”Emme useinkaan huomaa standardeja, vaikka niitä on kaikkialla.” Näin Suomen standardisoimisliitto SFS ry toteaa verkkosivuillaan.
Työelämässä standardit kuuluvat monien ammattilaisten arkeen ja niitä hyödynnetään opetuksessa sekä tutkimuksessa. Myös ammattikorkeakoulujen tutkimus- ja innovaatiotoiminnassa standardien tunteminen ja käyttäminen on tärkeää. SFS muistuttaa, että ”innovaatioiden markkinoille pääsy voi kariutua siihen, ettei niihin liittyviä standardeja ole huomioitu”.
Standardien merkityksessä ja käytössä on alakohtaisia eroja. Esimerkiksi sähköalan töitä ei pysty tekemään tuntematta alan standardeja. Joillain muilla aloilla tarve standardien käyttöön voi taas olla vähäisempää.
Mikä on standardi?
Standardi on sähköinen tai painettu julkaisu, joka sisältää suosituksia, ohjeita tai vaatimuksia tietystä aiheesta. SFS jakaa standardit viiteen ryhmään. Seuraavassa lyhyet kuvaukset eri ryhmistä.
Perusstandardit sisältävät muun muassa mittayksiköitä, piirrosmerkkejä, matemaattisia merkkejä ja eri alojen sanastoja. Esimerkkinä SFS 5236 Tekstiilien hoito-ohjemerkinnät. Sanalliset ohjeet.
Tuotestandardeissa käsitellään tuotteen mitoitusta ja rakennetta yms. ominaisuuksia. Esimerkiksi teollisuusrobottien turvallisuudelle on oma standardi SFS-EN ISO 10218-1.
Palvelustandardeissa taas määritellään vaatimukset, jotka palvelun tulee täyttää. Esimerkiksi Osteopatiapalvelut-standardissa SFS-EN 16686 “määritellään terveydenhuollon palveluja, tiloja ja laitteita sekä koulutusta ja etiikkaa koskevat vaatimukset hyvien osteopatiapalvelujen tuottamiseksi.”
Menetelmästandardien ryhmään kuuluvat mittaamista, testaamista, analyysia, työmenetelmiä sekä tuotteiden toimitusehtoja käsittelevät standardit. Esimerkiksi laboratorioanalytiikan opiskelija voi tarvita veden laatuun ja Legionella-suvun bakteereihin liittyvää standardia SFS-EN ISO 11731:2017.
Hallintajärjestelmästandardit eli johtamisen standardit tarjoavat viitekehyksen johtamisjärjestelmille. Esimerkiksi SFS-ISO 21001:2018 standardi käsittelee koulutusorganisaatioiden johtamisjärjestelmiä.
Lue lisää standardeista SFS:n sivuilta.
SFS Online Metropoliassa
Metropolian opiskelijoilla ja henkilökunnalla on käytössä SFS Online -palvelu, jossa kirjaston hankkimat standardit ovat käytettävissä ajantasaisina verkon kautta.
Metropolialle on hankittu tietyt SFS-standardiryhmät, kuten esimerkiksi 11 Terveydenhuollon teknologia tai 29 Sähkötekniikka. Käytössämme ei siis ole ihan kaikkia standardeja. Metropolialle hankitut ryhmät näet SFS Onlinen valikossa lihavoituna. Hae tarvitsemaasi standardia sivun oikean laidan hakulaatikon kautta esim. standardin numerolla.
Käytössä on myös sellaisia ISO- ja IEC-standardeja, jotka kuuluvat Metropolialle tilattuihin ryhmiin ja jotka on vahvistettu Suomessa SFS-standardeiksi (esim. SFS-EN ISO 9001).
Metropoliassa ladataan SFS Onlinesta standardeja vuosittain yli 20 000 kertaa. Standardit ovat siis tärkeitä ja niitä käytetään paljon.
Standardien lukeminen ja lataaminen
Lukeaksesi standardeja sinun tulee ladata ja asentaa selaimeesi FileOpen-liitännäinen. Tutustu ensin SFS Onlinen ohjeisiin E-kirjat-oppaassamme.
Tekijänoikeudet
Huomioithan standardeja käyttäessäsi myös niiden tekijänoikeudet ja käyttöehdot. Kokonaisia standardeja ei saa jakaa tai välittää eteenpäin. Tutustu mm. SFS Onlinen etusivun ohjeisiin, siellä on lisätietoa siitä, miten standardeja saa käyttää esim. opinnäytetyössä.
Huomioi käyttöehdot myös opetuksessa. Koko standardia ei saa kopioida ja jakaa opiskelijoille. Ohjaa opiskelijat lukemaan tarvittavaa standardia SFS Onlineen.
Katso SFS Onlinen käyttöehdot FinElibin sivuilta.
Tutustu ja lue lisää
Lue lisää SFS Onlinesta kirjaston E-kirjat oppaasta.
Pääset SFS Onlineen myös MetCat Finnan kautta.
Lähteet
Lähteenä käytetty Suomen standardisoimisliiton SFS ry:n verkkosivuja, joilta on poimittu myös suorat lainaukset sitaateissa. SFS on standardoinnin keskusjärjestö Suomessa.
Tutustu SFS ry:n verkkosivuihin.
Ei kommentteja