Olen Topi Hämäläinen, kutu16 ja tein kolmannen itsenäisen projektini kulttuurituotannon koulutuslinjalla toiminimen perustamisesta. Olen työskennellyt yökerho-, festivaali- ja konemusiikkituotannoissa noin viisi vuotta ja viime vuonna ajankohtaiseksi aiheeksi nousi oman toiminimen perustaminen. Katsoin toiminimen perustamisen olevan ajankohtainen itsenäisen projektin aihe, koska se vaikutti sen hetkiseen työuraani suoranaisesti.
Projektissa arvioin toiminimen perustamisen hyötyjä omaan kevytyrittäjyystoimintaani. Ennen projektia olin laskuttanut töitäni Ukko.fi palvelun kautta ilman toiminimeä. Projektin tavoitteena oli lopuksi perustaa toiminimi itselleni, mikäli sen hyödyt olisivat sen arvoisia.
Tietoa toiminimen perustamisesta oli helppo löytää. Nykyään toiminimen perustamisen kynnys on madaltunut erilaisten palveluiden, kuten Op-kevyt-yrittäjä ja ukko.fi kautta. Kirjallisten lähteiden lisäksi näiden palveluiden nettisuvuilla on ilmaiseksi nähtävissä helposti esitettyä informaatiota toiminimen perustamisesta. Kirjallisen tiedon lisäksi tein kaksi haastattelua kevytyrittäjä kollegoilleni, jota kautta sain käytännön tietoa erilaisista tavoista harjoittaa toiminimiyrittäjyyttä.
Projekti oli onnistunut ja sen seurauksena perustin itselleni toiminimen OP-kevytyrittäjä palvelun kautta. Projektissani totesin, että rahallisesti olisi ollut hyödyllistä hoitaa kirjanpito itse tai palkata kirjanpitäjä toiminimelleni, mutta aika on myös resurssi itsessään. Katsoin, että Op:n tarjoama palvelu säästää kiireisellä alalla työskentelevältä ihmiseltä paljon aikaa erilaisten verolaskelmien ja kirjanpidon kanssa. OP- kevytyrittäjä hoitaa ennakkoveroilmoitukset ja alv-laskutukset puolestasi, joka oli minulle sopiva diili.
Syvennyin alan kirjallisuuteen ja verkkoartikkeleihin tutkimusta tehdessäni. Syventymisalueessani käsittelin muun muassa freelancereita, laskutuspalveluita ja kevytyrittäjyyden yksityiskohtia.
Projekti opetti minulle paljon. Yrittäjyys-kurssista Metropoliassa oli jo pitkän aikaa projektia toteuttaessa. Kirjallisuuden läpikäynti, haastattelut ja eri palveluihin tutustuminen antoivat kokonaisvaltaisen kuvan toiminimiyrittäjyydestä ja kaikista siihen liittyvistä huomioitavista asioista ja tavoista.
1 Kommentti
Olipa mukava lukea, kuinka käytännöllistä nykyajan opiskelu onkaan kulttuurialalla. Jo opintojen aikana pystytään nykyaikana aloittamaan yritystoiminta osana opintoja. Onnea yrityksellesi! Itselläkin on tässä menossa pohdinta, että voisinko minäkin myydä omaa osaamista kevytyrittäjyyden kautta. Ainakin näitä laskutuspalveluita kevytyrittäjille löytyy monia vaihtoehtoja. https://www.uuras.fi/hinnasto/laskutuspalvelu