Uusi lukuvuosi, uudet opiskelijat! Opintojen alussa uudet opiskelijat perehdytetään monenlaisiin Metropolian palveluihin ja käytäntöihin ja tähän perehdytysohjelmaan kuuluu myös tutustuminen kirjastoon.
Perehdytysten ajankohta ja sisältö vaihtelevat hieman toimipisteittäin, mutta kaikkialla opiskelijat tutustuvat kirjastoon ensimmäisten opiskeluviikkojen aikana ja kaikkialla opiskelijoille esitellään kirjaston tilat ja palvelut.
Aralis-kirjastokeskuksessa palvellaan Metropolian Hämeentien ja Arabiankadun opiskelijoita. Aralis on sateenvarjo, jonka alla toimivat
- Helsingin kaupunginkirjaston Arabianrannan kirjasto
- Aalto-yliopiston Arabian kampuskirjasto
- Metropolian pop/jazz-koulutusohjelman ja Pop & Jazz Konservatorion kirjasto
- Metropolian Hämeentien koulutusohjelmien kirjastopalvelut
Kaupunginkirjasto ja ns. taidekirjastot toimivat vierekkäin ja kirjastosta toiseen on helppo siirtyä. Taidekirjastot toimivat yhteisissä tiloissa ja lähes kaikki aineistot ovat kaikkien asiakkaitten lainattavissa. Taidekirjastojen tiloihin on sijoitettu myös Suomen Sarjakuvaseuran kokoelma. Kaupunginkirjaston kautta opiskelijat voivat tilata kaikki pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastojen aineistot lähelle omaa oppilaitostaan.
Metropolian opiskelijoitten ja toki myös henkilökunnan kirjastopalveluihin keskittyy kolme taidekirjastojen työntekijää: Leena Rantamäki (Hämeentien koulutusohjelmat), Anna Kanerva Tommola (Arabiankatu) ja Kalle Tiitinen (Arabiankatu ja Hämeentie). Kirjaston asiakaspalvelussa opiskelijat kohtaavat paljon muitakin työntekijöitämme.
Tänä syksynä Hämeentien uudet opiskelijat tutustuivat kirjastoon heti opintojen alussa 23.-28.8. Neljän tehokkaan päivän aikana Kalle tutustutti kirjastoon yhdeksän opiskelijaryhmää, yhteensä 100 opiskelijaa. Jokaiselle ryhmälle oli varattu aikaa puolitoista tuntia. Suhteellisen pienen ryhmän kanssa oli helppo kiertää tilat tarkasti.
Kalle tapasi opiskelijat aina Arabiakeskuksen ala-aulassa, jossa on mukava mainita tässä samassa talossa sijaitsevat kaupat, ruokailumahdollisuudet ja muut palvelut. Kirjastokierroksella tutustutaan taidekirjastojen puoleen, mutta kaupunginkirjastonkin sijainti näytetään. Opiskelijat oppivat, missä on kirjaston palvelupiste, kuinka aineistot on järjestetty hyllyihin, missä on lainaus- ja palautusautomaatti, missä kopiokoneet ja tulostus, skanneri ja lukusali, missä Metropolian verkossa olevat työasemat, levyjen kuuntelupisteet ja missä Eero Aarnion pallotuoli.
Päämääränä on ennen kaikkea osoittaa opiskelijoille, että kirjasto on viihtyisä paikka lähellä heitä ja että henkilökunnalta saa aina apua aineistojen ja tiedon etsimisessä. Eräs opiskelija oli hyvin vaikuttunut suurista kirjamääristämme ja totesi, että onpas täällä valtavasti tietoa.
Kirjastokierroksen jälkeen Kalle vei opiskelijat tietokoneluokkaan, missä hän esitteli kirjaston palvelut nettisivujen www.aralis.fi/metropolia ja www.metropolia.fi/kirjasto kautta. Hämeentien ja Arabiankadun opiskelijoiden kurssikirjat ja muu hyödyllinen aineisto löytyvät Arsca-tietokannasta https://arsca.linneanet.fi, jonka käyttö käytiin läpi: kuinka teoksia haetaan, kuinka niitä varataan ja kuinka omat lainat uusitaan. Opiskelijat saivat kirjaston käyttösäännöt ja heille kerrottiin, kuinka asiakkaaksi voi ilmoittautua nettisivun kautta.
Kalle oli valmistanut kaikille opiskelijoille tehtäväpaperin, jossa oli runsaasti kysymyksiä. Osaan löytyi vastaus käyttösäännöistä tai kirjaston nettisivulta, osaan Arsca-tietokannasta. Opiskelijat saivat hakea Arscasta omaan koulutusalaansa liittyviä kirjoja ja saivat samalla vinkkejä siitä, mitä kirjastosta löytyy juuri heille.
Opiskelijat tekijät harjoitustehtävät hyvällä asenteella ja kyselivät aktiivisesti neuvoja, jos jokin kohta oli hankalampi. Lopuksi kaikki tehtävät käytiin yhdessä läpi, jotta mikään asia ei jäisi epäselväksi. Kalle totesi, että oli hurjan mukavaa tavata kaikki opiskelijat, ja kun perjantain viimeiseksi ryhmäksi osui esittävän taiteen ryhmä, heidän aplodiensa saattelemana viikonloppu alkoi iloisissa merkeissä.
Leena ja Kalle
Ei kommentteja