Tämä blogikirjoitus käsittelee tilastopalvelu Statistaa, joka on hankittu kaikkien metropolialaisten käyttöön. Löydät sen helposti Metcat-Finnasta.
Tilastoista puhuttaessa numerot ovat keskeisiä. Niinpä mekin voimme aloittaa Statistaan tutustumisen muutamien avainlukujen kautta:
Statista
- tilastot ja aineistot kattavat yli 150 maata
- edustettuna on 170 eri toimialaa
- tarjoaa yli miljoona tilastoa
- on kerännyt tilastoja 80000 eri aiheesta
Näiden lukujen perusteella voi helposti todeta, että Statista pystyy tarjoamaan kaikille Metropolialaisille jotakin. Otetaanpa laajasta sisällöstä pari esimerkkiä. Voimme vaikkapa tutkailla vuoteen 2025 tähyävää ennustetta. Mikä osuus kaikesta Suomessa käytettävästä energiasta näyttäisi olevan uusiutuvaa energiaa vuoteen 2025 mennessä? Ennusteen mukaan uusiutuvan energian osuus Suomessa on vuonna 2010 33,58 prosenttia ja se kasvaa tasaisen varmasti vuosittain saavuttaen vuonna 2025 57,74 prosentin osuuden. Poikkeuksen tekee vuosi 2013. Ennusteen mukaan vuonna 2013 uusiutuvan energian osuus laskee hienoisesti edelliseen vuoteen verrattuna.

Ennuste usiutuvan energian osuudesta Suomessa vuosina 2010-2025.
Entäpä minkä neljännen teollisen vallankumouksen teknologian odotetaan vaikuttavan organisaatioihin eniten vuonna 2020? Tämän kuvan perusteella se on Internet of Things. Tiedot on saatu reilut 2000 ihmistä käsittävällä kyselytutkimuksella.

Teknologiat joiden odotetaan vaikuttavan eniten organisaatioihin maailmanlaajuisesti vuonna 2020.
Statista tuottaa itse paljon tilastotietoa. Palvelun sisällöstä melkein puolet on sen itse tuottamaa. Tätä aineistoa ei siis muualta saa. Sen lisäksi se kerää tietoja kaupallisilta tutkimusyrityksiltä esim. markkinatutkimusyhtiöiltä, julkisen hallinnon organisaatioilta ja voittoa tavoittelemattomilta organisaatioilta. Osa sen tarjoamista tiedoista on kolmansilta osapuolilta ostettuja. Osa taas on peräisin julkisesti ja vapaasti saatavilla olevista lähteistä.
Tilastot ovat siis Statistan huomattavin aineistotyyppi. Mutta sitä voidaan hyvästä syystä kutsua myös markkinatietokannaksi. Statistasta löytyy markkinatutkimusraportteja ja se tarjoaa erilaisia keinoja tutustua eri markkinoihin.
Statista tarjoaa muun muassa kaikkea tätä
- Toimialaraportteja, joissa on tärkeimmät toimialaa koskevat tiedot
- Maaraportteja, jotka tarjoavat tietoja kunkin maan keskeisistä tekijöistä
- Yritystietoa eli tilastoja ja faktoja tietystä nimetystä yrityksestä. Esim. Kesko, Nokia ja Atria
- Ennusteita tuleville vuosille
- Kuluttajatietoa. Vaikkapa kuvauksia kuluttajien kulutustottumuksista
Statistasta saa käyttöönsä myös infograafeja, joissa tieto on esitetty visuaalisemmin ja värikkäämmin kuin perustilastossa. Infograafeja saa käyttää Creative commons-lisenssin määrittelemillä tavoilla. Tämä Statistasta poimittu infograafi kuvaa sitä, mihin maihin EU vei jätteitään vuonna 2020.

Minne EU vie jätteitään.
Linkit
> Lisätietoa Creative Commons -lisensseistä Creative Commons Suomi -sivustolla.
Lähteet
Deloitte, Confederation of Indian Industry. (2020). Industry 4.0 technologies expected to have the greatest impact on organizations worldwide as of 2020. Statista. Statista Inc.. Accessed: April 29, 2021.
McCarthy, N. (2021). Where The EU Exports Its Waste. Statista. Statista Inc.. Accessed: May 04, 2021.
Statista. (2021). Forecast of the renewable energy share of total final energy consumption in Finland from 2010 to 2025. Statista. Statista Inc.. Accessed: April 29, 2021.
Ei kommentteja