Hoitotyön historiaa käsittelevät monet teokset hoitoalan kirjastossa ovat aivan selvä juttu. Mutta miksi Tukholmankadun kirjaston varastosta löytyy vaikkapa Leo Tolstoin Kreutzer-sonaatti (ruotsinnos vuodelta 1909), Helsingfors – från småstad till storstad vuodelta 1932 tai Kersti Bergrothin Oma muotokuva (1942)?
Yleissivistystä? Lahjoituksia? Muuten vain unohtuneet varastoon? Ehkä kaikkea tätä.

Miksihän varastosta löytyy myös Tolstoin sonaatti?
Terveisiä merkkihenkilöiltä ja tuntemattomilta
Sairaanhoidon ja sairaanhoitajakoulutuksen historiasta on kirjoitettu paljon. A Century of Nursing -kirjan (1950) etukannen sisäpuolelle on liimattu pieni joulukortti. Kirjan antaja ja saaja ovat Yhdysvaltojen ja Suomen sairaanhoitajakoulutuksen merkkihenkilöitä: Isabel M. Stewart ja Venny Snellman.

Jouluterveiset suuresta maailmasta vuodelta 1950.
Bellevue Training School for Nurses (Fiftieth Anniversary 1873-1923) -kirjan ensimmäisellä sivulla on oikealla musteella kirjoitettu tervehdys ilman nimiä. Kuka on käynyt New Yorkissa ja milloin? Netissä harhailemalla löytyi ihastuttava kuriositeetti: tarunhohtoinen Tiffany & Co. suunnitteli ensimmäisen sairaanhoitajien rintamerkin juuri Bellevuelle! Tosin tässä ei kaikesta päätellen ollut mitään ihmeellistä, koska Tiffany suunnitteli merkin monelle muullekin yhdysvaltalaiselle sairaanhoitajakoululle.

Bellevue School of Nursing tervehtii.
Separoitua vai kuorimatonta maitoa?
Lopuksi vielä kaksi aina ajankohtaista teemaa: ruoka ja ryhti.
Halpahintainen ruoka on Valtion kotitaloustoimikunnan lehtisiä n:o 11 vuodelta 1923. Kirjasen on kirjoittanut Helsingin yliopiston fysiologian professori Carl Tigerstedt. Kuinka saan valmistettua mahdollisimman ravinteikasta ja edullista ruokaa? Kannattaako käyttää separoitua vai kuorimatonta maitoa?

Edullista ruokaa joka lähtöön (1923).
Koululaisten ryhti, ”köyryselkäisyys”, on ollut huolenaiheena pitkään. Arvo Vartian Kouluhygienia vuodelta 1945 käsittelee ryhtiä ja monia muita koulunkäyntiin liittyviä asioita koulurakennuksista tarttuviin tauteihin.

Rivivänkä-leikin piti edistää oppilaiden aineenvaihduntaa.
– Susanna
Ei kommentteja