
Kuva: iconarchive.com
Peliala on Suomessa nyt erityisen suosittua, mistä todistaa alan liikevaihdon ja työllistävyyden kasvu vuosina 2004-2013. Erityisesti suomalaisen pelitoimialan osaamisen ja liiketoiminnan kasvuun vaikutti Rovion vuonna 2009 julkaisema Angry Birds-peli. Se lisäsi myös tietoisuutta alan kasvupotentiaalista (Peliteollisuus 2014, 7-44).
Myös Metropolia Ammattikorkeakoulu on kouluttanut lisää pelialan osaajia ja osallistunut mm. Game Cluster-hankkeeseen. Keväästä 2012 kesään 2014 kestäneessä hankkeessa kehitettiin ja innovoitiin pelituotantoa ja sen kansainvälisiä liiketoimintaedellytyksiä. Lisäksi siinä rakennettiin pelialan kehitys- ja koulutusympäristöjä sekä tuotettiin viestintä- ja markkinointimateriaalia peliklusterille (Etelä-Suomen EAKR-ohjelma 2007-2013 teemahankkeet, s. 4). Hankkeeseen osallistunut Metropolian opettaja tarvitsi hankkeen loppuraporttiin taustatietoa pelialan opinnäytetöistä ja niiden määrän kehityksestä viime vuosina ammattikorkeakoulusektorilla ja erityisesti Metropoliassa. Apua ongelmaan löytyi kirjastosta.
Pelialan opinnäytteiden määrä kasvussa?
Tällainen opettajalta saatu tiedonhaun aihe oli mielenkiintoinen. Näkyisikö pelialan suosion kasvu ja innostus pelialaan myös ammattikorkeakouluissa tehtyjen opinnäytteiden määrässä? Olisiko vuoden 2009 jälkeen nähtävissä Angry Birdsin hypetyksen vaikutusta? Paljonko Metropoliassa on tehty pelialaan tai pelaamiseen liittyviä opinnäytteitä ja onko niiden määrässä tapahtunut nousua? Entä mikä oli tilanne muissa ammattikorkeakouluissa?
Päätin tutkia asiaa pääasiassa Metropolian kirjaston MetCat -tietokannan ja valtakunnallisen Theseus-tietokannan kautta. Theseus sisältää Suomen ammattikorkeakoulujen opinnäytteet elektronisessa muodossa. MetCatista löytyy tiedot opinnäytteistä ennen vuotta 2008. Sen jälkeen opiskelijoita on ohjattu syöttämään työnsä Theseukseen. Vuodesta 2010 lähtien Metropoliassa on pyritty siihen, että kaikki työt talletetaan Theseukseen. Muiden ammattikorkeakoulukirjastojen linjausta opinnäytteiden sähköiseen tallentamiseen en lähtenyt selvittämään, vaan tyydyin tutkimaan muiden ammattikorkeakoulujen pelialan opinnäytteitä pelkästään Theseuksesta.
Pelittääkö Theseus?
Rajasin hakutulostani siten, että opinnäytteen kosketuspinnan peleihin piti olla tekninen tai liittyä esim. pelaamisen terveysvaikutuksiin tai pelien markkinointiin. MetCatista löytyi ensimmäinen opinnäyte vuodelta 1997, joka koski peliprojektin kehitysprosessia. Sen jälkeen pelialan opinnäytteitä oli tehty Metropoliassa (tai Metropolian edeltäjäorganisaatioissa) keskimäärin muutama kappale vuodessa. Vuonna 2007 niitä tehtiin jo 10 kappaletta. Yhteensä suomen- tai englanninkielisiä opinnäytteitä löytyi MetCatista 180 kappaletta vuosilta 1997-2014. Allaolevassa kuvassa on nähtävissä MetCatista ja Theseuksesta löytyneet Metropolian pelialan opinnäytteiden määrät vuosittain.
Theseuksesta pelialan opinnäytteitä vuosilta 2008-2014 löytyi 563 kappaletta, joista suurin osuus oli Metropoliassa julkaistuja (23% ,129 kpl). Toiseksi eniten oli julkaissut Tampere (63 kpl) ja kolmantena Kajaani (46 kpl). Kuvassa on mukana kymmenen eniten pelialan opinnäytetöitä Theseuksessa julkaissutta ammattikorkeakoulua.
Kuvasta on nähtävissä, että pelialan opinnäytteitä tehdään koko ajan enemmän tai ainakin niiden sähköinen julkaiseminen on lisääntynyt. Metropoliassa niiden määrä on kasvanut vuodesta 2011 puolella ja sama tilanne on Tampereella, Turussa ja Mikkelissä. Opinnäytteiden määrän kasvu huipentuu vuoteen 2013, jolloin niitä julkaistiin eniten. Tosin määrän kasvu näyttää jatkuvan vuonna 2014 Metropoliassa, Kymenlaakson sekä Karelia-ammattikorkeakouluissa. Peliala kiinnostaa opiskelijoita siis edelleen. Alan koulutukseen on Metropoliassakin panostettu vuodesta 2012 lähtien lisäämällä sen kurssitarjontaa huomattavasti (Metropolia panostaa pelikoulutukseen). Ehkäpä Metropolian osalta on tulevaisuudessa odotettavissa vieläkin enemmän pelialan opinnäytteitä ja pelialan osaajia.
Uusimmassa Focus-lehdessä käsitellään myös pelialaa Metropoliassa: http://www.e-julkaisu.fi/metropolia/focus_1_2014/
Saija
Ei kommentteja