Hyppää pääsisaltöön
Hyvinvoinnin muodonmuutos

Metropolian blogit nostavat keskusteluun aiheita ammattikorkeakoulumme ja kumppaneidemme maailmasta: oppimisesta, työelämästä, yhteistyöstä, osaamisesta, uudistumisesta ja erilaisista kohtaamisista. Sisällöt edustavat kunkin kirjoittajan henkilökohtaisia näkemyksiä, Metropolian johtoryhmän Pelinavaajat-blogi ilmaisee Metropolian virallista kantaa. Tervetuloa vuoropuheluun kanssamme!

  • Uusimmat postaukset
  • Blogit
  • Metropolian bloggaajat
Hyvinvoinnin muodonmuutos
Tehdään yhdessä tilaa hyvinvoinnille!
2

10 positiivisen psykologian ja hyvinvoinnin bloggausta

Eeva Tawast · 1.4.2016

Päivän hyvänä uutisena kuulin, että tämän kevään ensimmäiset perhoset on jo bongattu. Ehtiikö herkkää kevätperhosta kukaan nähdä ennen seuraavaa pakkasyötä, joka ehkä koituu sen kohtaloksi?

Kun tehtäväkseni tuli toimittaa Lapinlahden lähteen hankkeen blogia hyvinvointia vahvistavan toiminnan näkökulmasta, olin huolissani. Lukisiko blogia kukaan, vai kuolisiko se kuin tuulen tänne kaukomailta tuoma perhonen? Ovatko suosituimmat blogit vain viihdehöttöä? Voisiko bloggaus olla sekä tunteita herättelevä, tietoa antava että vakuuttava? Osa tutuistani esitteli lempibloggaajiaan yrittäessään laannuttaa epäilyjäni. Muistin harjoituksen, jossa ihan pähkähulluihinkin ehdotuksiin vastataan myönteisesti ja vielä lisätään kierroksia jatkamalla entistäkin hullummalla idealla: JOO, JA…!

JOO alan toimittamaan blogia…

… JA! Niinpä päästään tähän pöhköistä pöhköimpään – ja toivottavasti silti ilahduttavaan sekä informatiiviseen – listabloggaukseen, jossa ilmiannan 10 kiintoisaa positiivisen psykologian ja hyvinvoinnin aihepiiriä käsittelevää bloggausta: aluksi viisi suomen- ja sitten viisi englanninkielistä.

1. Tämä Lauri Järvilehdon 7.10.2013 kirjoitus ruotii, voiko positiivista psykologiaa pitää tieteenä vai onko se naminami-bumtsibum -höpönlöpöä. Järvilehto kertoo tavoitteekseen ”kehitellä hyvinvointia edesauttavia oivalluksia”, mihin Lapinlahden lähteen hankkeessakin pyrimme.

http://ajattelunammattilainen.fi/2013/10/07/positiivinen-psykologia-ja-kriittinen-ajattelu/

2. Positiivinen psykologia – tiede hyvinvoinnin taustalla -blogin vieraskynässä psykologian tohtori Sirkkaliisa Heimonen tiivistää ikäihmisten kiehtovaa viisautta mielen hyvinvoinnista ja elämän tarkoituksellisuudesta 15.2.2016 näin: ”pysähdy mielen hyvinvoinnin äärelle, kohtaa koko ihminen, vahvista mielen voimavaroja ja arvosta elämänkokemusta”. Tämän luettuasi koukutut ehkä tutkimaan myös muita soveltavan positiivisen psykologian maisteri Emilia Lahden ja valmentavan psykologian asiantuntija Makke Leppäsen tekstejä.

https://positiivinenpsykologia.wordpress.com/

Lukusuosituksia

3. ”Lukuneuvoja on lukemiseen intohimoisesti suhtautuvan naisen” blogi, joka välittää 3.6.2014 bloggauksessaan onnellisuusprofessorina, positiivisen psykologian pioneerina ja – suomalaisoppikirjailijana tunnetun Markku Ojasen lukuvinkkilistan. Siltä löytyy esim. Ojasen laajasta onnellisuuskirjojen otannasta seulottu syvällinen helmi…

http://lukuneuvoja.blogspot.fi/2014/06/lukuneuvojana-onnellisuusprofessori.html

4. Psykologi Silja Salmi selostaa 6.3.2014, miten omaan ja muiden hyvinvointiin vaikuttaa myönteisyys ja kehuminen. Hän allekirjoittaa bloggauksensa ihastuttavan itseironisesti ”siirappista ja aitoa” tunnelmaa toivotellen.

http://www.mukana.fi/author/silja/

5. Filosofian tohtori ja erityispedagogiikan dosentti Lotta Uusitalo-Malmivaaran blogi oli kirjoitushetkellä remontissa, mutta sitä haluan silti sokkona suositella. Hän on tutkinut suomalaislasten ja -nuorten onnellisuutta sekä työskennellyt opiskelijoiden hyvinvoinnin lisäämiseksi mm. tuoden VIA-vahvuusteorian sovelluksia Suomeen. Positiivisen psykologian opiskelijoilleni annan yhdeksi kirjallisuusvaihtoehdoksi Uusitalo-Malmivaaran toimittaman oppikirjan Positiivisen psykologian voima.

6. Erittäin monipuolisesti esim. inhimillisten vahvuuksien hyvinvointivaikutuksia käsittelevästä monen toimittajan blogista voi opiskella vaikkapa viime vuoden 2015 hymyilyttävimpiä hyvinvointilöydöksiä. Valitsemastani bloggauksesta voit mm. lukea, miksi onnellisia ihmisiä kannattaa haistella!

http://greatergood.berkeley.edu/article/item/the_top_10_insights_from_the_science_of_a_meaningful_life_in_2015

7. Soveltavan positiivisen psykologian tutkinnon suorittanut spa-yrittäjä – OHHOH, eikö vaan! – Jeremy McCarthy tutkailee blogissaan hyvinvoinnin megatrendejä pohtien esim. Mindfulnessin hyötyjä – JOO, JA virkistävän kriittisesti myös haittoja.

http://psychologyofwellbeing.com/201403/the-benefits-of-mindlessness.html

8. Huikea määrä positiivisen psykologian osaajia on kansainvälisesti verkostoitunut ja perustanut monipuolisen sivuston inspiroimaan, viihdyttämään ja kouluttamaan kaikkia positiivisesta psykologiasta kiinnostuneita. Kokonaisvaltaista hyvinvointia tutkaillaan blogissa esimerkiksi eritellen yhteyksiä liikunnan harrastamisen ja elämän tarkoituksen kokemisen välillä. Mikä mahtaakaan olla elämäsi tarkoitus?

http://www.thepositivepsychologypeople.com/exercise-and-meaning-in-life/

9. Soveltavan positiivisen psykologian alumnit toimittavat ymmärrettävään muotoon positiivisen psykologian tutkimustuloksia, kirja-arvosteluja ja oivalluksia. Kiteyttämisen eteen on nähty vaivaa, tutkipa vaikka tarkemmin (JOO, JA klikkaillen!) tätä tekeillään olevaa ”hyvin eletyn elämän karttaa”:

http://positivepsychologynews.com/image-maps

Icehole cropped

10. Harvard Health Blog tarjoaa kurkistuksia esim. onnellisuuden, hyvinvoinnin ja terveyden yhteyksiin. Sinnikkäänä (avanto)uimarina valitsin teille kevätperhosten hyytävään kohtaloon samastuen kylmänshokeeraavan viimeisen bloggauksen, joka ei toivottavasti jätä kylmäksi, vaan flow-inspiroituneeksi:

http://www.health.harvard.edu/blog/the-power-of-positive-psychology-finding-happiness-in-a-cold-ocean-swim-201107273197

JOO, JA ilmeisesti perhoset ovatkin sinnikkäitä selviytyjiä, jotka monia muita lajeja paremmin kehittelevät selviytymisstrategioita stressaaviin ympäristöolosuhteisiin! Muodonmuutoksen mestari, perhonen, on myös kestävyyden, resilienssin ja selviytymiskyvyn symboli.

 

Lue lisää myös ihmisen ja perhosen resilienssistä:

Bauby, J.-D. (suom. Partanen, A. – Keynäs, V.) 2008. Perhonen lasikuvussa. Helsinki: Loisto/ Wsoy.

Benard, B. 1991. Fostering resiliency in kids: Protective factors in the family, school and community. Portland, OR: Northwest Regional Educational Laboratory.

Benard, B. 2004. Resiliency: What we have learned. San Francisco: WestEd.

Comoretto, A. – Crichton, N. – Albery, I. 2011. Resilience in humanitarian aid workers: understanding processes of development. LAP: Lambert Academic Publishing.

Gonzales, L. 2012 Surviving Survival: The Art and Science of Resilience. NYC: W. W. Norton & Company.

Reivich, K. – Shatte, A. 2002. The Resilience Factor: 7 Keys to Finding Your Inner Strength and Overcoming Life’s Hurdles. New York: Broadway.

Rutter, M. 2000. Resilience reconsidered: Conceptual considerations, empirical findings, and policy implications. Teoksessa Shonkoff, J. – Meisels, S. (toim.) 2000. Handbook of early childhood intervention (2. painos, 651–682). New York: Cambridge University Press.

Rutter, M. 1987. Psychosocial resilience and protective mechanisms. American Journal of Orthopsychiatry 57(3):316–331.

Werner, E. – Smith, R. 2001. Journeys from childhood to midlife: Risk, resiliency, and recovery. Ithaca, NY: Cornell University Press

Werner, E. – Smith, R. 1992. Overcoming the odds: high risk children from birth to adulthood. Ithaca, NY: Cornell University Press.

http://www.oulu.fi/northnature/finnish/Suomi/elaimethy3.html

http://www.aka.fi/fi/tietysti/luonto-ja-ymparisto/nyt-pinnalla1/ympariston-aiheuttama-stressi–kuinka-perhonen-siita-selviaa/

elämän tarkoitusflowhyvinvoinnin megatrendithyvinvointiinhimilliset vahvuudetMindfulnessonnellisuusPositiivinen psykologiaresilienssiselviytymiskyky

2 Kommenttia

  • Tarja H says: 7.4.2016 at 13:42

    Kansakuntana Suomi on sodsn kärsimysten jälkeen kuin orpotyttö Tirlittan, yrittää miellyttää kaikkia sepittämällä mukavan tarinan. Onneksi Tirlittan sitten kuitenkin pelastui, ihmeen kautta. Näin käy meillekin, meitä ei pelasta tämä touhuilu ja häärintä joka paikassa mm. maailmanpoliisina turvapaikka-asioita hoitelemassa, vaan hyvä sydän. Siksi se uusi 25 miljoonaa kehitysavusta olisi pitänyt jättää leikkaamatta. Se joka toiselle antaa, saa itsekin.

    Kultatukkainen Tirlittan jää ”orpolapseksi” kun ukkonen iski hänen kotitalonsa taivaan tuuliin: ”Äidin pohjoiseen vei tuuli jäinen, isä lensi kauas etelään, ukkonen kun iski uhmapäinen, siskot myös ja veljet se vei mennessään.” Tirlittan itse lensi kanavaan. Hänelle on jäänyt vain okariinapilli käteen ja pyjama päälle ja sekin väärin päin.

    Reply
  • Eeva Tawast says: 7.4.2016 at 14:33

    Oi ihana kun muistutit mieleeni Paloheimon tarinan Tirlittanista, sinnikkäästä selviytyjästä! Tässä lempisäkeeni:

    Tirlittan lensi kanavaan,
    Tirlittan upposi,
    Tirlittan nousi pinnalle,
    Tirlittan hengitti.

    Tirlittan pääsi kotihin,
    Tirlittan riemuitsi,
    Tirlittan äidin, siskot sai,
    Tirlittan rakasti.

    Reply

Kommentoi Peru vastaus

Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä:

  • Sun vuoro -sovelluksella hyvinvointia
    Sun vuoro -sovelluksella hyvinvointia
    6.10.2020
  • Osallistu Hyvinvoinnin tilojen lopputapahtumiin 1.-23.9.2020!
    Osallistu Hyvinvoinnin tilojen lopputapahtumiin…
    2.9.2020
  • Hyvinvoinvoinnin tilat -hankkeen loppujulkaisut
    Hyvinvoinvoinnin tilat -hankkeen loppujulkaisut
    6.11.2020

Eeva Tawast

on psykologi ja ohjaa hyvinvointialojen opiskelijoita (kehitys-, kliininen -, neuro- ja positiivinen psykologia). Hyvinvoinnin tilat -hankkeessa (2018-2020) hän työskentelee osana Metropolian hyvinvointitiimiä, joka soveltaa Lapinlahden Lähteellä (2015-2017) positiivisen psykologian teoriapohjalla kehitettyä hyvinvointikonseptia. Lähteen hankkeessa lanseerattujen arvohuoltopajojen ja hyvinvoinnin huoltoryhmien lisäksi nyt ihmetellään, millaiseksi muuten muotoutuu hyvinvointia vahvistava toiminta ja myönteisen pöhinän verkosto Hyvinvoinnin tiloissa?

Hyvinvoinnin tilat 2017–2020

Uusimmat jutut

  • Hyvinvoinvoinnin tilat -hankkeen loppujulkaisut

    6.11.2020
  • Sun vuoro -sovelluksella hyvinvointia

    6.10.2020
  • Tulevaisuusareenalla sai unelmoida itselleen Hyvinvoinnin tilan

    25.9.2020

Arkisto

  • ► 2020 (14)
    • ► marraskuu (1)
      • Hyvinvoinvoinnin tilat -hankkeen loppujulkaisut
    • ► lokakuu (1)
      • Sun vuoro -sovelluksella hyvinvointia
    • ► syyskuu (2)
      • Tulevaisuusareenalla sai unelmoida itselleen Hyvinvoinnin tilan
      • Osallistu Hyvinvoinnin tilojen lopputapahtumiin 1.-23.9.2020!
    • ► toukokuu (1)
      • Puutarhaneuvontaa ja makaronivuokaa netissä – Perinnetalkoot siirtyi virtuaaliaikaan
    • ► huhtikuu (3)
      • Hyvinvointia verkostotyöllä
      • Huolla aivojasi ja voi hyvin!
      • Hyvinvoinnin tilat on-line
    • ► maaliskuu (2)
      • Ulkoiluponchoja hoivakotiin
      • Hyvää tekevät viherkasvit
    • ► helmikuu (1)
      • Hyvinvointia kokkaamalla
    • ► tammikuu (3)
      • Arabian aarteet -kävelykierrokselle!
      • Sosiaalipedagogista innostumista Annalan huvilalla ja Arabianrannassa
      • Metropolian opiskelijoita Annalan huvilalla
  • ► 2019 (13)
    • ► joulukuu (1)
      • Hyvinvoinnin tiloissa kehitetään voimauttavan elokuvan työpajaa
    • ► lokakuu (1)
      • Hyvinvoinnin tilojen arvohuoltopaja Seinäjoen kansalaisopistolla
    • ► elokuu (2)
      • Annalan huvilalla saa soida yhdessä (teksti, kuvat ja videot Sanna Vuolteenaho)
      • Hyvinvoinnin tilassa on mahdollisuuksien ovet ja ikkunat avoinna (teksti ja kuvat: Sanna Vuolteenaho)
    • ► kesäkuu (1)
      • Otto Taipale (teksti, kuvat Päivi Eskelinen-Roos): Keksitään musiikkia!
    • ► toukokuu (2)
      • Lasse Hirvi (teksti, kuvat Lasse Hirvi Band): Musiikillisten muistojen jäljillä
      • Avoimet ovet Hyvinvoinnin tilaan keskiviikkona 8.5.2019 klo 9-17
    • ► huhtikuu (1)
      • Terveyskioski vie hyvinvointia ihmisten luo - Pia Halonen (toimittanut Eeva Tawast)
    • ► maaliskuu (3)
      • Oman elämäntilanteen hahmottamiseen tarvitaan peilejä
      • Hyvää onnellisuuspäivää!
      • Auringosta energiaa hyvinvointiin ja versokasvatukseen - vieraskynässä Katja Uski (Annalan huvila)
    • ► helmikuu (1)
      • Työhyvinvointi ja hyvinvoiva esimies Eeva Tawast ja Leena Unkari-Virtanen
    • ► tammikuu (1)
      • Ideat, idut ja versot vihertämään talvellakin! - vieraskynässä Katja Uski
  • ► 2018 (7)
    • ► marraskuu (1)
      • Ystävällisesti kutsumme kaikki osallistumaan
    • ► lokakuu (2)
      • Onnistumisia Hyvinvoinnin tiloissa - Arjen olohuone
      • Onnistumisia Hyvinvoinnin tiloissa - Annalan huvila
    • ► syyskuu (2)
      • Onnistumisia Hyvinvoinnin tiloissa - Perinnetalkoot
      • Onnistumisia Hyvinvoinnin tiloissa - Seinäjoen kansalaiskampus
    • ► elokuu (1)
      • Hyvinvoinnin tilojen mahdollisuudet?
    • ► kesäkuu (1)
      • Hyvinvoinnin tiloissa tapahtuu kesällä
  • ► 2017 (14)
    • ► kesäkuu (4)
      • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: Rakkaus ja kiitollisuus - teksti ja artikkelikuva Hanna Paunonen
      • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: Sosiaalinen älykkyys - teksti ja kuva kalliolta Siiri Himberg
      • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: Kauneuden arvostus ja läsnäolo - teksti ja kuvat Hanna Paunonen
      • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: Kiitollisuus - teksti ja video Siiri Himberg
    • ► toukokuu (4)
      • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: Lisää uteliaisuutta - Riikka Vainonen
      • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: Rehellisyys - teksti ja artikkelikuva Siiri Himberg
      • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: Toiveikkuus - anonyymi opiskelija
      • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: Uteliaisuus ja ystävällisyys - Riikka Vainonen
    • ► huhtikuu (2)
      • Lapinlahden Lähde ihastutti Taito 2017 -konferenssissa Tampereella
      • Kevätmeininkiä Lapinlahden Lähteellä
    • ► maaliskuu (1)
      • Näkökulmia hyvinvointiin
    • ► helmikuu (1)
      • Arvot ja hyvinvointi
    • ► tammikuu (2)
      • Lapinlahden sairaalan yhteisöllinen kulttuurikäyttö palkittiin
      • Hyvinvointikonseptia muotoilemassa Lapinlahden Lähteellä
  • ▼ 2016 (24)
    • ▼ joulukuu (2)
      • Mielenrauhan julistus joulunajalle (mieli ja kehollisuus!)
      • Positiivisen ikääntymisen utopia - vieraskynässä geronomi Heidi Oilimo
    • ▼ marraskuu (2)
      • Monta hyvää syytä ryhtyä vapaaehtoiseksi! (kuvat: Siiri Lundström)
      • Positiivinen kasvatus lasten oikeutena
    • ▼ lokakuu (1)
      • Vahvista hyvinvointiasi - Suomen Mielenterveysseuran vinkit (kuvaaja Konsta Leppänen, otsikkokuva Eeva Tawast)
    • ▼ syyskuu (1)
      • Positiivinen yhteisö ja myönteiset toimintatavat
    • ▼ elokuu (2)
      • Hyvinvoiva kesä Lapinlahden Lähteellä
      • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: kauneuden ja erinomaisuuden arvostus - Silja Palokangas
    • ▼ heinäkuu (4)
      • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: innokkuus - Emmi Sinkko
      • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: toiveikkuus - Jenni Kanervo
      • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: oppimisen ilo - Aili Väisänen
      • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: uteliaisuus - Christopher Kangas
    • ▼ kesäkuu (4)
      • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: sinnikkyys ja oppimisen ilo - Silja Palokangas
      • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: itsesäätelykyky ja kiitollisuus - Joanna Hyle
      • Oodi Lapinlahden Lähteen vapaaehtoisille!
      • Positiivinen psykologia - teoriasta käytäntöön
    • ▼ toukokuu (1)
      • Luontoyhteys ja hyvinvointi kaupungissa
    • ▼ huhtikuu (2)
      • Takaisin Lapinlahteen
      • 10 positiivisen psykologian ja hyvinvoinnin bloggausta
    • ▼ maaliskuu (2)
      • ”Älä pysäytä musiikkii vaan: ANNA SEN SOIDA – ANNA SEN SOIDA!” (Raili Honkanen-Korhonen)
      • Positiivisen psykologian opiskelu Suomessa
    • ▼ helmikuu (2)
      • Aleksis Kiven yksinäisyydestä osallistumisen tuottamaan hyvinvointiin
      • Voiko perhosen siivenisku aikaansaada suuren muutoksen?
    • ▼ tammikuu (1)
      • Hyvinvointikonseptin muotoilua Lapinlahden lähteellä

Avainsanat

Annalan huvila Arjen olohuone arvot arvotyöpaja flow green care Helsinki-päivä Hyötykasviyhdistys hyvä elämä hyvinvoinnin tila Hyvinvoinnin tilat hyvinvointi hyvinvointikonsepti hyvinvointikysely Kansalaiskampus kiitollisuus kiitollisuuspäiväkirja Lapinlahden lähde luontoyhteys media merkityksellinen toiminta merkityksellisyys merkitys Metropolia ammattikorkeakoulu mielen hyvinvointi Mindfulness onnellisuus osallistuminen osallisuus Perinnetalkoot Positiivinen psykologia positiivinen yhteisö positiivinen ympäristö rakkaus resilienssi Soppi Sormet multaan vahvuudet Valma vapaaehtoistoiminta vapaaehtoistyö VIA VIA vahvuudet VIA-vahvuus yhteisöllisyys

Lapinlahden lähde -hanke Metropolia.fi-sivustolla

Lapinlahden Lähteellä on kansalaistoimijalähtöinen kehittämishanke kaupunkialueella. Hanke on osa Lapinlahden Lähde- toimintamallia, jolla Lapinlahden kulttuurihistoriallisesti merkittävästä tyhjillään olevasta sairaalarakennuksesta ja puistosta kehitetään valtakunnallisesti ja maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen kotipesä uudenlaiselle, yhteisöllisyyteen, yrittäjyyteen, osallisuuteen ja vertaistukeen sekä ihmisten voimaantumiseen ja luovaan toimintaan perustuvalle, innovatiiviselle mielen hyvinvoinnin ja kulttuurialan yhteistyölle.

Lue lisää Lapinlahden lähteestä

LAPINLAHDEN LÄHTEELLÄ -HANKKEEN 2015–2017 YHTEISTYÖKUMPPANIT

© 2015 Metropolia Ammattikorkeakoulu


Sisällöt edustavat kunkin kirjoittajan henkilökohtaisia näkemyksiä, Metropolian johtoryhmän Pelinavaajat-blogi ilmaisee Metropolian virallista kantaa.

Saavutettavuusseloste Tietosuojaseloste