Hyppää pääsisaltöön
Rehablogi

Metropolian blogit nostavat keskusteluun aiheita ammattikorkeakoulumme ja kumppaneidemme maailmasta: oppimisesta, työelämästä, yhteistyöstä, osaamisesta, uudistumisesta ja erilaisista kohtaamisista. Sisällöt edustavat kunkin kirjoittajan henkilökohtaisia näkemyksiä, Metropolian johtoryhmän Pelinavaajat-blogi ilmaisee Metropolian virallista kantaa. Tervetuloa vuoropuheluun kanssamme!

  • Uusimmat postaukset
  • Blogit
  • Metropolian bloggaajat
Rehablogi
Kuntoutuksen ja terveydenhuollon hyviä käytänteitä kehittämässä
0

Palvelukuvauksen kehittäminen kuntouttavassa hoitotyössä

Jenni Jokio · 8.2.2023
Kuva: Pixabay

Osaamisen rakentaminen yhdessä on tärkeä kehittämistavoite yhteiskunnassa. Hyvä palvelukokonaisuus kuntoutuksessa rakentuu yhteistyössä, jossa kuntoutuja on yhdenvertaisesti mukana kehittämässä palvelua. Kuntoutustoimintaa tulisikin tarkastella yhdessä ammattilaisten ja kuntoutujien kesken ja luoda yhteistä ymmärrystä kuntoutujan tarpeista. (Sipari & Mäkinen 2012: 6.)

Palvelun kuvaaminen antaa palvelulle näkyvyyttä sekä tuo esiin tarvittavan asiantuntijuuden ja toisaalta myös palvelussa havaitut puutteet (Tarvainen 2019: 6–8). Palvelun kuvaamisen voidaan nähdä perustuvan yhteisen ymmärryksen muodostumiseen. Palvelu voidaan ja se tulisikin rakentaa yhteistyössä kuntoutujien ja ammattilaisten kesken. Tämä luo parhaan ymmärryksen palvelun tarpeesta ja arvosta. (Järvi & Lehtonen & Martinsuo & Tuominen & Valtamo 2015: 5.)

Osallistava kehittäminen sitouttaa ja motivoi, muuttaa toimintatapoja ja ajatusmalleja sekä mahdollistaa uusien ideoiden syntymisen. Tilanteessa, jossa kaikilla on mahdollisuus osallistua ja oppia toisilta, tulee kehitykseen sitoutuminen vahvaksi. (Järvi & Lehtonen & Martinsuo & Tuominen & Valtamo 2015: 5.) Yhteistyössä rakennetun kuntoutuksen keinoin voidaan myös vammautuneiden osallisuutta ja voimaantumista yhteiskunnan jäseninä tukea (Mäkinen 2014: 61).

Kuntoutujan toimijuuden edistyminen

Asiakaslähtöisessä kuntoutuksessa tavoite on vahvistaa kuntoutujan roolia toimijana omassa elämässään sekä kuntoutumiseensa liittyvien tilanteiden aktiivisena osallistujana. Toimijuutta edistävä kuntoutus täydentää perinteistä toimintakykylähtöistä kuntoutusta ja toimijuus kuntoutustavoitteena ohjaa tarkastelemaan kuntoutumista osana kuntoutujan yksilöllistä elämänkulkua ja sosiaalista selviytymistä pelkän fyysisen tai henkisen toimintakyvyn sijaan. Toimijuus käsitteenä sisältää näin myös ihmisen toiminnan mahdollisuudet erilaisissa elämäntilanteissa. (Reunanen 2017: 5.)

Kuntoutuksen rakenteisiin painottuvan näkökulman mukaan ihmisen toimijuutta voidaan tarkastella näiden vaikutuksen alla. Kuntoutus voidaan nähdä tällaiseksi sosiaaliseksi ja kulttuuriseksi rakenteeksi, jossa ihminen käyttää toimijuuttaan ja jossa rakenteen kautta ilmenee toimijuuden mahdollistavia ja estäviä tekijöitä. Toimijuuden mahdollistavilla kuntoutujalähtöisillä ratkaisuilla voidaan kuntoutuksessa edistää ihmisen yksilöllistä toimijuutta. (Pikkarainen 2020: 18–19.)

Kuntoutuksen uuden ekologisen ja valtaistavan paradigman mukaan tärkeää on huomioida kuntoutuja myös osana ympäristö- ja vuorovaikutussuhteitaan. Kuntoutujan toimijarooli korostuu ja hän on tasavertainen jäsen kuntoutus- ja muissa verkostoissaan. Kuntoutus nähdään yksilön ja ympäristön välisenä muutosprosessina. (Karjalainen 2011: 20–21.)

Moniammatillinen kuntoutus

Kelan kuntoutuksen säädöspohjan mukaan kuntoutus tulee tapahtua ”hyvän kuntoutuskäytännön” mukaisesti. Tällä tarkoitetaan yleisesti hyväksyttyä kuntoutustoimintaa, joka perustuu erityisasiantuntemukseen ja erityisosaamiseen. Kuntoutujan tarpeiden ja tavoitteiden tulee olla kuntoutuksen lähtökohta. (Paltamaa & Karhula & Suomela-Markkanen & Autti-Rämö 2011: 225.)

Moniammatillinen kuntoutus on osa hyviä kuntoutuskäytäntöjä. Moniammatillinen kuntoutus mahdollistaa kuntoutuksen asiakaslähtöisyyttä ja kokonaisvaltaisuutta. Siinä yhdistyvät kaikkien ammattilaisten tiedot ja osaaminen. Kuntouttava hoitotyö on moniammatillisessa kuntoutuksessa työnjakoon perustuva rooli, johon kohdistuu erilaisia tehtäviä ja odotuksia. Moniammatillisuudessa keskeistä on kuntoutujan aktiivinen rooli ja osallistuminen kuntoutuksen suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin. (Jeglinsky & Kukkonen 2016: 393, 398.)

Kirjoitus palvelukuvauksen kehittämisestä pohjautuu tutkimukselliseen kehittämistyöhön kuntoutuksen ylemmässä AMK-tutkinto-ohjelmassa. Kehittämistyön tarkoituksena oli kuntouttavan hoitotyön palvelukuvauksen kehittäminen moniammatillisessa laitoskuntoutuksessa kuntoutujan toimijuuden edistymiseksi. Kehittämistyöhön osallistuivat kuntoutujat, ammattilaiset ja johto. Tutkimusaineisto kerättiin kuntoutujien yksilöllisellä teemahaastattelulla, ammattilaisille ja johdolle suunnatulla kyselylomaketutkimuksella ja kuntouttavan hoitotyön ammattilaisten ja palveluesimiehen yhteiskehittämistilaisuudessa.

Kuntoutujan toimijuutta edistävät ja estävät tekijät

Tutkimuksellisen kehittämistyön tulosten mukaan kuntoutujan toimijuutta edistävä kuntouttava hoitotyö kuntoutujien näkökulmasta käsittää yksilöllisten kuntoutumistavoitteiden asettamisen ja seuraamisen, kuntoutujan autonomian päätöksenteossa, yksilöllisen ja joustavan kuntoutusohjelman, mahdollisuuden puhua, tulla kuulluksi ja saada tukea tunteiden käsittelyssä. Kuntoutuksen tulee olla myös jatkuvaa ja etenevää laitoskuntoutusjakson ulkopuolella. Kuntouttavassa hoitotyössä läheiset tulee huomioida ja tiedonkulun tapahtua kuntoutujan suostumuksella. Toimijuutta edistävänä tekijänä olivat tulosten mukaan myös tiedonsaanti ja uusien asioiden kokeilemisen ja itsenäisen toiminnan tukemisen ja kannustuksen myötä kasvava pystyvyyden tunne.

Tulosten mukaan kuntoutujan toimijuutta estää, jos kuntoutumisen tavoitteita ei onnistuta laatimaan, jos avun saanti osastolla kestää kohtuuttoman kauan, jos kotiasioita ei olla selvitetty, jos aikataulut kuntoutuksessa pettävät tai laitoksessa on ilmapiiri, jossa ei voi vapaasti ilmaista itseään tai yhteinen kieli puuttuu.

Ammattilaisten näkökulmasta kuntoutujan toimijuutta edistävä kuntouttava hoitotyö sisältää onnistuneen moniammatillisen yhteistyön, jossa vastuut on selkeästi jaettu ja tiedonkulku toimii, henkilökunnan ammattitaidon, läheisten mahdollisuuden osallistua, yksilöllisen ja joustavan, kuntoutujan kanssa yhdessä suunnitellun kuntoutumisprosessin, kuntoutujan saaman tuen ja kuulluksi tulemisen, kuntoutujan osallisuuden ja autonomian vahvistumisen, luottamuksellisen ilmapiirin, kuntoutuslaitoksen ympäristötekijät ja kuntoutuksen jatkuvuuden eli kuntoutujan selviytymisen edistymisen myös omassa ympäristössään. Suurimpina toimijuutta estävinä tekijöinä tulosten mukaan olivat ongelmat tiedonkulussa ja yhteistyössä, kiire ja riittämättömät resurssit.

Pitsa-palvelukuvaus

Tutkimuksellisessa kehittämistyössä kuntouttavan hoitotyön toimijuutta edistävän palvelukuvauksen ydintekijöiden kuvaamiseen käytettiin Jorma Sipilän (2008) kehittämää pitsa-palvelukuvausta. Pitsa-palvelukuvauksessa palvelua tarkastellaan kolmella eri kehällä. Palvelun ydintekijöitä, peruselementtejä ja lisäosia. (Sipilä 2008: 80–81.)

Pitsa-palvelukuvausta käytettiin tutkimuksellisessa kehittämistyössä yhteiskehittämisen menetelmänä kuvatessa, mistä tekijöistä kuntouttava hoitotyö muodostuu ja miten sitä toteutetaan kuntoutujan toimijuuden edistymiseksi. Yhteiskehittämisryhmän ajattelun kimmokkeeksi tuotiin yhteenveto kuntoutujien teemahaastatteluista ja ammattilaisten kyselylomaketutkimuksesta kuntoutujan toimijuutta edistävistä ja estävistä tekijöistä. Näin kolmen eri aineistonkeruun menetelmällä saatiin yhdessä rakennettua moninäkökulmainen kuvaus kuntouttavan hoitotyön palvelukuvauksen ydintekijöistä moniammatillisessa laitoskuntoutuksessa kuntoutujan toimijuuden edistymiseksi.

Kuvio kuntouttavan hoitotyön ydintekijöistä kuntoutujan toimijuuden edistymiseksi.

Kuntouttavan hoitotyön ydintekijät kuntoutujan toimijuuden edistymiseksi.

 

Tulosten mukaan kuntoutujan toimijuutta edistävän kuntouttavan hoitotyön palvelukuvauksen ydintekijät moniammatillisessa laitoskuntoutuksessa ovat moniammatillisuus, tavoitteellisuus, yksilöllisyys, kokonaisvaltaisuus ja laatu sekä verkostoyhteistyö.

Työn peruselementit ovat voinnin seuranta, neuvonta, ohjaus ja opetus, avustaminen, kannustaminen, huomiointi, kuunteleminen, tukeminen, osallisuuden ja autonomian vahvistaminen ja yhteistyö kuntoutujan läheisten ja eri kuntoutustahojen kanssa. Peruselementit sisältävät myös osaamisalueet sekä erityisosaamisalueet liittyen aivovamma-, selkäydinvamma- ja hengityshalvauskuntoutujan kuntouttavan hoitotyön erityispiirteisiin.

Kuntoutusosaston valttikortit eli asiat, jotka kuvaavat toimijuutta edistävää kuntouttavaa hoitotyötä, ovat hoitajien ammattitaito, hoitajien kokemus, hoitajien sitoutuminen ja motivaatio, kuntoutuksen jatkuvuus, luotettavuus, joustavuus, yksilöllisyys, huumori, kuntouttavan hoitotyön ympäristö ja ilmapiiri.

Kirjoittaja

Jenni Jokio, sairaanhoitaja (AMK), kuntoutuksen tutkinto-ohjelman (YAMK) opiskelija.

Lähteet

Jeglinsky, Ira & Kukkonen, Tarja 2016. Moniammatillinen yhteistyö kuntoutuksessa. Teoksessa Autti-Rämö, Ilona & Salminen, Anna-Liisa & Rajavaara, Marketta & Ylinen, Aarne (toim.): Kuntoutuminen. Helsinki: Duodecim, 393–401.

Järvi, Katriina & Lehtonen, Mikko & Martinsuo, Miia & Tuominen, Tiina & Valtamo, Jesse 2015. Palvelujen tuotteistamisen käsikirja, osallistavia menetelmiä palvelujen kehittämiseen. Aalto-yliopiston julkaisusarja.

Karjalainen, Vappu 2011. Yksilöllistymiskehitys muuttaa kuntoutusta & mutta miten? Teoksessa Karjalainen, Vappu & Vilkkumaa, Ilpo (toim.). Kuntoutus kanssamme & ihmisen toimijuuden tukeminen. Bookwell Oy, 11–25.

Mäkinen, Elisa 2014. Kokonaiskuva kuntoutujasta vahvistuu. Teoksessa Sipari, Salla & Mäkinen, Elisa & Paalasmaa, Pekka (toim.). Kuntoutettavasta kehittäjäkumppaniksi. Metropolia ammattikorkeakoulun julkaisusarja. Aatos artikkelit 13, 60–65.

Paltamaa, Jaana & Karhula, Maarit & Suomela-Markkanen, Tiina & Autti-Rämö, Ilona (toim.). 2011. Hyvän kuntoutuskäytännön perusta. Käytännön ja tutkimustiedon analyysistä suosituksiin vaikeavammaisten kuntoutuksen kehittämishankkeessa. Kelan tutkimusosasto. Helsinki.

Pikkarainen, Aila 2020. Ikääntyneiden aikuisten toimijuus kuntoutuksessa. Väitöskirja. Jyväskylän yliopisto.

Reunanen, Merja A. T. 2017. Toimijuus kuntoutuskokemusten kerronnassa ja fysioterapian kohtaamisissa. Väitöskirja. Lapin yliopisto.

Sipari Salla & Mäkinen Elisa 2012. Yhdessä rakentuva kuntoutusosaaminen. Metropolia Ammattikorkeakoulun julkaisusarja. Aatos-artikkelit 6.

Sipilä, Jorma 2008. Asiantuntijapalvelujen tuotteistaminen: suunnittelu ja toimintakansio. Helsinki: Infor.

kuntouttava hoitotyöKuntoutujan toimijuuden edistyminenpalvelukuvauksen kehittäminen

Ei kommentteja

    Kommentoi Peru vastaus

    Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä:

    • Moniammatillista yhteistyötä hyödyntäen kohti asiakaslähtöisempiä toimintatapoja
      Moniammatillista yhteistyötä hyödyntäen kohti…
      11.5.2022
    • Kuntoutujan tarpeisiin vastaava kotikuntoutus
      Kuntoutujan tarpeisiin vastaava kotikuntoutus
      10.6.2021
    • Ikääntyneen kuntoutujan kotiutumisen edistyminen toimijuutta vahvistamalla
      Ikääntyneen kuntoutujan kotiutumisen edistyminen toimijuutta…
      14.12.2021

    Rehablogin bloggaajat

    Rehablogi on kuntoutuksen hyviin käytänteisiin keskittyvä toimitettu blogi, jota ylläpitää Metropolia Ammattikorkeakoulu. Rehablogiin kirjoittajat ovat kuntoutuksen YAMK-opiskelijoita, kuntoutusalan AMK-opiskelijoita, opettajia ja asiantuntijoita työelämästä monialaisesti. Rehablogi tuo esille kuntoutumisen tutkimus- ja kehitystyön pohjalta nousevaa tietoa sekä nostaa keskusteluun kuntoutuksen alaan liittyviä keskeisiä kysymyksiä. Blogissa voi julkaista tekstejä, videoita tai niiden yhdistelmiä. Mikäli haluat tehdä kuntoutumisaiheisen postauksen, niin ota yhteyttä toimituskuntaan.

    Rehablogin toimituskunta

    • Marianne RoivasMarianne Roivas (päätoimittaja),
      suomen kielen ja viestinnän lehtori,
      p. 040 714 5153,



    • Anna Kaipainen,
      projektisuunnittelija,
      p. 050 50 470 7161


    • Auli RäsänenAuli Räsänen,
      koulutussuunnittelija,
      p. 040 672 6577,


    • Sari Helenius
      kuntoutuksen lehtori
      p. 050 518 7333


    Toimituskunta toimittaa Rehablogin sisällöt ennen niiden julkaisua. Rehablogin toimituskunta on aloittanut työnsä 15.2.2018.


    Rehablogin bloggaajan ohje

    Uusimmat jutut

    • Pieni poika katsoo tablettia.

      Etäkuntoutuskäytäntöjen kehittäminen lasten motorisen oppimisen edistymiseksi

      30.5.2023
    • Futuristinen naishahmo

      Virtuaaliympäristöt kuntoutumisen tueksi

      5.5.2023
    • Jalat juoksumatolla

      Tekoälypohjaista liikeanalyysia voi hyödyntää toimintakyvyn arvioinnissa

      21.4.2023

    Arkisto

    • ▼ 2023 (7)
      • ▼ toukokuu (2)
        • Etäkuntoutuskäytäntöjen kehittäminen lasten motorisen oppimisen edistymiseksi
        • Virtuaaliympäristöt kuntoutumisen tueksi
      • ▼ huhtikuu (1)
        • Tekoälypohjaista liikeanalyysia voi hyödyntää toimintakyvyn arvioinnissa
      • ▼ helmikuu (2)
        • Palvelukuvauksen kehittäminen kuntouttavassa hoitotyössä
        • Moniammatillisuudesta moniasiantuntijuuteen yhteistyöllä sekä erilaisten työkalujen avulla
      • ▼ tammikuu (2)
        • Muistisairaiden omaishoitoperheille hyvinvointia taiteen keinoin
        • Asiakaslähtöisyys apuvälinepalveluissa rakentuu monitahoisten toimintakäytäntöjen synteesistä
    • ► 2022 (14)
      • ► joulukuu (2)
        • Kehittyvä teknologia valjastettuna kuntoutuksen tarpeisiin
        • Lapsille mielekäs kuntoutuspalvelukokonaisuus hyvinvointialueella
      • ► marraskuu (1)
        • Teknologisten ratkaisujen käyttöönotto vaatii toimintatapojen muutosta
      • ► lokakuu (1)
        • Osallistuva tutkimuskumppanuus -mallin käyttöönoton edellytyksiä kuntoutuksen soveltavassa tutkimus- ja kehittämistoiminnassa
      • ► elokuu (1)
        • Panostamalla omaishoitajan mielen hyvinvointiin saadaan tuplahyöty
      • ► kesäkuu (2)
        • Kuntoutujan osallistumisen vahvistuminen kuntoutuksen suunnittelussa
        • Kehitetään digitaalisen toimintaympäristön sisältö uusix!
      • ► toukokuu (1)
        • Moniammatillista yhteistyötä hyödyntäen kohti asiakaslähtöisempiä toimintatapoja
      • ► huhtikuu (1)
        • Uni arkipäivän perustoimintona – pelillisyys unikokemusten käsittelyssä
      • ► maaliskuu (1)
        • Psykoosipotilaan yksilölliset kuntoutustarpeet tunnistetaan yhteistyöllä
      • ► helmikuu (1)
        • Kuntoutujan osallistuminen tavoitteen asettamiseen
      • ► tammikuu (3)
        • Muistisairaan henkilön toimijuuden edistäminen yhteistoimintaa kehittämällä
        • Yhteisöllisyydestä avaimia työhyvinvointiin
        • Perhehoidon järjestäminen vastaamassa ikäihmisten yksilöllisiin tarpeisiin
    • ► 2021 (17)
      • ► joulukuu (2)
        • Ikääntyneen kuntoutujan kotiutumisen edistyminen toimijuutta vahvistamalla
        • Seksuaalisuuden puheeksi ottaminen kroonista kipua kokevien kuntoutuksessa
      • ► marraskuu (2)
        • Nuorilähtöinen valmennus nuoren toimijuutta ja osallisuutta vahvistamassa
        • Näkökulmia saavutettavuuteen kuntoutuksessa
      • ► lokakuu (1)
        • Digiloikan mahdollistama yhdessä kehittäminen yli rajapintojen – aiheena työhyvinvoinnin edistäminen
      • ► syyskuu (1)
        • Työkyvyn arvioinnin uusi ulottuvuus
      • ► kesäkuu (1)
        • Kuntoutujan tarpeisiin vastaava kotikuntoutus
      • ► toukokuu (1)
        • Nuorten sosiaalista vahvistumista edistävät ohjauskäytännöt toteutuvat nuorten ja ammattilaisten yhteistyössä
      • ► huhtikuu (2)
        • Sydäninfarktin jälkeistä ryhmäohjausta toimintakyvyn edistymiseksi
        • Liikkumisen arviointi ”goes digi” – uusi teknologia kävelyn havainnoinnin apuna
      • ► maaliskuu (3)
        • Kehittäjäkumppanuudesta ratkaisu sote-alan tulevaisuuden haasteisiin
        • Konsultatiivinen toiminta monialaisen työskentelyn tukena. Kohti uudenlaista osaamista sosiaali- ja terveysalalla
        • Kummitoiminta vapaaehtoistyön muotona perheiden turvallisen arjen vahvistumisessa
      • ► helmikuu (2)
        • Yhteistoimintaa ja yhdessä oppimista kuntoutuksen tutkimus- ja kehittäjäkumppanuudessa
        • Autismikirjon henkilön tunnetaitojen ja osallistumisen vahvistuminen
      • ► tammikuu (2)
        • Ikääntyneen toimijuutta arjessa vahvistava ryhmäkuntoutus
        • Kuntoutusta uudistava tutkitun tiedon hyödyntäminen – kuntoutusalan koulutuksen näkökulma
    • ► 2020 (22)
      • ► joulukuu (3)
        • Kirjoita hyvä ohjeteksti!
        • Nuorten turvallista urheilua edistetään verkostojen yhteistyönä
        • Nuoren työllistyminen yritykseen on tavoitteellisen yhteistyön tulos
      • ► marraskuu (3)
        • Loikkia digisti terapiassa
        • Yhdenvertaisen palvelun tarjoaminen kaikille asiakkaille – erityislapsen kohtaaminen asiakaspalvelutilanteessa
        • Hyvä apuvälinefirman johtaja vaihtaa uhkapelin strategointiin vakaalta pohjalta
      • ► lokakuu (1)
        • Iäkkäiden kotona pärjäämisen tukemista päivystyksestä alkaen
      • ► syyskuu (2)
        • Työkyvyn arviointi – työtehtäviin ja työympäristöön liittyviä näkökulmia
        • Yhdessä tehden – toimintakyvyn arviointi lapsen kuntoutumisen edistämiseksi
      • ► elokuu (1)
        • Yhdessä rakennetut käytänteet ja sujuvan arjen rakentuminen
      • ► kesäkuu (4)
        • Kuntoutuksen ammattilaiset haluavat kehittää etävastaanottotoimintaa yhdessä
        • Perhehoitajien vertaistoiminnan avulla tukea yhteistoimintaan biologisten vanhempien kanssa
        • Asiakaslähtöisyys kuntoutuspalveluissa rakentuu vuorovaikutuksessa
        • Oivalluksia ja oppimista yhdessä – yhteiskehittelyn mahdollisuudet lapsen kuntoutumisessa
      • ► toukokuu (2)
        • Tulevaisuudenkuntoutus.fi – yhdessä rakentuvasta TKI-yhteisöstä inspiraatiota ja parviälyä
        • Yhteistyöllä ja apuvälineillä kohti koulun toimivaa arkea
      • ► huhtikuu (1)
        • Kuvat kommunikaation tukena – Seksuaalisuus kuuluu meille kaikille
      • ► maaliskuu (2)
        • Hoitajien kokemuksia siirtymisen apuvälineiden käytöstä
        • Tavoitteenasettelu rakentuu prosessissa
      • ► helmikuu (2)
        • Kuntoutuksen YAMK-opiskelijat yrittäjän opissa
        • Kuinka edistää oppimista ja osaamista?
      • ► tammikuu (1)
        • Uudelle vuosikymmenelle – kuntoutuksen soveltavan tutkimustoiminnan kehittäminen tulevaisuuden tarpeisiin
    • ► 2019 (26)
      • ► joulukuu (3)
        • Nuori aktiivisena toimijana kuntoutuspalvelujen siirtymisvaiheessa
        • Ikäihmiset kehittäjinä – kohti vahvempaa osallistumista kuntoutuksessa
        • Moniammatillinen yhteistyö, moniammatillinen yhteistoiminta, moniammatilliset tiimit, moniammatillinen työtapa… Mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa ja miten se toteutuu Vankisairaalassa?
      • ► marraskuu (1)
        • Mitä hyötyä on terminologisista sanastoista kuntoutuksessa?
      • ► lokakuu (1)
        • Työtehtävän ominaispiirteiden arviointi osaksi työkyvyn arviointia ja edistämistä
      • ► elokuu (3)
        • Digitalisoituva kuluttaminen mahdollistaa tehokkaan terveysvaikuttamisen
        • Emotionaalinen tuki kuntoutuksessa
        • ”Projektit voi olla vaiheessa, mut muuten on kaikki hallinnassa ” – Kuntoutuja kuntoutumisverkostonsa kuvaajana
      • ► heinäkuu (1)
        • Verkostomainen kehittäjäkumppanuus kuntoutuksen uudistajana
      • ► kesäkuu (3)
        • Kenen kielellä kirjoitat?
        • Mihin teorioihin perustat terapiasi?
        • Potilasvahingot ja potilasturvallisuus kuntoutuksessa
      • ► toukokuu (1)
        • Etäkuntoutus tulevaisuutta ikääntyneiden kuntoutuksessa – kokemuksia Oulunkylän kuntoutussairaalan kuvallisen etäkuntoutuksen hankkeesta
      • ► huhtikuu (2)
        • Mitä jos lastensuojelun perhekuntoutuksen neuvottelukäytäntöihin kuuluisi disco?
        • Mahdollisuus osallistua − pieniä tekoja, joilla voi olla suuri vaikutus
      • ► maaliskuu (4)
        • Kultainen keskitie kuljetaan yhteiskehitellen
        • Kuntoutuksen oikea-aikaisuus tehostuu kuntoutusprosessien kehittämisellä
        • Espoon ulkomaalaistaustaisten vanhempien kumppanina neuvolan MONIKU-palvelu
        • Yhdessä kehittäen hyvää elämää ikäihmiselle
      • ► helmikuu (3)
        • Moniammatillinen osaaminen koulutuksessa − sanahelinää vai todellisuutta?
        • Marginaaliset kuntoutujaryhmät hyötyvät keskitetyistä palveluista ja vertaistuesta
        • Kotona asuminen keskiöön sairaalassakin
      • ► tammikuu (4)
        • Psykososiaaliseen kuntoutukseen ohjautuminen yhdessä asiakasta tukien
        • Majakkana nuorten sosiaalinen vahvistuminen – ohjauskäytännöt sosiaalisen vahvistumisen edistämisessä
        • ”Asiakas on oman elämänsä paras asiantuntija” − Uudistutaan yhdessä, kuntoutusosaaminen seuraavalle tasolle!
        • Omaishoitajien toiveena yksilöllisesti omaishoitajuutta tukevat palvelut
    • ► 2018 (19)
      • ► joulukuu (1)
        • Merkityksellistä toiminnan tunnistamista - Yhteinen keino lapsen ja perheen osallistumiseksi kuntoutumiseen
      • ► marraskuu (4)
        • Olenko motivoiva ammattilainen?
        • Ryhmästä on hyvä aloittaa
        • Aktivoitavasta oman elämän asiantuntijaksi − moniasiantuntijuus yksilöllisten kuntoutumistavoitteiden saavuttamisen vahvistumisessa
        • Käyttäjälähtöisyyttä tarvitaan etäkuntoutuksen kehittämisessä
      • ► lokakuu (2)
        • Nostokoneista selkäkouluun - Onko ergonomiasta apua hoitajan vaivoihin?
        • Yhteistoiminnalla osaamista kuntoutumiseen
      • ► syyskuu (1)
        • Pysynkö mukana? Kuntoutuksen muutos uudistuvassa sotessa
      • ► elokuu (1)
        • Muistipoliklinikan palveluita kehittämässä
      • ► kesäkuu (2)
        • Sosiaali- ja terveysalan ammattilainen − satsaa viestintään!
        • Maatalousyrittäjän odotukset työterveyshuollon tuottamalle varhaisen työkyvyn tuelle
      • ► toukokuu (3)
        • Läheisen ohjaus terapiatyössä
        • Hyvää yötä − kartoitetaanko teillä unta osana toiminta- ja työkyvyn arviointia?
        • Intohimoa kuntoutumiseen
      • ► huhtikuu (1)
        • Kuntoutusyrittäjä tienhaarassa
      • ► maaliskuu (3)
        • Myötäeläminen menestystekijänä tulevaisuuden kuntoutusosaamisessa
        • Asiakkaan toimijuutta vahvistavat työkalut
        • Uudistamassa ja uudistumassa
      • ► helmikuu (1)
        • Yhteistoiminta asenteeksi - miten sinä haluat tulla kohdatuksi?
    • ► 2017 (22)
      • ► joulukuu (1)
        • Keskitetty asiakas- ja palveluohjaus sipoolaisen ikääntyneen omaishoitajan tueksi ja turvaksi
      • ► marraskuu (3)
        • Yhteistä ymmärrystä rakentamassa
        • "Me eletään arkea yhdessä!" - yhteisöllisyyden voimaa!
        • Monipuolinen arki edistää nuoren aikuisen työelämävalmiuksia
      • ► lokakuu (2)
        • Kuntoutuja keskiössä - koulutusta kehittäen
        • Hyvän etsiminen toisesta tekee onnelliseksi
      • ► syyskuu (1)
        • Taitoryhmä käyttöön päihdekuntoutujien käyttäytymisen taitojen vahvistamiseksi
      • ► elokuu (2)
        • Me todella tarvitsemme toisiamme - Pirstaleisuudesta kohti kokonaisnäkemystä
        • Kongressimatka Skotlantiin
      • ► kesäkuu (3)
        • Kaikki lähtee kohtaamisesta
        • Sinä olet asiantuntija!
        • Tarvitaan moderni tupakkatauko! – Miten hallita työperäistä stressiä toimihenkilöiden työssä?
      • ► toukokuu (3)
        • Kuntoutusta koulumaailmassa
        • Kuntoutumisen polku ja tukiseinä on rakennettu, mutta jotain on jäänyt uupumaan
        • Yhdessä uuden rakentaminen – kohtaamisen mahdollisuudet nuoren kuntoutuksessa
      • ► huhtikuu (1)
        • Työn muutokset haastavat työkyvynarvioinnin toteuttamisen ja toteutumisen
      • ► maaliskuu (3)
        • Tiedon lähteillä
        • Sinä ja minä = me yhdessä
        • Työyhteisöviestintä – kuntoutuksen osaamistako?
      • ► helmikuu (1)
        • Rohkeasti ja positiivisesti
      • ► tammikuu (2)
        • Ikkunoita näkymättömään vammaisuuteen
        • Asiakkuusstrategiat avuksi asiakaslähtöisten palveluiden kehittämiseen
    • ► 2016 (12)
      • ► joulukuu (1)
        • Sanojen viemänä
      • ► marraskuu (7)
        • Kuntoutusmahdollisuuksia arvioidaan myös työkyvyttömyyseläkkeen hakemisen yhteydessä
        • Yhdessä kehittäminen
        • Vauvaperhetyöntekijät kohtaavat työssään yhteiskunnallisesti merkittäviä ilmiöitä
        • Toivoa ja toimijuutta mielenterveyskuntoutujille kotikuntoutuksella
        • Perhe muutoksessa
        • Toimiva yksilö yhteiskunnassa
        • Liikunnasta boostia kohti työuraa
      • ► toukokuu (1)
        • Elämänlaatua Englannissa
      • ► helmikuu (1)
        • Apuvälineitä ja osaamista/ NOK- seminaari Islannissa
      • ► tammikuu (2)
        • Vaikuttavat tavat verkostossa! Ennakointia, avoimuutta ja vastuuta yhteistoimintaan
        • ICF-luokituksen hyödyntäminen syömishäiriöiden yhteydessä
    • ► 2015 (1)
      • ► lokakuu (1)
        • Vaikuttavia tapoja kehittämässä koulutuksen ja työelämän yhteistyönä

    Avainsanat

    aivoverenkiertohäiriö alaraaja- amputaatio apuvälineet apuvälinetekniikka asiakaslähtöisyys etäkuntoutus hanketyö ikäihmiset kohtaaminen kotihoito kotikuntoutus koulutus kuntoutuja kuntoutujalähtöisyys kuntoutuminen kuntoutumisprosessi kuntoutus kuntoutusalan ammattikorkeakoulutus kuntoutusosaaminen kuntoutusprosessi Metropolia AMK monialaisuus moniammatillisuus moniasiantuntijuus osaaminen osallistuminen osallisuus perhe REcoRDI Sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittäminen sosiaalinen vahvistaminen syrjäytymisen ehkäiseminen toimijuus toimintakyky toimintaterapia työhyvinvointi työkyky verkosto vertaistuki vuorovaikutus yhteiskehittely yhteisöllisyys yhteistoiminta yhteistyö yksilö

    © 2015 Metropolia Ammattikorkeakoulu


    Sisällöt edustavat kunkin kirjoittajan henkilökohtaisia näkemyksiä, Metropolian johtoryhmän Pelinavaajat-blogi ilmaisee Metropolian virallista kantaa.

    Saavutettavuusseloste Tietosuojaseloste