Hyppää pääsisaltöön
Rehablogi

Metropolian blogit nostavat keskusteluun aiheita ammattikorkeakoulumme ja kumppaneidemme maailmasta: oppimisesta, työelämästä, yhteistyöstä, osaamisesta, uudistumisesta ja erilaisista kohtaamisista. Sisällöt edustavat kunkin kirjoittajan henkilökohtaisia näkemyksiä, Metropolian johtoryhmän Pelinavaajat-blogi ilmaisee Metropolian virallista kantaa. Tervetuloa vuoropuheluun kanssamme!

  • Uusimmat postaukset
  • Blogit
  • Metropolian bloggaajat
Rehablogi
Kuntoutuksen ja terveydenhuollon hyviä käytänteitä kehittämässä
0

Tekoälypohjaista liikeanalyysia voi hyödyntää toimintakyvyn arvioinnissa

Tom Thiel ja Anu Valtonen · 21.4.2023
Jalat juoksumatolla
Kuva: Metropolia

Tekoälypohjainen liikkumisen analysoinnin teknologia tarjoaa lupaavia mahdollisuuksia objektiiviseen ja automaattisen toimintakyvyn arviointiin ja kuntoutustulosten seurantaan. Viime vuosien aikana konenäköön perustuvien ihmiskehon liikkeitä seuraavien mallien tarkkuus ja keveys ovat siirtyneet sellaiselle tasolle, että niitä voidaan käyttää kannettavilla tietokoneilla ja älypuhelimilla. Mallien pohjalta kehitettyjä sovelluksia voidaan jatkossa hyödyntää niin urheiluvalmennuksessa, kliinisessä työssä kuin tutkimuksessakin.

 

Tausta

Metropolia osallistui OKM-rahoitteiseen Verkostoyhteistyöllä vauhtia tekoälypohjaisten virtuaaliteknologioiden saavutettavuuteen kuntoutuksessa -hankkeeseen, jossa etsittiin ja kehitettiin sovelluksia hyödyntäen uusia teknologioita.  Hankkeen tuotoksena Metropolia ammattikorkeakoulun asiantuntijat ja opiskelijat kehittivät yhteistyössä kaksi avoimen lähdekoodin tekoälypohjaista verkkosovellusta, joiden avulla voidaan:

  1. analysoida reaaliaikaisesti polven ja lantion asentoa yhden jalan kyykistysliikkeen aikana
  2. analysoida sivulta kuvatusta kävelyvideosta alaraajojen suurimpien nivelten kulmamuutoksia.

 

Asennon tunnistus ja seuranta

Ihmisen asentoestimointi (pose estimation) voi kuvailla kyvykkyydeksi tunnistaa ja seurata kehon osia kuvista ja videoista (Zhang et al., 2020). Liikekaappausta on tehty heijastavien, kehoon kiinnitettävien, markkeripallojen avulla jo useita vuosikymmeniä, mutta asentojen ja liikkeiden tarkkaan seuraamiseen on tarvittu laboratorioympäristö, kalliit erikoislaitteet ja koulutettu henkilöstö.

Laskentatehon kasvaminen ja konenäön kehittyminen ovat mahdollistaneet asentojen tunnistamisen yhä kevyemmillä välineillä. Markkeriton liikekaappaus, jossa kehon ihmiskehon tunnistaminen tapahtuu suoraan videokuvasta ilman kehon kiinnitettäviä mittalaitteita, perustuu syväopetettujen neuroverkkojen hyödyntämiseen. (Armitano-Lago et al., 2022).

Neuroverkkojen opettamiseen on käytetty suuri määrä kuvia ihmisistä ja heidän kehon osista, jotka laskentamalli on oppinut tunnistamaan. Kuva 1 esittää markkeripohjaisen ja markkerittoman liikekaappauksen eroja.

Ihmisen koukistetut jalat ja niiden 3D-malli

Kuva 1. Saman suorituksen vertailu kahdella eri menetelmällä. Vasemmalla markkeripohjainen 3D-malli ja vasemmalla videokuvasta markkerittomalla menetelmällä tunnistetut vasemman jalan nivelpisteet nilkasta, polvesta ja lonkasta. Kuva: Tom Thiel.

Erilaisia konenäköön perustuvia asennon tunnistus algoritmeja on ollut saatavilla jo vuosikymmenen. Vasta viime aikoina algoritmien nopeus, tarkkuus ja keveys on siirtynyt sellaiselle tasolle, että niitä voidaan hyödyntää tavanomaisilla laitteilla, kuten kannettavilla tietokoneilla ja älypuhelimilla. Raajojen asentojen ja liikkeiden lähes reaaliaikainen seuranta luo mahdollisuuden esimerkiksi objektiiviseen ja automaattisen toimintakyvyn arviointiin ja etäkuntoutukseen. (Cronin et al., 2023; Hellsten et al., 2021)

 

MediaPipe Pose

Google Mediapipe on kokoelma avoimen lähdekoodin paketteja, jotka mahdollistavat konenäköön pohjautuvien sovellusten kehittämisen ohjelmointikielillä kuten Pythonilla tai JavaScriptillä. MediaPipea voidaan hyödyntää esimerkiksi viittomakielen tunnistamiseen, ilmeiden tunnistamiseen ja asennon tunnistamiseen (Mediapipe.io)

MediaPipen malliin on merkitty hahmoon kehonpisteet, joiden nimet vieressä

Kuva 2. MediaPipen asentoestimontimalli perustuu 33 kehonpisteen eli maamerkin seurantaan.

Asentoestimointia MediaPipe Pose -paketissa on hyödynnetty kevyttä BlazePose -algoritmia (Bazarevsky et al., 2020). Se pystyy arvioimaan 33 kehon pisteen liikkeet yhdeltä henkilöltä, käytännössä mistä tahansa kuvasta tai videosta. Yhdistämällä pisteet toisiinsa, saadaan rakennettua henkilöstä kaksiulotteinen (2D) malli. Tämä malli on kehitetty erityisesti reaaliaikaista seurantaa varten ja sen tunnistuksen viive on vain muutamia kymmeniä millisekunteja. Laskentamallin tarkkuus on säädettävissä. Kevyemmillä asetuksilla mallin laskenta toimiin nopeammin, raskaammilla asetuksilla taas luotettavammin.

Mediapipen laskentamalleja on pyritty hyödyntämään esimerkiksi reaaliaikaisessa kuntoiluliikkeiden seurannassa  (Chen et al., 2022), kaatumisen tunnistamisessa (Liu et al., 2022) sekä juoksun aika- ja matkamuuttujien mittaamisessa (Young et al., 2023)

 

Yhdellä kameralla toteutettu liikeanalyysi

Kun ihmisen liikettä kuvataan yhdellä kameralla, pysytään siitä analysoimaan tasossa tapahtuvia liikkeitä. Videopohjaisen 2D-analyysin on todettu olevan hyväksyttävä tapa seurata ihmisen liikkeitä frontaalitasossa eli edestä kuvattuna (Schurr et al., 2017; Werner et al., 2019) ja sagittaalitasossa eli sivulta kuvattuna (Ota et al., 2020).

Kiertoliikkeiden tulkinta sen sijaan on haastavaa eivätkä konenäköön perustuvat algoritmit ainakaan tällä hetkellä pysty mittaamaan kuvassa syvyyssunnassa tapahtuvia muutoksia luotettavasti. Tämän haasteen kiertämiseksi onkin kehitetty järjestelmiä, joissa useat synkronoidut ja kalibroidut videokamerat keräävät tietoa kolmiulotteiseen (3D) mallin luomiseksi. Vaikka näiden järjestelmien tarkkuus on todettu pääpiirteittäin luotettavaksi (Kanko et al., 2020; Lahkar et al., 2022), vaativat ne jälleen kalliita laitteita ja teknistä osaamista.

Yhtä kameraa hyödyntävien 2D-mallien tarkkuudesta on tehty paljon tutkimusta (Wade et al., 2022). Mallien luotettavuutta on testattu valikoiduissa toimintakyvyn arviointiin liittyvissä testeissä, kuten yhden ja kahden jalan kyykistyksessä (Ota et al., 2020), hyppysuorituksissa, kävelyssä ja juoksussa (Ota et al., 2021; Young et al., 2023) ja vesijuoksun aikana (Cronin et al., 2019).

Näillä testeillä on selkeitä käyttömahdollisuuksia toimintakyvyn arvioinnissa kuntoutuksessa. Esimerkiksi yhden jalan kyykistyksessä dynaaminen polven valgus voidaan tulkita epäsuotuisaksi liikemalliksi ja tunnistaa alaraajojen vammoihin liittyväksi riskitekijäksi (Mauntel et al., 2014; Räisänen et al., 2018). Toisaalta kävelystä tehtävä analyysi tuo monipuolisesti esiin mahdollisia liikkumisessa esiintyviä rajoitteita tai poikkeamia.

Verkostoyhteistyöhankkeen sovellukset

 

Verkostohankkeen aikana Metropolian asiantuntijat ja opiskelijat kehittivät yhteistyössä kaksi erilaista JavaScript -sovellusta liiketietojen objektiivisen analysointiin. Tavoitteena oli saavuttaa sovelluksista ensimmäinen toimiva kehitysversio, jonka avulla teknologian toimintaa voitiin arvioida. Sovellusten toimintaan liittyvää pilotointia tehtiin kehitystiimin kesken.

Kummankin sovelluksen MVP-toteutus (Minimum Viable Product) on siirretty verkkoon vapaasti saataville ja niiden käyttöönotto onnistuu ilman asennuksia. Sovellusten käyttöliittymät pyrittiin pitämään mahdollisimman yksinkertaisena siten, että jatkossa niistä on mahdollista jalostaa kevyitä ja käytännöllisiä työkaluja, jotka soveltuisivat niin kliinikoille, valmentajille kuin tutkijoillekin.

 

Yhden jalan kyykky -sovellus

Ensimmäinen sovelluksista analysoi yhden jalan kyykistysliikettä ja siinä mahdollisesti tapahtuvaa polven sivuttaissuuntaista siirtymää ja lantion kallistuskulmaa. Liikkeeksi valittiin yhden jalan kyykky, koska se on riittävän yksinkertainen suorittaa ja polven linjauksen analysointi edestä katsottuna on suoraviivaista. Lisäksi liikkeen silmämääräistä havainnointia opetetaan Metropolian fysioterapian ja jalkaterapian tutkinto-ohjelmissa osana toimintakyvyn arviointia, joten sovelluksen ajateltiin lisäävän opiskelijoiden ymmärrystä tekoälypohjaisesta tiedonkeruusta ja analysoinnista. Käyttökohteita tälle sovellukselle ovat esimerkiksi etäkuntoutus, liikehallinnan seulonta ja kyykistysliikkeen harjoittelu biopalautteella.

Mies kyykistyy yhdellä jalalla kahdessa kuvassa, toisessa polvi on suoraan eteenpäin, toisessa kääntynyt hiukan sisäänpäin

Kuva 3. Kuva polven kulman mittauksesta kyykistysliikkeen aikana. Vasemmalla hyvä liikehallinta, oikealla heikentynyt liikehallinta. Kuva: Tom Thiel.

Polven valgus-liike tapahtuu kolmiulotteisesti ja siihen liittyy sekä polven sisäkiertoa että abduktiota. Toisaalta on todettu, että pelkkää polven sivuttaissiirtymästä (Kuva 1) mitattua dynaamista valguskulmaa voidaan käyttää luotettavana indikaattorina yhden jalan kyykistysliikkeessä (Mauntel et al., 2014; Oldfather et al., 2020). Niinpä sovellukseen polven frontaalitason kulma määritettiin lonkan ja nilkan nivelpisteiden väliin käyttämällä vektoreiden skalaarituloa (Kaava 1). Kaavaa voidaan käyttää esimerkiksi kolmen pisteen välisen kulman laskemiseen.

matemaattinen kaava, vektoreiden skalaaritulo

Vektoreiden skalaaritulo, jossa pisteet A, B ja C edustavat lonkan, polven ja nilkan nivelpisteitä.

Sovelluksen kehitys lähti liikkeelle kyykkysuorituksia sisältävien YouTube -videoiden analysoinnista. Tämän jälkeen kehitys jatkui Metropolian innovaatioprojektissa, jossa ohjelmistokehityksen opiskelijat rakensivat käyttöliittymän, tietokannan ja raportointityökalun. Opiskelijat Risto-Matti Leivo ja Samuel Ahjoniemi jatkoivat hankkeessa projektiassistentteina siirtäen sovelluksen kokeiluversion verkkoon kaikkien saataville osoitteeseen https://web-sls-test-tool.rahtiapp.fi FUNETin palvelimet tarjosivat tietoturvallisen ja luotettavan ratkaisun ohjelmistokontin säilytykseen.

Sovelluksessa käyttöliittymästä voidaan valita mitattava polvi (vasen / oikea) ja sen jälkeen määritetään haluttu toistojen määrä. Itse mittauksen aikana 2D-malli skaalautuu henkilön koon mukaan ja antaa sekä visuaalisen että auditiivisen palautteen, kun kyykistyminen on riittävän syvä. Toistot lasketaan lonkkanivelen ja nilkkanivelen suhteellisen etäisyyden muutoksista.

Mittauksen aikana suoritettujen toistojen määrä näkyy näytöllä. Raportoinnissa (Kuva 2) toistot on interpoloitu 101 (0–100) datapisteeseen. Toistoja voidaan tarkastella graafisesti raportilta ja verrata niiden yhdenmukaisuutta. Käyttöliittymän kautta suoritusta voi toistaa myös videotallenteena. Tietosuojasyistä tunnisteellinen videoaineisto tuhotaan session päätyttyä. Mallista tallennetut koordinaattitiedot sen sijaan säilyvät tietokannassa, ja ne voidaan tuoda CSV-muodossa tutkimuskäyttöä varten.

Neljä eriväristä käyrää ja niiden selitykset

Kuva 4. Kyykkysovelluksen esimerkkiraportti viiden toiston suorituksesta vasemmalla jalalla. Toistoista neljässä ensimmäisessä liikehallinta on ollut hyväksyttävällä tasolla, mutta viidennessä polven kulma on kääntynyt yli 20 astetta valgus-asentoon.

Kokonaisuudessaan kyykkysovelluksen käyttö on tehty hyvin yksinkertaiseksi ja se mahdollistaa nopeat kokeilut. Käyttöliittymän ja raportoinnin jatkokehitystä tullaan tekemään asiantuntijapalautteen perusteella.

 

Kävelysovellus

Toinen hankkeessa kehitetty sovellus pyrkii analysoimaan sivulta kuvatusta kävelystä alaraajojen suurimmat nivelkulmamuutokset ojennus- ja koukistussuunnassa.  Näitä tietoja voidaan hyödyntää esimerkiksi kävelyn aikaisten puolierojen arviointiin. Sovellus analysoi ennalta kuvattuja videoita. Se käy kuva kerrallaan läpi valikoidun videon, kerää talteen maamerkkien koordinaatit, tunnistaa niistä automaattisesti kävelysuunnan, laskee nivelten väliset kulmat, jaksottaa kulmamuutokset askelsykleihin ja tuottaa aineistosta raportin. Käsittely kestää tavanomaisella tietokoneella (i5-1145, 16 GB) noin kaksikymmentä sekuntia.

Analysointi tehdään paikallisesti eli videota ei lähetä verkon yli. Tämä nopeuttaa sovelluksen toimintaa ja parantaa sen tietoturvaa. Analysoinnin nopeutta voidaan lisätä käyttämällä tietokonetta, jossa on erillinen grafiikkasuoritin. Sovellusta pääsee kokeilemaan osoitteessa https://s-gait.rahtiapp.fi/

Mies kävelee, kuva näkyy kännykässä ja näytöllä, välissä selitykset tiedoista

Kuva 5. Askellussovelluksen tietojen käsittely. Kuva: Tom Thiel.

Mielenkiintoinen vaihe sovelluksen kehityksessä liittyi askelsyklin automaattiseen tunnistukseen. Askelsykli mitataan kahden identtisen tapahtuman, esimerkiksi kantakosketuksen, väliltä. Sovelluksessa käytettiin askeltapahtumien määrittämiseen lonkka-, varvas- ja nilkkanivelten siirtymiä eteen-taakse suunnassa eli kuvakoordinaatiston x-akselilla. Tukivaiheen alku määritettiin hetkestä, jolloin lonkan ja kantapään etäisyys ovat maksimissa vartalon etupuolella. Tukivaiheen päättymien puolestaan määritettiin hetkestä, jolloin varpaiden ja lonkan pisteiden etäisyys ovat maksimissa vartalon takana. Tällaisen menetelmän on todettu tunnistavan kriittiset askellustapahtumat yhden ruudun tarkkuudella 94 % tapauksista. (Zeni et al., 2008)

Mies juoksumatolla, kuvassa näkyy pisteitä, vieressä valikko ja tietoja, esim. nopeus, aloitus- ja aloitusaika ym.

Kuva 6. Kaksi ruudunkaappausta kävelysovelluksen käyttöliittymästä. Vasemmalla kuvassa näkyy videon valinta ja asetustyökalut. Oikealla kuvassa on analysointi käynnissä. Kuva: Tom Thiel.

Sovellus analysoi molempien alaraajojen suurimpia nivelkulmia sagittaalitasossa. Mittausta varten polven kulma määritettiin samalla tavalla kuin kyykkysovelluksessa. Lonkan ja nilkan osalta kulmien määrittäminen oli haastavampaa, sillä MediaPipen -mallista puuttui oleellisia maamerkkejä tyypillisten kliinisten nivelkulmalaskelmien tekemiseksi. Nilkan ojennus ja koukistuskulmat määriteltiin vertaamalla sääriluun asentoa varpaiden ja kannan väliseen linjaan.

Lonkan nivelkulma määriteltiin polven, lonkan ja hartian välille. Sovelluksen toimintaa pilotointiin eri ympäristöissä, eri laatuisilla videoilla, eri kävelynopeuksilla ja muutamilla eri koehenkilöillä. Pilotoinnin yhteydessä huomattiin, että mallia kannattaa ajaa sen raskaimmilla asetuksilla, koska se lisää huomattavasti maamerkkien tunnistamisen ja seurannan luotettavuutta. Toisaalta raskaampi laskentamalli ei hidasta juuri lainakan käsittelyaikaa.

Pilotoinnin tuloksena voidaan todeta, että polven osalta sovelluksen mittausta voidaan pitää jokseenkin luotettavana ja tulokset eri kävelynopeuksilla ja ympäristöissä antavat kohtuullisen toistettavia arvoja. Vastaavaan tulokseen on päädytty myös toisessa tutkimuksessa, jossa MediaPipe -mallia on hyödynnetty juoksumatolla (Young et al., 2023). Lonkan osalta mittauksen tuottama käyrä on normaalin muotoista, mutta astelukemat poikkeavat huomattavasti kävelymatolla mitatuista normaaliarvoista (Fukuchi et al., 2018).

Nilkan osalta mittaus niin ikään näyttää tyypillisen muotoiselta, mutta vaihteluväli on kaksinkertainen verrattuna normaaliin (Fukuchi et al., 2018). Jotta lonkan mittaus saataisiin luotettavammaksi, täytyisi alaselästä löytyä seurattava maamerkki. Nilkan epätarkkuuteen vaikuttaa puolestaan eniten se, että maamerkkien seuranta ei pysy vakaana. Toinen huomionarvoinen tekijä nilkan seurannassa on, että kannan ja varpaiden välille asetettava suora linja ei lähtökohtaisesti tunnista varpaiden ojentumista päätöstukivaiheessa. Parempi seurattava maamerkki kävelyn kannalta olisikin 2. metatarsaalipää.

 

Lopuksi

Verkostohankkeessa kehitettiin kaksi sovellusta, jotka hyödynsivät avoimen MediaPipen Pose -mallia. Ensimmäinen sovelluksista mittasi polven dynaamista valgus-kulmaa. Toinen analysoi kävelyä sivulta.

Pilotoinnin tuloksena todettiin, että polven dynaamisen valgus-kulman mittaus MediaPipen avulla on lupaava tapa seurata kyykistysliikkeen laatua ja antaa siitä objektiivista palautetta. Sen sijaan kävelyyn liittyen MediaPipen seurantatarkkuus ja maamerkkien sijainti eivät olleet optimaalisia. Tämä saattaa johtua siitä, että avoimen lähdekoodin mallit eivät ole alun perin suunniteltu biomekaniikkasovelluksiin, joten datasetit ja nivelkeskipisteiden sijainnit, joilla ne on koulutettu, ovat epätarkkoja ja antavat epäjohdonmukaisia tuloksia (Wade et al., 2022).

Tästä huolimatta markkeritonta liikekaappausta voidaan pitää lupaavana teknologiana, jonka avulla pystytään jatkossa siirtämään mittauksia laboratorion ulkopuolelle. MediaPipen mallia onkin onnistuneesti hyödynnetty juoksussa aika- ja matkamuuttujien seurantaan hyvällä tarkkuudella (Young et al., 2023).

Työ markkerittoman liikekaappauksen luotettavuuden ja tekoälypohjaisten liikeanalyysisovellusten kehittämisen parissa jatkuu Metropolian liikelaboratoriossa Kuntoutus- ja tutkiminen -osaamisalueen rahoittamana.

Ensinnäkin vuoden 2023 aikana selvitetään tämän hankkeen sovelluksien taustalla toimivan BlazePose -algoritmin toistettavuutta ja luotettavuutta 3D-liikeanalyysijärjestelmää vasten. Toiseksi saksalainen Contemplas on kehittänyt nimenomaan kävelyyn ja juoksuun soveltuvan 2D-mallin, jonka suorituskykyä tullaan testaamaan. Kolmanneksi Hytke-hankkeeseen (https://hytke.metropolia.fi/) liittyen kyykkysovelluksen jatkokehitystä varten tullaan keräämään asiantuntijalausuntoja kliinikoilta, valmentajilta ja tutkijoilta. Jatkokehityksessä keskitytään sovellusten käyttöliittymien ja käytettävyyden parantamiseen.

 

Tekninen sanasto

Termi Selite
Konenäkö Automaattiseen kuvankäsittelyyn perustuva tietokoneohjelma, joka tulkitsee kuvavirtaa ja pyrkii tunnistamaan siitä itselleen tuttuja piirteitä, kuten esimerkiksi ihmiskehon, kasvot ja raajat. Käsittelyn aikana kuvavirta muutetaan numeeriseen muotoon, jota voidaan hyödyntää analyyseihin ja päätöksentekoon.
Asentoestimointi Konenäköön pohjautuvat tekniikka, joka pyrkii ennustamaan ja seuraamaan ihmisen tai esineen asentoja ja sijaintia. Ihmisen asentoestimoinnissa konenäkömalli pyrkii yhdistämään eri osista (esim. käsistä ja jaloista) saatavia tietoja ja rakentamaan niistä yhtenäisen mallin.
Markkeripohjainen liikekaappaus Ihmisen kehon liikkeiden objektiivista seurantaa ja tallentamista. Menetelmä perustuu heijastavien markkeripallojen seuraamiseen. Pallot on kiinnitetty ihon pintaan kaksipuoleisella teipillä.  Menetelmää käytetään niin biomekaaniseen mallintamiseen, mutta myös liikkeen tuottamiseen peli- ja elokuvahahmoille. Tuloksena saadaan kolmiulotteista tietoa kehon osien koordinaateista, joita voidaan hyödyntää asentojen tunnistamisessa ja liikkeen seuraamisessa.
Markkeriton liikekaappaus Konenäköön pohjautuva menetelmä, jossa yhdestä tai useammasta videokuvasta tunnistetaan ihmishahmo ja seurataan sen liikkeitä objektiivisesti.
MediaPipe Googlen julkaisema paketti avoimen lähdekoodin tekoälymalleja. MediaPipe helpottaa valmiiden tekoälymallien käyttöönottoa ja niiden intergrointia sovelluksiin. Paketti sisältää malleja mm.  kehon liikkeiden seurantaa tai tarkemmin jonkin kehon osan, kuten vaikkapa sormien nivelten tai silmien liikkeiden seurantaan.
BlazePose BlazePose on Googlen kehittämä koko kehon asentojen tunnistusalgoritmi, joka pystyy havaitsemaan ihmisen kehosta 33 eri kohdan sijainnit kuvassa tai videossa. BlazePose on yksi osa MediaPipe -pakettia.
Ohjelmistokontti Ohjelmistokontit ovat standardoitu tapa pakata ohjelmisto siten, että sitä voidaan siirtää paikasta toiseen ilman, että ohjelmistoa tarvitsee muokata. Koodi on usein riippuvainen erilaisista kirjastoista, lisäosista ja asetuksista. Konttiin pakattuna kaikki osat matkustavat käyttövalmiina.

 

FUNET Funet (Finnish University and Research Network) on Suomen korkeakoulujen, tutkimuksen ja opetuksen tietoverkko. Funetissa on noin 80 tutkimusorganisaatiota ja noin 370 000 käyttäjää. Se tarjoaa käyttäjilleen nopeat ja tietoturvalliset palvelut esimerkiksi tiedostojen ja ohjelmistojen säilytykseen.

 

 

Kirjoittajat:

Tom Thiel, laboratorioinsinööri, Metropolia AMK

Anu Valtonen, yliopettaja, Metropolia AMK

 

Lähteet

Armitano-Lago, C., Willoughby, D., & Kiefer, A. W. (2022). A SWOT Analysis of Portable and Low-Cost Markerless Motion Capture Systems to Assess Lower-Limb Musculoskeletal Kinematics in Sport. Frontiers in Sports and Active Living, 3.

Bazarevsky, V., Grishchenko, I., Raveendran, K., Zhu, T., Zhang, F., & Grundmann, M. (2020). BlazePose: On-device Real-time Body Pose tracking (arXiv:2006.10204). arXiv.

Chen, K.-Y., Shin, J., Hasan, M. A. M., Liaw, J.-J., Yuichi, O., & Tomioka, Y. (2022). Fitness Movement Types and Completeness Detection Using a Transfer-Learning-Based Deep Neural Network. Sensors (Basel, Switzerland), 22(15), 5700.

Cronin, N. J., Mansoubi, M., Hannink, E., Waller, B., & Dawes, H. (2023). Accuracy of a computer vision system for estimating biomechanical measures of body function in axial spondyloarthropathy patients and healthy subjects. Clinical Rehabilitation, 02692155221150133.

Cronin, N. J., Rantalainen, T., Ahtiainen, J. P., Hynynen, E., & Waller, B. (2019). Markerless 2D kinematic analysis of underwater running: A deep learning approach. Journal of Biomechanics, 87, 75–82.

Fukuchi, C. A., Fukuchi, R. K., & Duarte, M. (2018). A public dataset of overground and treadmill walking kinematics and kinetics in healthy individuals. PeerJ, 6, e4640.

Hellsten, T., Karlsson, J., Shamsuzzaman, M., & Pulkkis, G. (2021). The Potential of Computer Vision-Based Marker-Less Human Motion Analysis for Rehabilitation. Rehabilitation Process and Outcome, 10, 11795727211022330.

Kanko, R., Laende, E. K., Davis, E. M., Selbie, W. S., & Deluzio, K. J. (2020). Concurrent assessment of gait kinematics using marker-based and markerless motion capture [Preprint]. Bioengineering.

Lahkar, B. K., Muller, A., Dumas, R., Reveret, L., & Robert, T. (2022). Accuracy of a markerless motion capture system in estimating upper extremity kinematics during boxing. Frontiers in Sports and Active Living, 4.

Liu, W., Liu, X., Hu, Y., Shi, J., Chen, X., Zhao, J., Wang, S., & Hu, Q. (2022). Fall Detection for Shipboard Seafarers Based on Optimized BlazePose and LSTM. Sensors (Basel, Switzerland), 22(14), 5449.

Mauntel, T. C., Frank, B. S., Begalle, R. L., Blackburn, J. T., & Padua, D. A. (2014). Kinematic differences between those with and without medial knee displacement during a single-leg squat. Journal of Applied Biomechanics, 30(6), 707–712.

Oldfather, T., Zabala, M., Goodlett, M., & Murrah, W. (Hank). (2020). Knee Valgus Versus Knee Abduction Angle: Comparative Analysis of Medial Knee Collapse Definitions in Female Athletes. Journal of Biomechanical Engineering, 142(12).

Ota, M., Tateuchi, H., Hashiguchi, T., & Ichihashi, N. (2021). Verification of validity of gait analysis systems during treadmill walking and running using human pose tracking algorithm. Gait & Posture, 85, 290–297.

Ota, M., Tateuchi, H., Hashiguchi, T., Kato, T., Ogino, Y., Yamagata, M., & Ichihashi, N. (2020). Verification of reliability and validity of motion analysis systems during bilateral squat using human pose tracking algorithm. Gait & Posture, 80, 62–67.

Räisänen, A. M., Pasanen, K., Krosshaug, T., Vasankari, T., Kannus, P., Heinonen, A., Kujala, U. M., Avela, J., Perttunen, J., & Parkkari, J. (2018). Association between frontal plane knee control and lower extremity injuries: A prospective study on young team sport athletes. BMJ Open Sport & Exercise Medicine, 4(1), e000311.

Schurr, S. A., Marshall, A. N., Resch, J. E., & Saliba, S. A. (2017). TWO-DIMENSIONAL VIDEO ANALYSIS IS COMPARABLE TO 3D MOTION CAPTURE IN LOWER EXTREMITY MOVEMENT ASSESSMENT. International Journal of Sports Physical Therapy, 12(2), 163–172.

Wade, L., Needham, L., McGuigan, P., & Bilzon, J. (2022). Applications and limitations of current markerless motion capture methods for clinical gait biomechanics. PeerJ, 10, e12995.

Werner, D. M., Di Stasi, S., Lewis, C. L., & Barrios, J. A. (2019). Test-retest reliability and minimum detectable change for various frontal plane projection angles during dynamic tasks. Physical Therapy in Sport: Official Journal of the Association of Chartered Physiotherapists in Sports Medicine, 40, 169–176.

Young, F., Mason, R., Morris, R., Stuart, S., & Godfrey, A. (2023). Internet-of-Things-Enabled Markerless Running Gait Assessment from a Single Smartphone Camera. Sensors, 23(2), Article 2.

Zeni, J. A., Richards, J. G., & Higginson, J. S. (2008). Two simple methods for determining gait events during treadmill and overground walking using kinematic data. Gait & Posture, 27(4), 710–714.

Zhang, F., Zhu, X., Dai, H., Ye, M., & Zhu, C. (2020). Distribution-Aware Coordinate Representation for Human Pose Estimation. 7093–7102.

kävelykonenäkökuntoutuskyykkymarkkeriton liikekaappausTekoälyverkkosovellus

Ei kommentteja

    Kommentoi Peru vastaus

    Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä:

    • Virtuaaliympäristöt kuntoutumisen tueksi
      Virtuaaliympäristöt kuntoutumisen tueksi
      5.5.2023
    • Liikkumisen arviointi ”goes digi” – uusi teknologia kävelyn havainnoinnin apuna
      Liikkumisen arviointi ”goes digi” – uusi teknologia kävelyn…
      14.4.2021
    • Näkökulmia saavutettavuuteen kuntoutuksessa
      Näkökulmia saavutettavuuteen kuntoutuksessa
      10.11.2021

    Rehablogin bloggaajat

    Rehablogi on kuntoutuksen hyviin käytänteisiin keskittyvä toimitettu blogi, jota ylläpitää Metropolia Ammattikorkeakoulu. Rehablogiin kirjoittajat ovat kuntoutuksen YAMK-opiskelijoita, kuntoutusalan AMK-opiskelijoita, opettajia ja asiantuntijoita työelämästä monialaisesti. Rehablogi tuo esille kuntoutumisen tutkimus- ja kehitystyön pohjalta nousevaa tietoa sekä nostaa keskusteluun kuntoutuksen alaan liittyviä keskeisiä kysymyksiä. Blogissa voi julkaista tekstejä, videoita tai niiden yhdistelmiä. Mikäli haluat tehdä kuntoutumisaiheisen postauksen, niin ota yhteyttä toimituskuntaan.

    Rehablogin toimituskunta

    • Marianne RoivasMarianne Roivas (päätoimittaja),
      suomen kielen ja viestinnän lehtori,
      p. 040 714 5153,



    • Anna Kaipainen,
      projektisuunnittelija,
      p. 050 50 470 7161


    • Auli RäsänenAuli Räsänen,
      koulutussuunnittelija,
      p. 040 672 6577,


    • Sari Helenius
      kuntoutuksen lehtori
      p. 050 518 7333


    Toimituskunta toimittaa Rehablogin sisällöt ennen niiden julkaisua. Rehablogin toimituskunta on aloittanut työnsä 15.2.2018.


    Rehablogin bloggaajan ohje

    Uusimmat jutut

    • Pieni poika katsoo tablettia.

      Etäkuntoutuskäytäntöjen kehittäminen lasten motorisen oppimisen edistymiseksi

      30.5.2023
    • Futuristinen naishahmo

      Virtuaaliympäristöt kuntoutumisen tueksi

      5.5.2023
    • Jalat juoksumatolla

      Tekoälypohjaista liikeanalyysia voi hyödyntää toimintakyvyn arvioinnissa

      21.4.2023

    Arkisto

    • ▼ 2023 (7)
      • ▼ toukokuu (2)
        • Etäkuntoutuskäytäntöjen kehittäminen lasten motorisen oppimisen edistymiseksi
        • Virtuaaliympäristöt kuntoutumisen tueksi
      • ▼ huhtikuu (1)
        • Tekoälypohjaista liikeanalyysia voi hyödyntää toimintakyvyn arvioinnissa
      • ▼ helmikuu (2)
        • Palvelukuvauksen kehittäminen kuntouttavassa hoitotyössä
        • Moniammatillisuudesta moniasiantuntijuuteen yhteistyöllä sekä erilaisten työkalujen avulla
      • ▼ tammikuu (2)
        • Muistisairaiden omaishoitoperheille hyvinvointia taiteen keinoin
        • Asiakaslähtöisyys apuvälinepalveluissa rakentuu monitahoisten toimintakäytäntöjen synteesistä
    • ► 2022 (14)
      • ► joulukuu (2)
        • Kehittyvä teknologia valjastettuna kuntoutuksen tarpeisiin
        • Lapsille mielekäs kuntoutuspalvelukokonaisuus hyvinvointialueella
      • ► marraskuu (1)
        • Teknologisten ratkaisujen käyttöönotto vaatii toimintatapojen muutosta
      • ► lokakuu (1)
        • Osallistuva tutkimuskumppanuus -mallin käyttöönoton edellytyksiä kuntoutuksen soveltavassa tutkimus- ja kehittämistoiminnassa
      • ► elokuu (1)
        • Panostamalla omaishoitajan mielen hyvinvointiin saadaan tuplahyöty
      • ► kesäkuu (2)
        • Kuntoutujan osallistumisen vahvistuminen kuntoutuksen suunnittelussa
        • Kehitetään digitaalisen toimintaympäristön sisältö uusix!
      • ► toukokuu (1)
        • Moniammatillista yhteistyötä hyödyntäen kohti asiakaslähtöisempiä toimintatapoja
      • ► huhtikuu (1)
        • Uni arkipäivän perustoimintona – pelillisyys unikokemusten käsittelyssä
      • ► maaliskuu (1)
        • Psykoosipotilaan yksilölliset kuntoutustarpeet tunnistetaan yhteistyöllä
      • ► helmikuu (1)
        • Kuntoutujan osallistuminen tavoitteen asettamiseen
      • ► tammikuu (3)
        • Muistisairaan henkilön toimijuuden edistäminen yhteistoimintaa kehittämällä
        • Yhteisöllisyydestä avaimia työhyvinvointiin
        • Perhehoidon järjestäminen vastaamassa ikäihmisten yksilöllisiin tarpeisiin
    • ► 2021 (17)
      • ► joulukuu (2)
        • Ikääntyneen kuntoutujan kotiutumisen edistyminen toimijuutta vahvistamalla
        • Seksuaalisuuden puheeksi ottaminen kroonista kipua kokevien kuntoutuksessa
      • ► marraskuu (2)
        • Nuorilähtöinen valmennus nuoren toimijuutta ja osallisuutta vahvistamassa
        • Näkökulmia saavutettavuuteen kuntoutuksessa
      • ► lokakuu (1)
        • Digiloikan mahdollistama yhdessä kehittäminen yli rajapintojen – aiheena työhyvinvoinnin edistäminen
      • ► syyskuu (1)
        • Työkyvyn arvioinnin uusi ulottuvuus
      • ► kesäkuu (1)
        • Kuntoutujan tarpeisiin vastaava kotikuntoutus
      • ► toukokuu (1)
        • Nuorten sosiaalista vahvistumista edistävät ohjauskäytännöt toteutuvat nuorten ja ammattilaisten yhteistyössä
      • ► huhtikuu (2)
        • Sydäninfarktin jälkeistä ryhmäohjausta toimintakyvyn edistymiseksi
        • Liikkumisen arviointi ”goes digi” – uusi teknologia kävelyn havainnoinnin apuna
      • ► maaliskuu (3)
        • Kehittäjäkumppanuudesta ratkaisu sote-alan tulevaisuuden haasteisiin
        • Konsultatiivinen toiminta monialaisen työskentelyn tukena. Kohti uudenlaista osaamista sosiaali- ja terveysalalla
        • Kummitoiminta vapaaehtoistyön muotona perheiden turvallisen arjen vahvistumisessa
      • ► helmikuu (2)
        • Yhteistoimintaa ja yhdessä oppimista kuntoutuksen tutkimus- ja kehittäjäkumppanuudessa
        • Autismikirjon henkilön tunnetaitojen ja osallistumisen vahvistuminen
      • ► tammikuu (2)
        • Ikääntyneen toimijuutta arjessa vahvistava ryhmäkuntoutus
        • Kuntoutusta uudistava tutkitun tiedon hyödyntäminen – kuntoutusalan koulutuksen näkökulma
    • ► 2020 (22)
      • ► joulukuu (3)
        • Kirjoita hyvä ohjeteksti!
        • Nuorten turvallista urheilua edistetään verkostojen yhteistyönä
        • Nuoren työllistyminen yritykseen on tavoitteellisen yhteistyön tulos
      • ► marraskuu (3)
        • Loikkia digisti terapiassa
        • Yhdenvertaisen palvelun tarjoaminen kaikille asiakkaille – erityislapsen kohtaaminen asiakaspalvelutilanteessa
        • Hyvä apuvälinefirman johtaja vaihtaa uhkapelin strategointiin vakaalta pohjalta
      • ► lokakuu (1)
        • Iäkkäiden kotona pärjäämisen tukemista päivystyksestä alkaen
      • ► syyskuu (2)
        • Työkyvyn arviointi – työtehtäviin ja työympäristöön liittyviä näkökulmia
        • Yhdessä tehden – toimintakyvyn arviointi lapsen kuntoutumisen edistämiseksi
      • ► elokuu (1)
        • Yhdessä rakennetut käytänteet ja sujuvan arjen rakentuminen
      • ► kesäkuu (4)
        • Kuntoutuksen ammattilaiset haluavat kehittää etävastaanottotoimintaa yhdessä
        • Perhehoitajien vertaistoiminnan avulla tukea yhteistoimintaan biologisten vanhempien kanssa
        • Asiakaslähtöisyys kuntoutuspalveluissa rakentuu vuorovaikutuksessa
        • Oivalluksia ja oppimista yhdessä – yhteiskehittelyn mahdollisuudet lapsen kuntoutumisessa
      • ► toukokuu (2)
        • Tulevaisuudenkuntoutus.fi – yhdessä rakentuvasta TKI-yhteisöstä inspiraatiota ja parviälyä
        • Yhteistyöllä ja apuvälineillä kohti koulun toimivaa arkea
      • ► huhtikuu (1)
        • Kuvat kommunikaation tukena – Seksuaalisuus kuuluu meille kaikille
      • ► maaliskuu (2)
        • Hoitajien kokemuksia siirtymisen apuvälineiden käytöstä
        • Tavoitteenasettelu rakentuu prosessissa
      • ► helmikuu (2)
        • Kuntoutuksen YAMK-opiskelijat yrittäjän opissa
        • Kuinka edistää oppimista ja osaamista?
      • ► tammikuu (1)
        • Uudelle vuosikymmenelle – kuntoutuksen soveltavan tutkimustoiminnan kehittäminen tulevaisuuden tarpeisiin
    • ► 2019 (26)
      • ► joulukuu (3)
        • Nuori aktiivisena toimijana kuntoutuspalvelujen siirtymisvaiheessa
        • Ikäihmiset kehittäjinä – kohti vahvempaa osallistumista kuntoutuksessa
        • Moniammatillinen yhteistyö, moniammatillinen yhteistoiminta, moniammatilliset tiimit, moniammatillinen työtapa… Mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa ja miten se toteutuu Vankisairaalassa?
      • ► marraskuu (1)
        • Mitä hyötyä on terminologisista sanastoista kuntoutuksessa?
      • ► lokakuu (1)
        • Työtehtävän ominaispiirteiden arviointi osaksi työkyvyn arviointia ja edistämistä
      • ► elokuu (3)
        • Digitalisoituva kuluttaminen mahdollistaa tehokkaan terveysvaikuttamisen
        • Emotionaalinen tuki kuntoutuksessa
        • ”Projektit voi olla vaiheessa, mut muuten on kaikki hallinnassa ” – Kuntoutuja kuntoutumisverkostonsa kuvaajana
      • ► heinäkuu (1)
        • Verkostomainen kehittäjäkumppanuus kuntoutuksen uudistajana
      • ► kesäkuu (3)
        • Kenen kielellä kirjoitat?
        • Mihin teorioihin perustat terapiasi?
        • Potilasvahingot ja potilasturvallisuus kuntoutuksessa
      • ► toukokuu (1)
        • Etäkuntoutus tulevaisuutta ikääntyneiden kuntoutuksessa – kokemuksia Oulunkylän kuntoutussairaalan kuvallisen etäkuntoutuksen hankkeesta
      • ► huhtikuu (2)
        • Mitä jos lastensuojelun perhekuntoutuksen neuvottelukäytäntöihin kuuluisi disco?
        • Mahdollisuus osallistua − pieniä tekoja, joilla voi olla suuri vaikutus
      • ► maaliskuu (4)
        • Kultainen keskitie kuljetaan yhteiskehitellen
        • Kuntoutuksen oikea-aikaisuus tehostuu kuntoutusprosessien kehittämisellä
        • Espoon ulkomaalaistaustaisten vanhempien kumppanina neuvolan MONIKU-palvelu
        • Yhdessä kehittäen hyvää elämää ikäihmiselle
      • ► helmikuu (3)
        • Moniammatillinen osaaminen koulutuksessa − sanahelinää vai todellisuutta?
        • Marginaaliset kuntoutujaryhmät hyötyvät keskitetyistä palveluista ja vertaistuesta
        • Kotona asuminen keskiöön sairaalassakin
      • ► tammikuu (4)
        • Psykososiaaliseen kuntoutukseen ohjautuminen yhdessä asiakasta tukien
        • Majakkana nuorten sosiaalinen vahvistuminen – ohjauskäytännöt sosiaalisen vahvistumisen edistämisessä
        • ”Asiakas on oman elämänsä paras asiantuntija” − Uudistutaan yhdessä, kuntoutusosaaminen seuraavalle tasolle!
        • Omaishoitajien toiveena yksilöllisesti omaishoitajuutta tukevat palvelut
    • ► 2018 (19)
      • ► joulukuu (1)
        • Merkityksellistä toiminnan tunnistamista - Yhteinen keino lapsen ja perheen osallistumiseksi kuntoutumiseen
      • ► marraskuu (4)
        • Olenko motivoiva ammattilainen?
        • Ryhmästä on hyvä aloittaa
        • Aktivoitavasta oman elämän asiantuntijaksi − moniasiantuntijuus yksilöllisten kuntoutumistavoitteiden saavuttamisen vahvistumisessa
        • Käyttäjälähtöisyyttä tarvitaan etäkuntoutuksen kehittämisessä
      • ► lokakuu (2)
        • Nostokoneista selkäkouluun - Onko ergonomiasta apua hoitajan vaivoihin?
        • Yhteistoiminnalla osaamista kuntoutumiseen
      • ► syyskuu (1)
        • Pysynkö mukana? Kuntoutuksen muutos uudistuvassa sotessa
      • ► elokuu (1)
        • Muistipoliklinikan palveluita kehittämässä
      • ► kesäkuu (2)
        • Sosiaali- ja terveysalan ammattilainen − satsaa viestintään!
        • Maatalousyrittäjän odotukset työterveyshuollon tuottamalle varhaisen työkyvyn tuelle
      • ► toukokuu (3)
        • Läheisen ohjaus terapiatyössä
        • Hyvää yötä − kartoitetaanko teillä unta osana toiminta- ja työkyvyn arviointia?
        • Intohimoa kuntoutumiseen
      • ► huhtikuu (1)
        • Kuntoutusyrittäjä tienhaarassa
      • ► maaliskuu (3)
        • Myötäeläminen menestystekijänä tulevaisuuden kuntoutusosaamisessa
        • Asiakkaan toimijuutta vahvistavat työkalut
        • Uudistamassa ja uudistumassa
      • ► helmikuu (1)
        • Yhteistoiminta asenteeksi - miten sinä haluat tulla kohdatuksi?
    • ► 2017 (22)
      • ► joulukuu (1)
        • Keskitetty asiakas- ja palveluohjaus sipoolaisen ikääntyneen omaishoitajan tueksi ja turvaksi
      • ► marraskuu (3)
        • Yhteistä ymmärrystä rakentamassa
        • "Me eletään arkea yhdessä!" - yhteisöllisyyden voimaa!
        • Monipuolinen arki edistää nuoren aikuisen työelämävalmiuksia
      • ► lokakuu (2)
        • Kuntoutuja keskiössä - koulutusta kehittäen
        • Hyvän etsiminen toisesta tekee onnelliseksi
      • ► syyskuu (1)
        • Taitoryhmä käyttöön päihdekuntoutujien käyttäytymisen taitojen vahvistamiseksi
      • ► elokuu (2)
        • Me todella tarvitsemme toisiamme - Pirstaleisuudesta kohti kokonaisnäkemystä
        • Kongressimatka Skotlantiin
      • ► kesäkuu (3)
        • Kaikki lähtee kohtaamisesta
        • Sinä olet asiantuntija!
        • Tarvitaan moderni tupakkatauko! – Miten hallita työperäistä stressiä toimihenkilöiden työssä?
      • ► toukokuu (3)
        • Kuntoutusta koulumaailmassa
        • Kuntoutumisen polku ja tukiseinä on rakennettu, mutta jotain on jäänyt uupumaan
        • Yhdessä uuden rakentaminen – kohtaamisen mahdollisuudet nuoren kuntoutuksessa
      • ► huhtikuu (1)
        • Työn muutokset haastavat työkyvynarvioinnin toteuttamisen ja toteutumisen
      • ► maaliskuu (3)
        • Tiedon lähteillä
        • Sinä ja minä = me yhdessä
        • Työyhteisöviestintä – kuntoutuksen osaamistako?
      • ► helmikuu (1)
        • Rohkeasti ja positiivisesti
      • ► tammikuu (2)
        • Ikkunoita näkymättömään vammaisuuteen
        • Asiakkuusstrategiat avuksi asiakaslähtöisten palveluiden kehittämiseen
    • ► 2016 (12)
      • ► joulukuu (1)
        • Sanojen viemänä
      • ► marraskuu (7)
        • Kuntoutusmahdollisuuksia arvioidaan myös työkyvyttömyyseläkkeen hakemisen yhteydessä
        • Yhdessä kehittäminen
        • Vauvaperhetyöntekijät kohtaavat työssään yhteiskunnallisesti merkittäviä ilmiöitä
        • Toivoa ja toimijuutta mielenterveyskuntoutujille kotikuntoutuksella
        • Perhe muutoksessa
        • Toimiva yksilö yhteiskunnassa
        • Liikunnasta boostia kohti työuraa
      • ► toukokuu (1)
        • Elämänlaatua Englannissa
      • ► helmikuu (1)
        • Apuvälineitä ja osaamista/ NOK- seminaari Islannissa
      • ► tammikuu (2)
        • Vaikuttavat tavat verkostossa! Ennakointia, avoimuutta ja vastuuta yhteistoimintaan
        • ICF-luokituksen hyödyntäminen syömishäiriöiden yhteydessä
    • ► 2015 (1)
      • ► lokakuu (1)
        • Vaikuttavia tapoja kehittämässä koulutuksen ja työelämän yhteistyönä

    Avainsanat

    aivoverenkiertohäiriö alaraaja- amputaatio apuvälineet apuvälinetekniikka asiakaslähtöisyys etäkuntoutus hanketyö ikäihmiset kohtaaminen kotihoito kotikuntoutus koulutus kuntoutuja kuntoutujalähtöisyys kuntoutuminen kuntoutumisprosessi kuntoutus kuntoutusalan ammattikorkeakoulutus kuntoutusosaaminen kuntoutusprosessi Metropolia AMK monialaisuus moniammatillisuus moniasiantuntijuus osaaminen osallistuminen osallisuus perhe REcoRDI Sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittäminen sosiaalinen vahvistaminen syrjäytymisen ehkäiseminen toimijuus toimintakyky toimintaterapia työhyvinvointi työkyky verkosto vertaistuki vuorovaikutus yhteiskehittely yhteisöllisyys yhteistoiminta yhteistyö yksilö

    © 2015 Metropolia Ammattikorkeakoulu


    Sisällöt edustavat kunkin kirjoittajan henkilökohtaisia näkemyksiä, Metropolian johtoryhmän Pelinavaajat-blogi ilmaisee Metropolian virallista kantaa.

    Saavutettavuusseloste Tietosuojaseloste