Tarvitseeko tulevaisuudessa omistaa omaa autoa ollenkaan? Älykkään liikkumisen kehittäminen voi johtaa yksityisautoilusta luopumiseen kaupungeissa. Tällainen kehitys voisi hillitä ilmastonmuutosta. Samalla se toisi kustannussäästöjä ja lisäisi liikkumisen turvallisuutta.
Miten älykäs liikkuminen muuttaa elämäämme?
Älykäs liikkuminen (eng. Smart Mobility) on mullistamassa tapamme käyttää liikennevälineitä. Tulevaisuudessa on lähes mahdotonta välttyä Älykkään liikkumisen vaikutuksilta elämäämme. Helsinki on tällä hetkellä yksi kuumimmista Älykkään liikkumisen kehittämispaikoista. Helsingissä on muun muassa perustettu ensimmäinen toimiva MaaS (Mobility as a Service) operaattori, MaaS Global. (1) Helsingin kaupunki on linjannut, että vuoteen 2025 mennessä on tarpeetonta omistaa henkilökohtaista ajoneuvoa. Tarkoituksena on, että yksityisautoilun korvaavat vaihtoehdot ovat niin houkuttelevia, että matkustajat käyttävät mieluummin niitä. (2)
Älykkään liikkumisen kehittämistä tukee huolestuttava ilmastonmuutoksen suunta sekä voimakas urbanisoituminen (1). Asiantuntijat ovat esittäneet useita arvioita liikenteen määrän kasvusta tulevaisuudessa. Alla on yksi esitetyistä arvioista, joka on konsultointiyritys Oliver Wymanin tuottama analyysi. Kuviosta 1 huomataan, että matkustajamäärät kasvavat tasaisella tahdilla aina analyysin loppuun asti, vuoteen 2040. (3)

Kuvio 1. Matkustajamäärien lisääntyminen – The quest for Smart Mobility (Oliver Wyman 2018).
FABULOS-projektilla älykkäämpää liikkumista
Älykkään liikkumisen osalta on käynnistetty useita projekteja, kuten FABULOS. FABULOS (Future Automated Bus Urban Level Operation Systems) -projekti tähtää siihen, että tulevaisuudessa autonomiset bussit toimivat osana julkista liikennettä. Projekti käynnistyi vuonna 2018 ja päättyy vuoden 2020 lopussa. FABULOS saa rahoitusta Euroopan Unionin Horisontti 2020-ohjelmasta. (4)
Metropolia Ammattikorkeakoulu valittiin FABULOS-projektin tekniseksi kumppaniksi (5). Yksi projektin osa-alue oli Älykkään liikkumisen markkinan analysointi. Tähän perehdyin opinnäytetyössäni, jossa tutkin FABULOS-projektissa mukana olleita toimijoita. Tavoitteena oli kartoittaa Älykkään Liikkumiseen markkinatilannetta sekä toimijoiden näkemyksiä siitä.

Kuvio 2. FABULOS tuo itseohjautuvat linja-autot Helsingin kaduille (Forum Virium 2018).
Tutkimukseen osallistui toimijoita, niin tarjonta- kuin kysyntäpuolelta. Tarjontapuolella oli yrityksiä suurimmaksi osaksi Euroopasta. Näiden yritysten valikoimissa on autonomisia ajoneuvoja ja/tai niihin liittyviä ohjelmistoja. Kysyntäpuoli koostui eurooppalaisten kaupunkien julkisen liikenteen operaattoreista. Tietoja FABULOS-projektiin osallistuneilta kerättiin kyselylomakkeella. (6)
Älykkään liikkumisen markkinatilanne
Kysely osoitti, että Älykkään liikkumisen markkina on kypsyydeltään alkuvaiheessa ja tarjontapuolella on paljon start-up yrityksiä. Yritysten liikevaihto sekä julkisen liikenteen operaattoreiden Älykkään liikkumisen projekteihin budjetoimat euromääräiset summat vahvistavat, että markkinan koko on tällä hetkellä pienehkö. Markkinan tulevaisuus näyttää valoisalta – suurin osa toimijoista pitää investointitason samana tai panostaa lisää Älykkään liikkumisen kehitykseen. Markkinoille on tullut uusia yrityksiä. Tämä pitää kilpailutilannetta yllä ja tukee päätelmää markkinoiden kasvusta tulevaisuudessa. (6)
Kartoitin myös toimijoiden näkemyksiä Älykkäästä liikkumisesta suhteutettuna toisiinsa ja vallitsevaan markkinatilanteeseen. Toimijat halusivat nähdä yksityisautoista vapaita kaupunkeja, jotka on suunniteltu uudenlaista teknologiaa hyödyntäen. Älykkään liikkumisen kannalta toimijat pitivät tärkeimpinä asioina kustannussäästöjä yhteisöille, älykkäitä liikennejärjestelmiä, saasteiden vähenemistä sekä terveyttä ja turvallisuutta edistävää teknologiaa. Tarjontapuolella oli huoli, että varhaiset omaksujat joutuvat kantamaan taloudellisen riskin. Sama huoli toistui kysyntäpuolelle siten, että heidän tulisi kantaa taloudellista riskiä yritysten puolesta. (6)
Opiskelijana osana projektia
Tutkimus oli osa konseptia, jossa Metropolia tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden tehdä opinnäytetyö toimeksiantajalle. Samalla opiskelija tuottaa tietoa tilaajaorganisaatiolle. Tutkimusta oli mielenkiintoista tehdä tällä konseptilla. Toivon, että tällä toimintatavalla tullaan jatkossakin tuottamaan tutkimustietoa Metropolian kumppaneille.
Kirjoittaja
Eero Tuuliainen, Tradenomi (ylempi) AMK 2020, toimii opiskelija-assistenttina Ajoneuvo- ja konetekniikan osaamisalueella Metropoliassa.
Lähteet:
1. All roads lead to smart mobility. [Online] (2020).
2. Deloitte. (2015). Reducing congestion and fostering faster, greener, and cheaper transportation options. [Online article]
3. Oliver Wyman. (2018). Mobility 2040 – The quest for Smart Mobility. [PDF]
4. Forum Virium. (2018). https://forumvirium.fi/fabulos-tuo-robottibussit-helsinkiin/. [Online]
5. Metropolia – Älykäs Liikkuminen. [Online] (2020).
6. Tuuliainen, E. (2020). Smart Mobility Market Analysis – Case FABULOS. [PDF] Metropolia University of Applied Sciences, Master of Business Administration, Supply Chain Management. Master’s Thesis.
Ei kommentteja