Helmikuun opetuksettomalla viikolla Agricolankadun kirjastossa myllerrettiin kunnolla. Kirjahyllyt siirrettiin uuteen järjestykseen, automaatti vaihtoi paikkaa ja asiakaspalvelutiskiäkin käännettiin. Suurempi mullistus oli kuitenkin uuden RFID- tekniikan käyttöönotto. Leiritiellä ja Vanhalla maantiellä RFID onkin jo tuttua, mutta Agricolankatu on ensimmäinen käyttäjä pienistä toimipisteistämme. Uuden tekniikan vuoksi ennen kalusteiden siirtoa jokainen hyllyssä oleva ja kirjastoon palautuva kirja tarroitettiin uudelleen.
Uusia laitteita (automaattia ja asiakaspalvelupisteen lukijoita) varten toivottiin uusia kalusteita, mutta lopulta päädyttiin käyttämään vanhoja kalusteita. Niistä tulikin aivan hyvännäköisiä, kun laitetoimittaja paikkasi
vanhojen isojen laitteiden jättämät jäljet. Uudet laitteet vievät paljon vähemmän tilaa, ja tuleehan niistä tietysti todella moderni ilme kirjastoon.
Mutta mitä se RFID tekee?
Teknisiin yksityiskohtiin menemättä RFID tarkoittaa käytännössä sitä, että kirjaan on liimattu tarra, jonka avulla lukulaite tunnistaa kirjan. Kirjastossa kutsumme näitä tarroja ”tägeiksi”. Enää ei siis tarvitse lukea viivakoodeja, mikä muun muassa tekee kirjojen käsittelystä ergonomisempaa. RFID on myös vähentänyt mukavasti turhia hälytyksiä, ja hälytysten oikeellisuus tai virheellisyys on nyt paljon helpompi selvittää. Toki osa aineistosta on yhä ”tägittämättä”, sillä muissa kirjastoissa pelataan vielä jonkin aikaa viivakoodeilla. Yhä on myös lainassa olevia kirjoja, jotka on lainattu ennen muutostöitä. Uusi lainaus- ja palautusautomaatti onneksi lukee myös viivakoodeja ja opastaa asiakasta tarpeen mukaan.

Uusi automaatti valmiina käyttöön. Varatut, noutoa odottavat kirjat on nyt sijoitettu kätevästi automaatin viereen.
Itsepalvelu laajentaa aukioloaikaa
Muutaman viikon harjoittelun jälkeen laajennettiin aukioloaikoja itsepalvelumahdollisuudella. Toisin kuin Leiritiellä ja Vanhalla maantiellä, kirjastoon täytyy päästä itsepalveluaikoinakin ilman kulkutunnistetta, koska Agricolankadun opiskelijoilla ei sellaisia ole. Siksi itsepalveluaukioloa harkittiin tarkkaan. Aamuisin vahtimestari avaa kirjaston ovet ja sytyttää valot. Kirjaston henkilökunta on paikalla samaan aikaan kuin kirjasto aiemmin oli auki. Iltaisin vahtimestari käy sammuttamassa valot ja sulkemassa oven.
Kokemukset itsepalveluaukiolosta ovat olleet positiivisia. Opiskelijoita on silloin tällöin ollut kirjastossa aamuisin ennen yhdeksää, ja vielä useammin heitä jää kirjastoon puoli viiden jälkeen. Automaattiakin on näinä aikoina käytetty. Mitään väärinkäytöksiä ei ole tapahtunut ja toivottavasti ei tapahdukaan. Kevät on ollut hyvää aikaa kokeilla itsepalvelua, koska osa opiskelijoista on ollut työharjoittelussa eli kävijämäärät ovat olleet pienempiä. On jännittävää nähdä miten homma toimii syksyllä. Henkilökunnan kannalta on helpottavaa, että töistä lähtiessä ei tarvitse ajaa innokkaita opiskelijoita pois. Mukavaa on sekin, että uusi automaatti on paljon helppokäyttöisempi kuin vanha: asiakkaita ei juurikaan tarvitse neuvoa sen käytössä, toisin kun vanhan. Me täällä tiskin takana voimme nyt keskittyä tiedonhaussa opastamiseen.
Kesän aikana myös Sofianlehdonkadun ja Vanhan Viertotien kirjastot siirtyvät RFID-tekniikkaan. Tervetuloa nykyaikaan!
Annika H.
Ei kommentteja