Hyppää pääsisaltöön
Hyvinvoinnin muodonmuutos

Metropolian blogit nostavat keskusteluun aiheita ammattikorkeakoulumme ja kumppaneidemme maailmasta: oppimisesta, työelämästä, yhteistyöstä, osaamisesta, uudistumisesta ja erilaisista kohtaamisista. Sisällöt edustavat kunkin kirjoittajan henkilökohtaisia näkemyksiä, Metropolian johtoryhmän Pelinavaajat-blogi ilmaisee Metropolian virallista kantaa. Tervetuloa vuoropuheluun kanssamme!

  • Uusimmat postaukset
  • Blogit
  • Metropolian bloggaajat
  • Muut blogit
Hyvinvoinnin muodonmuutos
Tehdään yhdessä tilaa hyvinvoinnille!

Selaile Tagia Arjen olohuone

0

Hyvinvointia kokkaamalla

Eeva Tawast · 26.2.2020

Teksti: Lappeenrannan Hyvinvoinnin tilan, Arjen olohuone Sopen (Soppi) projektikoordinaattori Pia Halonen, kuvat hankkeen työntekijä Anne Backman (LAB-ammattikorkeakoulu)

Nuorten kehitysvammaisten kokkikerho kokoontuu kevään ajan kerran kuukaudessa Kesämäen koulun opetuskeittiöön opettelemaan ruoanlaiton taitoja ja tekemään ruokaa yhdessä. Kokkikerhoon on ilmoittautunut 12 innokasta kokkia ja hyvän ruoan ystävää. Kokkikerhon vetäjinä toimivat LAB-ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijat Ida ja Elina. Kokkikerho on osa heidän vapaasti valittavia projektiopintojaan. Mukana keittiössä ovat myös mahtavat Lappeenrannan LC Weerat, jotka toimivat kokkien apulaisina ruoanvalmistuksessa. He vastaavat myös raaka-aineiden hankinnasta kokkikerhoon. Yhteistyössä on voimaa!

Kokkikerholaiset itse päättävät, mitä ruokaa tai leipomuksia kulloinkin valmistetaan. Ida ja Elina laativat jokaiseen kertaan selkokieliset ruokareseptit, joita noudattamalla jokainen kokki onnistuu! Reseptin saa aina mukaansa ja sitä voi ”testata” kotona uudestaan. Keittiössä on tekemisen meininki ja iloinen puheensorina on aina läsnä. Jokainen osallistuu kykyjensä ja taitojensa mukaan, apu on tarvittaessa aina lähellä. Yhdessä kokkaaminen on hauskaa ja samalla se antaa tärkeitä eväitä sekä hyödyllisiä taitoja itsenäiseen elämään.

Jokaisen kokkauskerran päätteeksi ruokapöytä katetaan kauniisti ja istutaan alas nauttimaan rennosta yhdessäolosta ja hyvästä ruoasta. Ihastellaan ja ihmetellään sitä, mitä onkaan saatu aikaan. Valmistetut ruoat maistuvat ja tähteitä ei jää. Innolla mietitään jo tulevaa: mitä uutta ja jännää keksitäänkään seuraavalle kerralle?

Kokkikerho tekee hyvää kaikille ja lisää osallisuuden kokemuksia. Se on yhteisöllisyyttä parhaimmillaan!

+3
Arjen olohuoneHyvinvoinnin tilathyvinvointikokkikerhoLABosallisuuden kokemuksetosallisuusselkokieliSoppiyhteisöllisyys
Kommentoi (0)
0

Oman elämäntilanteen hahmottamiseen tarvitaan peilejä

Jari Pihlava · 26.3.2019

Ihminen voi hyvin, kun hän elää arvojensa mukaista elämää ja osallistuu itselle merkitykselliseen toimintaan. Helpommin sanottu, kuin tehty, erityisesti toimintakykyyn tullessa säröjä. Hyvinvoinnin tilat -hanke pyrkii tarjoamaan ympäristön, jossa voi osallistua ja olla osallinen. Kynnys lähtemiseen ja osallistumiseen voi olla kasvanut syystä tai toisesta. Kuinka voimme laskea tuota kynnystä? Kuinka voimme tukea liikkeellelähtöä, joko fyysisesti tai virtuaalisesti? Aina emme hahmota tilannettamme, joka on johtanut vähäisempään osallisuuteen ja sivustakatsojan rooliin. Kun ihminen pääsee liikkeelle, on tärkeää, kuinka hän tulee vastaanotetuksi ja kuinka voimme auttaa häntä tilanteen hahmottamisessa.

Perinteisesti elämäntilanteiden hahmotusta on tehty siten, että asiantuntija arvioi kohdetta, joka on, vaikka tuo omaa elämäänsä tai maailman menoa sivusta katsova henkilö. Tulokset ovat asiantuntijalähtöisesti tehtyinä olleet ikään kuin objektiivisia. Kuitenkin jo Freud ahkeroi tuon kysymyksen kimpussa, kun mielen sisälle ei voinut ulkoapäin nähdä. Hän totesikin viisaasti ”kun en teitä tunne, niin arvelen teidän kuitenkin itse tietävän teistä jotakin, joten voitteko kertoa siitä?”. Tarkka kuunteleminen on siis tärkeää, jotta voimme saada toisen ihmisen tilanteeseen hahmoa ja peilata sitä takaisin. Lisäksi voimme tarjota erilaisia välineitä oman tilanteen hahmottamiseen. Ns. itsearvioinnit ovatkin tulleet osaksi elämäntilanteiden hahmottamista. Niiden tuloksia olisi hyvä päästä jakamaan jonkun toisen kanssa.

Hyvinvoinnin tilat -hankkeessa käytetään osallistujien itsearviointina tai yhdessä hanketyöntekijän kanssa tehden erilaisia alkuhaastatteluja ja Kykyviisaria. Kykyviisari on Työterveyslaitoksen kehittämä verkkopohjainen oman toimintakyvyn arviointiväline, joka on oivallinen itsearviointiväline, mutta jolla saadaan myös vaikuttavuustietoa osallistumisen vaikutuksista yksilön toimintakykyyn sekä tietoa hankkeen vaikuttavuudesta.

”Kykyviisari työvälineenä on ollut todella hyvä! Monet nuoret ovat tuloksia ihmetelleet suuntaan tai toiseen ja niiden kautta nuorten kanssa on päästy hyviin keskusteluihin omasta jaksamisesta ja voimavaroista. Todella selkeästi jaettu kysely ja loppuraportin kooste on ollut konkreettinen ja hyvä. Selkeästi selitetty kyselyn tulokset. Monet ovat valitelleet kyselyn pituutta, mutta en itse ole kokenut sitä ongelmaksi. Nuoret saavat kunnolla aikaa pohtia omaa oloaan ja valita omaa tilannettaan kuvaavin vaihtoehto.” –Seinäjoen Kansalaiskampuksen työntekijä

 

Kuvassa Lappeenrannassa toimiva Arjen olohuone.

Kokemuksemme mukaan Kykyviisari auttaa sen täyttäneitä hahmottamaan tilannettaan. Se myös nostaa kysymyksiä suhteessa omaan tilanteeseen, joita on hyvä päästä pohtimaan toisen ihmisen kanssa, usein pitkäjänteisesti ja luottamuksellisesti. Haasteena hankkeessa ovatkin nousseet kysymykset: kenen kanssa itsearviointia olisi hyvä luottamuksellisesti purkaa ja jäsentää? Missä asioita olisi hyvä käsitellä, jotta niiden käsittelylle olisi niiden vaatima rauhallisuus ja aika? Hankkeen tarkoitus on luoda malli, jossa em. kysymyksiinkin saisimme luotua hyviä ja ihmisiä hyödyttäviä käytänteitä.

 

 

+10
Arjen olohuoneHyvinvoinnin tilathyvinvointiItsearviointiKykyviisariMetropolia AMKSeinäjoen KansalaiskampusToimintakykyTyöterveyslaitos
Kommentoi (0)
0

Ystävällisesti kutsumme kaikki osallistumaan

Eeva Tawast · 13.11.2018

Tänään 13.11. on kansainvälinen Ystävällisyyden päivä (World Kindness Day). Hyvinvoinnin tilojen väki Seinäjoelta, Helsingistä, Lapinjärveltä sekä Lappeenrannasta suunnittelee verkostotapaamista ystävällisissä tunnelmissa Seinäjoella.

Kutsumme kaikki kiinnostuneet osallistumaan Hyvinvoinnin tilojen ystävällismieliseen, kaikille avoimeen toimintaan:

Esimerkiksi Helsingissä Annalan huvilan hyötykasvipalstalla voi olla ystävällinen itselleen, luonnolle ja vapaaehtoisille paraikaa 13.11.2018 syyskylvötapahtumassa. Koko perheen tapahtuma on puolestaan tarjolla 15.11.2018: soitinrakennusta, soittoa ja soppaa! Tutustu myös muihin tuleviin tapahtumiin.

Seinäjoen Kansalaiskampuksen kehittämisessä kansalaisopisto kerää kokemuksia ja muisteloita ajalta, jolloin lääninsairaalan rakennus oli vielä alkuperäisessä käytössään. Myös sairaalakäytön jälkeinen aika kiinnostaa – nythän rakennukseen ja sen lähistölle suunnitellaan hyvinvointia lisäävää toimintaa. Olisiko Sinulla kerrottavaa lääninsairaalasta?

Lapinjärven Perinnetalkoissa helpoin tapa osallistua on liittyä ystävälliseen, kaikille avoimeen torstaitalkoiden toimintaan millä tahansa viikolla.

Lappeenrannan Arjen olohuone etsii paikkaansa ja on kutsumassa pian nettikyselyllä kaikkia kiinnostuneita ideoimaan kiinnostavinta toimintaa sekä ilmiantamaan sopivin hyvinvointitoiminnan tila Sammonlahden alueelle.

Hyvinvoinnin tilat -hankkeen taustalla hyödynnetään positiivisen psykologian periaatteita ja mikäpä sen myönteisempää kuin ystävällisyys! Myös Suomen Positiivisen psykologian yhdistys on haastanut kaikki tekemään ystävällisiä tekoja tutuille ja tuntemattomille. Tähän saa helppoja vinkkejä yhdistyksen blogitekstistä. Yhdistys aikoo kerätä heille raportoituja ystävällisiä tekoja facebook-ryhmäänsä ainakin 27.11.2018 saakka. Sinut on haastettu osallistumaan, ole vähintään ystävällinen itsellesi!

Hankkeessa kehiteltäviä Hyvinvoinnin tiloja:

  • Helsingissä Annalan huvila
  • Seinäjoella Kansalaiskampus
  • Lapinjärvellä Perinnetalkoot, Instagram: perinnetalkoot_traditionstalko
  • Lappeenrannassa Arjen olohuone
  • Jos haluat mukaan Hyvinvoinnin tilojen verkostoon, ota yhteyttä.
+4
Annalan huvilaArjen olohuonehyvinvoinnin tilahyvinvointihyvinvointitoimintaKansalaiskampusPerinnetalkootPositiivinen psykologiaSuomen positiivisen psykologian yhdistysystävällisyys
Kommentoi (0)
Aiemmat postaukset

Bloggaajat

Jari Pihlava

Jari Pihlava

on kiinnostunut toiminnan merkityksestä hyvinvoinnin parantamisessa. Koulutuksessa hän innostuu asiakassuhteen elementeistä ja yhdessä opiskelijoiden sekä muiden kumppaneiden kanssa tekemisestä. Koulutukseltaan hän on terveystieteiden maisteri, kouluttajapsykoterapeutti, ja toimintaterapeutti.


Eeva Tawast

Eeva Tawast

on psykologi ja ohjaa hyvinvointialojen opiskelijoita (kehitys-, kliininen -, neuro- ja positiivinen psykologia). Hyvinvoinnin tilat -hankkeessa (2018-2020) hän työskentelee osana Metropolian hyvinvointitiimiä, joka soveltaa Lapinlahden Lähteellä (2015-2017) positiivisen psykologian teoriapohjalla kehitettyä hyvinvointikonseptia. Lähteen hankkeessa lanseerattujen arvohuoltopajojen ja hyvinvoinnin huoltoryhmien lisäksi nyt ihmetellään, millaiseksi muuten muotoutuu hyvinvointia vahvistava toiminta ja myönteisen pöhinän verkosto Hyvinvoinnin tiloissa?


Raili Honkanen-Korhonen

Raili Honkanen-Korhonen

työskentelee Metropoliassa musiikin lehtorina ja opettaa muun muassa rytmimusiikin laulua ja laulupedagogiikkaa. Ilmaisu, improvisaatio ja vuorovaikutus ovat Railin sydäntä lähellä. Näillä keinoilla hän lähestyy myös Hyvinvoinnin tiloja.


Leena Unkari-Virtanen

Leena Unkari-Virtanen

työskentelee lehtorina Metropolian musiikin tutkinnossa ja on koulutukseltaan musiikin tohtori. Hän on mukana monissa tulevaisuuden työtä ja osaamista kartoittavissa hankkeissa ja TKI-tehtävissä. Lisäksi hän vastaa Säveltämisen pedagogiikka- ja Johtosävelet -täydennyskoulutuksista (OPH). Dialogi ja yhteiskehittely ovat hänelle tärkeitä uusien ideoiden ja oivallusten innoittajia, mutta myös työmenetelmiä musiikkipedagogin, tutkijan ja työnohjaajan tehtävissä.


Hyvinvoinnin tilat 2017–2020

Uusimmat postaukset

  • Hyvinvoinvoinnin tilat -hankkeen loppujulkaisut

    6.11.2020
  • Sun vuoro -sovelluksella hyvinvointia

    6.10.2020
  • Tulevaisuusareenalla sai unelmoida itselleen Hyvinvoinnin tilan

    25.9.2020

Arkisto

  • ▼2020 (14)
    • ►marraskuu(1)
      • Hyvinvoinvoinnin tilat -hankkeen loppujulkaisut
    • ►lokakuu(1)
      • Sun vuoro -sovelluksella hyvinvointia
    • ►syyskuu(2)
      • Tulevaisuusareenalla sai unelmoida itselleen Hyvinvoinnin tilan
      • Osallistu Hyvinvoinnin tilojen lopputapahtumiin 1.-23.9.2020!
    • ►toukokuu(1)
      • Puutarhaneuvontaa ja makaronivuokaa netissä – Perinnetalkoot siirtyi virtuaaliaikaan
    • ►huhtikuu(3)
      • Hyvinvointia verkostotyöllä
      • Huolla aivojasi ja voi hyvin!
      • Hyvinvoinnin tilat on-line
    • ►maaliskuu(2)
      • Ulkoiluponchoja hoivakotiin
      • Hyvää tekevät viherkasvit
    • ▼helmikuu(1)
      • Hyvinvointia kokkaamalla
    • ►tammikuu(3)
      • Arabian aarteet -kävelykierrokselle!
      • Sosiaalipedagogista innostumista Annalan huvilalla ja Arabianrannassa
      • Metropolian opiskelijoita Annalan huvilalla
  • ►2019 (13)
    • ►joulukuu(1)
      • Hyvinvoinnin tiloissa kehitetään voimauttavan elokuvan työpajaa
    • ►lokakuu(1)
      • Hyvinvoinnin tilojen arvohuoltopaja Seinäjoen kansalaisopistolla
    • ►elokuu(2)
      • Annalan huvilalla saa soida yhdessä (teksti, kuvat ja videot Sanna Vuolteenaho)
      • Hyvinvoinnin tilassa on mahdollisuuksien ovet ja ikkunat avoinna (teksti ja kuvat: Sanna Vuolteenaho)
    • ►kesäkuu(1)
      • Otto Taipale (teksti, kuvat Päivi Eskelinen-Roos): Keksitään musiikkia!
    • ►toukokuu(2)
      • Lasse Hirvi (teksti, kuvat Lasse Hirvi Band): Musiikillisten muistojen jäljillä
      • Avoimet ovet Hyvinvoinnin tilaan keskiviikkona 8.5.2019 klo 9-17
    • ►huhtikuu(1)
      • Terveyskioski vie hyvinvointia ihmisten luo - Pia Halonen (toimittanut Eeva Tawast)
    • ►maaliskuu(3)
      • Oman elämäntilanteen hahmottamiseen tarvitaan peilejä
      • Hyvää onnellisuuspäivää!
      • Auringosta energiaa hyvinvointiin ja versokasvatukseen - vieraskynässä Katja Uski (Annalan huvila)
    • ►helmikuu(1)
      • Työhyvinvointi ja hyvinvoiva esimies Eeva Tawast ja Leena Unkari-Virtanen
    • ►tammikuu(1)
      • Ideat, idut ja versot vihertämään talvellakin! - vieraskynässä Katja Uski
  • ►2018 (7)
    • ►marraskuu(1)
      • Ystävällisesti kutsumme kaikki osallistumaan
    • ►lokakuu(2)
      • Onnistumisia Hyvinvoinnin tiloissa - Arjen olohuone
      • Onnistumisia Hyvinvoinnin tiloissa - Annalan huvila
    • ►syyskuu(2)
      • Onnistumisia Hyvinvoinnin tiloissa - Perinnetalkoot
      • Onnistumisia Hyvinvoinnin tiloissa - Seinäjoen kansalaiskampus
    • ►elokuu(1)
      • Hyvinvoinnin tilojen mahdollisuudet?
    • ►kesäkuu(1)
      • Hyvinvoinnin tiloissa tapahtuu kesällä
  • ►2017 (14)
    • ►kesäkuu(4)
      • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: Rakkaus ja kiitollisuus - teksti ja artikkelikuva Hanna Paunonen
      • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: Sosiaalinen älykkyys - teksti ja kuva kalliolta Siiri Himberg
      • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: Kauneuden arvostus ja läsnäolo - teksti ja kuvat Hanna Paunonen
      • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: Kiitollisuus - teksti ja video Siiri Himberg
    • ►toukokuu(4)
      • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: Lisää uteliaisuutta - Riikka Vainonen
      • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: Rehellisyys - teksti ja artikkelikuva Siiri Himberg
      • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: Toiveikkuus - anonyymi opiskelija
      • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: Uteliaisuus ja ystävällisyys - Riikka Vainonen
    • ►huhtikuu(2)
      • Lapinlahden Lähde ihastutti Taito 2017 -konferenssissa Tampereella
      • Kevätmeininkiä Lapinlahden Lähteellä
    • ►maaliskuu(1)
      • Näkökulmia hyvinvointiin
    • ►helmikuu(1)
      • Arvot ja hyvinvointi
    • ►tammikuu(2)
      • Lapinlahden sairaalan yhteisöllinen kulttuurikäyttö palkittiin
      • Hyvinvointikonseptia muotoilemassa Lapinlahden Lähteellä
  • ►2016 (24)
    • ►joulukuu(2)
      • Mielenrauhan julistus joulunajalle (mieli ja kehollisuus!)
      • Positiivisen ikääntymisen utopia - vieraskynässä geronomi Heidi Oilimo
    • ►marraskuu(2)
      • Monta hyvää syytä ryhtyä vapaaehtoiseksi! (kuvat: Siiri Lundström)
      • Positiivinen kasvatus lasten oikeutena
    • ►lokakuu(1)
      • Vahvista hyvinvointiasi - Suomen Mielenterveysseuran vinkit (kuvaaja Konsta Leppänen, otsikkokuva Eeva Tawast)
    • ►syyskuu(1)
      • Positiivinen yhteisö ja myönteiset toimintatavat
    • ►elokuu(2)
      • Hyvinvoiva kesä Lapinlahden Lähteellä
      • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: kauneuden ja erinomaisuuden arvostus - Silja Palokangas
    • ►heinäkuu(4)
      • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: innokkuus - Emmi Sinkko
      • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: toiveikkuus - Jenni Kanervo
      • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: oppimisen ilo - Aili Väisänen
      • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: uteliaisuus - Christopher Kangas
    • ►kesäkuu(4)
      • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: sinnikkyys ja oppimisen ilo - Silja Palokangas
      • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: itsesäätelykyky ja kiitollisuus - Joanna Hyle
      • Oodi Lapinlahden Lähteen vapaaehtoisille!
      • Positiivinen psykologia - teoriasta käytäntöön
    • ►toukokuu(1)
      • Luontoyhteys ja hyvinvointi kaupungissa
    • ►huhtikuu(2)
      • Takaisin Lapinlahteen
      • 10 positiivisen psykologian ja hyvinvoinnin bloggausta
    • ►maaliskuu(2)
      • ”Älä pysäytä musiikkii vaan: ANNA SEN SOIDA – ANNA SEN SOIDA!” (Raili Honkanen-Korhonen)
      • Positiivisen psykologian opiskelu Suomessa
    • ►helmikuu(2)
      • Aleksis Kiven yksinäisyydestä osallistumisen tuottamaan hyvinvointiin
      • Voiko perhosen siivenisku aikaansaada suuren muutoksen?
    • ►tammikuu(1)
      • Hyvinvointikonseptin muotoilua Lapinlahden lähteellä

Lapinlahden lähde -hanke Metropolia.fi-sivustolla

Lapinlahden Lähteellä on kansalaistoimijalähtöinen kehittämishanke kaupunkialueella. Hanke on osa Lapinlahden Lähde- toimintamallia, jolla Lapinlahden kulttuurihistoriallisesti merkittävästä tyhjillään olevasta sairaalarakennuksesta ja puistosta kehitetään valtakunnallisesti ja maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen kotipesä uudenlaiselle, yhteisöllisyyteen, yrittäjyyteen, osallisuuteen ja vertaistukeen sekä ihmisten voimaantumiseen ja luovaan toimintaan perustuvalle, innovatiiviselle mielen hyvinvoinnin ja kulttuurialan yhteistyölle.

Lue lisää Lapinlahden lähteestä

Lapinlahden Lähteellä -hankkeen 2015–2017 yhteistyökumppanit

© 2015 Metropolia Ammattikorkeakoulu


Sisällöt edustavat kunkin kirjoittajan henkilökohtaisia näkemyksiä, Metropolian johtoryhmän Pelinavaajat-blogi ilmaisee Metropolian virallista kantaa.

Saavutettavuusseloste Tietosuojaseloste

We are using cookies to give you the best experience on our website.

You can find out more about which cookies we are using or switch them off in settings.

Hyvinvoinnin muodonmuutos
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.

Strictly Necessary Cookies

Strictly Necessary Cookie should be enabled at all times so that we can save your preferences for cookie settings.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.