Hyppää pääsisaltöön
Masterminds – Maisteriainesta

Metropolian blogit nostavat keskusteluun aiheita ammattikorkeakoulumme ja kumppaneidemme maailmasta: oppimisesta, työelämästä, yhteistyöstä, osaamisesta, uudistumisesta ja erilaisista kohtaamisista. Sisällöt edustavat kunkin kirjoittajan henkilökohtaisia näkemyksiä, Metropolian johtoryhmän Pelinavaajat-blogi ilmaisee Metropolian virallista kantaa. Tervetuloa vuoropuheluun kanssamme!

  • Uusimmat postaukset
  • Blogit
  • Metropolian bloggaajat
Masterminds - Maisteriainesta
Ylemmän ammattikorkeakoulutuksen ytimessä
0

Stressaantuneet ja väsyneet ensihoitajat ovat riski potilasturvallisuudelle

Metropolia Master's bloggaajat · 26.10.2023
Kuva: Metropolian kuvapankki

Ensihoitajien työ on fyysisesti ja psyykkisesti kuluttavaa1. Työlle ominaista ovat pitkät työvuorot sekä ennakoimattomat ja yllättävät tilanteet. Työtehtävät voivat olla stressaavia, työskentelyolosuhteet vaihtelevia (sääolosuhteet, työskentelytilat ja -paikat) ja töitä tehdään usein paineen alaisena1,2,3. Myös työtehtävien määrät ovat viime vuosina kasvaneet. Aikaisemman kansainvälisen kirjallisuuden mukaan yli puolet ensihoitajista kärsii stressistä ja väsymyksestä3,4.

 

Stressi ja väsymys yhteydessä yhteydessä ensihoitajien tekemiin hoitovirheisiin

Ensihoidon kehittämisen ja johtamisen tutkinto-ohjelmasta (YAMK) valmistunut Jessica Pohjonen kuvasi scoping-katsauksena toteuttamassaan opinnäytetyössä stressin ja väsymyksen yhteyttä ensihoitajien tekemiin hoitovirheisiin. Pohjonen kiinnostui aiheesta oman ensihoitajan työkokemuksen kautta. Stressi ja väsymys ovat selvästi havaittavissa, mutta siitä puhutaan vähäisesti.

─ Minua kiinnostikin lähteä selvittämään, että onko stressin ja väsymyksen yhteyttä tutkittu ensihoidon näkökulmasta, toteaa opinnäytetyössä aihetta tutkinut ensihoitaja (YAMK) Jessica Pohjonen.

Katsauksen tiedonhakuvaiheessa ilmeni, että aiheesta ei löydy yhtään suomalaista tutkimusta ja sitä on muutoinkin tutkittu vähäisesti. Katsaukseen valikoitu lopulta mukaan kuusi tutkimusta. Katsauksen tuloksista ilmenee, että stressillä ja väsymyksellä on merkittävä yhteys ensihoitajien tekemiin hoitovirheisiin. Stressin yhteyttä oli tutkittu vähäisesti, mutta väsymystä oli tutkittu laajemmin. Selvisi, että väsyneillä hoitajilla on yli kaksinkertainen riski hoitovirheiden tapahtumiselle kuin ei-väsyneillä ensihoitajilla5. Väsymys oli eniten yhteydessä lääketieteellisiin virheisiin, vammoihin, haittavaikutuksiin ja turvallisuuden vaarantumiseen sekä vahvimmin yhteydessä potilaisiin ja ensihoitajiin kohdistuviin vammoihin sekä heidän turvallisuutensa vaarantumiseen5, 6, 7.

 

Keinoja stressin ja väsymyksen vähentämiseen löytyy, mutta myös lisätutkimuksia tarvitaan

Hyvä uutinen on se, että katsauksessa tunnistettiin myös keinoja stressistä ja väsymyksestä johtuvien hoitovirheiden ennaltaehkäisemiseksi. Väsymyksen vähentämisen keinoja tunnistettiin enemmän. Organisaatiokohtaiset keinot korostuivat tuloksissa, kuten unihäiriöistä kärsivien riskiryhmään kuuluvien seulonta ja tunnistaminen, väsymyksen mittaaminen ja seuranta sekä (mm. ristiriitojen selvittäminen työyhteisössä, aikataulusuunnittelu) ja ohjeet esihenkilöille esimerkiksi väsymyksen vähentämiseksi. Stressiin liittyviä keinoja tunnistettiin melko vähäisesti, mutta henkilökunnan koulutus korostui tuloksissa.

Stressin ja väsymyksen yhteyttä ensihoitajien tekemiin hoitovirheisiin on tutkittu vähän, joten lisätutkimuksille on tarvetta tulevaisuudessa. Etenkin suomalaista tutkimusta tarvitaan.

─ Tulokset ovat sen verran merkittäviä, että aihetta tulisi tutkia kattavammin niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa, toteaa Pohjonen. Stressaantuneiden ja väsyneiden ensihoitajien sallitaan hoitavan kriittisesti sairastuneita ja vakavasti loukkaantuneita potilaita. Väsyneenä tapahtuvia hoitovirheitä voidaan verrata alkoholin vaikutuksen alaisina tehtyihin virheisiin. Yli 24 tunnin valvominen vastaa promillen humalatilaa8. Voidaankin pohtia, kuinka monessa työpaikassa sallittaisiin työntekijöiden tehdä työtehtäviä päihtymyksen alaisena. Ensihoitajien kuitenkin sallitaan hoitaa potilaita väsyneinä, lisäksi he ajavat muun liikenteen seassa vaarantaen pahimmillaan useamman henkilön turvallisuutta. Asiaa ei tule sivuuttaa tulevaisuudessa, vaan aihetta tulee tutkia ja pyrkiä ennaltaehkäisemään ja vähentämään näistä tekijöistä johtuvia hoitovirheitä.

 

Kirjoittajat

Jessica Pohjonen on valmistunut toukokuussa 2023 Ensihoidon kehittämisen ja johtamisen tutkinto-ohjelmasta (YAMK). Hän työskentelee hoitotason ensihoitajana Keski-Suomen pelastuslaitoksella. Jessican opinnäytetyö Stressin ja väsymyksen yhteys ensihoitajien tekemiin hoitovirheisiin on luettavissa

Theseus-tietokannassa osoitteessa https://www.theseus.fi/handle/10024/796635

Kirsi Talman toimii yliopettajana Terveyden osaamisalueella ja ohjaa YAMK-opinnäytetöitä eri tutkinto-ohjelmissa. Hän on toiminut myös Jessican opinnäytetyön ohjaajana.

 

Lähteet

1 Kuisma, M & Holmström, P. & Nurmi, J. & Porthan, K. & Taskinen, T. (toim.) 2017. Ensihoito. 6. uudistettu painos. Helsinki: Sanoma Pro Oy.

2 Kuisma, M. & Järvelin, J. & Kilpiäinen, E. & Tuukkanen, J. & Pöllänen, R. & Saarinen, M. & Vaula, E. & Wilen, S. & Etelälahti, T. 2019. Laatu- ja potilasturvallisuus ensihoidossa ja päivystyksessä – suunnittelusta toteutukseen ja arviointiin. Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2019:23. Helsinki. Saatavana osoitteessa: https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/161737/STM_2019_23_Laatu-_ja_potilasturvallisuus_ensihoidossa_ja_paivystyksessa.pdf. Luettu 22.9.2022.

3 Sofianopoulos, S. & Williams, B. & Archer, F. 2012. Paramedics and the ef-
fects of shift work on sleep: a literature review. Emerg Med J. 29. 152–155.

4 Teperi, A-M. & Ruotsala, R, & Ala-Laurinaho, A. 2021. Inhimilliset tekijät turvalli-
suudessa – onnistuneen kehittämisen elementtejä. Työterveyslaitos. Saatavana osoitteessa: https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/140997/TTL-978-952-261-967-9.pdf?sequence=5&isAllowed=y. Luettu 29.4.2022.

5 Patterson, PD. & Higgins, S. & Van Dongen, PHA. & Buysse, DJ. & Thackery, RW. & Kupas, DF. & Becker, SD. & Dean, EB. & Lindbeck, HG. & Guyette, FX. & Penner, HJ. & Violanti, MJ. & Lang, SE. & Martin-Gill, C. 2018. Evidence-Based Guidelines for Fatigue Risk Management in Emergency Medical Services. Prehospital Emergency Care 22 (S1). 89-101.

6 Baier, N. & Roth, K. & Felgner, S. & Henschke, C. 2018. Burn-out and safety outcomes – a cross-sectional nationwide survey of EMS-workers in Germany. BMC Emergency Medicine 18 (24). 1-9.

7 Donnelly, AE. & Bradford, P. & Davis, M. & Hedges, C. & Socha, D. & Morassutti, P. & Pichika, CS. 2020. What influences safety in paramedicine? Understanding the impact of stress and fatigue on safety outcomes. JA-CEP Open 2020 (1). 460–473.

8 Partonen, T. 2020. Vireys, väsymys ja suorituskyky. Lääkärikirja Duodecim. Duodecim Terveyskirjasto. Saatavana osoitteessa: <https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01007/vireys-vasymys-ja-suorituskyky>. Luettu 29.4.2022.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ensihoitajapotilasturvallisuusstressiväsymys

Ei kommentteja

    Kommentoi Peru vastaus

    Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä:

    • Kuva_Marjaana_Malkamaki
      Ensihoitohenkilöstön mielenterveyshäiriöt huolestuttavat
      2.5.2023
    • 009_liiketalous_nettikoko
      Julkisten hankintojen tutkinto-ohjelmasta potkua…
      24.5.2022
    • Kuvituskuva
      Onko YAMK -tutkinto kuromassa kiinni maisterin…
      21.4.2021

    Metropolia Master's bloggaajat

    Bloggaajat ovat Metropolian YAMK-tutkintojen opiskelijoita, opettajia ja yhteistyökumppaneita. Aihepiirit käsittelevät laajasti ylemmän AMK-koulutuksen ajankohtaisia teemoja, työelämäyhteistyötä ja opiskelijoiden kokemuksia. We also blog in English! Check metropolia.fi/yamk

    Masterminds – Maisteriainesta -blogin toimituskunta

    Toimituskunta toimittaa Masterminds - Maisteriainesta -blogin sisällöt ennen julkaisua.

    Toimituskunta on aloittanut työnsä 1.1.2022.

    • Raisa Varsta (päätoimittaja), tutkintovastaava, lehtori, p. 0400 171 517
    • Jukka Kesänen, yliopettaja, Jatkuvan oppimisen palvelut
    • Minna Kaihovirta, dialogipäällikkö
    • Iira Lankinen, yliopettaja
    • Riikka Wallin, julkaisuasiantuntija, TKI-palvelut
    • Zinaida Grabovskaia, tutkintovastaava, lehtori

    Sähköpostiosoitteet:

    Bloggaajan ohje (PDF)

    Instructions for bloggers (PDF)

    Master’s -tutkinnoista nettisivuillamme

    Lue lisää Metropolian ylemmistä AMK-tutkinnoista

    Uusimmat jutut

    • Stressaantuneet ja väsyneet ensihoitajat ovat riski potilasturvallisuudelle

      26.10.2023
    • Ethics in Medical History: How can we understand the history and the choices they made?

      12.6.2023
    • Picture describing global reshoring.

      Achieving Sustainability Through Reshoring

      12.6.2023

    Arkisto

    • ▼2023 (7)
      • ▼ lokakuu (1)
        • Stressaantuneet ja väsyneet ensihoitajat ovat riski potilasturvallisuudelle
      • ▼ kesäkuu (2)
        • Ethics in Medical History: How can we understand the history and the choices they made?
        • Achieving Sustainability Through Reshoring
      • ▼ toukokuu (3)
        • YAMK-opiskelija, jarruttaako jumiin jäänyt opinnäytetyö valmistumistasi?
        • Standardoinnilla tehokkuutta rakennusten elinkaaren informaation hallintaan
        • Ensihoitohenkilöstön mielenterveyshäiriöt huolestuttavat
      • ▼ tammikuu (1)
        • Sosiaaliala ja kestävä kehitys - Kestävää sosiaalialan työtä?
    • ►2022 (13)
      • ► joulukuu (4)
        • Designing for Sustainability in Berlin. A master´s study trip to “International Week on Sustainability 2022”
        • Creating a Roadmap to Digital Transformation: A strategic plan to overcome the barriers to digital acceleration
        • My Remote Studies in Procurement MBA
        • Corporate Ride-Sharing: Yet another promising option in sharing economy
      • ► marraskuu (5)
        • Mistä pitovoimaa kulttuurialan pätkittäin rakentuviin töihin?
        • Electric car batteries are considered “dead” when they still have 70% capacity. How to make electric car batteries live a second life.
        • Miten johtaa luovasti? Oivalluksia Mahdollisuuksien maisemia -tapahtumasta, osa 2.
        • Mitä on luova johtaminen? Oivalluksia Mahdollisuuksien maisemia -tapahtumasta, osa 1.
        • “Looking people in the eye & recognizing myself in them”
      • ► syyskuu (2)
        • Going for a semester abroad to Finland
        • Sähköprojektin elinkaarimalli
      • ► toukokuu (2)
        • Julkisten hankintojen tutkinto-ohjelmasta potkua organisaation hankintatoiminnan kehittämiseen
        • Huurteen ja jään muodostuminen ilmanvaihtolaitteissa - piileekö vaara korkeuksissa?
    • ►2021 (5)
      • ► syyskuu (1)
        • Seitsemän ydinosaamista - Musiikin YAMK-opiskelijat osaamista tunnistamassa
      • ► toukokuu (2)
        • Julkisen hankinnan peruskivet: hankinnan suunnittelu ja valmistelu
        • Todella upeeta – Absolutely FABULOS
      • ► huhtikuu (1)
        • Onko YAMK -tutkinto kuromassa kiinni maisterin tutkinnon etumatkaa?
      • ► tammikuu (1)
        • Will commercial drones occupy our urban sky?
    • ►2020 (11)
      • ► joulukuu (1)
        • Älykäs liikkuminen – katsaus markkinatilanteeseen FABULOS-projektin näkökulmasta
      • ► marraskuu (1)
        • Pros and Cons of Self-direction
      • ► lokakuu (1)
        • Etävalintakokeet haastoivat henkilökunnan joukkuepeliin
      • ► syyskuu (1)
        • Työelämälähtöisyyttä, palvelumuotoilua ja itsensä ylittämistä koronakeväänä
      • ► elokuu (1)
        • Turning Public Services to Digital
      • ► kesäkuu (2)
        • Roadmap to the Market for a New Medical Device
        • Terveyserot uhka kuntien hyvinvoinnille
      • ► huhtikuu (1)
        • Kestävä kehitys - haaste terveydenhuollon organisaatioille
      • ► maaliskuu (1)
        • YAMK – Lisää osaamista, palkkaa ja uramahdollisuuksia
      • ► tammikuu (2)
        • Itseohjautuvuuskin tarvitsee johtajuutta!
        • Sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämisessä tarvitaan tietoa palveluiden vaikuttavuudesta
    • ►2019 (21)
      • ► joulukuu (2)
        • UPWORTHY STUDY TRIP to Stuttgart, the Manufacturing Hub
        • Older employees open up a new horizon in service work
      • ► marraskuu (1)
        • Toimintatutkimus opinnäytetöissä
      • ► lokakuu (1)
        • Mobile telecom internal processes can be improved by combining Lean and Agile
      • ► syyskuu (2)
        • Toimintatutkimus menetelmänä
        • Investoi organisaation osaamispääomaan – Kehitä sisäistä liikkuvuutta
      • ► kesäkuu (3)
        • Live like a local – autenttisten kokemusten ja onnellisuuden jäljillä
        • Innovation is my focus
        • Hyvää palvelua ei nyhjästä tyhjästä
      • ► toukokuu (1)
        • The Dark Side of Statistics
      • ► huhtikuu (2)
        • Customer Experience is a Critical Topic for Business
        • Lisää laatua itsearvioinnilla
      • ► maaliskuu (2)
        • Yhteiskehittelyllä tuloksellisuutta kuntoutukseen
        • How to start building data-driven business culture?
      • ► helmikuu (2)
        • Naisyhdistyksiä tarvitaan yhtä paljon kuin ennenkin!
        • Kiertotalous + palvelukehitys = ?
      • ► tammikuu (5)
        • Tieto on kriittinen voimavara myös julkisissa ohjelmistorobotiikkahankinnoissa
        • 3UAS + 25 students + big challenges = CERN BootCamp 2018
        • How Can Your Company Achieve Invincible Competitive Advantage Through Customer-centricity
        • Establishing Global Transportation and Logistics for a Leading Finnish Company
        • How Robotic Process Automation (RPA) Can Enhance Modern Services
    • ►2018 (18)
      • ► joulukuu (3)
        • New publication: Metropolia Master´s - Discussions on the development of work life
        • Uusi julkaisu: Metropolia Master´s - Keskusteluja työelämän kehittämisestä
        • Helping Sustainability: Consumer’s Influence Can Reach till the End of Supply Chain
      • ► marraskuu (3)
        • Aurinkosähkö kiinnostaa kiinteistön omistajia
        • CERN Bootcamp - A Different Learning Experience
        • We are in sharing business for 35 years already
      • ► lokakuu (2)
        • Master’s tason palliatiivisen hoidon asiantuntijoita tarvitaan
        • Terveyden edistämisen osaamista tulee vahvistaa
      • ► syyskuu (1)
        • Tulevaisuudessa tutkija on somesta tuttu
      • ► elokuu (1)
        • Roadmap to Your Education – Where Are You Now? Where You Want to be Next?
      • ► kesäkuu (2)
        • From Top-Down to Bottom-Up Management for IT Industry – What does it Mean?
        • A Master´s Thesis Study Found How Construction Business Sales Will Improve Significantly
      • ► toukokuu (1)
        • Ryhmäohjauksella vertaistukea terveydenhuoltoon?
      • ► huhtikuu (2)
        • Master’s projects are implemented and contribute to open innovation
        • A Master’s degree by any other name is still a Master’s degree
      • ► maaliskuu (2)
        • Vuorovaikutteinen johtaminen onnistuneen ikäjohtamisen edellytyksenä
        • Osaamaton hankintatoimi on julkisen sektorin vitsaus
      • ► helmikuu (1)
        • Strateginen hankintatoimi vaatii kehittämistä, ymmärrystä ja muutosrohkeutta
    • ►2017 (14)
      • ► joulukuu (4)
        • Hyvät mittarit luovat pohjaa hankintatoimen suorituskyvylle
        • Jokainen yrityksen esimies on asiakaskokemuksen johtaja
        • Henkilöstön osaaminen luo menestystä
        • Why Master’s studies at Metropolia are OK for adult students
      • ► elokuu (1)
        • Kansainvälistä keskustelua maailmankansalaisuudesta ja kasvatuksesta
      • ► heinäkuu (1)
        • New perspectives from a study trip
      • ► kesäkuu (2)
        • Poimintoja Metropolia Master’sin keväästä
        • Kohtaamisia kulttuurituotannon kehittämistöiden äärellä
      • ► toukokuu (3)
        • Esimiesosaaminen karttuu monialaisessa ryhmässä
        • Kestävän rakentamisen koulutusta konttorilla, kotona ja kampuksella
        • Mentoroinnista kilpailukykyä ja arvoa itsensä johtamiseen
      • ► huhtikuu (1)
        • Digimarkkinointia vai insinööritiedettä?
      • ► helmikuu (2)
        • Terveysteknologia tarvitsee tuotekehitysosaajia
        • YAMK-opit kantavat pitkälle
    • ►2016 (1)
      • ► joulukuu (1)
        • Moniäänisesti juhlavuoteen - Metropoliassa on tuotettu yli 2000 maisteritason tutkintoa

    Avainsanat

    Älykäs liikkuminen Arja Liinamo asiantuntija yamk business informatics Business Informatics Master’s Program Construction Business customer-centricity hankintastrategia hankintatoimi ICT development ilmastonmuutos Industrial Management Industrial Management Master’s program johtaminen koulutus kulttuurituotanto Marjatta Kelo master Master of Engineering Master's Thesis masterminds Masterminds blog Master’s degree Metropolia Metropolia AMK Metropolia Master's Metropolia UAS metropolia YAMK opinnäytetyö osaaminen service design Sharing economy sosiaali-ja terveysala sosiaaliala study trip Sustainability talotekniikka terveydenhuolto Toimintatutkimus yamk YAMK opinnäytetyö YAMK-tutkinto ylempi AMK ylempi ammattikorkeakoulututkinto Zinaida Grabovskaia

    © 2015 Metropolia Ammattikorkeakoulu


    Sisällöt edustavat kunkin kirjoittajan henkilökohtaisia näkemyksiä, Metropolian johtoryhmän Pelinavaajat-blogi ilmaisee Metropolian virallista kantaa.

    Saavutettavuusseloste Tietosuojaseloste