Tein opiskeluprojektin samaan aikaan ja samalle taholle, kuin opinnäytetyöni ja siksi puhun tahosta tilaajana. Tilaajani oli Game Makers of Finland, joka toimii pelialan ammattiyhdistyksenä. Tilaajani tekee vuosittain pelialan työntekijöille suunnatun palkkakyselyn, jonka analysointi ja tuloksista viestintä kuului projektiini.
Otin palkkakyselyn tuloksista tiedottamisen projektikseni kummemmin ajattelematta. Vasta sitä tehdessä tajusin tehtäväni sisältävän data-analyysiä, jota sivutaan vain hieman koulussa. Melko iso osa projektistani meni siis siihen, että opettelin lukemaan valtavia määriä numeraalista dataa, löytämään sieltä merkittävät kohdat ja vertaamaan eri vuosien tuloksia toisiinsa. Kuulostaa helpolta, mutta tottumattomana oli helppo eksyä numeroiden sekaan. Siksi kasaan tähän muutaman helpon vinkin data-analyysin tekoa ja viestintää varten.
- Selaa koko materiaali läpi
Lue kaikki kysymykset läpi ja kirjaa ylös millaisia teemoja kyselyssä esiintyy. Esimerkiksi palkkakyselyssä yksi teema voi olla työttömyys.
- Kirjoita ylös ne tilastot joihin kiinnostuksesi tarttuu
Aiempi teemoittaminen voi helpottaa tätä vaihetta. Millaisia tilastoja työttömyyteen liittyen kyselystä löytyy? Suoria kysymyksiä voi olla esimerkiksi kauan työttömyys on kestänyt ja mistä syistä. Lisäksi voit selvittää kohdistuuko teema tiettyyn ihmisryhmään, jota rajaa ikä tai työkokemuksen määrä. Kirjoita itsellesi lyhyesti kyseiset tilastot.
- Vertaile kohtiasi muuhun materiaaliin
Jos käytössäsi on dataa useammalta vuodelta, katso nyt teemoittain millaisia muutoksia tilastoissa voi huomata. Lisää tämä tieto omaan muistioosi.
- Pohdi mikä on tiedotteesi rakenne
Kun tiedossasi on valitsemasi teemat ja niihin liittyvät tilastot, mieti mikä on tiedotteesi tai raporttisi rakenne. Missä järjestyksessä teemat on loogista käsitellä.
- Kirjoita auki tulokset
Viimeisenä mieti, millaista tekstiä tiedotteen tulee olla. Jos teet tulkintoja tilastoista, erota se selkeästi raportoiduista tilastoista. Mieti, milloin on tärkeää mainita tarkat luvut ja milloin voidaan numerot ohittaa esimerkiksi termein puolet tai suurin osa, jotta teksti olisi helposti luettavissa.
Ei kommentteja