Haastattelin Mai Salmenkangasta, sosiaalialan lehtoria ja CONNEXT for inclusion –hankkeen projektipäällikköä, hanketuottamisesta sekä hänen monipuolisesta ihmisläheisestä urastaan. Salmenkangas ei ole tuottaja, mutta on kuitenkin työskennellyt useiden hankkeiden parissa. Salmenkangas kertoi omin sanoin hänen toimenkuvansa olevan “hajanainen ja hirmu monimutkainen”, joten keskityin tässä haastattelussa saamaan irti juuri projektipäällikön työstä hankkeessa.
CONNEXT for inclusion
CONNEXT for inclusion –hankkeen tavoitteena on edistää nuoria maahanmuuttajia löytämään opiskelupaikan peruskoulun jälkeen ja kiinnittymään niihin opintoihin. Hankkeessa tuotetaan monipuolista ohjausmateriaalia, joiden avulla pyritään saamaan nuoria maahanmuuttajia tekemään ja oppimaan aktiivisesti esimerkiksi peleillä ja leikeillä. Hanke vaikuttaa todella mielenkiintoiselta ja hyödylliseltä, sillä siitä on varmasti paljon apua maahanmuuttajataustaisille nuorille.
Mai Salmenkangas kertoi työskentelevänsä hankkeessa projektipäällikkönä. Hänen monipuoliseen työalueeseensa hankkeessa kuuluu esimerkiksi raportointi, budjetit, viestintä, nettisivut, uutiskirjeet ja markkinointi. Salmenkankaan mukaan työn hyvät puolet ovat luovuus sekä se, että pääsee kehittelemään asioita, joista on oikeasti hyötyä ja joilla pystyy vaikuttamaan. Hyvä puoli on myös se, että projektipäällikkönä pääsee itse vaikuttamaan omaan työhönsä ja voi ehdottaa muillekin mitä ja miten tehdä asioita. Narujen omissa käsissä pitäminen kuulostaa mielenkiintoiselta ja houkuttelevalta.
Projektipäälliköllä on kuitenkin paljon vastuuta, minkä takia työn voisi kuvitella olevan melko stressaavaakin. Hankkeessa työskentelyn huonoja puolia ovat Salmenkankaan mukaan lyhyet projektit, sillä hankkeiden parissa tulevaisuus voi olla epävarmaa ja aika on rajallista. Pitää pystyä nopeasti tutustumaan projektissa työskenteleviin ihmisiin ja heidän tapoihinsa toimia. Ajanhallinta on Salmenkankaalle haastavaa. Sen uskon, että kun tekee paljon itse, se vie aikaa ja voi olla vaikea hahmottaa paljonko pitää tehdä mitäkin tunnissa, päivässä tai viikossa.
Polku hanketyöhön ja tulevaisuuden suunnitelmat
Salmenkangasta alkoi jo opiskeluaikoina kiinnostamaan monikulttuurisuus. Hän matkusteli maailmalla, tutustui ihmisiin ja verkostoitui. Opinnäytetyön tekemisen kautta Salmenkangas päätyi hankkeeseen töihin ja sen jälkeen onkin työskennellyt useissa hankkeissa monikulttuurisuuden parissa sekä tehnyt erilaisia kehittämishankkeita. Hän on työskennellyt hankkeiden lisäksi myös järjestöissä, työministeriössä ja YK:lla Turkissa. Suurimpia ja mieleenpainuvimpia saavutuksia urallaan Salmenkangas kertoo olevan eräs projekti Turkissa, jossa he pystyttivät pakolaisleiriä ja hankkivat sinne erilaisia tarvikkeita lyhyessä ajassa.
Tulevaisuudessa Mai Salmenkangas haluaisi saada toimenkuvaansa vielä jotain uutta, sillä hän kaipaa lisää haastetta urallaan. Seuraava haaste hänelle voisi olla syksyllä 2020 alkava CRASH Creativity and Arts in Social and Health Fields ylempi AMK-tutkinto, jonka yhteyteen hän kaavailee jo uusia hankkeita. Työn merkityksellisyys on Salmenkankaalle tärkeää, joten hän aikoo jatkaa samantyyppisissä tehtävissä, mitä nyt tekee.
Kulttuuri- ja sosiaalialan hankkeiden erot
Kulttuuri- ja sosiaalialan hankkeet poikkeavat Salmenkankaan mukaan siinä, että niiden painopisteet ovat erit. Kulttuurialalla pyritään hallitsemaan tuotantoprosessi ja viestintä hyvin sekä tapahtumat tuotetaan ammattimaisesti alusta loppuun. Sosiaalialalla tavoitteena on päästä lähelle ihmisiä. Heidät kohdataan, heitä tuetaan ja kannustetaan sekä heidän rinnalla kuljetaan. Tässä on mielestäni melko suuri ero, sillä opintopaikkaa hakiessa on varmasti tietoinen kumpi kiinnostaa enemmän. Sosiaalialalle hakeneiden ihmisten suurin mielenkiinto yleensä on juuri ihmisten auttaminen ja heidän kanssaan työskenteleminen. Itseäni kiinnostaa nimenomaan tapahtumien tuotanto ja koko prosessi sen takana, mikä onkin syy siihen, että päädyin opiskelemaan kulttuurituotantoa.
Sosiaalialankin hanketyössä on monia itseä kiinnostavia asioita, kuten ihmisläheisyys ja juuri Main erikoisala eli monikulttuurisuuteen liittyvät hankkeet. Olin yläkoulussa tukioppilaana koulumme valmistavan opetuksen luokalle, jossa oli ikäisiämme turvapaikanhakijoita. Se oli mielestäni palkitsevaa, kun näki miten he tykkäsivät pelata meidän kanssamme ja oppia uutta. Olisi myös työelämässä mahtavaa, jos näkisi työn merkityksellisyyden ihan käytännössä. Monilla kulttuuritapahtumillakin on sosiaalista ja terveydellistä merkitystä, yksi esimerkki on ihmisten syrjäytymisen ehkäiseminen. Ehkä itselle sellainen työ olisi unelma, jossa saa työskennellä kulttuuritapahtumissa, joilla on merkitys ihmisille.
Haastattelussa Connext-hankkeen projektipäällikkö Mai Salmenkangas, Metropolia Ammattikorkeakoulu. Haastattelijana Veera Palmu, Metropolia Ammattikorkeakoulun kulttuurituotannon ensimmäisen vuoden opiskelija.
1 Kommentti
[…] Palmu, Veera (2020) Hanketuottaja rakentaa ihmiselle merkityksellistä kulttuuritoimintaa. Tulevaisuuden tuottajat. Kulttuurituotannon opiskelijoiden blogi 27.10.2020. Metropolia ammattikorkeakoulu. https://blogit.metropolia.fi/tulevaisuudentuottajat/2020/10/27/hanketuottaja-rakentaa-ihmiselle-merk… […]