Vantaan kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta päätti vuoden 2022 alusta lähtien muuttaa neljä sosiaalityöntekijän vakanssia erityissosiaaliohjaajan vakansseiksi. Päätöksen taustalla on akuutti valtakunnallinen pula sosiaalityöntekijöistä ja asiakkaiden palveluiden turvaaminen.
Vantaan kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluissa eletään haastavia aikoja. Lastensuojelun avohuollon asiakasmäärät ovat kasvussa. Nousua on ollut kaupungissa vuoden 2021 alusta 24 prosenttiyksikköä. Samaan aikaan pätevistä sosiaalityöntekijöistä on valtakunnallisesti pulaa ja heitä ei riitä kasvavan asiakasmäärän tarpeisiin (Varis 2021.)
Vantaa on kehittänyt uuden työparimallin, jossa sosiaalityöntekijä ja erityissosiaaliohjaaja toimivat työparina sekä tekevät yksilötyötä. Erityissosiaaliohjaajat ovat koulutukseltaan sosionomi (amk) ja jatkokoulutuksena käyneet ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon (Varis 2021.)
Vantaa on saanut ajatuksen työparityöskentelyyn mahdollisesti Kuntatyönantajien tulevaisuustutkimuksesta, jossa ehdotetaan sosionomin (ylempi AMK) ja sosiaaliohjaajan välistä työparityöskentelyä uudeksi toimintamalliksi. Sosionomi (ylempi AMK) tutkinnon arvostusta on tarkoitus lisätä luomalla uusia työtehtäviä esimies- ja hanketyöhön. Myös erityissosiaaliohjaajilla nähdään olevan merkittävä rooli palveluohjauksen roolin korostuessa. (Kuntatyönantajat 2021.)
Lastensuojelun määräajat ovat ylittyneet
Vantaa on saanut lastensuojelun asiakastyön hitaudesta kriittistä palautetta jo vuonna 2019. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen osavuosikatsauksessa 10/2019–3/2020 lastensuojelun palvelutarpeen arvioinnissa on esiintynyt hitautta. Hitauden syyksi kerrottiin sosiaalityöntekijöiden suuri vaihtuvuus. (Pukkio 2021; Lastensuojelulaki 2017.)
Määräaikojen ylittymiset ovat johtaneet selvityspyyntöihin Aluehallintovirastolle. (Aluehallintovirasto 2021.) Myös osavuosikatsauksessa 10/2020–3/2021 määräaikojen ylittyminen on jatkunut. Lastensuojelulain palvelutarpeen arvioinnin aloitukset ovat ylittäneet seitsemän arkipäivän rajan 1,4 % ja arviointien valmistumisissa 10,9 % tapauksista on ylittynyt kolmen kuukauden määräaika. (Pukkio 2021; Lastensuojelulaki 2017.)
Sosiaalityöntekijöiden vakansseja muutetaan erityissosiaaliohjaajan vakansseiksi
Kansallinen pula sosiaalityöntekijöistä sekä kasvavat lastensuojelun asiakasmäärät haastavat Vantaan päättäjiä palveluiden järjestämisessä. Perhe- ja sosiaalipalveluiden johtaja Mirja Varis perustelee vakanssien muutosta seuraavilla asioilla:
- lapsen osallisuus vahvistuu työparityöskentelyssä sosiaalityöntekijän ja erityissosiaaliohjaajan kotikäynneillä
- erityissosiaaliohjaajia on saatavilla toisin kuin sosiaalityöntekijöitä
- työparityö vähentää työn kuormittavuutta ja parantaa palvelun laatua
- asiakasturvallisuus toteutuu
- palveluiden saatavuus turvataan.
Mielestäni Varis (2021) kertoo siitä, että Vantaa pyrkii kehittymään. Kaupunki pyrkii luovalla tavalla huomioimaan lisääntyvän kysynnän tarpeet asiakastyössä. Pula sosiaalityöntekijöistä on laaja yhteiskunnallinen kysymys, jota Vantaa pyrkii innovatiivisesti ratkaisemaan ottamalla erityissosiaaliohjaajan soveltuvin osin mukaan asiakastyöhön. Uusi työskentelytapa myös vahvistaa sosiaalialan ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon tunnettavuutta palvelujärjestelmässä ja parantaa työllistymismahdollisuuksia.
Päätöksestä ei käy ilmi, millaisia toimenpiteitä Vantaa aikoo konkreettisesti tehdä avohuollon lastensuojelun asiakasmäärän hillitsemiseksi. Kaupungin strategiassa kirjoitetaan palveluiden painotuksesta ennaltaehkäisevään ja varhaiseen tukeen. Kaupunki pyrkii edistämään asukkaiden yhteisöllisyyden kokemista ja resursoimaan kotouttamiseen Suomen vieraskielisimmässä kaupungissa. (Valtuustokauden strategia 2018: 16–17.)
Itse näen, että Vantaalla on luovia ja hyviä ajatuksia, mutta toivon myös rakenteellisia muutoksia vakanssien uudistumisen lisäksi. Mielestäni rakenteisiin ja asiakkaiden arkeen on saatava vaikuttavia, ennaltaehkäiseviä ja matalan kynnyksen palveluita, ettei asiakasmäärien kasvaessa tilanne muutu hallitsemattomaksi.
Kirjoittaja
Toni Piispa, sosionomi ylempi AMK -opiskelija, Metropolia Ammattikorkeakoulu
Lähteet
Kuntatyönantajat 2021. Kunta-alan työn murroksen kuvaus 6: Sosiaalityön uudet ratkaisut.
Lastensuojelulaki 13.4.2007/417
Valtuustokauden strategia. 2018. Vantaan kaupunki. Valtuustokauden strategia 2018–2021.
Ei kommentteja