Maaliskuussa 2013 kirjoitin blogijutun saksalaisesta työharjoittelijastamme. Tarina jatkuu! Viime syksynä Yvonne palasi Helsinkiin. Tällä kertaa hän tuli keräämään aineistoa opinnäytetyöhönsä.
Opinnäytetyön aiheena ovat kirjastokahvilat. Tarkastelun kohteena on seitsemän kahvilaa Suomessa ja Saksassa: kolme kaupunginkirjaston ja kaksi yliopiston kirjaston kahvilaa. Kussakin kahvilassa Yvonne haastatteli 30 asiakasta. Mainiona kuriositeettina mukana on lisäksi The Exhibitionist -kirjakahvila ja Erzählcafe-toiminta.
Helsingin yliopiston Gaudeamus Kirja & Kahvi -kirjakauppakahvilaan Yvonne ihastui jo työharjoittelunsa aikana, kun kävimme porukalla vierailulla yliopiston kirjastossa. Asiakkaat olivat tyytyväisiä kahvilaan. Jotain toivomuksia silti löytyi: enemmän pistorasioita, toisenlaisia valoja, hiljaista aluetta, halvempia hintoja, lisää ruokavaihtoehtoja, ilmaista santsikuppia sekä lisää tilaa, koska erityisesti keskipäivän aikaan kahvilassa on täyttä. Yli puolet haastatelluista asiakkaista kertoi mielellään opiskelevansa kahvilassa. Suurin osa oli menossa kahvilakäynnin yhteydessä myös kirjastoon (69%).
Myöskin Tübingenin yliopiston kirjaston kahvilan asiakkaat toivoivat osin samoja asioita: lisää pistorasioita ja tilaa sekä halvempia hintoja. Lisäksi he toivoivat, että pöytiä pyyhittäisi useammin ja tarjolla olisi myös soijamaitoa ja vegaaniruokaa. Sen sijaan toisin kuin Helsingissä suurin osa heistä oli tullut vain kahvilaan, noin kolmasosa aikoi samalla käydä myös kirjastossa (27%). Haastatelluista lähes puolet opiskeli mielellään kahvilassa.
Münchenin kaupunginkirjastossa toimii StaBi–kahvila. Täällä olisi ihanaa käydä herkuttelemassa! Kahvilatoiminnasta vastaa kondiittori, joten tarjolla on leipomon omia leivonnaisia ja jäätelöä. Kirjastokahvilasta löytyy kaksi houkuttelevaa tilaa: Lounge, jossa asiakkaat saavat syödä myös omia eväitään sekä katettu ulkoterassi.
Öhringenin kaupunginkirjastosta löytyy kahvinurkkaus ”Kaffeeecke”. Kirjaston lehtihyllyjen luona on pieni pöytä, jossa on kahvinkeitin, kuppeja yms. Asiakkaat saavat itse keittää kupillisen kahvia. Tämä kirjastokahvila toimii omakustannusperiaatteella, kupillisen hinta on 50 senttiä ja kirjasto hoitaa kahvinurkkausta. Lähellä on myös lasten nurkkaus, joten aikuisilla on mahdollisuus juoda kahvia, lukea lehtiä ja pitää samalla silmällä lapsiaan. Nurkkaus sai alkunsa kirjastonjohtajan ideasta ja se on ilahduttanut asiakkaita viitisen vuotta. Haastatellut asiakkaat olivat hyvin tyytyväisiä. Muutamia toiveita kuitenkin oli: ostettavaksi myös muita juomia sekä syötävää.
Lehtikahvila Hermann Kesten toimii Nürnbergin kaupunginkirjastossa. Tämäkin kirjastokahvila toimii omakustannusperiaatteella. Kirjasto ei kuitenkaan pyöritä kahvilan toimintaa, vaan suomalaisittain sanottuna kahvilan työntekijät ovat tukityöllistettyjä. Tilaa myös vuokrataan ulkopuolisten tilaisuuksiin. Kahvila toimii peruskorjatussa entisessä Pyhän Katariinan luostarissa. Luostarin vanhat ikkunankaaret luovat tunnelmaa. Samoin kuin pariisilaistyylinen sisustus ja saksalaisen kirjailijan Hermann Kestenin patsaat, jonka mukaan kahvila on nimetty. Kuinka monta kirjailijan nimeä kantavaa kahvilaa Suomesta löytyy? Onko meillä vaikkapa Minna Canth tai Aleksis Kivi -kahvilaa?
Kirjastokahviloiden lisäksi Yvonne esittelee Erzählcafe-toimintaa. Erzählcafe on yleensä julkinen, kaikille avoin tilaisuus. Ensimmäiset Erzählcafe-tilaisuudet järjestettiin vuonna 1987 Berliinin muurin murtumisen jälkeen ja tavoitteena oli itä- ja länsisaksalaisten tutustuminen toisiinsa. Tarjolla on aina kahvia, teetä, keksejä ja leivonnaisia. Paikalla on puhuja, joka kertoo tietystä teemasta, josta kuulijoilla on useimmiten omakohtaisia kokemuksia tai he ovat muuten kiinnostuneet aiheesta. Puheenvuoron jälkeen on aikaa keskustella. Erzählcafe-tilaisuuksien tavoitteena on, että jokainen voi tuntea olonsa mukavaksi. Näin ollen tilalla ja ilmapiirillä on suuri merkitys. Esimerkiksi Traunsteinin kaupunginkirjastossa toimii säännöllisesti Erzählcafe, jonka mottona on ”Daran erinnere ich mich gern…” / ”Muistan sen kun…”. Yvonne toteaa, että Erzählcafe voisi olla yksi mahdollisuus järjestää kahvilatoimintaa niissä kirjastoissa, joissa ei ole pysyvää, omaa kahvilaa.
Viimeisenä vielä silmäys The Exhibitionist -kirjakahvilaan. Se sijaitsi vuoteen 2014 asti Helsingin Töölössä, mutta on nyt valitettavasti lopettanut toimintansa. Kahvilassa oli tarjolla noin 500 kirjaa, joita sai lukea, ostaa ja jopa lainata. Suurin osa kirjoista löytyi tiskin alla olevista kaapeista kuten kuvasta näkyy. Kirjat toimivat myös kahvilan sisustuselementtinä. Kirjoja kuitenkin myytiin enemmän kuin lainattiin. Kahden vuoden aikana noin 100 ihmistä oli lainannut kirjoja. Tässä paikassa kirjat ja kahvi todella kuuluivat yhteen!
Yvonne toteaa opinnäytetyönsä lopuksi: ” Abschließend kann man sagen, Cafés in Bibliotheken immer wichtiger werden und sich das Bibliothekscafé weiterentwickeln wird.” Kahvilat ovat yhä tärkeämpiä kirjastoissa ja kirjastokahvilatoimintaa on syytä kehittää edelleen.
Kaisu
Lähde: Yvonne Drotleff. Cafés in Bibliotheken. Bachelorarbeit im Studiengang Bibliotheks- und Informationsmanagement. Stuttgart, Deutschland: Hochschule der Medien Stuttgart; 2014.
Kuvat: Yvonne Drotleff
Ei kommentteja