Helsinkiläinen valokuvausyhdistys Kameraseura täyttää ensi vuonna 100 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi luvassa on tapahtumia, historiikki ja digitaalinen markkinointikampanja. Olin projektityönä mukana suunnittelemassa juhlavuoden kampanjaa kyseiselle valokuvausharrastusta edistävälle seuralle.
Aloitin työn heinäkuussa intoa puhkuen. Oli mahtavaa päästä tekemään kokonaista markkinointikampanjaa aina kartoituksesta valmiisiin sisältöihin asti. Projektini jaettiin kahteen isoon kokonaisuuteen: brändin kartoitukseen sekä kampanjasuunnitelmaan. Kartoitusvaiheessa keräsin ja analysoin Kameraseuran mielikuviin liittyvää aineistoa muun muassa teemahaastatteluiden, kyselyn ja benchmarkingin avulla. Kampanjan suunnittelussa keskityin puolestaan kampanjan konseptin luovaan ideointiin, sloganin muodostamiseen ja graafisen ohjeiston koostamiseen.
Molemmat projektin vaiheet olivat äärimmäisen opettavaisia kokemuksia. Markkinoinnin opintojaksoilta olin saanut osaamista ja työkaluja brändinhallintaan sekä kampanjasuunnitelman tekemiseen. Projektin aikana koen kuitenkin oppineeni markkinoinnista enemmän kuin koskaan aiemmin. Erilaiset markkinoinnin teoriat jäivät mieleeni entistä paremmin, kun pääsin valjastamaan opit käytäntöön. Koen, että olen nyt aiempaa parempi markkinoinnin osaaja.
Ihanaa, että opintoihimme kuuluu työelämäprojekteja, joissa on mahdollisuus kehittää omaa ammattitaitoa ja -identiteettiä!
Projektini luova osuus oli aiemmista opinnoista huolimatta minulle täysin uudenlaista tekemistä. Konseptien suunnittelu oli hauskaa puuhaa. Ideat saattoivat olla mitä tahansa maan ja taivaan väliltä. Luovan prosessin alkuvaiheessa (erityisesti etätyöskentelystä johtuen) jumituin kuitenkin ensimmäisiin hyviin ideoihin. Jumittuminen on myrkkyä loistavan markkinointikampanjan kehittämiselle, koska ensimmäinen idea on harvoin se paras.
Säästääkseni muut luovan prosessin hidastumiselta kokosin muutaman hyväksi havaitsemani vinkin ideoinnin vauhdittamiseen:
- Älä jää yksin ideointiprosessissa. Mainostoimistoissakin työskennellään usein työpareina. Hyvien ideoiden kehittämiseksi tarvitset toisen elävän ihmisen, jonka kanssa ideoita voi pallotella.
- Hanki aivoillesi virikkeitä. Tietokoneen ruudun tuijottaminen ei ole hirveän inspiroivaa tekemistä. Jos ideoita ei synny, lähde ulos katsomaan maailmaa. Ympärilläsi on yllättävän paljon aiheita hyvään konseptiin. Sinun täytyy vain havaita ne.
- Älä tuomitse ideoita heti niiden syntyessä. Anna aikaa myös ”typerille ideoille”. Jos tuomitset idean heti alkuunsa, voi sen lopullinen potentiaali jäädä havaitsematta. Kirjaa kaikki ideat ylös ja katsele niitä myöhemmin uudelleen tuorein silmin.
- Ole lempeä itsellesi. Sinun ei tarvitse keksiä pyörää uudelleen. Sorruin itse siihen, että halusin kehitellä ”idean jota kukaan muu ei ole koskaan keksinyt”. Pian huomasin, ettei se ole kuitenkaan mahdollista. Maailmassa elää ja on elänyt niin paljon nerokkaita ihmisiä, että suurin osa ideoista on jo käytetty jossain. On siis turhaa luoda itselleen paineita siitä, että täytyy olla uniikki. Monet kampanjat muistuttavat toisiaan. Tärkeää on se, että idea on toimiva ja teet siitä oman näköisen.
Ihanaa joulun ja koronarokotteen odotusta!
Venla Vainio
Kulttuurituottaja 2018
Ei kommentteja