Rakentaminen kiihtyy kiivaasti. Samalla alalle tarvitaan sähköalan osaavia esimiehiä. Yksityiskohtainen projektin elinkaarimalli on kehitetty osaamisen siirron välineeksi uusien työjohtajien perehdyttämiseen. Malli auttaa uusia työntekijöitä ja toimii riskienhallinnan välineenä rakentamisessa.
Rakennusalan näkymät
Rakennusalan suhdannetilanne 2020 vuodenvaihteen molemmin puolin oli hyvä, ja vuoden alussa uusia asuntorakenteisia kohteita käynnistyi paljon, jopa huippuvuoden 2018 vastaavaa ajankohtaa enemmän (1).
Rakentamisen tahti on edelleen kiivaassa nousussa, ja työnjohtoon tarvitaan rakentamisen alan ammattilaisia. Erityisesti rakentamisen sähköalalla on kysyntää osaajille. Kokeneet sähköalan ammattilaiset ovat eläköitymässä, ja nuoret työnjohtajat valmistuvat ammattikorkeakoulusta vähin työkokemuksin. Rakennusalan projekteissa on paljon yksityiskohtaisia tietoja ja on tunnettava rakennusalan lakitekstit. Tämä tieto siirtyy kokeneilta työnjohtajilta ja heidän esimiehiltään nuoremmille käytännön opastuksen kautta. Miten tietoa ja osaamista voisi tehostaa? Projektin yksityiskohtaisempi elinkaarimalli on yksi keino.
Projektihallinnan tärkeys
Rakensin YAMK-opinnäytetyössäni yksityiskohtaisen projektin elinkaarimallin, jota voidaan käyttää sähköurakoinnin projekteissa. Sen sisältö koostuu omista työkokemuksistani sekä kollegoideni ja esimiesteni haastatteluista. Sisältöön on koottu sähköurakointiprojektin läpikäynnin kaikki tärkeimmät asiat elinkaarimuodossa. Tällä tavalla työnjohtajan on helppo tehdä tarvittavat työvaiheet oikeassa aikataulussa ja luoda kokonaiskuva projektista.
Projektihallinnan standardien ja metodien luominen vaatii paljon aikaa ja resursseja, jotta saavutetaan hyvä lopputulos. Omat projektiohjeistukset yrityksessä ovat hyvin tärkeässä asemassa, kun ajatellaan projektistandardeja ja käytäntöjä. Henkilöstön itsenäinen projektin toteuttaminen vaatii paljon ohjeistuksia. Niiden tulee olla myös mahdollisimman selkeitä ja yksinkertaisia. (2)
Yksityiskohtaisempi elinkaarimalli
Jokaisella projektilla on oma elinkaarensa ja sen hahmottaminen on projektityössä todella tärkeää. Projektin johtamisessa on syytä tiedostaa elinkaaren merkitys ja eri vaiheet, jotta projektin riskit pysyttäisiin käsitteellistämään ja sijoittamaan projektin eri vaiheet aikajanalle. Projektin elinkaari muodostuu tiedostettujen perusvaiheiden summaksi. (3)
Kuvassa 1 on esitetty elinkaarimallin runko tiivistetysti sähköprojektin aloituksesta lopetukseen.
Kuva 1: Elinkaarimalli. Niko Puurtinen.
Alla on esimerkkejä yksityiskohtaisimmista kysymyksistä, joiden avulla kartoitetaan työnjohtajien tärkeimmät työtehtävät ja -vaiheet.
Suunnitteluvaiheessa:
- Mitkä ovat ensimmäiset työnjohtajan tehtävät, kun projekti alkaa?
- Milloin ja mistä tilaan hankintoja?
Toteutusvaiheessa:
- Mitä työnjohtajat kirjaavat viikkoraporttiin, jos projektille tulee este ja tulee viivästystä?
- Miten työnjohtajat reagoivat, jos toisen yrityksen projektilta tulee reklamaatio?
Päättämisvaiheessa:
- Mitä mittauspöytäkirjoja tulee olla valmiina?
- Mitä asiakirjoja pitää olla toimitettuna projektin tilaajalle?
Kuvassa 2 on esitetty Projektin aloituksessa ja suunnittelussa huomioon otettavat tärkeimmät työtehtävät.
Kuva 2: Projektin aloitus ja suunnittelu. Niko Puurtinen.
Kuvassa 3 on esitetty Yleisaikataulun ja työvaiheaikataulun tärkeimmät työvaiheet. Tärkeimpien työvaiheiden lisäksi on ymmärrettävä sähköprojektin vastuut, jotka on koottuna rakennusalan sopimusehtoihin (YSE 1998), joihin näissäkin työvaiheissa on viitattu.
Kuva 3: Yleisaikataulun ja työvaiheaikataulun tärkeimmät työvaiheet. Niko Puurtinen.
Nämä kaikki yksityiskohtaisemmat työvaiheet vaikuttavat projektin etenemiseen positiivisesti ja sitä myötä suoraan projektin tulokseen. Elinkaarimallin avulla työnjohtaja voi toteuttaa projektin eri työvaiheet aikataulun mukaisesti, joka on samalla oiva työkalu, johon tukeutua projektin edetessä. Työvaiheiden ja niiden oikea-aikaisen toteuttamisen oppiminen auttaa ymmärtämään sähköprojektin punaisen langan eli elinkaaren.
Suositukset tulevaisuuteen
Uskon vahvasti, että tulevaisuudessa tunnistetaan perehdyttämisen tärkeys ja siihen panostetaan rakennusalalla. Yksityiskohtainen projektin elinkaarimalli on oivallinen väline uusien työnjohtajien perehdytyksessä. Sähköurakointiprojekteissa malli todettiin hyödylliseksi, joten miksi sitä ei voisi hyödyntää myös muidenkin alojen projektityöskentelyssä?
Työvuodet ja työkokemukset ovat tärkeimpiä työelämässä oppimisessa; siksi on tärkeää saada nämä kokemukset ja tiedot myös nuorten valmistuvien tietoisuuteen.
Lähteet
- Ympäristöministeriö 2020. Rakentamisen näkymät -Tilannekatsaus koronakeväältä.
- Pelin R & Pelin 2003. Projektitoimisto -Projektihallinnan kehittämisen moottorina.
- Virtanen P 2000. Projektityö. WSOY Yritysjulkaisut.
- Niko Puurtinen. Sähköprojektin elinkaarimalli -opinnäytetyö. https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202204296520
Kirjoittaja
Niko Puurtinen
Talotekniikan YAMK-tutkinto, sähköinen talotekniikka
Olen työskennellyt sähköalalla noin kymmenen vuotta: asentajana, suunnittelijana, työnjohtajana ja valvojana erilaisissa suurissa projekteissa. Tämän takia olen oppinut projekteissa näkemään asioita monesta eri perspektiivistä ja oppinut ymmärtämään myös, mitä haasteita projektityöskentelyyn sisältyy sen mukaan, mistä näkökulmasta projektityöskentelyä tarkastellaan. Olen aina halunnut kehittää osaamistani projektityöskentelyssä. Toivon, että tästä kirjoituksesta mahdollisimman moni saisi inspiraatiota myös omien projektien kanssa työskentelyyn.
1 Kommentti
Kiitos erinomaisesta kirjoituksesta, Niko!
Olemme Jyty-Sähköllä huomanneet, että tahtituotanto ja lean-ajattelu voivat tuoda merkittäviä etuja sähköprojektien elinkaarimallin rinnalle. Näiden menetelmien avulla pystytään tehostamaan työnkulkuja, vähentämään hukkaa ja parantamaan projektien läpimenoaikoja. Kun tahtituotannon periaatteet yhdistetään yksityiskohtaiseen elinkaarimalliin, työnjohtajat saavat selkeät ohjeet ja aikataulut, mikä vähentää virheiden ja viivästysten riskiä. Lean-ajattelu taas korostaa jatkuvaa parantamista ja arvon tuottamista asiakkaalle, mikä lisää projektien laatua ja asiakastyytyväisyyttä.
Uskomme, että näiden menetelmien integroiminen elinkaarimalliin voi viedä sähköurakoinnin projektinhallinnan uudelle tasolle, tuoden mukanaan tehokkuutta ja laatua koko prosessin ajan.
Kiitos inspiroivasta kirjoituksesta ja menestystä jatkossakin!
Ystävällisin terveisin,
Jyty-Sähkön tiimi, http://www.jyty.fi