Hyppää pääsisaltöön
Hyvinvoinnin muodonmuutos

Metropolian blogit nostavat keskusteluun aiheita ammattikorkeakoulumme ja kumppaneidemme maailmasta: oppimisesta, työelämästä, yhteistyöstä, osaamisesta, uudistumisesta ja erilaisista kohtaamisista. Sisällöt edustavat kunkin kirjoittajan henkilökohtaisia näkemyksiä, Metropolian johtoryhmän Pelinavaajat-blogi ilmaisee Metropolian virallista kantaa. Tervetuloa vuoropuheluun kanssamme!

  • Uusimmat postaukset
  • Blogit
  • Metropolian bloggaajat
Hyvinvoinnin muodonmuutos
Tehdään yhdessä tilaa hyvinvoinnille!
0

Sosiaalipedagogista innostumista Annalan huvilalla ja Arabianrannassa

Eeva Tawast · 23.1.2020

Metropolian sosiaalialan opiskelijoita Annalan huvilalla on ohjannut runsaan kuukauden ajan Hyvinvoinnin tilojen hankkeessa lehtori Päivi Eskelinen-Roos. Opiskelijat kertovat kokemastaan:

Kurssimme alkoi yhteisellä tapaamisella, jonka jälkeen lähdimme tutustumaan Annalan huvilaan. Saavuttuamme huvilalle meille selvisi, että rakennuksella sekä sitä ympäröivällä alueella oli mielenkiintoinen historia takanaan. Nykyään Annalan Huvilalla järjestetään monenlaista toimintaa. Annalan huvilalla toimii Hyötykasviyhdistys ry. Pääsimme heti mukaan kukkasipulitalkoisiin. Oli siis tullut aika laittaa ”Sormet multaan”*. Kun osa opiskelijoista toimi viherpeukaloina, ideoi osa ryhmästämme pelejä sekä leikkejä vuodenvaihteen Kekri-tapahtumaan.

Toisella viikolla tutustuimme lähiseuduille toteuttaen Exposure-kävelyn Arabian alueella. Exposure-kävelyllä tarkoitetaan menetelmää, jolla ympäristöä havainnoimalla tuotetaan tietoa sekä kehitetään toimintaa ja jossa alueellisista ilmiöistä voidaan oppia kokemuksellisuuden kautta. Kävelyn kohdetta ei saanut itse valita, mikä oli hyvä, koska silloin olisi kenties valinnut helpon, itselle tutun alueen. Toukolan kaupunginosaan kuuluva Arabianranta ei ollut kenenkään ryhmäläisemme asuinpaikka, ja olemme aikaisemmin vain kulkeneet alueen läpi kiireessä.

Kävely oli tarkoitus suorittaa yksin, mukaan sai ottaa korkeintaan koiran. Kävelylle oli varattava aikaa noin tunti. Sen aikana oli tarkoitus kerätä havaintoja eri aisteilla, kirjata muistiin yksityiskohtia sekä pysähtyä kysymään ja kyseenalaistamaan, miksi jokin, esimerkiksi kortteli tai julkinen palvelu on rakennettu tai suunniteltu, niin kuin se on olemassa olevana. Kävelyn aikana tarkkaillaan myös alueen tekijöitä; asukkaita, kävijöitä ja olijoita. Jos rohkenee, tehtävän puitteissa voi jopa pysähtyä jututtamaan jotakuta vastaantulijaa alueesta. Myöhemmin jaoimme havaintomme toisillemme.

Kolmannella viikolla pääsimme osallistumaan Annalan Huvilan aineettoman joulutapahtuman valmisteluun. Paikalle saapui ihmisiä askartelemaan aineettomia joululahjoja ja me olimme mukana toiminnassa. Ennen tätä koko ryhmämme kuitenkin kääri hihansa ylös, jonka johdosta Annalan huvila oli hetkessä talkootyöllä siivottu ja keittiössäkin tuoksui vastaleivottu pulla.

Neljännellä viikolla kuulimme Annalan huvilalla stadiluotsi Antti Sarpion työnkuvasta sekä osallistuvasta budjetoinnista. Helsinki palkkasi keväällä 2018 seitsemän stadiluotsia edistämään kaupunkilaisten osallisuutta. Jokaiselle stadiluotsille on nimetty oma kaupunginosa, jossa he toimivat yhteyshenkilönä kaupungin ja asukkaiden välillä. Stadiluotsien tehtävänä on auttaa kaupunkilaisia kehittämään omaa kaupunkiaan sekä löytämään oikeat kanavat ja henkilöt kaupungilta asioiden eteenpäin viemiseksi. Lisäksi he edistävät kaupunginosien eri toimijoiden välistä yhteistyötä sekä järjestävät asukasiltoja ja tapahtumia yhdessä asukkaiden ja yhteisöjen kanssa. Tavoite on tehdä kaupunkia helpommin lähestyttäväksi. Stadiluotseille voi lähettää sähköpostia, ottaa yhteyttä somen kautta tai tavata alueen tapahtumissa.

Lopuksi arvioimme ryhmissä uuden vapaaehtoistyöhön tarkoitetun sovelluksen toimivuutta sekä kokosimme yhteen erilaisia ideoita sen kehittämiseksi (kehitystyötä jatkaa tämän vuoden 2020 syksyyn saakka Hyvinvoinnin tilojen hankkeessa Metropolian hyvinvointitiimi, yhteyshenkilönä tässä tehtävässä on lehtori Jari Pihlava). Kurssin viimeisellä viikolla lauloimme huvilalla yhteislauluja sekä laitoimme vielä kerran *Sormet multaan.

Yhteisö- ja aluetyön hankkeet ja mitä olemme oppineet niistä

Yhteisötyön kentällä toimitaan hyvin monenlaisten eri hankkeiden kautta. Hankkeet vaikuttavat olevan yleisin tapa kokeilla uusia toimintamalleja ja kehittää työtä. Hankekeskeisyyden ongelma on kuitenkin lyhytjänteisyys ja epävarmuus siitä, jatkuuko synnytetty toiminta enää hankkeen päätyttyä. Hankkeessa toimivien ja vierailevien tahojen pitäisi onnistua juurruttamaan yhdessä kehitelty tekemisen tapa yhteisöön niin, että sitä on luonteva jatkaa. Tämä ei ole helppo tehtävä!

Sosionomin työssä verkostoituminen on tärkeää, sillä yhteistyötä voi ja kannattaa tehdä hyvin erilaisten toimijoiden kesken. Nyky-yhteiskunnassa tuntuu painottuvan yksilökeskeisyys, joten tämä kurssi on tarjonnut näkökulman siihen, millaisin keinoin voidaan toimia, jotta työ yhteisöjen parissa mahdollistuu. Yhtenä keinona on tarkastella meidän kaupunkilaisten arkielämän ympäristöjä uusin silmin ja etsiä sieltä tiloja, tilaisuuksia ja keinoja koota ihmisiä yhteen.

Kurssin aikana on tullut esille, kuinka tärkeää sosionomina työskennellessä on tutustua oman työpaikkansa lähiseutuihin, jotta “tietää mistä kylillä puhutaan”. Asiakkaat elävät osana omaa lähiympäristöään, joten tutustuminen heidän arkisiin toimintaympäristöihinsä voi antaa arvokasta tietoa työskentelyn tueksi. Sosionomin kannattaakin hankkia itselleen katu-uskottavuutta ainakin tutustumalla alueensa toimintaan lähiympäristössä.

Sosiaalialalla on tärkeää tarkastella asioita yksilön, yhteisön ja yhteiskunnan näkökulmista. Yhteisö- ja aluetyön vaikutukset voivat ulottua koskemaan laajaa joukkoa erilaisia ihmisiä, joten se voi olla hyvin vaikuttava työmuoto. Aina ei kuitenkaan ole helppoa saada ihmisiä osallistumaan yhteiseen toimintaan, vaikka ideoita olisikin runsaasti. Suunnitelmia voidaan joutua muuttamaan hyvin nopeastikin, joten takataskussa kannattaa aina pitää muutama varasuunnitelma.

Miten yhteisö- ja aluetyötä tehtäisiin paremmin?

Kurssin ja Annalan huvilalla vietetyn ajan myötä saimme selkeän kuvan yhteisö- ja aluetyön merkityksestä. Opimme huomioimaan erilaisia näkökulmia yhteisö- ja aluetyön tekemiseen: mitä kaikkea pitää huomioida suunnitelman teossa, kohderyhmän valitsemisessa ja oikeanlaisen viestintämuodon löytämisessä. Viestinnässä tulisi huomioida vastaanottaja ja hänen kiinnostuksen kohteensa.

Yhteisö- ja aluetyön onnistumiseen tarvitaan hyvän suunnitelman lisäksi yhteistyökumppaneita, joiden kautta tapahtumat ja kokoontumiset välittyvät ihmisille. Hyvin suunniteltukin tilaisuus saattaa jäädä toteutumatta ellei se tavoita kohderyhmäänsä. Kurssin aikana heräsi kysymys siitä, moniko tietää Hyvinvoinnin tilojen olemassa olosta? Miten ihmisten tietoutta kyseisistä paikoista voisi lisätä? Erilaisiin järjestöihin voisi jalkautua ja ehdottaa yhteisiä tapahtumia tai tilaisuuksia. Helsinkiin on perustettu isoja palvelu- ja perhekeskuksia, joihin voisi ottaa yhteyttä tai viedä esitteitä.

Annalan Huvila olisi oivallinen paikka maahanmuuttajien kotoutumisen näkökulmasta, koska siellä voisi järjestää toiminnallisen suomenkielen keskusteluryhmän. Samalla maahanmuuttajat oppisivat Helsingin historiaa ja kielen käyttämistä leppoisassa paikassa. Tämänkaltaisesta toiminnasta voisi tiedottaa Kotoutumisentukena.fi sivustolla. Sivusto on valtakunnallinen ja sivustoa ylläpitää Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus.

*Sormet multaan -työpaja on Annalan huvilan Hyvinvoinnin tilan konsepti, jossa hyödynnetään green care -elementtejä toiminnan perustana. Huvilalla on paljon muutakin puutarhakulttuurista ammentavaa toimintaa, esim. tulevana sunnuntaina 26.1.2020 klo 14 esitellään Uusi Hyötykasviyhdistyksen siemenluettelo parvekeviljelijän näkökulmasta. ”Tervetuloa esittämään kysymyksiä ja kertomaan omista viljelykokemuksista! Nyt on suunnittelun aika. Esillä on myös taiteilija Leena Airikkalan taidetta.” Tapahtuman yhteydessä (klo 11 – 17) on avoinna myös Café Anneberg. Huvila sijaitsee Helsingin Arabiassa, Waseniuksen puistotie 1 / Hämeentie 154.

(teksti: sosionomiopiskelijat Iiris Sillanpää, Valo Inkinen, Mauri Tikkanen, Juho Kojo, teksti- ja kuvatoimitus: Eeva Tawast)

aineeton jouluCafe Annebergexposure-kävelyHyötykasviyhdistysHyvinvoinnin tilatkotoutuminenosallistuva budjetointiSormet multaansosiaalipedagoginen innostaminenstadiluotsi

Ei kommentteja

    Kommentoi Peru vastaus

    Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä:

    • Osallistu Hyvinvoinnin tilojen lopputapahtumiin 1.-23.9.2020!
      Osallistu Hyvinvoinnin tilojen lopputapahtumiin…
      2.9.2020
    • Tulevaisuusareenalla sai unelmoida itselleen Hyvinvoinnin tilan
      Tulevaisuusareenalla sai unelmoida itselleen Hyvinvoinnin…
      25.9.2020
    • Sun vuoro -sovelluksella hyvinvointia
      Sun vuoro -sovelluksella hyvinvointia
      6.10.2020

    Eeva Tawast

    on psykologi ja ohjaa hyvinvointialojen opiskelijoita (kehitys-, kliininen -, neuro- ja positiivinen psykologia). Hyvinvoinnin tilat -hankkeessa (2018-2020) hän työskentelee osana Metropolian hyvinvointitiimiä, joka soveltaa Lapinlahden Lähteellä (2015-2017) positiivisen psykologian teoriapohjalla kehitettyä hyvinvointikonseptia. Lähteen hankkeessa lanseerattujen arvohuoltopajojen ja hyvinvoinnin huoltoryhmien lisäksi nyt ihmetellään, millaiseksi muuten muotoutuu hyvinvointia vahvistava toiminta ja myönteisen pöhinän verkosto Hyvinvoinnin tiloissa?

    Hyvinvoinnin tilat 2017–2020

    Uusimmat jutut

    • Hyvinvoinvoinnin tilat -hankkeen loppujulkaisut

      6.11.2020
    • Sun vuoro -sovelluksella hyvinvointia

      6.10.2020
    • Tulevaisuusareenalla sai unelmoida itselleen Hyvinvoinnin tilan

      25.9.2020

    Arkisto

    • ▼ 2020 (14)
      • ▼ marraskuu (1)
        • Hyvinvoinvoinnin tilat -hankkeen loppujulkaisut
      • ▼ lokakuu (1)
        • Sun vuoro -sovelluksella hyvinvointia
      • ▼ syyskuu (2)
        • Tulevaisuusareenalla sai unelmoida itselleen Hyvinvoinnin tilan
        • Osallistu Hyvinvoinnin tilojen lopputapahtumiin 1.-23.9.2020!
      • ▼ toukokuu (1)
        • Puutarhaneuvontaa ja makaronivuokaa netissä – Perinnetalkoot siirtyi virtuaaliaikaan
      • ▼ huhtikuu (3)
        • Hyvinvointia verkostotyöllä
        • Huolla aivojasi ja voi hyvin!
        • Hyvinvoinnin tilat on-line
      • ▼ maaliskuu (2)
        • Ulkoiluponchoja hoivakotiin
        • Hyvää tekevät viherkasvit
      • ▼ helmikuu (1)
        • Hyvinvointia kokkaamalla
      • ▼ tammikuu (3)
        • Arabian aarteet -kävelykierrokselle!
        • Sosiaalipedagogista innostumista Annalan huvilalla ja Arabianrannassa
        • Metropolian opiskelijoita Annalan huvilalla
    • ► 2019 (13)
      • ► joulukuu (1)
        • Hyvinvoinnin tiloissa kehitetään voimauttavan elokuvan työpajaa
      • ► lokakuu (1)
        • Hyvinvoinnin tilojen arvohuoltopaja Seinäjoen kansalaisopistolla
      • ► elokuu (2)
        • Annalan huvilalla saa soida yhdessä (teksti, kuvat ja videot Sanna Vuolteenaho)
        • Hyvinvoinnin tilassa on mahdollisuuksien ovet ja ikkunat avoinna (teksti ja kuvat: Sanna Vuolteenaho)
      • ► kesäkuu (1)
        • Otto Taipale (teksti, kuvat Päivi Eskelinen-Roos): Keksitään musiikkia!
      • ► toukokuu (2)
        • Lasse Hirvi (teksti, kuvat Lasse Hirvi Band): Musiikillisten muistojen jäljillä
        • Avoimet ovet Hyvinvoinnin tilaan keskiviikkona 8.5.2019 klo 9-17
      • ► huhtikuu (1)
        • Terveyskioski vie hyvinvointia ihmisten luo - Pia Halonen (toimittanut Eeva Tawast)
      • ► maaliskuu (3)
        • Oman elämäntilanteen hahmottamiseen tarvitaan peilejä
        • Hyvää onnellisuuspäivää!
        • Auringosta energiaa hyvinvointiin ja versokasvatukseen - vieraskynässä Katja Uski (Annalan huvila)
      • ► helmikuu (1)
        • Työhyvinvointi ja hyvinvoiva esimies Eeva Tawast ja Leena Unkari-Virtanen
      • ► tammikuu (1)
        • Ideat, idut ja versot vihertämään talvellakin! - vieraskynässä Katja Uski
    • ► 2018 (7)
      • ► marraskuu (1)
        • Ystävällisesti kutsumme kaikki osallistumaan
      • ► lokakuu (2)
        • Onnistumisia Hyvinvoinnin tiloissa - Arjen olohuone
        • Onnistumisia Hyvinvoinnin tiloissa - Annalan huvila
      • ► syyskuu (2)
        • Onnistumisia Hyvinvoinnin tiloissa - Perinnetalkoot
        • Onnistumisia Hyvinvoinnin tiloissa - Seinäjoen kansalaiskampus
      • ► elokuu (1)
        • Hyvinvoinnin tilojen mahdollisuudet?
      • ► kesäkuu (1)
        • Hyvinvoinnin tiloissa tapahtuu kesällä
    • ► 2017 (14)
      • ► kesäkuu (4)
        • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: Rakkaus ja kiitollisuus - teksti ja artikkelikuva Hanna Paunonen
        • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: Sosiaalinen älykkyys - teksti ja kuva kalliolta Siiri Himberg
        • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: Kauneuden arvostus ja läsnäolo - teksti ja kuvat Hanna Paunonen
        • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: Kiitollisuus - teksti ja video Siiri Himberg
      • ► toukokuu (4)
        • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: Lisää uteliaisuutta - Riikka Vainonen
        • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: Rehellisyys - teksti ja artikkelikuva Siiri Himberg
        • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: Toiveikkuus - anonyymi opiskelija
        • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: Uteliaisuus ja ystävällisyys - Riikka Vainonen
      • ► huhtikuu (2)
        • Lapinlahden Lähde ihastutti Taito 2017 -konferenssissa Tampereella
        • Kevätmeininkiä Lapinlahden Lähteellä
      • ► maaliskuu (1)
        • Näkökulmia hyvinvointiin
      • ► helmikuu (1)
        • Arvot ja hyvinvointi
      • ► tammikuu (2)
        • Lapinlahden sairaalan yhteisöllinen kulttuurikäyttö palkittiin
        • Hyvinvointikonseptia muotoilemassa Lapinlahden Lähteellä
    • ► 2016 (24)
      • ► joulukuu (2)
        • Mielenrauhan julistus joulunajalle (mieli ja kehollisuus!)
        • Positiivisen ikääntymisen utopia - vieraskynässä geronomi Heidi Oilimo
      • ► marraskuu (2)
        • Monta hyvää syytä ryhtyä vapaaehtoiseksi! (kuvat: Siiri Lundström)
        • Positiivinen kasvatus lasten oikeutena
      • ► lokakuu (1)
        • Vahvista hyvinvointiasi - Suomen Mielenterveysseuran vinkit (kuvaaja Konsta Leppänen, otsikkokuva Eeva Tawast)
      • ► syyskuu (1)
        • Positiivinen yhteisö ja myönteiset toimintatavat
      • ► elokuu (2)
        • Hyvinvoiva kesä Lapinlahden Lähteellä
        • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: kauneuden ja erinomaisuuden arvostus - Silja Palokangas
      • ► heinäkuu (4)
        • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: innokkuus - Emmi Sinkko
        • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: toiveikkuus - Jenni Kanervo
        • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: oppimisen ilo - Aili Väisänen
        • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: uteliaisuus - Christopher Kangas
      • ► kesäkuu (4)
        • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: sinnikkyys ja oppimisen ilo - Silja Palokangas
        • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: itsesäätelykyky ja kiitollisuus - Joanna Hyle
        • Oodi Lapinlahden Lähteen vapaaehtoisille!
        • Positiivinen psykologia - teoriasta käytäntöön
      • ► toukokuu (1)
        • Luontoyhteys ja hyvinvointi kaupungissa
      • ► huhtikuu (2)
        • Takaisin Lapinlahteen
        • 10 positiivisen psykologian ja hyvinvoinnin bloggausta
      • ► maaliskuu (2)
        • ”Älä pysäytä musiikkii vaan: ANNA SEN SOIDA – ANNA SEN SOIDA!” (Raili Honkanen-Korhonen)
        • Positiivisen psykologian opiskelu Suomessa
      • ► helmikuu (2)
        • Aleksis Kiven yksinäisyydestä osallistumisen tuottamaan hyvinvointiin
        • Voiko perhosen siivenisku aikaansaada suuren muutoksen?
      • ► tammikuu (1)
        • Hyvinvointikonseptin muotoilua Lapinlahden lähteellä

    Avainsanat

    aivoterveys Annalan huvila Arjen olohuone arvot arvotyöpaja flow Helsinki-päivä Hyötykasviyhdistys hyvinvoinnin tila Hyvinvoinnin tilat hyvinvointi Hyvinvointiaktivistin käsikirja hyvinvointikonsepti hyvinvointikysely Itsearviointi Kansalaiskampus kiitollisuus kiitollisuuspäiväkirja Kohtaamiskahvila Lapinlahden lähde Lappeenranta läsnäolo luontoyhteys luovuus merkityksellinen toiminta merkityksellisyys Metropolia ammattikorkeakoulu mielen hyvinvointi Mindfulness onnellisuus osallisuus Perinnetalkoot Positiivinen psykologia positiivinen yhteisö rakkaus resilienssi Soppi Sun vuoro vahvuudet vapaaehtoistoiminta vapaaehtoistyö VIA VIA vahvuudet VIA-vahvuus yhteisöllisyys

    Lapinlahden lähde -hanke Metropolia.fi-sivustolla

    Lapinlahden Lähteellä on kansalaistoimijalähtöinen kehittämishanke kaupunkialueella. Hanke on osa Lapinlahden Lähde- toimintamallia, jolla Lapinlahden kulttuurihistoriallisesti merkittävästä tyhjillään olevasta sairaalarakennuksesta ja puistosta kehitetään valtakunnallisesti ja maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen kotipesä uudenlaiselle, yhteisöllisyyteen, yrittäjyyteen, osallisuuteen ja vertaistukeen sekä ihmisten voimaantumiseen ja luovaan toimintaan perustuvalle, innovatiiviselle mielen hyvinvoinnin ja kulttuurialan yhteistyölle.

    Lue lisää Lapinlahden lähteestä

    LAPINLAHDEN LÄHTEELLÄ -HANKKEEN 2015–2017 YHTEISTYÖKUMPPANIT

    © 2015 Metropolia Ammattikorkeakoulu


    Sisällöt edustavat kunkin kirjoittajan henkilökohtaisia näkemyksiä, Metropolian johtoryhmän Pelinavaajat-blogi ilmaisee Metropolian virallista kantaa.

    Saavutettavuusseloste Tietosuojaseloste