Hyppää pääsisaltöön
Hyvinvoinnin muodonmuutos

Metropolian blogit nostavat keskusteluun aiheita ammattikorkeakoulumme ja kumppaneidemme maailmasta: oppimisesta, työelämästä, yhteistyöstä, osaamisesta, uudistumisesta ja erilaisista kohtaamisista. Sisällöt edustavat kunkin kirjoittajan henkilökohtaisia näkemyksiä, Metropolian johtoryhmän Pelinavaajat-blogi ilmaisee Metropolian virallista kantaa. Tervetuloa vuoropuheluun kanssamme!

  • Uusimmat postaukset
  • Blogit
  • Metropolian bloggaajat
Hyvinvoinnin muodonmuutos
Tehdään yhdessä tilaa hyvinvoinnille!
0

Työhyvinvointi ja hyvinvoiva esimies Eeva Tawast ja Leena Unkari-Virtanen

Leena Unkari-Virtanen · 9.2.2019

Hyvinvoinnin tilat -hankkeessa olemme pohtineet, millaisella johtamisella ja esimiestyöllä saavutettaisiin parhaita hyvinvointituloksia työntekijöiden hyvinvoinnin näkökulmasta. Jotta Hyvinvoinnin tiloissa voidaan tarjota hyvinvointia kävijöille, sitä soisi myös hankkeen työntekijöille ja kaikille osallistujille esimiesasemassa olevia unohtamatta.

Työhyvinvoinnin tukeminen

Ainakaan hyvinvointia ei tuoteta alaisille huutamalla ja loukkaavalla käytöksellä (ns. ”management by perkele”). Olemmekin jo Lapinlahden Lähteellä luodussa Hyvinvointikonseptissa todenneet toimintaa mallintaessamme, että turvallisen ilmapiirin luova myönteinen vuorovaikutus motivoi ja innostaa parhaiten puhaltamaan epäselkeissäkin työoloissa yhteen hiileen (Honkanen-Korhonen ym. 2018, 84-93).

Työhyvinvointia voidaan vaalia voimavarat ja vahvuudet tunnistavalla työnohjauksella. Hyvinvoinnin tilat -hankkeessa on luotu positiivisen psykologian teoriapohjalla uudenlaista jaksamisen tuen mallia. Pysähtymisen ja reflektoinnin hyöty on suuri erityisesti yhteisössä, jossa osa on työsuhteessa, osa esimerkiksi vapaaehtoispohjalta mukana toiminnassa. Lapinlahden Lähteellä toimintaan osallistuvien hyvinvoinnissa nousivat keskeisiksi seuraavat kysymykset (Unkari-Virtanen 2018, 99).:

  • Miten toimia sellaisten asioiden kanssa, joista ei ole päätetty tai joissa ei ole päätöksen tekijää?
  • Miten sopia työnjaosta ja vastuista itseohjautuvasti tiimin kesken, kenen valtuutuksella sovitaan ja sovitellaan?
  • Miten tunnistaa ja hyödyntää tekemisen arjessa ihmisten erilaisia vahvuuksia ja suhtautua sallivasti ihmisten haastavaankin erilaisuuteen?
  • Miten osoittaa vertaistukea samalla säilyttäen fokus omissa tehtävissä?
  • Mistä saa tukea, kun ongelmia kasaantuu tai kun innostus laantuu

Uutta ja monimuotoista toimintaa luotaessa yhteiset ja yhdessä sovitut pelisäännöt asettuvat arjen käytänteiksi, kun toiminnan myötä erilaisia tilanteita tulee vastaan ja ongelmia ratkotuiksi. Olemme kuitenkin toimintaa seuratessamme huomanneet, kuinka tyhjän tilan herättäminen hyvinvoinnin tyyssijaksi herättää monenlaisia intohimoja, jotka joskus törmäävät rajustikin yhteen. Johtajan ja esimiehen sinnikäs avoimuuden ja myönteisen vuorovaikutuksen ylläpitäminen tukee jatkuvuuden ja turvallisuuden tunnetta. Asioiden yhteinen selvittäminen puolestaan kasvattaa luottamusta.

Artikkelikuva: Lapinlahden Lähteen hyvinvoinnin rattaat (Unkari-Virtanen & Honkanen-Korhonen 2017).

Hyvinvoiva esimies

Entäpä esimiehen oma hyvinvointi? Tutkitusti (Qin ym. 2018) on osoitettu, että esimies saattaa pelottavalla käytöksellään saada väliaikaisesti alaisensa tottelemaan ja että loukkaava johtamistyyli saattaa aluksi helpottaa esimiehen omaa palautumista. Pitkällä aikavälillä alaisten kohtaaminen ikävällä tyylillä kuitenkin syö esimiehen omaakin jaksamista mm. heikentäen hänen palautumistaan ja työhön sitoutumistaan. ”Management by perkele” ei siis tue pitkällä aikavälillä johtajan saati alaisten hyvinvointia.

Meneillään olevassa, yli tuhannen kokeneen johtajan suomalaistutkimuksessa (Auvinen 2018) puolestaan on huomattu, että johtamisen motivaatio on oleellista johtajan työhyvinvoinnille. Johtamisen motivaatio -käsitteeseen (Chan – Drasgow 2001) voit tutustua halutessasi enemmän esim. tämän artikkelin tutkimuksen kautta. Parhaimmaksi arvioitu työhyvinvointi (Auvinen 2018) oli johtajilla, joilla oli johtamisessaan

  • vahva tunnepohjainen johtajan identiteetti: esim. kokemus siitä, että on syntynyt johtajaksi ja että pystyy hyvin johtotehtäviin;
  • vahva tunnollisuuden ja vastuullisuuden kokemus suhteessa johtajarooliin: esim. kokemus, että muiden tarjoama johtorooli kuuluu ottaa vastaan ja
  • ei-laskelmoiva, altruistinen suhtautuminen johtajuuden hyötyihin: alaisten tarpeiden pohtiminen ja yhteisöllisten arvojen mukaan toimiminen ennen oman edun tavoittelua.

Persoonallisuuden piirteistä (esim. Sutin – Costa 2013: 387-391) näillä hyvinvoivilla johtajilla korostuivat taipumus hakea kaikille sopivia kompromisseja ja ehkä hiukan yllättävästikin tunnollisuus. Hyvinvoivat johtajat kokivat myös enemmän työn imua ja työn merkityksellisyyden kokemuksia kuin muilla johtamisen motivaatioilla (esim. palkkion toivossa) esimiestyötään tekevät. (Auvinen 2018).

Tämä sopii paljon huomiota saaneeseen Ryanin ja Decin motivaatioteoriaan. Sen mukaan sisäinen motivaatio, esim. omien arvojen mukainen toiminta töissä, selittää pitkäaikaisempaa hyvinvointia paremmin kuin ulkoinen motivaatio, kuten palkka (Niemiec – Ryan – Deci 2009). Motivaatioteorian mukaan keskeistä työntekijän hyvinvoinnin kannalta on hänen psyykkisten perustarpeidensa (autonomia, kyvykkyyden tunne, merkityksellisyyden ja yhteenkuuluvuuden tunne) kunnioittaminen ja toteutuminen.

Hyvinvoiva esimies tukee alaistensa työhyvinvointia

Miten esimies voisi käytännössä kunnioittaa näitä psykologisia perustarpeita ja seuraisiko siitä lisää hyvinvointia? Tätäkin tutkimme Hyvinvoinnin tilat -hankkeessa. Ainakin on jo aiemmin todettu, että merkitykselliseksi koettu toiminta antaa voimaantumisen kokemuksia, innostaa ja vahvistaa suorituskykyä (Martela – Jarenko 2014: 12, 14). Esimiehen kannattaisi siis varmistaa, että hänen johtamansa toiminta tuntuu siihen osallistuvista merkitykselliseltä.

Hyvinvoinnin johtamiselle ison haasteen asettaa myös se, että eri ihmisille hyvinvointi koostuu eri asioista. Kun monet toivovat turvallista työilmapiiriä ja ennustettavia työtehtäviä, toiset nauttivat yllätyksistä ja kiireestäkin.

Miten ihanne-esimies tukisi Sinun työhyvinvointiasi?

Lue lisää:

Auvinen, Elina 2018. Johtamisen motivaatio johtajaidentiteetin kuvaajana – Onko johtamisen motivaatiolla yhteyttä johtajan työhyvinvointiin? Esitys Terveyspsykologian päivillä 30.10.2018 Jyväskylän (ja Tampereen) yliopisto(i)ssa tekeillä olevasta väitöstutkimuksesta.

Chan, Kim-Yin – Drasgow, Fritz 2001. Toward a theory of individual differences and leadership: Understanding the motivation to lead. Journal of Applied Psychology 2001:86(3):481-498.

Sutin, Angelina – Costa, Paul 2013. Five Factor Model. Teoksessa Lopez, Shane J. 2013. The Encyclopedia of Positive Psychology. Singapore: Wiley-Blackwell.

Honkanen-Korhonen, Raili – Unkari-Virtanen, Leena – Tawast, Eeva 2018. Hyvinvointipajat – positiivisen yhteisön rakentaminen. Mikrokirjassa Tawast, Eeva – Unkari-Virtanen, Leena (toim.) 2018. Hyvinvoinnin muodonmuutos – Lapinlahden Lähteellä luotu Hyvinvointikonsepti. Metropolia Ammattikorkeakoulu.

Martela, Frank – Jarenko, Karoliina 2015. Draivi. Voiko sisäistä motivaatiota johtaa? Helsinki: Talentum Pro.

Niemiec, Christopher – Ryan, Richard – Deci, Edward 2009. The path taken: Consequences of attaining intrinsic and extrinsic aspirations in post-college life. Journal of Research in Personality 2009;43:291–306.

Rahmel, Päivi – Unkari-Virtanen, Leena 2017. Muutosjohtajan partituuri. Helsinki: Metropolia. https://www.metropolia.fi/fileadmin/user_upload/TK/Julkaisut/pdf/2016_Rahmel_Unkari-Virtanen_Muutosjohtajan_partituuri_ERILLISJULKAISU.pdf

Unkari-Virtanen, Leena 2018. Työnohjaaja hyvinvointia vaalimassa.  Mikrokirjassa Tawast, Eeva – Unkari-Virtanen, Leena (toim.) 2018. Hyvinvoinnin muodonmuutos – Lapinlahden Lähteellä luotu Hyvinvointikonsepti. Metropolia Ammattikorkeakoulu.

Unkari-Virtanen, Leena & Honkanen-Korhonen, Raili 2017: Lapinlahden Lähteellä – hyvinvoivan yhteisön rakentaminen. Metropolia Ammattikorkeakoulu, Osallistu Lapinlahden Lähteellä -hanke. http://lapinlahdenlahteella.metropolia.fi/2017/10/27/testi-3/.

Qin, Xin – Huang, Mingpeng – Johnson, Russell E. – Hu, Qiongjing – Ju, Dong 2018. The Short-lived Benefits of Abusive Supervisory Behavior for Actors: An Investigation of Recovery and Work Engagement. Julkaistu verkossa 24 Oct 2018: https://doi.org/10.5465/amj.2016.1325

Hyvinvoinnin rattaatJohtaminentyöhyvinvointi

Ei kommentteja

    Kommentoi Peru vastaus

    Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä:

    • Osallistu Hyvinvoinnin tilojen lopputapahtumiin 1.-23.9.2020!
      Osallistu Hyvinvoinnin tilojen lopputapahtumiin…
      2.9.2020
    • Sun vuoro -sovelluksella hyvinvointia
      Sun vuoro -sovelluksella hyvinvointia
      6.10.2020
    • Hyvinvoinvoinnin tilat -hankkeen loppujulkaisut
      Hyvinvoinvoinnin tilat -hankkeen loppujulkaisut
      6.11.2020

    Leena Unkari-Virtanen

    työskentelee lehtorina Metropolian musiikin tutkinnossa ja on koulutukseltaan musiikin tohtori. Hän on mukana monissa tulevaisuuden työtä ja osaamista kartoittavissa hankkeissa ja TKI-tehtävissä. Lisäksi hän vastaa Säveltämisen pedagogiikka- ja Johtosävelet -täydennyskoulutuksista (OPH). Dialogi ja yhteiskehittely ovat hänelle tärkeitä uusien ideoiden ja oivallusten innoittajia, mutta myös työmenetelmiä musiikkipedagogin, tutkijan ja työnohjaajan tehtävissä.

    Hyvinvoinnin tilat 2017–2020

    Uusimmat jutut

    • Hyvinvoinvoinnin tilat -hankkeen loppujulkaisut

      6.11.2020
    • Sun vuoro -sovelluksella hyvinvointia

      6.10.2020
    • Tulevaisuusareenalla sai unelmoida itselleen Hyvinvoinnin tilan

      25.9.2020

    Arkisto

    • ► 2020 (14)
      • ► marraskuu (1)
        • Hyvinvoinvoinnin tilat -hankkeen loppujulkaisut
      • ► lokakuu (1)
        • Sun vuoro -sovelluksella hyvinvointia
      • ► syyskuu (2)
        • Tulevaisuusareenalla sai unelmoida itselleen Hyvinvoinnin tilan
        • Osallistu Hyvinvoinnin tilojen lopputapahtumiin 1.-23.9.2020!
      • ► toukokuu (1)
        • Puutarhaneuvontaa ja makaronivuokaa netissä – Perinnetalkoot siirtyi virtuaaliaikaan
      • ► huhtikuu (3)
        • Hyvinvointia verkostotyöllä
        • Huolla aivojasi ja voi hyvin!
        • Hyvinvoinnin tilat on-line
      • ► maaliskuu (2)
        • Ulkoiluponchoja hoivakotiin
        • Hyvää tekevät viherkasvit
      • ► helmikuu (1)
        • Hyvinvointia kokkaamalla
      • ► tammikuu (3)
        • Arabian aarteet -kävelykierrokselle!
        • Sosiaalipedagogista innostumista Annalan huvilalla ja Arabianrannassa
        • Metropolian opiskelijoita Annalan huvilalla
    • ▼ 2019 (13)
      • ▼ joulukuu (1)
        • Hyvinvoinnin tiloissa kehitetään voimauttavan elokuvan työpajaa
      • ▼ lokakuu (1)
        • Hyvinvoinnin tilojen arvohuoltopaja Seinäjoen kansalaisopistolla
      • ▼ elokuu (2)
        • Annalan huvilalla saa soida yhdessä (teksti, kuvat ja videot Sanna Vuolteenaho)
        • Hyvinvoinnin tilassa on mahdollisuuksien ovet ja ikkunat avoinna (teksti ja kuvat: Sanna Vuolteenaho)
      • ▼ kesäkuu (1)
        • Otto Taipale (teksti, kuvat Päivi Eskelinen-Roos): Keksitään musiikkia!
      • ▼ toukokuu (2)
        • Lasse Hirvi (teksti, kuvat Lasse Hirvi Band): Musiikillisten muistojen jäljillä
        • Avoimet ovet Hyvinvoinnin tilaan keskiviikkona 8.5.2019 klo 9-17
      • ▼ huhtikuu (1)
        • Terveyskioski vie hyvinvointia ihmisten luo - Pia Halonen (toimittanut Eeva Tawast)
      • ▼ maaliskuu (3)
        • Oman elämäntilanteen hahmottamiseen tarvitaan peilejä
        • Hyvää onnellisuuspäivää!
        • Auringosta energiaa hyvinvointiin ja versokasvatukseen - vieraskynässä Katja Uski (Annalan huvila)
      • ▼ helmikuu (1)
        • Työhyvinvointi ja hyvinvoiva esimies Eeva Tawast ja Leena Unkari-Virtanen
      • ▼ tammikuu (1)
        • Ideat, idut ja versot vihertämään talvellakin! - vieraskynässä Katja Uski
    • ► 2018 (7)
      • ► marraskuu (1)
        • Ystävällisesti kutsumme kaikki osallistumaan
      • ► lokakuu (2)
        • Onnistumisia Hyvinvoinnin tiloissa - Arjen olohuone
        • Onnistumisia Hyvinvoinnin tiloissa - Annalan huvila
      • ► syyskuu (2)
        • Onnistumisia Hyvinvoinnin tiloissa - Perinnetalkoot
        • Onnistumisia Hyvinvoinnin tiloissa - Seinäjoen kansalaiskampus
      • ► elokuu (1)
        • Hyvinvoinnin tilojen mahdollisuudet?
      • ► kesäkuu (1)
        • Hyvinvoinnin tiloissa tapahtuu kesällä
    • ► 2017 (14)
      • ► kesäkuu (4)
        • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: Rakkaus ja kiitollisuus - teksti ja artikkelikuva Hanna Paunonen
        • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: Sosiaalinen älykkyys - teksti ja kuva kalliolta Siiri Himberg
        • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: Kauneuden arvostus ja läsnäolo - teksti ja kuvat Hanna Paunonen
        • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: Kiitollisuus - teksti ja video Siiri Himberg
      • ► toukokuu (4)
        • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: Lisää uteliaisuutta - Riikka Vainonen
        • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: Rehellisyys - teksti ja artikkelikuva Siiri Himberg
        • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: Toiveikkuus - anonyymi opiskelija
        • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: Uteliaisuus ja ystävällisyys - Riikka Vainonen
      • ► huhtikuu (2)
        • Lapinlahden Lähde ihastutti Taito 2017 -konferenssissa Tampereella
        • Kevätmeininkiä Lapinlahden Lähteellä
      • ► maaliskuu (1)
        • Näkökulmia hyvinvointiin
      • ► helmikuu (1)
        • Arvot ja hyvinvointi
      • ► tammikuu (2)
        • Lapinlahden sairaalan yhteisöllinen kulttuurikäyttö palkittiin
        • Hyvinvointikonseptia muotoilemassa Lapinlahden Lähteellä
    • ► 2016 (24)
      • ► joulukuu (2)
        • Mielenrauhan julistus joulunajalle (mieli ja kehollisuus!)
        • Positiivisen ikääntymisen utopia - vieraskynässä geronomi Heidi Oilimo
      • ► marraskuu (2)
        • Monta hyvää syytä ryhtyä vapaaehtoiseksi! (kuvat: Siiri Lundström)
        • Positiivinen kasvatus lasten oikeutena
      • ► lokakuu (1)
        • Vahvista hyvinvointiasi - Suomen Mielenterveysseuran vinkit (kuvaaja Konsta Leppänen, otsikkokuva Eeva Tawast)
      • ► syyskuu (1)
        • Positiivinen yhteisö ja myönteiset toimintatavat
      • ► elokuu (2)
        • Hyvinvoiva kesä Lapinlahden Lähteellä
        • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: kauneuden ja erinomaisuuden arvostus - Silja Palokangas
      • ► heinäkuu (4)
        • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: innokkuus - Emmi Sinkko
        • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: toiveikkuus - Jenni Kanervo
        • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: oppimisen ilo - Aili Väisänen
        • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: uteliaisuus - Christopher Kangas
      • ► kesäkuu (4)
        • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: sinnikkyys ja oppimisen ilo - Silja Palokangas
        • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: itsesäätelykyky ja kiitollisuus - Joanna Hyle
        • Oodi Lapinlahden Lähteen vapaaehtoisille!
        • Positiivinen psykologia - teoriasta käytäntöön
      • ► toukokuu (1)
        • Luontoyhteys ja hyvinvointi kaupungissa
      • ► huhtikuu (2)
        • Takaisin Lapinlahteen
        • 10 positiivisen psykologian ja hyvinvoinnin bloggausta
      • ► maaliskuu (2)
        • ”Älä pysäytä musiikkii vaan: ANNA SEN SOIDA – ANNA SEN SOIDA!” (Raili Honkanen-Korhonen)
        • Positiivisen psykologian opiskelu Suomessa
      • ► helmikuu (2)
        • Aleksis Kiven yksinäisyydestä osallistumisen tuottamaan hyvinvointiin
        • Voiko perhosen siivenisku aikaansaada suuren muutoksen?
      • ► tammikuu (1)
        • Hyvinvointikonseptin muotoilua Lapinlahden lähteellä

    Avainsanat

    aivoterveys Annalan huvila Arjen olohuone arvot arvotyöpaja flow Helsinki-päivä Hyötykasviyhdistys hyvinvoinnin tila Hyvinvoinnin tilat hyvinvointi Hyvinvointiaktivistin käsikirja hyvinvointikonsepti hyvinvointikysely Itsearviointi Kansalaiskampus kiitollisuus kiitollisuuspäiväkirja Kohtaamiskahvila Lapinlahden lähde Lappeenranta läsnäolo luontoyhteys luovuus merkityksellinen toiminta merkityksellisyys Metropolia ammattikorkeakoulu mielen hyvinvointi Mindfulness onnellisuus osallisuus Perinnetalkoot Positiivinen psykologia positiivinen yhteisö rakkaus resilienssi Soppi Sun vuoro vahvuudet vapaaehtoistoiminta vapaaehtoistyö VIA VIA vahvuudet VIA-vahvuus yhteisöllisyys

    Lapinlahden lähde -hanke Metropolia.fi-sivustolla

    Lapinlahden Lähteellä on kansalaistoimijalähtöinen kehittämishanke kaupunkialueella. Hanke on osa Lapinlahden Lähde- toimintamallia, jolla Lapinlahden kulttuurihistoriallisesti merkittävästä tyhjillään olevasta sairaalarakennuksesta ja puistosta kehitetään valtakunnallisesti ja maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen kotipesä uudenlaiselle, yhteisöllisyyteen, yrittäjyyteen, osallisuuteen ja vertaistukeen sekä ihmisten voimaantumiseen ja luovaan toimintaan perustuvalle, innovatiiviselle mielen hyvinvoinnin ja kulttuurialan yhteistyölle.

    Lue lisää Lapinlahden lähteestä

    LAPINLAHDEN LÄHTEELLÄ -HANKKEEN 2015–2017 YHTEISTYÖKUMPPANIT

    © 2015 Metropolia Ammattikorkeakoulu


    Sisällöt edustavat kunkin kirjoittajan henkilökohtaisia näkemyksiä, Metropolian johtoryhmän Pelinavaajat-blogi ilmaisee Metropolian virallista kantaa.

    Saavutettavuusseloste Tietosuojaseloste