Innovaatioprojektit Metropoliassa
Innovaatioprojekti kuuluu Metropoliassa jokaisen perustutkinto-opiskelijan opintovaatimuksiin. Projektin laajuus on 15 opintopistettä (270 työtuntia), mistään ihan pienestä työstä ei siis ole kyse.
Metropolian verkkosivujen mukaan “Innovaatioprojektit ovat merkittävä osa Metropolian toimintaa ja yksi keskeisistä tavoista toteuttaa työelämäyhteistyötä. Monialaisilla, työelämäyhteistyössä tehtävillä innovaatioprojekteilla vastataan aluekehittämishaasteeseen ja integroidaan tutkimus- ja kehittämistyötä opetukseen. Innovaatioprojektit voivat olla monenlaisia ja monipuolisia, myös kansainvälisiä. Yhteistä innovaatioprojekteilla on palvelujen, toimintatapojen, menetelmien tai tuotteiden uudistaminen ja kehittäminen yhteistyössä työelämäkumppaneiden kanssa.”
Katso Metropolian innovaatiopedagogiikka -video Youtubessa.
Mikä MetCat 2.0?
MetCat 2.0 on Finnan paikallinen toteutus. Finna puolestaan on Kansallinen Digitaalinen Kirjasto -hankkeessa rakennettu asiakaskäyttöliittymä, jonka taustalla pyörii avoimen lähdekoodin VuFind -ohjelmisto.
MetCat 2.0:n on ollut marraskuusta 2014 lähtien verkossa vapaasti käytettävissä beta-versiona. Sen on jossain vaiheessa tarkoitus korvata kokonaan Voyager-kirjastojärjestelmän oma verkkokäyttöliittymä MetCat, johon viittaamme nykyisin usein vanhana MetCatina.
MetCat 2.0 innovaatioprojektina
Metropolian Finnan käyttöönottoprojekti toteutettiin syksyllä 2014 innovaatioprojektina opiskelijavoimin. Aloite projektiin tuli Kansalliskirjastosta. Ja meidän mielestämme ajatus oli tietysti loistava! Meillä oli jo ennestään ihan hyviä kokemuksia parista innovaatioprojektivoimin toteutetusta kirjaston esittelyvideosta.
Innovaatioprojektiryhmä koostui viidestä tietotekniikan opiskelijasta, ryhmää ohjasi yliopettaja Auvo Häkkinen. Yhteistyö ryhmän kanssa sujui mallikkaasti. Työ organisoitiin ketterästi, mikä käytännössä tarkoitti sitä, että työ tehtiin parin viikon kehitysjaksoissa. Kokoonnuimme joka toinen viikko käymään läpi edellisen jakson työt sekä valikoimme seuraavan jakson kehityskohteet.
Kehitystyö jatkuu
Vaikka MetCat 2.0:n kehittäminen innovaatioprojektina päättyi joulukuussa 2014, ei käyttöliittymän kehittäminen tietenkään päättynyt. Paljon on vielä tehtävä työtä, että esimerkiksi e-aineistot löytyisivät hyvin ja käyttö olisi mahdollisimman vaivatonta. Toivomme, että MetCat otettaisiin laajasti käyttöön ja käyttökokemuksista myös lähetettäisiin meille palautetta. Palautteen antaminen on pyritty tekemään mahdollisimman helpoksi: palautelomake löytyy MetCat 2.0:sta monesta kohdasta.
Tutustu ja anna palautetta!
Päivi Ylitalo-Kallio
MetCat 2.0
Finna.fi – Finnan kansallinen näkymä
KDK-hanke
Ei kommentteja