Hyppää pääsisaltöön
Masterminds – Maisteriainesta

Metropolian blogit nostavat keskusteluun aiheita ammattikorkeakoulumme ja kumppaneidemme maailmasta: oppimisesta, työelämästä, yhteistyöstä, osaamisesta, uudistumisesta ja erilaisista kohtaamisista. Sisällöt edustavat kunkin kirjoittajan henkilökohtaisia näkemyksiä, Metropolian johtoryhmän Pelinavaajat-blogi ilmaisee Metropolian virallista kantaa. Tervetuloa vuoropuheluun kanssamme!

  • Uusimmat postaukset
  • Blogit
  • Metropolian bloggaajat
Masterminds - Maisteriainesta
Ylemmän ammattikorkeakoulutuksen ytimessä
0

YAMK-opiskelija, jarruttaako jumiin jäänyt opinnäytetyö valmistumistasi?

Metropolia Master's bloggaajat · 16.5.2023
Kuva: Metropolia/ Marjaana Malkamaki

Olemme toimineet pitkään terveysalan opinnäytetyön ohjaajina ja kokemuksemme mukaan yksi keskeinen syy valmistumisen viivästymiseen on se, että opinnäytetyötä ei saada valmiiksi. Tässä blogissa pureudumme tarkemmin siihen, mistä se johtuu ja esitämme erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja.

Tutkittua tietoa opinnäytetyön valmistumiseen yhteydessä olevista syistä

Opiskelijalähtöiset, opinnäytetyön valmistumiseen yhteydessä olevat syyt ovat monimutkaisia ja vaihtelevat opiskelijakohtaisesti. (Coruth ym. 2019.)

Opiskelijan opinnäytetyölle asettamien henkilökohtaisten tai ammatillisten tavoitteiden puute ja motivaation vaihtelu opinnäytetyöprosessin eri vaiheissa voivat viivästyttää opinnäytetyön valmistumista. Myös opiskelijan aiemmat kokemukset opinnäytetyöstä vaikuttavat tähän (Coruth ym. 2019). Opiskelijan voimavarat ja opiskeluvalmiudet saattavat olla puutteellisia.  Itsensä johtamisen haasteet ilmenevät vaikeuksina aikatauluttaa tehtäviä ja saada niitä tehdyksi (Heino 2012), varsinkin jos opiskelijalla on samaan aikaan muita opintoja tai muita sitoumuksia kuten perheen, työn ja opintojen yhteensovittaminen (Coruth ym. 2019, Bayona-Oré & Bazan 2020, Ridlo ym. 2020).

Opinnäytetyön loppuun saattamista edistää opiskelijan tarve valmistua (Heino 2012, Ridlo ym. 2020). Myös läheisten tuki (Coruth ym. 2019, hyvä terveys (Bayona-Oré & Bazan 2020, Ridlo ym. 2020 ja taloudellinen tilanne (Bayona-Oré & Bazan 2020) sekä riittävä aika opinnäytetyön tekemiseen (Bayona-Oré & Bazan 2020, Coruth ym. 2019, Ridlo ym. 2020) edistävät opinnäytetyön valmistumista.

Sosiaalisen vuorovaikutuksen asiantuntevampien vertaisten kanssa on todettu olevan tärkeä osa onnistunutta opinnäytetyön prosessia (Liechty ym. 2009) samoin kuin positiiviset kokemukset opinnäytetyöohjauksesta (Coruth ym. 2019). Opiskelijat eivät aina koe yhteisöllistä opinnäytetyön ohjaustapaa kuten seminaareja hyödylliseksi. Tämän on kuitenkin todettu olevan opinnäytetyöprosessia edistävä oppimismenetelmä, jos se on hyvin suunniteltu ja perusteltu opiskelijoille. Yhteisöllisen ohjauksen lähtökohtana on se, että vertaiset oppivat toisiltaan dialogissa. Keskeistä on kyky antaa ja ottaa vastaan rakentavaa ja edistävää palautetta. Ohjaajan rooli on toimia tässä mahdollistajana (Rønn & Petersen 2018).

Opiskelijat kokevat tarvitsevansa tukea opinnäytetyöprosessin ymmärtämiseen (Coruth ym. 2019) ja sen hallittuun etenemiseen sekä itsenäiseen työskentelyyn ja kirjoittamiseen (Heino 2012). Myös menetelmällistä ja substanssiin liittyvää (Bayona-Oré & Bazan 2020) tukea sekä vertaistukea (Coruth ym. 2019) kaivataan.

Vinkkejä opinnäytetyön edistämiseen

  • Varaudu 30 opintopisteen laajuisen opinnäytetyön vaatimaan työmäärään, se on merkittävä osa YAMK-opintoja. Opinnäytetyön tekemiseen kannattaa panostaa, sillä opinnäytetyö on hyvä keino osoittaa omaa osaamistasi ja asiantuntijuuttasi tutkinnon suorittamisen jälkeen.
  • Käynnistä opinnäytetyön tekeminen ryhmäsi ajoitussuunnitelman mukaisesti, älä vasta sitten, kun muut opinnot on suoritettu. Ryhmän tuen lisäksi varmistat opinnäytetyösi valmistumisen opiskeluoikeuden aikana.
  • Osallistu opinnäytetyöseminaareihin. Seminaaripäivät kannattaa pyrkiä järjestämään vapaapäiviksi. Seminaareissa edistät omaa työtäsi eri tahoilta saadun palautteen perusteella. Myös muiden töiden käsittelystä saat vinkkejä omaan työhösi esim. tutkimusmenetelmistä tai tieteellisestä kirjoittamisesta.
  • Varmista omalta opinnäytetyöohjaajaltasi yksilöohjauskäytänteet sillä seminaarit ovat ensisijainen ohjausmuoto. Yksilöohjausta voidaan tarvittaessa käyttää seminaari-/ryhmäohjauksen lisänä.
  • Valmistaudu rakentavan ja kriittisen palautteen antamiseen ja vastaanottamiseen sillä se auttaa sinua opinnäytetyössäsi eteenpäin.
  • Valmistaudu muissa opinnoissa opinnäytetyön tekemiseen. Oppimistehtäviä varten sinun kannattaa harjoitella systemaattista tiedonhakua, asianmukaista lähdeviitetekniikkaa ja harjoitella tieteellistä kirjoittamista.
  • Suunnittele etukäteen opinnäytetyösi aikataulu, mieti myös, missä vaiheessa on tarpeen ajoittaa vuosiloma tai opintovapaa. ”Sata sanaa päivässä” voi toimia kohdallasi.

Opinnäytetyöprosessissa osoitat itsenäistä valmiutta tutkimus- ja kehittämistoimintaan, mutta et ole yksin.

Ylemmän ammattikorkeakoulun opinnäytetyö on korkeammalla vaatimustasolla (EQF taso 7) verrattuna ammattikorkeakoulun opinnäytetyöhön (EQF taso 6). YAMK-opinnäytetyössä opiskelija osoittaa kykyä itsenäiseen työskentelyyn ja laaja-alaiseen asiantuntijuuteen. Tämä ei kutenkaan tarkoita työskentelyä yksin vaan tukea kannattaa hakea aktiivisesti ohjaajalta, opiskelijakollegoilta ja työelämäkumppaneilta ammatillisen dialogin muodossa. Tarvittaessa on hyvä muistaa myös erilaiset korkeakoulun tarjoamat tukipalvelut kuten opiskelijahyvinvointipalvelut. Opinnäytetyöprosessissa osoitat itsenäistä valmiutta tutkimus- ja kehittämistoimintaan, mutta et ole yksin.

 

Kirjoittajat:

Iira Lankinen toimii yliopettajana Terveyden osaamisalueella ja ohjaa yamk-opinnäytetöitä eri tutkinto-ohjelmissa. Opinnäytetöiden ohjauskokemusta Iiralle on kertynyt yli 20 vuotta, kokemuksen myötä kiinnostus opinnäytetöiden ohjaamiseen on entisestään lisääntynyt.  Erityisesti opinnäyteseminaarit, joissa työtään esittelevä opiskelija, opponentti ja ryhmän muut opiskelijat keskustelevat toisiaan tukien ja kannustaen saavat Iiran innostumaan.

Jukka Kesänen toimii yliopettajana Metropolian Uudistuvan oppimisen yksikössä. Opinnäytetöiden ohjauksesta Jukalla on kokemusta 15 vuotta. Periaatteena opinnäytetyön ohjauksessa on opiskelijan kannustaminen tiedon äärelle ja haastaminen itsenäiseen ja kriittiseen pohdintaan.

Lähteet:

Alavaikko, M. 2009. Opinnäytetyön ohjaaminen ja opiskelijan motivaatio esimerkkinä sosiaalialan aikuisopiskelijan opinnäytetyö. Aikuiskasvatus 3, 206–213.

Bayona-Oré, S & Bazan, C. 2020. Why Students Find It Difficult to Finish their Theses? Journal of Turkish Science Education 17(4), 591-602.

Coruth, C. L., Boyd, L.D., August, J. N. & Smith, A.N.  2019. Perceptions of Dental Hygienists About Thesis Completion in Graduate Education. Journal of Dental Education. 83(12), 1420–1426.

Heino, H. 2012. Miksi gradu ahdistaa? Tarinoita graduahdistuksesta ja graduprosessista. Pro Gradu -tutkielma. Tampereen yliopisto.

Liechty, J. M., Liao, M. & Schull, C.P. 2009. Facilitating dissertation completion and success among doctoral students in social work. J Soc Work Educ 45(3):481–95.

Rønn, K. V. & Petersen, K. L. 2018. Collective supervision of Master’s thesis students: Experiences, expectations and new departures from the Security Risk Management programme. Dansk Universitetspædagogisk Tidsskrift, 13(25), 179–193.

Ridlo. S., Wulandari,R., Hadiyanti, L.N & Setiati, N.  2020. Constraints of Biology students’ thesis completion. Journal of Physics: Conference Series, 1567(2), 22065.

opinnäytetyöyamkyamk_opiskelu

Ei kommentteja

    Kommentoi Peru vastaus

    Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä:

    • Ensihoitohenkilöstön mielenterveyshäiriöt huolestuttavat
      Ensihoitohenkilöstön mielenterveyshäiriöt huolestuttavat
      2.5.2023
    • Seitsemän ydinosaamista - Musiikin YAMK-opiskelijat osaamista tunnistamassa
      Seitsemän ydinosaamista - Musiikin YAMK-opiskelijat…
      14.9.2021
    • Terveyserot uhka kuntien hyvinvoinnille
      Terveyserot uhka kuntien hyvinvoinnille
      4.6.2020

    Metropolia Master's bloggaajat

    Bloggaajat ovat Metropolian YAMK-tutkintojen opiskelijoita, opettajia ja yhteistyökumppaneita. Aihepiirit käsittelevät laajasti ylemmän AMK-koulutuksen ajankohtaisia teemoja, työelämäyhteistyötä ja opiskelijoiden kokemuksia. We also blog in English! Check metropolia.fi/yamk

    Masterminds – Maisteriainesta -blogin toimituskunta

    Toimituskunta toimittaa Masterminds - Maisteriainesta -blogin sisällöt ennen julkaisua.

    Toimituskunta on aloittanut työnsä 1.1.2022.

    • Raisa Varsta (päätoimittaja), tutkintovastaava, lehtori, p. 0400 171 517
    • Jukka Kesänen, yliopettaja, Jatkuvan oppimisen palvelut
    • Minna Kaihovirta, dialogipäällikkö
    • Iira Lankinen, yliopettaja
    • Riikka Wallin, julkaisuasiantuntija, TKI-palvelut
    • Zinaida Grabovskaia, tutkintovastaava, lehtori

    Sähköpostiosoitteet:

    Bloggaajan ohje (PDF)

    Instructions for bloggers (PDF)

    Master’s -tutkinnoista nettisivuillamme

    Lue lisää Metropolian ylemmistä AMK-tutkinnoista

    Uusimmat jutut

    • YAMK-opiskelija, jarruttaako jumiin jäänyt opinnäytetyö valmistumistasi?

      16.5.2023
    • Standardoinnilla tehokkuutta rakennusten elinkaaren informaation hallintaan

      16.5.2023
    • Ensihoitohenkilöstön mielenterveyshäiriöt huolestuttavat

      2.5.2023

    Arkisto

    • ▼ 2023 (4)
      • ▼ toukokuu (3)
        • YAMK-opiskelija, jarruttaako jumiin jäänyt opinnäytetyö valmistumistasi?
        • Standardoinnilla tehokkuutta rakennusten elinkaaren informaation hallintaan
        • Ensihoitohenkilöstön mielenterveyshäiriöt huolestuttavat
      • ▼ tammikuu (1)
        • Sosiaaliala ja kestävä kehitys - Kestävää sosiaalialan työtä?
    • ► 2022 (13)
      • ► joulukuu (4)
        • Designing for Sustainability in Berlin. A master´s study trip to “International Week on Sustainability 2022”
        • Creating a Roadmap to Digital Transformation: A strategic plan to overcome the barriers to digital acceleration
        • My Remote Studies in Procurement MBA
        • Corporate Ride-Sharing: Yet another promising option in sharing economy
      • ► marraskuu (5)
        • Mistä pitovoimaa kulttuurialan pätkittäin rakentuviin töihin?
        • Electric car batteries are considered “dead” when they still have 70% capacity. How to make electric car batteries live a second life.
        • Miten johtaa luovasti? Oivalluksia Mahdollisuuksien maisemia -tapahtumasta, osa 2.
        • Mitä on luova johtaminen? Oivalluksia Mahdollisuuksien maisemia -tapahtumasta, osa 1.
        • “Looking people in the eye & recognizing myself in them”
      • ► syyskuu (2)
        • Going for a semester abroad to Finland
        • Sähköprojektin elinkaarimalli
      • ► toukokuu (2)
        • Julkisten hankintojen tutkinto-ohjelmasta potkua organisaation hankintatoiminnan kehittämiseen
        • Huurteen ja jään muodostuminen ilmanvaihtolaitteissa - piileekö vaara korkeuksissa?
    • ► 2021 (5)
      • ► syyskuu (1)
        • Seitsemän ydinosaamista - Musiikin YAMK-opiskelijat osaamista tunnistamassa
      • ► toukokuu (2)
        • Julkisen hankinnan peruskivet: hankinnan suunnittelu ja valmistelu
        • Todella upeeta – Absolutely FABULOS
      • ► huhtikuu (1)
        • Onko YAMK -tutkinto kuromassa kiinni maisterin tutkinnon etumatkaa?
      • ► tammikuu (1)
        • Will commercial drones occupy our urban sky?
    • ► 2020 (11)
      • ► joulukuu (1)
        • Älykäs liikkuminen – katsaus markkinatilanteeseen FABULOS-projektin näkökulmasta
      • ► marraskuu (1)
        • Pros and Cons of Self-direction
      • ► lokakuu (1)
        • Etävalintakokeet haastoivat henkilökunnan joukkuepeliin
      • ► syyskuu (1)
        • Työelämälähtöisyyttä, palvelumuotoilua ja itsensä ylittämistä koronakeväänä
      • ► elokuu (1)
        • Turning Public Services to Digital
      • ► kesäkuu (2)
        • Roadmap to the Market for a New Medical Device
        • Terveyserot uhka kuntien hyvinvoinnille
      • ► huhtikuu (1)
        • Kestävä kehitys - haaste terveydenhuollon organisaatioille
      • ► maaliskuu (1)
        • YAMK – Lisää osaamista, palkkaa ja uramahdollisuuksia
      • ► tammikuu (2)
        • Itseohjautuvuuskin tarvitsee johtajuutta!
        • Sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämisessä tarvitaan tietoa palveluiden vaikuttavuudesta
    • ► 2019 (21)
      • ► joulukuu (2)
        • UPWORTHY STUDY TRIP to Stuttgart, the Manufacturing Hub
        • Older employees open up a new horizon in service work
      • ► marraskuu (1)
        • Toimintatutkimus opinnäytetöissä
      • ► lokakuu (1)
        • Mobile telecom internal processes can be improved by combining Lean and Agile
      • ► syyskuu (2)
        • Toimintatutkimus menetelmänä
        • Investoi organisaation osaamispääomaan – Kehitä sisäistä liikkuvuutta
      • ► kesäkuu (3)
        • Live like a local – autenttisten kokemusten ja onnellisuuden jäljillä
        • Innovation is my focus
        • Hyvää palvelua ei nyhjästä tyhjästä
      • ► toukokuu (1)
        • The Dark Side of Statistics
      • ► huhtikuu (2)
        • Customer Experience is a Critical Topic for Business
        • Lisää laatua itsearvioinnilla
      • ► maaliskuu (2)
        • Yhteiskehittelyllä tuloksellisuutta kuntoutukseen
        • How to start building data-driven business culture?
      • ► helmikuu (2)
        • Naisyhdistyksiä tarvitaan yhtä paljon kuin ennenkin!
        • Kiertotalous + palvelukehitys = ?
      • ► tammikuu (5)
        • Tieto on kriittinen voimavara myös julkisissa ohjelmistorobotiikkahankinnoissa
        • 3UAS + 25 students + big challenges = CERN BootCamp 2018
        • How Can Your Company Achieve Invincible Competitive Advantage Through Customer-centricity
        • Establishing Global Transportation and Logistics for a Leading Finnish Company
        • How Robotic Process Automation (RPA) Can Enhance Modern Services
    • ► 2018 (18)
      • ► joulukuu (3)
        • New publication: Metropolia Master´s - Discussions on the development of work life
        • Uusi julkaisu: Metropolia Master´s - Keskusteluja työelämän kehittämisestä
        • Helping Sustainability: Consumer’s Influence Can Reach till the End of Supply Chain
      • ► marraskuu (3)
        • Aurinkosähkö kiinnostaa kiinteistön omistajia
        • CERN Bootcamp - A Different Learning Experience
        • We are in sharing business for 35 years already
      • ► lokakuu (2)
        • Master’s tason palliatiivisen hoidon asiantuntijoita tarvitaan
        • Terveyden edistämisen osaamista tulee vahvistaa
      • ► syyskuu (1)
        • Tulevaisuudessa tutkija on somesta tuttu
      • ► elokuu (1)
        • Roadmap to Your Education – Where Are You Now? Where You Want to be Next?
      • ► kesäkuu (2)
        • From Top-Down to Bottom-Up Management for IT Industry – What does it Mean?
        • A Master´s Thesis Study Found How Construction Business Sales Will Improve Significantly
      • ► toukokuu (1)
        • Ryhmäohjauksella vertaistukea terveydenhuoltoon?
      • ► huhtikuu (2)
        • Master’s projects are implemented and contribute to open innovation
        • A Master’s degree by any other name is still a Master’s degree
      • ► maaliskuu (2)
        • Vuorovaikutteinen johtaminen onnistuneen ikäjohtamisen edellytyksenä
        • Osaamaton hankintatoimi on julkisen sektorin vitsaus
      • ► helmikuu (1)
        • Strateginen hankintatoimi vaatii kehittämistä, ymmärrystä ja muutosrohkeutta
    • ► 2017 (14)
      • ► joulukuu (4)
        • Hyvät mittarit luovat pohjaa hankintatoimen suorituskyvylle
        • Jokainen yrityksen esimies on asiakaskokemuksen johtaja
        • Henkilöstön osaaminen luo menestystä
        • Why Master’s studies at Metropolia are OK for adult students
      • ► elokuu (1)
        • Kansainvälistä keskustelua maailmankansalaisuudesta ja kasvatuksesta
      • ► heinäkuu (1)
        • New perspectives from a study trip
      • ► kesäkuu (2)
        • Poimintoja Metropolia Master’sin keväästä
        • Kohtaamisia kulttuurituotannon kehittämistöiden äärellä
      • ► toukokuu (3)
        • Esimiesosaaminen karttuu monialaisessa ryhmässä
        • Kestävän rakentamisen koulutusta konttorilla, kotona ja kampuksella
        • Mentoroinnista kilpailukykyä ja arvoa itsensä johtamiseen
      • ► huhtikuu (1)
        • Digimarkkinointia vai insinööritiedettä?
      • ► helmikuu (2)
        • Terveysteknologia tarvitsee tuotekehitysosaajia
        • YAMK-opit kantavat pitkälle
    • ► 2016 (1)
      • ► joulukuu (1)
        • Moniäänisesti juhlavuoteen - Metropoliassa on tuotettu yli 2000 maisteritason tutkintoa

    Avainsanat

    Arja Liinamo asiantuntija yamk business informatics Business Informatics Master’s Program customer-centricity hankinnat ilmastonmuutos Industrial Management Industrial Management Master’s program johtaminen Katriina Rantala-Nenonen kestävä kehitys koulutus luovuus Marjatta Kelo master Master of Engineering Master's Thesis masterminds Masterminds blog Metropolia Metropolia AMK Metropolia Master's Metropolia UAS metropolia YAMK opinnäytetyö osaaminen palvelumuotoilu Pirjo Koski Sharing economy study trip Sustainability talotekniikka terveyden edistäminen terveydenhuolto Toimintatutkimus työelämä työhyvinvointi ura yamk YAMK opinnäytetyö YAMK-tutkinto ylempi AMK ylempi amk-tutkinto Zinaida Grabovskaia

    © 2015 Metropolia Ammattikorkeakoulu


    Sisällöt edustavat kunkin kirjoittajan henkilökohtaisia näkemyksiä, Metropolian johtoryhmän Pelinavaajat-blogi ilmaisee Metropolian virallista kantaa.

    Saavutettavuusseloste Tietosuojaseloste