Podcastien eli kuunneltavien äänitiedostojen suosio on vahvassa kasvussa maailmalla. Podcastien kuuntelu onnistuu työmatkoilla, autolla ajaessa, lenkillä, kuntosalilla ja vaikkapa, pyykkiä silittäessä tai siivotessa. Podcast kulkee mukana taskussa ja äänilähetyksiä voi kuunnella silloin, kun se itselle parhaiten sopii. Edes nettiyhteyttä ei tarvita, sillä ne voi ladata mobiiliin.
Mikä podcasteissa kiehtoo, mihin niiden suosio on menossa ja miten korkeakoulut ja podcastit liittyvät yhteen? Tässä blogissa tarkastelen tarkemmin ilmiötä nimeltä ”podcast”.
Podcastin parissa viihdytään pitkään
Hyvä sisältö podcastissa tarkoittaa tiedonvälitystä, mutta myös viihdyttävyyttä. Podcastissa ei ole visuaalisia ärsykkeitä, joten sen parissa voi keskittyä ainoastaan kuuntelemiseen.
Wecastin teettämän tutkimuksen mukaan kuuntelijat ovat erittäin lojaaleja – lähes 70 % kuuntelee kaikki tai suurimman osan jaksoista, kun kerran aloittaa tietyn podcast-ohjelman seuraamisen. (1)
Podcastissa viihdytään tutkitusti muita median kulutusmuotoja pidempään. Esimerkiksi blogiteksiä luetaan noin 10 – 15 sekuntia. Videoita katsellaan noin 4 minuuttia. Podcasteja kuunnellaan noin 25 minuuttia. (2)
Nyky-yhteiskunnassa tämä on sisällöntuottajille merkittävä tieto. Kenties pitkäjänteisyys perustuu juuri siihen, että kuluttamisen aikana on mahdollista tehdä muita asioita samaan aikaan.
Analytiikka todistaa – podcastilla on potentiaalia
The Podcast Consumer 2018 -tutkimuksen (3) mukaan 180 miljoonaa amerikkalaista on kuunnellut podcasteja vuonna 2018 eli 64 prosenttia amerikkalaisista. Ruotsissa jopa 2,2, miljoonaan ruotsalaista (2) kuuntelee podcasteja kuukausittain ruotsalaisen Acast sovelluksen kautta.
Suomessa tällaisiin mahtilukemiin ei olla vielä päästy. Tilastokeskuksen (4) tutkimuksen mukaan 25 – 34 -vuotiaista suomalaisista 19 % on kuunnellut puheohjelmia.
Suosio kasvanee Suomessakin, kun niiden kuuntelu ja löydettävyys edelleen helpottuvat alustasovellusten kehityksen myötä. Uusia podcasteja syntyy koko ajan lisää. Niistä jokainen löytää omansa kuunneltavaksi ja seurattavaksi. Miltei kaikki suomalaiset podcastit löytyvät kootusti jakso.fi-sivuilta (5)
Mihin podcast taipuu opetuksessa ja oppimisessa?
Ensimmäiseksi mieleen tulee kieltenopiskelu. Podcastit ovat näppäriä osaamisen täydentämiseen ja sanaston kehittämiseen – missä ja milloin vain. Esimerkiksi englannin opiskeluun podcasteja on alkeis- ja keskitasoisia sekä edistyneiden tasoja.
Tässä muutamia englanninkielen opiskeluun oivallisia podcasteja.
Voice of America
6 Minute English
Podcasts in English
The English We Speak
Podcastit sopivat mainiosti myös muun kuin kielten opetuksen ja oppimisen tueksi.
Opiskelijoilla ei ole aina mahdollisuutta osallistua luennoille. Tiivistetyn ja tallennetun luennon voi kuunnella myöhemmin. Keskittyminen kuunteluun on usein helpompaa, kuin luentovideon katsominen vaikkapa YouTubesta.
Luentojen taltioinnin lisäksi podcast mahdollistaa opettajalle monipuolisten oppimateriaalien ja opetusmenetelmien hyödyntämisen. Ja miksipä ei opiskelijoille voisi antaa oppimistehtäväksi oman podcastinkin toteuttamisen osana opintosuoritusta.
Podcastit korkeakouluissa
Ammattikorkeakoulut ja yliopistot ovat hyödyntäneet podcast-mahdollisuutta opetuksessa ja myös oman toimintansa esittelyssä. Tein verkossa olevan informaation avulla kartoitusta siitä, miten korkeakoulut podcasteja hyödyntävät.
Savonia ammattikorkeakoulun podcasteissa kerrotaan, mitä eri aloilla tapahtuu ja minkälaisia asioita heidän asiantuntijansa ovat kehittämässä. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk:lla taas on Luovien alojen podcast, Podcasteissa avataan luovien alojen yksikön toimintaa. Lisäksi podcasteissa kerrotaan, minkälaisia hankkeita Xamk:in luovilla aloilla on menossa.
Itä-Suomen yliopisto käyttää biologian perusopintojen opetuksessa podcasteja. Turun yliopistolla on Aamukahvit tutkijan kanssa -podcast-sarja. Lisäksi Turun yliopistolla on kaikille avoimet Professoriluennot-podcastit. Helsingin yliopiston Kielikeskus on aloittanut podcast-sarjan ”Kielikeskuskokemuksia.” Helsingin yliopistolla on myös muita podcasteja.
Löysin myös muutaman esimerkin ulkomaalaisten yliopistojen podcasteista:
Göteborgs universitet
Södertörns högskola, Stockholm
100 Free Podcasts from the Best Colleges in the World
Podcastit Metropoliassa
Myös Metropoliassa podcastien mahdollisuuksia hyödynnetään yhä enemmän. Omassa työssäni olen mukana kehittämässä uusia tapoja podcastien mahdollisuuksien hyödyntämiseen korkeakoulussa. Käyttömahdollisuudet ulottuvat kaikille korkeakoulun osa-alueille perusopetuksesta TKI-toimintaan ja muuhun korkeakoulun toimintaan. Listaan joitakin esimerkkejä Metropolian podcasteista.
- Kevätlukukaudella Metropolia aloitti Digicast-podacst-sarjan. Ensimmäisessä jaksossa digipäällikkö Mari Virtanen kertoo Metropolian vituaalikampuksesta. Toisessa jaksossa Mari Virtanen avaa väitöksensä sisältöä. Väitös todistaa 360 astetta teknologiaa hyödyntävän joka paikan oppimisympäristön parantavan oppimistuloksia ja lisäävän opiskelijoiden tyytyväisyyttä.
- Keväällä Milla Åman pohdiskeli Tikissä-blogin podcastissa, miten tutkimus, kehittäminen ja innovaatiot voivat pelastaa maailman.
- Kulttuurituotannon CoINNO-hankkeeseen liittyi opintojakso ”Kohderyhmälähtöisten podcastien tuottaminen”, jonka aikana tehtiin nämä podcastit.
- Elokuvan ja television tutkinto-ohjelmassa on konseptoitu ja tuotettu opikelijapodcasteina Taajuus-media. ShortDox on radiodokumenttikilpailu, jossa Metropolian opiskelija Iines Korhosen audioruno Seinät voitti Pohjoismaisen Shortdox-kilpailun.
Lisäksi syksyllä Metropolian digimentorit ja viestintäpalvelut tuottavat podcasteja eri teemoilla mm. opetuksen tueksi ja neljälle kampukselle siirtyvän Metropolian toimintakulttuurin uudistumiseen.
Näin kuuntelet podcasteja
Ylen Digitreenit-sivulla on erinomaiset ohjeet podcastien kuunteluun.
Kuuntelu- ja tiausvaihtoehdot ovat
- Suoraan verkkosivun kautta (esim. YleAreena)2)
- Sovelluksen kautta suoraan puhelimeen (iPhonessa ja iPadissa oma Applen podcast-sovellus, Androidissa mm. Pocket Casts)
- RSS-feedin kautta
Podcast tulee alun perin sanoista iPod ja broadcast. iPod on Applen suunnittelema ja markkinoima musiikkisoitin. iPhonessa on valmiina sovellus podcastien kuunteluun. Android puhelimien ladattavia sovelluksia ovat mm. Overcast ja Pocket Casts. Nyt myös Google nyt julkaissut oman podcast-sovelluksensa. Näillä sovelluksilla podcasteja voi kuunnella helposti ja myös ilman nettiyhteyttä.
Podcast-alustoja ovat myös mm. SoundCloud, iTunes ja suomalainen Kieku.
Onko podcast hetken ihme vai pysyväksi jäävä käyttökelpoinen viestinnän väline? Se jää nähtäväksi, mutta radion pysyneestä suosiosta päätellen voisin ennustaa, että podcast on tullut jäädäkseen.
Lähteet
- Asennemedia ja Wecast yhdistyvät Suomen johtavaksi monikanavaisen vaikuttajamarkkinoinnin toimistoksi, https://www.wecast.fi/meist-1
- Procomin Oma media -brunssi, Korjaamo 23.11.2017, http://procom.fi/wp-content/uploads/2017/11/SannaMammi23112017.pdf
- The Podcast Consumer 2018 -tutkimus, http://www.edisonresearch.com/infinite-dial-2018/
- Podcastit tulevat, oletko valmis?, https://hasancommunications.fi/2017/09/18/podcastit-tulevat-oletko-valmis/
- Internetin käyttötavat matkapuhelimella 2017, %-osuus väestöstä, https://tilastokeskus.fi/til/sutivi/2017/13/sutivi_2017_13_2017-11-22_tau_018_fi.html
- Löydä suomalaiset podcastit, http://jakso.fi/podcastit
Mitä kannattaa kuunnella nyt? | Parhaat suomalaiset ja ulkomaiset podcastit 2018, https://kertojanaani.fi/parhaat-suomalaiset-podcastit-2018/
Artikkelikuva: www.pixabay.com, PourquoiPas, CC0
11 Kommenttia
Hyvin jäsennettyä taustatietoa podcasteista, olenkin miettinyt, miten voisin ryhtyä niiden kuuntelijaksi : ).
Kiitos Kaisa kommentistasi.
Teen lomien jälkeen jatkopostauksen; Miten tuotan itse oman podcastin helposti.
Olen huomannut podcasteissa että oma keskittymiskyky ei riitä niiden kuunteluun – ainoa poikkeus on pitkät automatkat.
Ja hei, voisiko tuon Digicastin lisätä iTunesiin, niin sitten se on podcasti jo määritelmänkin mukaan?
https://help.soundcloud.com/hc/en-us/articles/115003453527-Connecting-your-podcast-to-iTunes
Minä tykkään kuunnella työmatkalla metrossa ja ennen nukkumaan menoa kuuntelen. Ennen luin kirjaa, nut kuuntelen podcastia.
Hyvä idea Vesa. Laita iTunesiin, kun olen taas töissä loman jälkeen.
Olemme ja digimentorit kehittämässä Metropolialle oman podcast-kanavan.
Terveruloa Vesa mukaan julkaisemaan sisältöjä sinne.
Hyvä idea Vesa. Laita iTunesiin, kun olen taas töissä loman jälkeen.
Olemme ja digimentorit kehittämässä Metropolialle oman podcast-kanavan.
Terveruloa Vesa mukaan julkaisemaan sisältöjä sinne.
Todella kiinnostava ja hyödyllinen artikkeli, kiitos Ilse! Opetan markkinointia ja viestintää Lapin amk:ssa ja olen kiinnostunut Podcasteista opetusmateriaaleina mutta myös ottamaan ne oppimissisällöksi jollekin kurssille. Tästä postauksestasi saan tukea siihen työhön!
Terveisin
Kati Koivunen
Kiitos Kati palautteestasi. Arvostan toso paljon.
Jatkoin podcast-teemalla ja postasin jatko-osan, miten podcast tehdään
https://blogit.metropolia.fi/hiilta-ja-timanttia/2018/09/04/nain-teet-oman-podcastin/
Ensi vuonna suunnitelmissa on perustaa lMetropoliaan oma podcast-kanava
Hep
Varmaan saan lainata tätä pätkää (lähde mainitaan).
Tää on vähän sellainen ikuisuusaihe joka pitäisi löytyä joka pod-kanavalta. Monesti on pyydetty tekemään casti oman ohjelman tekemisestä.
Tää on ollu hieman haastavaa, kun suomalaisittain harrastajat on vähän hajallaan ja tuo kaupallinen osuus on löytänyt tämänkin kanavan. Vastahan tässä 15 vuotta kuunnellut näitä podcast tyyppisiä juttuja.
Tuossakin ajassa tällainen kirjalliskuvallinen verkkoviestintä on kokenut valtavan muutoksen – eihän se ollu ku 90 luvulla kun vasta kirjoitettiin HTML 1.0:lla. Sitä helposti se varsinainen asia tuppaa hukkumaan siihen blin blingiin.
no, mutta taskulahetys.fi sinne aletaan keräämään asioita lähempää ihmistä.
http://taskulahetys.fi
Uusia jaksoja tulee ajoittain.