Koronakriisi on luonut epävarmuuden tilan, ja tulevaisuuden kehityssuunnat ovat tavallista enemmän auki. Nyt meillä on mahdollisuus vaikuttaa tulevaisuuteen ja tehdä valintoja, jotka rakentavat aidosti kestävään kehitykseen perustuvaa maailmaa.
Sitra on koronakriisin aikana päivittänyt Megatrendit 2020 -katsaustaan. Katsauksessa on otettu tarkasteluun aikaisemmin tunnistettujen megatrendien väliset jännitteet. Ne ovat kohtia, joissa tulevaisuus on enemmän auki ja joihin on mahdollista vaikuttaa.
Yksi tunnistettu jännite on vallan ja osallisuuden välillä. Osallistava demokratia on Sitran mukaan haastettuna eri puolilla maailmaa. Demokratian lisäksi koronalla on vaikutuksia
- ekologiseen jälleenrakentamiseen
- väestöön
- eriarvoistumiskehitykseen
- talouden uudistumiseen
- teknologian mahdollisuuksiin ja uhkiin.
”Vanhat ajattelu- ja toimintamallit eivät enää riitä maailman kompleksisuuden hallintaan”, todetaan Sitran päivitetyssä katsauksessa. Tarvitsemme toivoa ja laajaa joukkoa ihmisiä käymään tulevaisuuskeskustelua, joka käydään dialogissa ja yhdessä ratkaisuja etsien.
Kompleksisissa haasteissa tarvitsemme erityisosaamista monialaiseen ja monimuotoiseen yhteistoimintaan. Merkittävä toimintakulttuurinen muutos on osallistamisen sijasta tavoitella kaikkien osallistumista.
Osallistuva tutkimuskumppanuus
Osallistuva tutkimusote vahvistaa kaikkien tutkimustoimintaan kytkeytyvien osapuolten eli tutkijoiden, kumppaneiden ja kohderyhmien välistä
- yhteistoimintaa
- sitoutumista
- aktiivista toimijuutta.
Osallistuva tutkimuskumppanuus tekee mahdolliseksi osallistua meitä itse kutakin koskettaviin päätöksiin ja suunnitteluprosesseihin. Asia on merkittävä, koska kehittämistyö voi liittyä arkeemme, työhömme tai elinympäristöömme. Yrityksien toiminnalle se tarkoittaa, että asiakkaat ja käyttäjät otetaan mukaan tuotekehitysprojekteihin niiden valmisteluvaiheesta alkaen.
Metropolia Ammattikorkeakoulussa on toteutettu useita tutkimus-, kehittämis- ja innovaatio (TKI) -hankkeita, joissa on tunnistettu koko kehittäjäyhteisö ja annettu sen toimijoille täysivaltainen jäsenyys hankkeen eri vaiheissa. Tässä pari esimerkkiä:
- Kuntoutusalalla osallistuvaa tutkimuskumppanuutta on tarkasteltu REcoRDI-hankkeessa, jossa kehitetään yhdessä Jyväskylän ammattikorkeakoulun kanssa tiekarttaa ja vuorovaikutteista alustaa kuntoutuksen soveltavaan tutkimukseen. Hankkeen huomioita ovat, että osallistuvassa tutkimusotteessa on keskeistä alkumetreiltä lähtien rakentaa yhteistä ymmärrystä verkostoissa ja aidoissa kumppanuuksissa. Projektipäällikkö Salla Sipari toteaa, että osallistavan tutkimuskumppanuuden periaatteita ovat vastavuoroisuus, yhdenvertaisuus kohtaamisessa, avoimuus ja luottamus.
- Hankkeissa on muun muassa hyödynnetty muotoiluajattelulle ominaista empatiaa, johon liittyvät menetelmät voivat tukea erilaisten toimijoiden ajatusmallien hahmottamista. Näin on tehty Augmented Urbans -hankeessa, jossa on vahvistettu kaupunkilaisten osallisuutta oman elinympäristönsä suunnittelussa. Keskinäisen luottamuksen vahvistumisen lisäksi on löytynyt uusia näkökulmia, jotka perinteisemmillä tiedonkeruumenetelmillä olisivat voineet jäädä huomaamatta. Tämä on myös yksi tapa vahvistaa kaupunkien kykyä selvitä ennakoimattomissa muutoksissa ja kehittyä yhä kestävämmiksi.
Opetus- ja kulttuuriministeriö on viime vuosina myöntänyt ammattikorkeakouluille erillisrahoitusta vahvistamaan TKI-toiminnan vaikuttavuutta ja laatua. Tämän vuoden hankehaussa Metropolia menestyi hankkeella Creating Wellbeing in Daily Life Through Inclusive RDI. Kolmivuotinen hanke käynnistyy 1.1.2021. Sen tavoitteena on tulevaisuusorientoitunut TKI-toiminta, joka perustuu osallistuvan tutkimuskumppanuuden edelleen kehittämiseen ja vahvistamiseen Metropoliassa ja koko yhteiskunnassa.
Maailman monimutkaistuessa ja monimuotoistuessa tarvitaan vahvaa yhteiskehittäjyyttä. Tällöin TKI-toiminnan tulee antaa kaikille osallisille mahdollisuus tuoda mukaan omat tarpeensa, tavoitteensa ja osaamisensa TKI-prosessiin kaikissa sen vaiheissa.
Ihminen edellä
Metropolian TKI-toiminnassa toimintaperiaatteena on ”ihminen edellä”. Toimintatapa merkitsee sitä, että asetamme ihmisten ja yhteiskunnan kestävään kehitykseen perustuvan hyvinvoinnin työmme keskiöön. Tämän teemme osallistuvalla tutkimusotteella. Kyse on meidän hyvinvointimme lisäksi mitä suuremmassa määrin myös tulevien sukupolvien hyvinvoinnista.
Ilmiölähtöiset innovaatiokeskittymät ovat Metropolian toimintatapa suunnata asiantuntemustamme niihin yhteiskuntamme tarpeisiin, joihin voimme ja haluamme vaikuttaa. Innovaatiokeskittymien kautta myös liitymme kehittäjäyhteisöihin ja luomme uusia. Näin toteutamme TKI-toiminnan tiekartan 2030 tavoitteita.
Innovaatiokeskittymä-toimintamallissa periaatteena on, että sovellamme laajaa teknologiaosaamistamme innovaatiotoiminnan mahdollistajana ja nostamme kaikessa toiminnassamme ihmisen keskiöön.
Teknologian sovellusosaamisessa olemme pitkällä. Opetus- ja kulttuuriministeriön vuonna 2018 Metropolialle myöntämällä TKI-toiminnan erillisrahoituksella olemme käynnistäneet Helsinki XR Centerin toiminnan. Lisäksi olemme avanneet kampuksille teknologiaosaamiseemme perustuvia yhteistyöalustoja, kuten Business Avenue ja älykotien kehitysalustan SmartLab. Seuraava vaihe innovaatiokeskittymä-toimintamallimme kehittämisessä on ihminen edellä -ajattelun ulottaminen kaikkeen TKI-työhömme.
Pandemia on osoittanut, kuinka meidän jokaisen arkinen elämä voi muuttua. Olemme riippuvaisia toisistamme ja kestäviin ratkaisuihin tarvitaan eri toimijoiden aitoa yhteistyötä. Nyt on entistä merkityksellisempää, että kykenemme yhdessä luomaan yhteistä ymmärrystä, oppimaan ja tuottamaan kestävään kehitykseen perustuvia ratkaisuja. Itse kullakin on oikeus osallistua TKI-toimintaan, joka koskettaa häntä.
2 Kommenttia
Korona on kyllä vaikuttanut alaan kuin alaan. Monet yritykset joutuvatkin nyt varmasti pohtimaan uusiksi tuotekehitystään sekä muita toimintastrategioitaan. Tuo on mielestäni hyvä lähtökohta, että asiakkaat otetaan projekteihin mukaan. Silloin saadaan kehitettyä tuotteita jotka vastaavat kysyntää. Toki tämä tilanne luo omat haasteensa vuorovaikutukselle.
Osallistuva tutkimusote kuulostaa kiinnostavalta mahdollisuudelta, ja tuo varmasti hyötyä molemmille osapuolille. Monenlaisia kehitysprojekteja on tullut itsellänikin töissä vastaan. Tutkimusnäkökulmasta on varmasti hyötyä myös tuotekehityksessä.