Hyvinvoinnin tilojen hankeverkosto jakaa keskenään hyviä ideoita siitä, mitä toimintaa uusiokäyttöön otetuissa tyhjentyneissä tiloissa kannattaa järjestää. Paras toiminta innostaa osallistumaan ja tuottaa hyvinvointia sekä järjestäjille että satunnaisille tiloissa kävijöille. Toiminnan on oltava alueen asukkaita puhuttelevaa. Parhaat ideat innostavat ensikokeilujen jälkeen jatkamaan hyvinvointia vahvistavaa toimintaa. Metropolian hyvinvointitiimi kerää näitä ideoita hankkeen aikana kaikille jakoon. Näetkö potentiaalia jonkin tyhjenevän tilan hyvinvointikäytössä? Tule mukaan hankeverkostoon!
Tässä on yhden Hyvinvoinnin tilan, Annalan huvilan, taustaorganisaation Hyötykasviyhdistyksen toiminnanjohtaja Katja Uskin ajankohtainen vinkki siihen, mitä ravitsevaa ja hyvinvointia tukevaa voi kuka tahansa tuottaa kotipöydältä lumen ja nietosten keskellä.
Nyt on oiva aika aloittaa oman vihreän tuottaminen idättämällä ja versottamalla. Suuria ponnistuksia ja sijoituksia siihen et tarvitse.
Idätyksen ihmeisiin pääset mukaan jo puhtaalla lasipurkilla, harsolla ja kuminauhalla tai valmiilla idätysastialla sekä tietysti idätettävillä siemenillä. Idättäminen onnistuu tavallisessa huoneenlämmössä, etkä tarvitse siihen edes valoa. Lämpimässä idut kasvavat nopeasti, viileässä taas hitaammin.
Siemeniä on ensin liotettava: vettä neljä osaa, siemeniä yksi osa. Suuria siemeniä liotetaan noin 12 tuntia, pienempiä 5-6 tuntia. Liotuksen jälkeen vesi kaadetaan pois. Sitä ei saa juoda, mutta sen voi käyttää kukkien kasteluun.
Siemenet kaadetaan lasipurkkiin ja purkin suulle laitetaan harsokangas tai muu elintarvikekelpoinen vettä läpäisevä kangas, joka kiristetään paikalleen kuminauhalla. Meillä suomalaisilla on astiankuivauskaappimme, mikä soveltuu pimeänä paikkana erinomaisesti idättämiseen. Purkki laitetaan vinosti suu alaspäin ritilälle. Ylimääräinen vesi valuu harson läpi pois ja siemenet saavat ilmaa. Huuhtele ituja 2-4 kertaa päivässä väljässä vedessä.
Valmiita ituja säilytetään kannellisessa astiassa jääkaapissa. Parhaimmillaan ne ovat heti valmistumisen jälkeen. Säilyvyys on viikon verran; kylmäsäilytyksen aikana niitä ei tarvitse huuhdella. Paras tapa on tehdä vain pieniä määriä kerrallaan, niin että aina on tuoreita ituja saatavilla.
Lue lisää idätyksen hyvinvointihyödyistä!
Ei kommentteja