Olemme toimineet pitkään terveysalan opinnäytetyön ohjaajina ja kokemuksemme mukaan yksi keskeinen syy valmistumisen viivästymiseen on se, että opinnäytetyötä ei saada valmiiksi. Tässä blogissa pureudumme tarkemmin siihen, mistä se johtuu ja esitämme erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja.
Tutkittua tietoa opinnäytetyön valmistumiseen yhteydessä olevista syistä
Opiskelijalähtöiset, opinnäytetyön valmistumiseen yhteydessä olevat syyt ovat monimutkaisia ja vaihtelevat opiskelijakohtaisesti. (Coruth ym. 2019.)
Opiskelijan opinnäytetyölle asettamien henkilökohtaisten tai ammatillisten tavoitteiden puute ja motivaation vaihtelu opinnäytetyöprosessin eri vaiheissa voivat viivästyttää opinnäytetyön valmistumista. Myös opiskelijan aiemmat kokemukset opinnäytetyöstä vaikuttavat tähän (Coruth ym. 2019). Opiskelijan voimavarat ja opiskeluvalmiudet saattavat olla puutteellisia. Itsensä johtamisen haasteet ilmenevät vaikeuksina aikatauluttaa tehtäviä ja saada niitä tehdyksi (Heino 2012), varsinkin jos opiskelijalla on samaan aikaan muita opintoja tai muita sitoumuksia kuten perheen, työn ja opintojen yhteensovittaminen (Coruth ym. 2019, Bayona-Oré & Bazan 2020, Ridlo ym. 2020).
Opinnäytetyön loppuun saattamista edistää opiskelijan tarve valmistua (Heino 2012, Ridlo ym. 2020). Myös läheisten tuki (Coruth ym. 2019, hyvä terveys (Bayona-Oré & Bazan 2020, Ridlo ym. 2020 ja taloudellinen tilanne (Bayona-Oré & Bazan 2020) sekä riittävä aika opinnäytetyön tekemiseen (Bayona-Oré & Bazan 2020, Coruth ym. 2019, Ridlo ym. 2020) edistävät opinnäytetyön valmistumista.
Sosiaalisen vuorovaikutuksen asiantuntevampien vertaisten kanssa on todettu olevan tärkeä osa onnistunutta opinnäytetyön prosessia (Liechty ym. 2009) samoin kuin positiiviset kokemukset opinnäytetyöohjauksesta (Coruth ym. 2019). Opiskelijat eivät aina koe yhteisöllistä opinnäytetyön ohjaustapaa kuten seminaareja hyödylliseksi. Tämän on kuitenkin todettu olevan opinnäytetyöprosessia edistävä oppimismenetelmä, jos se on hyvin suunniteltu ja perusteltu opiskelijoille. Yhteisöllisen ohjauksen lähtökohtana on se, että vertaiset oppivat toisiltaan dialogissa. Keskeistä on kyky antaa ja ottaa vastaan rakentavaa ja edistävää palautetta. Ohjaajan rooli on toimia tässä mahdollistajana (Rønn & Petersen 2018).
Opiskelijat kokevat tarvitsevansa tukea opinnäytetyöprosessin ymmärtämiseen (Coruth ym. 2019) ja sen hallittuun etenemiseen sekä itsenäiseen työskentelyyn ja kirjoittamiseen (Heino 2012). Myös menetelmällistä ja substanssiin liittyvää (Bayona-Oré & Bazan 2020) tukea sekä vertaistukea (Coruth ym. 2019) kaivataan.
Vinkkejä opinnäytetyön edistämiseen
- Varaudu 30 opintopisteen laajuisen opinnäytetyön vaatimaan työmäärään, se on merkittävä osa YAMK-opintoja. Opinnäytetyön tekemiseen kannattaa panostaa, sillä opinnäytetyö on hyvä keino osoittaa omaa osaamistasi ja asiantuntijuuttasi tutkinnon suorittamisen jälkeen.
- Käynnistä opinnäytetyön tekeminen ryhmäsi ajoitussuunnitelman mukaisesti, älä vasta sitten, kun muut opinnot on suoritettu. Ryhmän tuen lisäksi varmistat opinnäytetyösi valmistumisen opiskeluoikeuden aikana.
- Osallistu opinnäytetyöseminaareihin. Seminaaripäivät kannattaa pyrkiä järjestämään vapaapäiviksi. Seminaareissa edistät omaa työtäsi eri tahoilta saadun palautteen perusteella. Myös muiden töiden käsittelystä saat vinkkejä omaan työhösi esim. tutkimusmenetelmistä tai tieteellisestä kirjoittamisesta.
- Varmista omalta opinnäytetyöohjaajaltasi yksilöohjauskäytänteet sillä seminaarit ovat ensisijainen ohjausmuoto. Yksilöohjausta voidaan tarvittaessa käyttää seminaari-/ryhmäohjauksen lisänä.
- Valmistaudu rakentavan ja kriittisen palautteen antamiseen ja vastaanottamiseen sillä se auttaa sinua opinnäytetyössäsi eteenpäin.
- Valmistaudu muissa opinnoissa opinnäytetyön tekemiseen. Oppimistehtäviä varten sinun kannattaa harjoitella systemaattista tiedonhakua, asianmukaista lähdeviitetekniikkaa ja harjoitella tieteellistä kirjoittamista.
- Suunnittele etukäteen opinnäytetyösi aikataulu, mieti myös, missä vaiheessa on tarpeen ajoittaa vuosiloma tai opintovapaa. ”Sata sanaa päivässä” voi toimia kohdallasi.
Opinnäytetyöprosessissa osoitat itsenäistä valmiutta tutkimus- ja kehittämistoimintaan, mutta et ole yksin.
Ylemmän ammattikorkeakoulun opinnäytetyö on korkeammalla vaatimustasolla (EQF taso 7) verrattuna ammattikorkeakoulun opinnäytetyöhön (EQF taso 6). YAMK-opinnäytetyössä opiskelija osoittaa kykyä itsenäiseen työskentelyyn ja laaja-alaiseen asiantuntijuuteen. Tämä ei kutenkaan tarkoita työskentelyä yksin vaan tukea kannattaa hakea aktiivisesti ohjaajalta, opiskelijakollegoilta ja työelämäkumppaneilta ammatillisen dialogin muodossa. Tarvittaessa on hyvä muistaa myös erilaiset korkeakoulun tarjoamat tukipalvelut kuten opiskelijahyvinvointipalvelut. Opinnäytetyöprosessissa osoitat itsenäistä valmiutta tutkimus- ja kehittämistoimintaan, mutta et ole yksin.
Kirjoittajat:
Iira Lankinen toimii yliopettajana Terveyden osaamisalueella ja ohjaa yamk-opinnäytetöitä eri tutkinto-ohjelmissa. Opinnäytetöiden ohjauskokemusta Iiralle on kertynyt yli 20 vuotta, kokemuksen myötä kiinnostus opinnäytetöiden ohjaamiseen on entisestään lisääntynyt. Erityisesti opinnäyteseminaarit, joissa työtään esittelevä opiskelija, opponentti ja ryhmän muut opiskelijat keskustelevat toisiaan tukien ja kannustaen saavat Iiran innostumaan.
Jukka Kesänen toimii yliopettajana Metropolian Uudistuvan oppimisen yksikössä. Opinnäytetöiden ohjauksesta Jukalla on kokemusta 15 vuotta. Periaatteena opinnäytetyön ohjauksessa on opiskelijan kannustaminen tiedon äärelle ja haastaminen itsenäiseen ja kriittiseen pohdintaan.
Lähteet:
Alavaikko, M. 2009. Opinnäytetyön ohjaaminen ja opiskelijan motivaatio esimerkkinä sosiaalialan aikuisopiskelijan opinnäytetyö. Aikuiskasvatus 3, 206–213.
Bayona-Oré, S & Bazan, C. 2020. Why Students Find It Difficult to Finish their Theses? Journal of Turkish Science Education 17(4), 591-602.
Coruth, C. L., Boyd, L.D., August, J. N. & Smith, A.N. 2019. Perceptions of Dental Hygienists About Thesis Completion in Graduate Education. Journal of Dental Education. 83(12), 1420–1426.
Heino, H. 2012. Miksi gradu ahdistaa? Tarinoita graduahdistuksesta ja graduprosessista. Pro Gradu -tutkielma. Tampereen yliopisto.
Liechty, J. M., Liao, M. & Schull, C.P. 2009. Facilitating dissertation completion and success among doctoral students in social work. J Soc Work Educ 45(3):481–95.
Rønn, K. V. & Petersen, K. L. 2018. Collective supervision of Master’s thesis students: Experiences, expectations and new departures from the Security Risk Management programme. Dansk Universitetspædagogisk Tidsskrift, 13(25), 179–193.
Ridlo. S., Wulandari,R., Hadiyanti, L.N & Setiati, N. 2020. Constraints of Biology students’ thesis completion. Journal of Physics: Conference Series, 1567(2), 22065.
Ei kommentteja