Kevätlukukausi
Vuosi alkoi käytännön ongelmien ratkomisella, jotka Voyager-tietojärjestelmän päivitys sai aikaan. Aloitimme myös työrooli-projektin, jossa valmistaudumme organisoitumaan tulevalle neljälle kampukselle. Muutoksia on tulossa paljon aina kirjastotiloista työkavereihin saakka.
Suomen AMK-kirjastot kysyivät keväällä asiakkailta palautetta. Saimme eniten vastauksia, peräti 2512 kpl!
3AMK-kirjastojen yhteistyö jatkui entistä tiiviimmin. Neljä ryhmää aloitti toimintansa: yhteiset käytännöt, verkkokirjasto (yhteislisenssit), tiedonhaun opetus sekä avoin TKI ja opetus.
Järjestimme keväällä useita tapahtumia. Maaliskuussa olimme mukana Korkeakoulupalveluiden tapahtumassa Leppävaaran kampuksella. Toukokuussa taas kävimme Myllypuron ostarilla esittelemässä Metropoliaa ja tulevaa Myllypuron kampusta alueen asukkaille.
Kesäkuhinaa
Pallotuoleja, kauniita lamppuja ja tilaa. Vietimme kesäkuussa aurinkoisen päivän Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella Harald Herlin -oppimiskeskuksessa. Alvar Aallon suunnittelema rakennus avattiin peruskorjattuna v. 2016. Vanhaa on kunnioitettu, mutta tiloihin on saatu mahtumaan uusia toimintoja. Rakennus voitti 2017 arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon.
Kulttuurialan kirjastoa valmisteltiin vauhdilla Arabian uudelle kampukselle. Arabiassa, Ruoholahdessa ja Tikkurilassa pakattiin kirjoja. Muutoksia tehtiin myös kirjastojärjestelmissä.
Kesäkuun alussa oli perinteinen Metropolian International Staff Week, joka on tarkoitettu ei-opettavalle henkilökunnalle. Saimme kirjastoon vieraaksi neljä iloista kirjastonhoitajaa. Keskustelujen teemoina olivat digitaalisuuden haasteet, e-kirjojen hankinta ja markkinointi sekä tietysti kirjastojen arki Itävallassa, Saksassa, Tanskassa ja Suomessa.
Kirjastoissa siis kuhisi myös kesällä, vaikka ovet suljettiinkin juhannusviikolla.
Syyslukukausi
Kirjastot avasivat ovensa asiakkaille elokuun puolessa välissä. Myyrmäen kirjasto toimii toistaiseksi väliaikaisissa tiloissa rakennustyömaan vieressä. Kulttuurialan kirjasto Arabian kampuksella avattiin syyskuun alussa.
Päivitimme laina-ajat ja lainojen nimitykset. Nykyisin meitä saa neljän viikon ja viikon lainoja. Lisäksi jotain aineistoja voi käyttää vain kirjaston tiloissa. Toivottavasti tämä helpottaa asiakkaiden omatoimista kirjaston käyttöä entisestään.
Palvelumme verkossa uudistuivat. Kirjaston www-sivut uudistettiin ja samalla Tiedon janoa-blogi toimii myös entistä enemmän ajankohtaisten uutisten tiedotuskanavana. Aloitimme myös valmistautumisen EU:n uuteen tietosuoja-asetukseen. Teimme riskikartoituksen kirjaston verkkopalvelusta Voyagerista.
Kirjastolaiset myös kouluttautuivat pitkin vuotta. Yhteisen pilvipalvelut-koulutuksen lisäksi monet seurasivat digipedagogiikka-webinaareja. Turvallisuuspassin kaksi osiota suoritimme yhdessä: Haastavat vuorovaikutus- ja asiakaspalvelutilanteet sekä paloturvallisuuskoulutus.
Keväällä aloitettu 3AMK-kirjastojen peliteema jatkui. Tutustuimme Aalto-yliopiston Oppimiskeskuksessa pelin tekemisen prosessiin. Kokeilimme peliä, joka esittelee kirjaston tilat ja palvelut.
Työntekijämme liikkuivat maailmalla ahkerammin kuin koskaan. Keväällä kaksi työntekijäämme vieraili Pietarin kirjastoissa. Syksyllä meiltä osallistuttiin kahteen konferenssiin. Informaatiolukutaidon konferenssi ECIL järjestettiin tänä vuonna Ranskassa Saint-Malossa. U!REKA-liittouman konferenssi oli Edinburghissa. Samalla matkalla myös Northumbria Universityn kirjasto Newcastlessa tuli tutuksi. Osallistuimme myös BMF:n matkalle Karoliinisen instituutin kirjastoon Tukholmassa.
Kaisu, Liisa ja Sinikka
Ei kommentteja