ThingLink on Suomesta lähtöisin oleva opetusteknologian innovaatio, jonka avulla käyttäjät voivat helposti lisätä kuviin ja videoihin lisätietoa ja linkkejä. Kuten monilla muilla korkeakouluilla, myös Metropolialla on ThingLinkin lisenssi. Sovellusta on meillä hyödynnetty mm. oppimisympäristöjen, kuten laboratorioiden ja klinikoiden esittelyssä. Ergonomia- luokan esimerkissä tila on kuvattu 360-kameralla. Kuvan ikoneja klikkaamalla saa tietoa, Ergonomia-luokan toiminnoista. Voi vaikka katsoa videon, kuinka potilas siirretään sängystä paarille.
Katso alla olevasta ThingLink-kuvasta lisää.
ThingLink toimii myös kuvankäsittelyohjelma Canvan kanssa mutkattomasti. Canva tuo esityksiin visuaalisuutta ja sitä on helppo käyttää ThingLinkin kanssa yhdessä. Canvaan tehdyt muutokset, esimerkiksi kuvan, värin tai taustan muutokset välittyvät saman tien ThingLinkiin. Canvan käyttö on pääosin ilmaista, mutta jotkin toiminnallisuudet ja visuaaliset elementit ovat maksullisia. Lisäksi Unplashin kuvapankki on käytettävissä ThingLinkin kautta.
Tässä blogipostauksessani kartoitan, millaisiin muihin kuin opetukseen liittyviin sisältöihin ThingLink on korkeakoulumaailmassa oiva vaihtoehto.
ThingLink organisaation sisäisten ohjeiden teossa
Organisaatioiden intranetin sisäiset ohjeistukset ovat yleensä tekstiä ja kuvia, eivätkä ne ole interaktiivisia. Metropolian intranetissa on esimerkiksi ohjeet, miten sosiaalisen median sisällöt toteutetaan saavutettavasti. Tiedot intranet-sivuilla ovat tekstinä ja linkkeinä sekä Powerpoint-dioina.
Kesällä opettelin uudistuneen ThingLink-sovelluksen käyttöä Matleena Laakson ThingLink-ohjeilla. Totesin, että se olisi oivallinen myös yllä mainittuun Saavutettavuus somessa -ohjeeseen mm. siksi että ThingLinkin kuviin, videoihin ja virtuaalikierroksiin upotetut tekstikuvaukset aukeavat Microsoftin lukuohjelmassa.
Lukuohjelman hyödyt ovat monet, sillä se lukee tekstin ääneen, tavuttaa sen ja kasvattaa kirjain- ja rivivälejä lukijan mieltymysten mukaisesti. Lukuohjelmaan kuuluu lisäksi automaattinen käännös yli 60 kielelle. ThingLink-sisältö myös mukautuu eri kokoisille näytöille, joten erilaisten välineiden käyttäjät on hyvin huomioitu. Se tukee ruudunlukijaa WCAG 2.0 -standardin mukaisesti. Vielä ThingLink ei ole ihan sataprosenttisesti saavutettava, mutta tällä hetkellä korkeakouluja velvoittavan standardin WCAG 2.1 versio on tulossa.
Minusta on kiva tehdä asioita toisin kuin normaalisti ja oppia uutta. Koska ThingLink on saavutettava kanava, sen käyttö luonnistui hyvin sosiaalisen median saavutettavuusohjeisiin.
ThingLinkillä ohjeesta tuli seuraavanlainen:
Turvallisuuskävelyt ja henkilökunnan perehdyttäminen
Henkilöstön perehdytykseen kuuluvat turvallisuuskävelyt, joissa näytetään esimerkiksi hätäpoistumistiet ja palosammuttimet. Hyvä esimerkki on espoolaisen koulun turvavallisuuskävely.
Korkeakouluissa lukuvuoden alussa kaikki opiskelijat osallistuvat turvallisuuskävelylle. Samoin henkilöstön uudet jäsenet tutustuvat turvallisuusohjeisiin. Nämä voisi toteuttaa mainiosti virtuaalisesti.
ThingLink sopii myös muuhun uusien työntekijöiden perehdyttämiseen. SOL on toteuttanut ThingLinkin avulla henkilökunnan perehdytyksen ja opastuksen toimintaympäristöön. Tutustu esittelyyn SOL:in työntekijöille.
Tilojen esittelyä
ThingLink sopii hyvin virtuaalikierroksiin ja virtuaaliesittelyihin. Sovelluksella korkeakoulut voivat tuoda toimintaansa näkyväksi havainnollisesti potentiaalisille opiskelijoille sekä yhteistyökumppaneille. Virtuaalikierros auttaa myös uusien työntekijöiden rekrytoinnissa, kun työpaikkahakemuksessa on työpaikan virtuaalinen esittely. Oivallinen esimerkki virtuaalikierroksesta on Rochesterin yliopiston kampuskierros.
Millaista opiskelu on ammattikorkeakoulussa? Millaisia oppimisympäristöjä se tarjoaa? Tässä hyvän esimerkki Metropolian Myyrmäen kampukselta. Siinä potentiaalinen opiskelija voi konkreettisesti astua kampuksen ovesta sisään ja tutustua autolaboratorioon sekä hitsaus- ja konetekniikkan tiloihin. ThingLinkillä havainnollistetaan myös Metropolian Myllypuron kampuksen kirjaston tiloja ja toimintoja.
Paljon muitakin luovia ratkaisuja
Ohjeiden, virtuaalikierrosten ja perehdytysaineistojen lisäksi ThingLink taipuu tosi moneen muuhun asiaan. Tässä yhdessä kuvassa näkyy paljon erilaisia apuvälineitä, jotka helpottavat liikuntavammaisen elämää. Riikka Marttinen on tehnyt oman CV:nsä ThingLinkillä. ThingLink myös viihdyttää. Lähde viihteelle virtuaalitansseihin.
Millaisia mahdollisuuksia sinä löydät? Minkä asian toteuttamista lähtisit itse kokeilemaan ThingLinkillä?
Kun tiedät mitä haluat tehdä, voit saada lisäoppeja myös Thinglink Education YouTube-kanavalta tai Facebookin ThingLink -ryhmästä.
Ei kommentteja