Tehtävänämme oli tuottaa Kansallismuseolle 15-minuutin esittelyvideo, jossa tulee tutuksi kourallinen museon mielenkiintoisimpia esineistä.
Kuvausten ja raaka-editin kanssa taistelun jälkeen oli aika siirtyä äänittämään tarinankertojaa, sekä luomaan äänimaailmaa koko videolle. Adelina olikin löytänyt videon ääninäyttelijäksi alalla jo aikaisemmin työskennelleen Veera Turusen, jonka matala ja rauhallinen ääni sopi täydellisesti videon dokumentaariseen sävyyn. Äänitys suoritettiin omassa ”koti-studiossani”, vaikka meille tarjottiin myös mahdollisuutta työskennellä Kansallismuseon tiloissa. Äänitimme kappale kerralaan kaikki tarinat, jonka jälkeen tehtiin muutamat korjaukset ja homma oli valmis!
Saimme hoidettua koko session purkkiin murto-osassa siihen varatusta ajasta ja lopputulos ylitti ainakin omat odotukseni täysin. Tämä johtui puhtaasti Veeran ammattitaidosta ja tutusta työympäristöstä, jossa ei mennyt aikaa hukkaan laitteiden käytön opetteluun.
Äänimaailman miksailua Logicissa.
Session jälkeen ääni ei vaatinut paljoa jälkikäsittelyä. Hieman taajuskorjausta ja kompressointia, jotka poistivat ikävältä kuulostavat taajudet ja tekivät koko suorituksesta tasaisemman. Sitten alkoikin omalta osaltani koko projektin työläin vaihe. Äänimaailman luominen. Tämä käytännössä tarkoitti jokaisen askeleen, narinan sekä kolahduksen lisäämistä videoon. Onneksi minulla oli käytössä jo valmiiksi laaja äänipankki, josta pystyin nappaamaan videoon sopivia äänia ja vältin kokonaan uusien kolahdusten ja narahdusten luomisen.
Vaikka työ oli suurimmaksi osaksi äärimmäisen monotoonista askelten asettelua okeisiin kohtiin, pääsin myös käyttämään hieman luovuutta. Saimme nimittäin jo aikaisemmin idean että videon tarina etenee äänen mukana. Käytännössä tämä tarkoitti sitä että päähenkilöä, Arttua, johdateltiin museon näyttelyistä toiseen äänen avulla ja pääsinkin luomaan esihistoriallisia äänimaailmoja sekä porvalillisia iltajuhlien kolinoita.
Tsekkaa myös Linda Viljasen mietteet projektin loppusuorasta!
//Iivari Nenonen
Ei kommentteja