Olen ollut kiinnostunut vapaaehtoisten johtamisesta jo pidemmän aikaa ja olen itse tehnyt paljon vapaaehtoistyötä tapahtumissa ja yhdistys- ja järjestötoiminnassa. Mielestäni parhaimmat vapaaehtoiskokemukset ovat syntyneet silloin, kun olen päässyt tekemään minulle itselleni mieluisia tehtäviä, kun minuun on luotettu ja annettu hieman enemmän vastuuta, kun tekemiseni on huomioitu ja olen saanut siitä kiitosta ja kun yleinen hyvä fiilis on huokunut muista tyypeistä ja on syntynyt yhteisöllisyyden tunteita.
Vapaaehtoiset ovat aivan äärettömän tärkeä osa monille tapahtumaorganisaatioille, eikä tapahtumia voitaisi järjestää ilman heitä. Kokemusteni mukaan koronapandemian jälkeen vapaaehtoisten määrät ovat huomattavasti pienentyneet useilla festivaaleilla, joten olisi tärkeää sitouttaa jo olemassa olevia vapaaehtoisia sekä saada mahdollisesti heidän puskaradionsa avulla lisää vapaaehtoisia tuleville vuosille.
Minulle itselleni on aina ollut tärkeää, että vapaaehtoiset saavat tuntea olevansa merkityksellisiä ja heidän panoksensa on huomioitu tärkeänä kokonaisuudessa. Olen siinä mielessä onnekas, että omaan hyvän nimimuistin ja opettelenkin aina päivän aluksi vapaaehtoisteni nimet. Nimeltä puhutteleminen ja nimen muistaminen saavat henkilön tuntemaan olonsa huomatuksi. Mikäli nimimuisti on aivan surkea, voi yrittää keksiä muita tapoja huomioida yksilöitä joukosta pelkän vapaaehtoisryhmän sijaan. Tällaisia keinoja voivat olla esimerkiksi juttelu ja kiinnostus henkilöitä kohtaan esimerkiksi pienissä ryhmissä tai kahden kesken tehtävien tekemisen lomassa. Huomioimista ovat myös henkilökohtaiset kiitokset ja kehut hyvin hoidetuista hommista.
Vapaaehtoisten motivaatiota nostavat sellaiset tehtävät, joissa he saavat käyttää omia vahvuuksiaan ja kiinnostuksen kohteitaan hyödyksi. Siksi onkin hyvä kysyä jo päivän aluksi heidän taitojaan ja jakaa tehtävät niiden perusteella. Tämä jouduttaa myös tehtävien suorittamista. Mikäli vapaaehtoiset ovat osoittautuneet hyviksi ja luotettaviksi, voi heille antaa myös hieman enemmän vastuuta esimerkiksi antamalla itsenäisesti suoritettavaksi pieniä kokonaisuuksia.
On tärkeää huomioida myös vapaaehtoisten jaksaminen. Muista pitää taukoja ja kertoa niistä selkeästi. Kaikki vapaaehtoiset eivät välttämättä uskalla kysyä niistä itse. On hyvä sopia aina tauon alkaessa sen päättymisaika ja tapaamispaikka, jotta kaikki osaavat tulla takaisin tauon jälkeen. Taukojen pitäminen ja veden juominen on erityisen tärkeää kuumalla säällä. Helteellä taukoja on pidettävä vielä tiheämpään ja mielellään paikoissa, joissa pääsee varjoon. Helteellä uupuminen voi tapahtua hyvinkin äkkiä.
Vapaaehtoispäivästä tekee loistavan hyvä ja kannustava ilmapiiri, hymyilevät kasvot ympärillä ja ehkä jopa uusi vapaaehtoistuttavuus, jonka kanssa on saanut hengailla koko päivän. Vapaaehtoisten johtaja luo käyttäytymisellään ja puhetavallaan fiilistä, joka tarttuu koko tiimiin. Hyvällä fiiliksellä jaksaa tehdä paremmin ja se jää päälle jopa päivän jälkeen. Hyvä fiilis myös helposti muistetaan seuraavana vuonna, kun vapaaehtoishaut taas aukeavat.
Omat vinkkini vapaaehtoisten johtamiseen ovat seuraavat:
- Huomioi yksilöt ja heidän tehtävänsä.
- Muista kiittää ja kehua.
- Kysy ja hyödynnä vapaaehtoisten vahvuuksia ja osaamista.
- Mikäli sinulla ei ole juuri nyt mitään tehtäviä annettavaksi, selvitä, olisiko jollain muulla. Mikään ei ole tylsempää, kuin istua tyhjänpanttina pitkään vailla tekemistä.
- Muista tauot, myös omasi!
- Oma hyvä fiilis ja esimerkki tarttuu!
Ei kommentteja