Osallistuin viime kesänä Euroopan terveystieteellisten kirjastojen järjestön EAHIL:in (European Association for Health Information and Libraries) konferenssiin, joka järjestetään vuosittain. Talven lumisateen keskellä voi muistella innostuneita yliopistojen, korkeakoulujen ja sairaaloiden kirjastoihmisiä, Brysselin kesäpäiviä sekä tietysti suklaakauppoja. Sain konferenssiin osallistumista varten LM Tietopalvelujen matka-apurahan.
Konferenssi oli järjestyksessä 25. eli kyseessä oli juhlavuosi. Teemana oli Health Information Without Frontiers ja konferenssissa käsiteltiin kirjastojen agendalla kaikkialla olevia aiheita: tiedonhankinnan opetus ja kirjaston rooli muuttuvassa opiskeluympäristössä, tekijänoikeudet, e-aineistot, uudet teknologiat, kansainvälinen yhteistyö. Puhuttiin myös näyttöön perustuvasta kirjastotyöstä ja käyttäjätutkimuksesta.
Osallistujajoukko oli varsin kansainvälistä, Pohjoismaista oli paljon osallistujia, samoin Venäjältä useita. Suomen näkökulmasta oli mielenkiintoista kuulla norjalaisten Itämeren alueen koulutusyhteistyöprojektista Baltian maissa ja Venäjällä Kaliningradista Murmanskiin. Kollegamme Meilahden kampuskirjasto Terkosta ovat aktiivisia kansainvälisessä yhteistyössä ja tässäkin projektissa oli heiltä edustaja mukana.

Euroopan komission keskuskirjasto
Tiedonhankinnan opetukseen liittyvissä sessioissa esiteltiin mm. belgialaisten Ghentin ja Liègen yliopistojen kirjastojen tekemiä tutkimuksia mm. opetusmetodien tehokkuudesta ja eri muotojen sopivuudesta informaatiolukutaidon opetukseen. Yhä selvemmin ollaan sitä mieltä, että kirjastotaitojen tai informaatiolukutaidon opetus tulisi olla integroitu substanssiopetukseen, jolloin sille on konkreettinen tarve, mikä taas motivoi opiskelijoita. Tutkimuksia oli tehty mm. interaktiivisten tutoriaalien tehokkuudesta informaatiolukutaidon opetuksessa (tämä esitys palkittiin EAHILin yleiskokouksessa konferenssin parhaana esityksenä) ja ”minä osaan -testien” hyödyllisyydestä (opiskelijat arvioivat testeissä informaatiolukutaitoaan ennen ja jälkeen kurssin).
Konferenssin päätöspuhuja oli niin ikään Ghentin yliopistosta. Professori Martin Valcke puhui kirjaston avainroolista tutkimukseen perustuvassa oppimisessa, jossa opiskelijan rooli on aktiivinen: opiskelija ei ole vain tiedon kuluttaja, vaan muuttuu tiedon tuottajaksi. Kirjaston rooli on ikään kuin piilotettuna
opiskeluprosessissa ja ”kirjasto-osaaminen” liittyy yhteen muun opiskeluosaamisen kanssa.
Susanna
Konferenssin kotisivut: http://www.eahil2012.be/
Kuvat konferenssin pitopaikan, Université catholique de Louvainin lääkepuutarhasta sekä kirjastovierailulta Euroopan komission keskuskirjastosta.
Ei kommentteja