Viime perjantaina eduskunnan Kansalaisinfossa oli tarjolla yhteiskuntatietoa joka lähtöön yhdeksän kirjaston esitellessä palvelujaan. Pääkaupunkiseudun yhteiskuntatieteellisen kirjastoverkoston tapahtumassa osallistuvat kirjastot pitivät 10-20 min puheenvuoron, lisäksi esittäydyimme omilla ständeillämme. Yleisöäkin oli paikalla mukavasti. Kiitokset Eduskunnan kirjastolle järjestelyistä!
Yhteiskunnallista tietoa tarvitaan monilla Metropoliankin opiskelualoilla ja luonnollisesti työelämässä. Oman kirjastomme tarjonnan lisäksi ohjaamme asiakkaitamme tarvittaessa muihinkin alueen kirjastoihin. Tähän viime perjantain tapahtuma antoi minullekin taas lisää eväitä.
Pääkaupunkiseudulla tilanne on tiedonhakijalle todella hyvä: täällä toimii paljon erilaisia organisaatioita, joiden kirjastoa pystyy kuka tahansa käyttämään. Paikalla olleista kirjastoista kooltaan suurimpia olivat Helsingin yliopiston kirjasto ja Metropolia Amk:n kirjasto. Monet pienemmät mutta tarkkaan erikoistuneet kirjastot ja tietopalvelut voivat kuitenkin palvella erinomaisesti vaikkapa opinnäytetyön tekijää tai ohjaavaa kirjastoammattilaista.
Omassa osuudessani kerroin lyhyesti Metropoliasta ja verkostomaisesta kirjastopalvelustamme. Keskeisimpien verkkopalvelujemme, MetCatin, Nellin ja LibGuides-oppaiden, lisäksi puhuin tiedonhaun ohjauksesta opintojen eri vaiheissa. Hieno lisä oli lehtori Mai Salmenkankaan kommenttivideo opetuksen ja kirjaston yhteistyöstä Degree Programme in Social Services -tutkinto-ohjelmassa. Kiitokset vielä Maille! Tauolla sain käydä mielenkiintoisia keskusteluja mm. tulevasta kampusmuutoksestamme ja ohjauksesta LibGuides-verkkopalvelussa.
Päivän parhaita tärppejä:
- Eduskunnan kirjasto tuottaa verkkosivuilleen tietopaketteja ajankohtaisista lakihankkeista. Lisäksi heillä on erinomainen, tilava lukusali Helsingin keskustassa – avoin kaikille.
- Kehitysvammaliiton kirjastossa on erikoisosaamista vammaisista ja heidän palveluistaan.
- Helsingin yliopiston kirjasto: laajimmat kokoelmat ja tilat – kruununjalokivi Kaisa-talo keskustassa
- Nuorisotiedon kirjasto seuraa 200 lehden artikkeleita, keskeisimmät niistä on haettavissa myös heidän verkkopalvelunsa kautta. Erityisesti suosittelen Nuorisotiedon kirjastoa Metropolian sosiaalialan opiskelijoille ja opettajille, mainiot kokoelmat lähellä Pasilassa!
- Tilastokirjastolla on mittavat verkkopalvelut. Uudet tilastojulkaistut jaetaan Twitterissä (@Tilastokeskus) ja Facebookissa päivystää Tilastotohtori.
- Kuntaliiton kirjasto keskittyy kunta-alan tietoon, esim. kunnallisiin palveluihin.
- Lastensuojelun keskusliiton kirjasto toimittaa lasten hyvinvointiin liittyviä uutiskirjeitä alan tapahtumista, tutkimuksista ja lainsäädännöstä.
- Väestöliiton kirjasto tarjoaa tietoa mm. väestöstä, perheistä ja monikulttuurisuudesta sekä Suomessa että kansainvälisesti.
Tiedot kaikkien näiden kirjastojen palveluista ja aineistoista löytyvät niiden omilta verkkosivuilta. Ensimmäisellä asiointikerralla kannattaa ottaa henkilöllisyystodistus mukaan. Nyrkkisääntönä voi sanoa, että kirjoja ja muuta ”perinteistä” aineistoa voivat lainata kaikki asiakkaat. Verkkoaineistoja kuten e-lehtiä ja e-kirjoja sen sijaan käytetään yleensä kunkin kirjaston tiloissa paikan päällä.
-Raisa
Ei kommentteja