden tuotekehitystä tulevaisuuden tarpeisiin
      • Yrittäjänainen haluaa kasvaa
      • Työhyvinvointi arjessa - miten sitä tuotetaan?
      • Fasilitointi on mahdollisuus työyhteisön kehittämiseen
      • Miksi opinnollistaa palkatonta työtä?
    • ► huhtikuu (4)
      • Yhdeksän kysymystä sähköautoilusta
      • Ammattikorkeakoulujen avoimuudella vaikuttavuutta, tehokkuutta ja yhteiskunnallista hyötyä
      • Robottibussi tarvitsee toimivan reitin
      • Podcast - Pelastavatko tutkimus, kehittäminen ja innovaatiot maailman?
    • ► maaliskuu (4)
      • Kampuskehittäminen - uusia näkökulmia
      • Tarinatyöpaja auttaa nuoria jakamaan tarinoita ja tunteita
      • Tunteet opetuksen ja ohjauksen kontekstissa korkeakoulussa
      • Rakentamisesta raunioiksi - kosteuden hallintaa rakennuksen koko elinkaaren ajan
    • ► helmikuu (4)
      • Innovaatio - mitä se on?
      • Unen laatu ja työstressi yhteydessä toisiinsa - miten sitä tutkitaan?
      • Yhdessä kehittäminen vaatii joustamista
      • Tiedettä kansankielelle - miten muutos mahdollistuu?
    • ► tammikuu (3)
      • Homepilkkujen viilausta - ratkaisuja rakennusten kosteusongelmiin?
      • Älyliikenne odottaa kypsymistään
      • Tikissä-toimituskunta innokkaana jakamaan hanketietoa
  • ►2017 (17)
    • ► joulukuu (1)
      • Innostu monialaisesti - ratkaisun avain nuorten osallisuuteen?
    • ► marraskuu (2)
      • Tuliko Onni puun takaa? Lue uunituore julkaisu!
      • Työstä osaamista tulevaisuuteen
    • ► lokakuu (3)
      • Työhyvinvointia ja tuottavuutta lvi-, kiinteistöhuolto- ja isännöintialalle
      • Minun, meidän ja muiden johtaminen
      • Osuustoiminnasta ja verkostoitumisesta potkua yritystoimintaan
    • ► elokuu (1)
      • Yrittäjänainen: opettele olemaan itsellesi paras mahdollinen pomo!
    • ► kesäkuu (2)
      • Päätöspyörteissä
      • Yksin toimivat yrittäjänaiset verkostoituvat aktiivisesti
    • ► toukokuu (2)
      • Tuliko Onni puun takaa, löysikö Ilona työniloa?
      • Työhyvinvointia yhteisesti kehittämällä metsäkonealalla
    • ► huhtikuu (1)
      • Imuroin merkityksiä MinnoFestissä
    • ► maaliskuu (1)
      • Metropolian innovaatio-opintojen tuloksena tukea nuorille äideille
    • ► helmikuu (1)
      • Mobility Revolution – A Shift towards Urban Sustainability
    • ► tammikuu (3)
      • Onni tulee puun takaa!
      • Onnistunut yrittäjänaisten ilta!
      • Osaamista ja onnistumisen tukea yrittäjänaisille!
  • ►2016 (16)
    • ► lokakuu (1)
      • Haluaisitko liikkua älykkäämmin?
    • ► syyskuu (2)
      • Voidaanko turvallinen synnytys taata 50 eurolla?
      • Hankkeen päättyessä
    • ► heinäkuu (1)
      • Havaitsin tänään hyttysen
    • ► kesäkuu (7)
      • Mitkä asiat kertovat, että TKI- opettajat onnistuvat työssään?
      • Puolisen vuotta jälkeenpäin
      • Kokeneita opettajia kouluttamassa
      • Mistä Onni tulee?
      • Hyvin suunniteltu on puoleksi tehty (?)
      • “Alakko nää mua?”
      • Onko opinnäytetyön ohjauksessa pelisääntöjä?
    • ► toukokuu (3)
      • Tehdääkö TKI- työtä talkoilla?
      • Edistys antaa syyn elää?
      • Päräyttääkö innovaatiotoiminta?
    • ► huhtikuu (1)
      • Kulttuurin kouraisuja sydämessä
    • ► maaliskuu (1)
      • Kriittinen mieli ja kokeilukulttuuri

Avainsanat

3AMK ammattikorkeakoulu asiantuntija Dallaten etiikka FUTU hanke hankeviestintä hankkeet hyvinvointi innovaatio innovaatio-opinnot innovaatiot Innovation johtaminen Katse tulevaisuuteen kehittäminen kestävä kehitys koulutus metropolia minno nuoret Oona-hanke opiskelijat osaaminen osaamisen kehittäminen Peili-hanke resilienssi sosiaali- ja terveysala taide teknologia tki TKI-toiminta tulevaisuus Tuottavasti moninainen tutkimus työelämä työhyvinvointi työllistyminen viestintä vuorovaikutus yhteiskehittäminen Yrittäjänainen yrittäjyys yritystoiminta

Hae sisältöä tästä blogista

Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta Metropolia.fi-sivuilla

Ideoimme, rikastamme ja kehitämme käytäntöön uusia ratkaisuja yhteistyössä yritysten, julkisen sektorin, järjestöjen ja asukkaiden kanssa.

Tutustu hankkeisiimme

© 2015 Metropolia Ammattikorkeakoulu


Sisällöt edustavat kunkin kirjoittajan henkilökohtaisia näkemyksiä, Metropolian johtoryhmän Pelinavaajat-blogi ilmaisee Metropolian virallista kantaa.

Saavutettavuusseloste Tietosuojaseloste