Hyvinvoinnin muodonmuutos

Metropolian blogit nostavat keskusteluun aiheita ammattikorkeakoulumme ja kumppaneidemme maailmasta: oppimisesta, työelämästä, yhteistyöstä, osaamisesta, uudistumisesta ja erilaisista kohtaamisista. Sisällöt edustavat kunkin kirjoittajan henkilökohtaisia näkemyksiä, Metropolian johtoryhmän Pelinavaajat-blogi ilmaisee Metropolian virallista kantaa. Tervetuloa vuoropuheluun kanssamme!

  • Uusimmat postaukset
  • Blogit
  • Metropolian bloggaajat
  • Muut blogit
Hyvinvoinnin muodonmuutos
Tehdään yhdessä tilaa hyvinvoinnille!

Selaile Tagia Helsinki-päivä 2019

0

Lasse Hirvi (teksti, kuvat Lasse Hirvi Band): Musiikillisten muistojen jäljillä

Eeva Tawast · 31.5.2019

Tule kokemaan Annalan huvilan tunnelma itse tulevissa tapahtumissa, esim. Helsinki-päivänä 12.6.2019!

Toteutin syksyn 2018 ja kevään 2019 aikana ammattikorkeakoulu Metropolian YAMK Muusikko -tutkinto-ohjelman opinnäytetyön toiminnallisena osana Muistojen musiikkia -nimellä kulkevan kehittämisprojektin Annalan huvilan Hyvinvoinnin tilassa. Sen alaotsikkona oli Musiikillisia muistoja etsimässä. Kehittämisprojektissa halusin testata uudenlaisen työpajatoiminnan muotoa. Internet-hakujen kautta en löytänyt tietoa, että vastaavaa työpajaa olisi aikaisemmin toteutettu. Tähän työpajaan haettiin vapaaehtoisia osallistujia, joilta pyydettiin etukäteen toivekappaleita – sellaisia, jotka ovat heille jollain lailla merkityksellisiä elämän varrelta – joita sitten käsiteltäisiin työpajatapaamisten aikana. Sovitin näistä toivekappaleista valitsemani kuusi kappaletta täysin uuteen muotoon akustisella ”jazz-triolla” (piano Lasse Hirvi, basso Jussi Hovilainen ja rummut Oskari Pelli) laulusolistien (Kati Narvanmaa, Robert Kyöstilä) kanssa esitettäväksi. Projektin aihealueena oli musiikilliset muistot.

MUSIIKILLISET MUISTOT AIHEALUEENA

Projektin tarkoituksena oli tutkia musiikillisten muistojen syntymekanismeja, musiikin kykyä nostaa esiin mieli- ja muistikuvia. Tavoitteena oli kartoittaa, millä tavalla kuulijalle tuttujen ja rakkaiden toivekappaleiden uudelleen sovittaminen vaikuttaa niiden kuuntelukokemukseen. Pyrin selvittämään, millaisia tuntemuksia eri musiikillisten elementtien (melodia, harmonia, rytmi, dynamiikka, nyansointi) muunteleminen aiheuttaa kuulijoissa ja miten ne vaikuttavat kappaleen tunnetilaan sekä kappaleiden tulkintaan. Esittelin osallistujille yhtyeeni kanssa akustista, hienovaraista, nyanssirikasta ja paljon improvisointia sisältävää musiikkia ja tavoitteenani oli saada heidät kiinnostumaan heille tuttujen kappaleiden kautta tämän tapaisesta taiteellisesti kunnianhimoisesta, modernimman jazz-musiikin muotokielellä operoivasta musiikista. Oletuksenani oli, että työpajan osallistujat eivät arkielämässään olisi juurikaan olleet tutustuneet tämän tapaiseen musiikkiin.

TYÖPAJA

Suunnittelin Muistojen musiikkia -työpajalle kolme tapaamiskertaa, jonka jälkeen toteuttaisin loppukonsertin, jossa esitettäisiin koko työpajan aikana työstetty musiikkimateriaali ja vähän muutakin aiheeseen sopivaa ohjelmistoa. Sain Hyvinvoinnin tilat -hankkeen kautta Helsingin Arabiassa sijaitsevan Annalan huvilan työpajan ja konsertin tapahtumapaikaksi. Kyseisen hankkeen tuottaja Juulia Niiniranta otti pyynnöstäni yhteyttä eri järjestöihin saadaksemme osallistujia työpajaan. Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimen alaiselta Uusix-verstaalta saimme kolme työtöntä osallistujaa sekä heidän virikeohjaajansa. Muista Annalan huvilan kävijöistä tai aktiivihenkilöistä saimme vielä neljä osallistujaa. Jokaiseen työpajatapaamiseen olin valmistanut kaksi kappaletta osallistujien toivelistalta. Näiden kappaleiden alkuperäisversiot kuunneltiin ensin ja kerroin niiden taustoista; niiden tekijöistä, esittäjistä, kappaleiden syntyhistoriasta ja yleisesti niiden syntyhetkellä vallinneista musiikillisen kulttuurihistorian ilmiöistä.  Pyysin osallistujia kirjoittamaan muistikuviaan tai tuntemuksiaan näistä alkuperäisistä kappaleista. Tämän jälkeen esitimme trion ja laulusolistin kanssa omat sovitukseni kappaleista, joista taas pyysin osallistujia kirjoittamaan mielikuviaan ja tuntemuksiaan – miten tämä uusi versio heidän mielestään erosi siitä tutusta ja ”turvallisesta” versiosta. Viimeisellä työpajakerralla käytin myös kuvallista menetelmää, jossa levitin pöydälle suuren määrän kuvakortteja, joista osallistujat valitsivat sellaiset kortit, jotka sopisivat heidän mielestään parhaiten jokaisen kappaleen alkuperäisversion ja sovituksen tunnelmiin.  Näistä he sitten myös kirjoittivat kuvauksensa paperille.  Tapaamisen lopuksi lauloimme yhteislauluna jonkin osallistujien toivekappaleista. Kerroin myös tämän yhteislaulukappaleen syntyhistoriasta ja jaoin laulujen sanat osallistujille.

Sain Metropolian opiskelijoista projektiin mukaan basistin ja rumpalin sekä kaksi solistia, mies- ja naislaulusolistit. Heidän rekrytointinsa tapahtui Metropolian yhtyeworkshopien jakotilaisuudessa, jossa opiskelijat voivat valita heille mieleisensä yhtyeworkshopit suuresta määrästä eri opettajien workshop-tarjonnasta. Korostin rekrytointitilaisuudessa musiikin emotionaalista kontekstia, sovitusten monimuotoisuutta ja akustista, modernimpaan jazz-musiikin muotokieleen perustuvaa hienovaraista musisointia.

Videoin jokaisen työpajakerran ja tein koosteen osallistujien kirjallisista palautteista opinnäytetyön kirjallista osiota varten.  Loppukonserttia varten sovitin vielä kaksi toivekappaletta lisää. Konsertti oli yleisölle avoin tapahtuma, josta tiedotettiin sosiaalisen median kanavilla sekä Annalan huvilan omien markkinointikanavien kautta.  Yleisöä tulikin mukavasti paikalle ja kerroin kappaleista samat taustatiedot kuin työpajoissa. Ajan säästämiseksi emme kuunnelleet konsertissa alkuperäisversioita, vaan esitimme ainoastaan uudet sovitukseni ja tämä osoittautui hyväksi ratkaisuksi – alkuperäisten levytysten kuunteleminen olisi hajottanut liikaa konsertin musiikillista sisältöä ja lähtökohtaisestikin oletin, että yleisö kyllä tuntisi kappaleiden alkuperäisversiot.

OPINNÄYTETYÖ AMMATILLISEN KEHITTÄMISEN NÄKÖKULMASTA

Pohtiessani tulevan opinnäytetyöni aihealuetta ja sisältöä mieleeni tuli, että olisi kiinnostavaa tutkia ”suurelle yleisölle” tuttujen kappaleiden uudelleen käsittelemistä ja sitä, miten niiden erilainen tulkinta vaikuttaa kuuntelukokemuksiin. Olen tehnyt jo aiemmin triolleni sovituksia 60-70 -lukujen pop- ja iskelmäkappaleista ja olemme esittäneet niitä klubeilla sekä jazz-festivaaleilla. Nämä sovitukset ovat aina herättäneet huomiota ja olen saanut yleisöltä runsaasti positiivista palautetta niistä. Toinen seikka, joka inspiroi tämän aihealueen tutkimiseen, oli kokemukseni isännöimiltäni lauluklubeilta 10 vuoden ajalta. Näiden lauluklubien idea on se, että joka kerralla on vieraana eri solisti ja pelkällä pianosäestykselläni esitämme konsertinomaisesti intiimissä ympäristössä solistin määrittelemää ohjelmistoa. Ohjelmisto on saattanut vaihdella klassisesta yksinlaulusta punkiin ja kaikkea siltä väliltä. Materiaali on ollut suurimmalta osin yleisölle ennalta tuttua, ja esittäessämme näitä kappaleita solistien kanssa niiden kuulokuva muuttuu selkeästi niiden alkuperäisversioista.  Saatamme myös tarkoituksellisesti varioida näiden kappaleiden musiikillisia struktuureja uusiin suuntiin joko intuitiivisesti tai tarkoituksellisesti.  Hyvin usein yleisö on ollut jopa liikuttuneessa tilassa jonkin heille tutun ja tärkeän kappaleen esittämisen jälkeen; he olivat kokeneet mentaalisesti voimakkaan elämyksen uudesta tulkintatavasta johtuen. Näitä uudenlaisia käsittelytapoja on pidetty myös hauskoina, kiinnostavina ja raikkaina. Näistä seikoista kumpusi ajatus työstää työpajatyyppisessä tilanteessa osallistujien toivekappaleita samalla periaatteella ja kerätä heiltä palautetta kappaleiden aiheuttamista tunnelmista ja muistikuvista.

Henkilökohtaisesti en ollut koskaan aiemmin ollut mukana tämän tyyppisessä toiminnassa. Olen työskennellyt 30 vuotta teatterikapellimestarina ja siinä työssä työskennellään yhdessä laulajien ja näyttelijöiden kanssa, jotka operoivat ammattilaistasolla. Samoin 40 vuoden pianistin urallani olen tehnyt ryhmätyötä ainoastaan ammattimuusikoiden kanssa. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun toteutin tällaista työpajatyyppistä toimintaa osallistujien kanssa, jotka eivät ole ammattimuusikoita tai -taiteilijoita. Opin tästä kehittämisprojektista ryhmätyötaitoja, työpajatoiminnan suunnittelua ja toteuttamista, kuvallisen menetelmän käyttämistä, palautteen keräämisen menetelmiä sekä sain uusia työkaluja sovitustyöhöni.

Opinnäytetyöni kirjallisessa osiossa on myös kuvaukset siitä, mitä tämänlaisen työpajan toteuttaminen vaatii sen vetäjältä sekä siihen osallistuvilta muusikoilta. Mielestäni tällainen musiikillisen muistelutyön muoto sopisi hyvin esimerkiksi hoitolaitosten, kulttuuri- ja taideyhteisöjen sekä koulujen toimintaan.

LÄHTEET

Ahonen-Eerikäinen, H. 2000. Musiikki – sisäisen maailman symboli. Teoksessa Heikkilä, T. & Paloheimo, L. & Taipale, I. (toim.) Mieli ja taide. Mielenterveyden keskusliitto ry. Vantaa; Printway Oy, 97-98

Bojner-Horwitz, E. & Bojner, G. 2005. Mielihyvää musiikista. Helsinki: WSOY

Hohenthal-Antin, L. 2009. Muistot näkyviksi – Muistelutyön menetelmiä ja merkityksiä. Jyväskylä: PS-kustannus

Jenkins, T. 2014. Why does music evoke memories? http://www.bbc.com/culture/story/20140417-why-does-music-evoke-memories (22.1.2019)

Kurkela, K. 1997. Mielen maisemat ja musiikki. Helsinki; Sibelius-Akatemia.

Lehtonen, K. 1989. Musiikki terveyden edistäjänä. Sairaanhoitajien koulutussäätiön julkaisu. Porvoo: WSOY

Lehtonen, K. 2011. Musiikki ja mielikuvat. Teoksessa Lilja-Viherlampi, L-M. (toim.) Ihminen ja musiikki.  Turun ammattikorkeakoulun oppimateriaaleja 57, 73

Loihuvuori, J. & Saarikallio, S. 2010. Musiikkipsykologia. Jyväskylä: Atena

Musiikki herättää muistoja 2017.

Musiikki herättää muistoja

(19.1.2019)

Särkämö, Teppo 2015. https://www.youtube.com/watch?v=GiPKJzZgLYY (23.1.2019)

Muita opinnäytetyötä varten tutkittuja sivustoja ja julkaisuja:

Anttila, S. & Simi, M. & Vesa, A. 2018. Lauluja elämästä – Musiikin voimauttava vaikutus erilaisissa elämäntilanteissa. Opinnäytetyö. HAMK (20.10.2018)

Artsequal -hanke. www.artsequal.fi/fi/tietoa-hankkeesta (15.4.2019)

Ginström, L. 2017. ”Minä soin!” – Laulunharrastajien kokemuksia laulamisesta ja hyvinvoinnista. Opinnäytetyö. Metropolia ammattikorkeakoulu (2.11.2018)

Kulttuuria kaikille 2019. www.kulttuuriakaikille.fi/(15.4.2019)

Opetus- ja kulttuuriministeriö 2019. https://minedu.fi/hankkeet, https://minedu.fi/artikkeli/-/asset_publisher/kuulto-hanke-osoitti-tarpeen- kulttuuritoiminnan-vahvasta-perustasta-kunnissa, https://minedu.fi/kulttuuri/linjaukset (16.4.2019)

Rajasalo, S. 2012. Voimaannuttava musiikki. Opinnäytetyö. Oulun seudun ammattikorkeakoulu

Taiteesta ja kulttuurista hyvinvointia 2010.

julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/75612 (16.4.2019)

4+
Annalan huvilaHelsinki-päiväHelsinki-päivä 2019Hyvinvoinnin tilatmuisteleminenmuistotmusiikilliset muistotmusiikkimusiikki ja tunteettoivekappaleettunnetilaUusix
Kommentoi (0)

Bloggaajat

Jari Pihlava

Jari Pihlava

on kiinnostunut toiminnan merkityksestä hyvinvoinnin parantamisessa. Koulutuksessa hän innostuu asiakassuhteen elementeistä ja yhdessä opiskelijoiden sekä muiden kumppaneiden kanssa tekemisestä. Koulutukseltaan hän on terveystieteiden maisteri, psykoterapeutti, psykoterapiakouluttaja ja toimintaterapeutti.


Eeva Tawast

Eeva Tawast

on psykologi ja ohjaa hyvinvointialojen opiskelijoita (kehitys-, kliininen -, neuro- ja positiivinen psykologia). Hyvinvoinnin tilat -hankkeessa (2018-2020) hän työskentelee osana Metropolian hyvinvointitiimiä, joka soveltaa Lapinlahden Lähteellä (2015-2017) positiivisen psykologian teoriapohjalla kehitettyä hyvinvointikonseptia. Lähteen hankkeessa lanseerattujen arvohuoltopajojen ja hyvinvoinnin huoltoryhmien lisäksi nyt ihmetellään, millaiseksi muuten muotoutuu hyvinvointia vahvistava toiminta ja myönteisen pöhinän verkosto Hyvinvoinnin tiloissa?


Raili Honkanen-Korhonen

Raili Honkanen-Korhonen

työskentelee Metropoliassa musiikin lehtorina ja opettaa muun muassa rytmimusiikin laulua ja laulupedagogiikkaa. Ilmaisu, improvisaatio ja vuorovaikutus ovat Railin sydäntä lähellä. Näillä keinoilla hän lähestyy myös Hyvinvoinnin tiloja.


Leena Unkari-Virtanen

Leena Unkari-Virtanen

työskentelee lehtorina Metropolian musiikin tutkinnossa ja on koulutukseltaan musiikin tohtori. Hän on mukana monissa tulevaisuuden työtä ja osaamista kartoittavissa hankkeissa ja TKI-tehtävissä. Lisäksi hän vastaa Säveltämisen pedagogiikka- ja Johtosävelet -täydennyskoulutuksista (OPH). Dialogi ja yhteiskehittely ovat hänelle tärkeitä uusien ideoiden ja oivallusten innoittajia, mutta myös työmenetelmiä musiikkipedagogin, tutkijan ja työnohjaajan tehtävissä.


Hyvinvoinnin tilat 2017–2020

Uusimmat postaukset

  • Hyvinvoinnin tiloissa kehitetään voimauttavan elokuvan työpajaa

    9.12.2019
  • Hyvinvoinnin tilojen arvohuoltopaja Seinäjoen kansalaisopistolla (teksti: Eeva Tawast, kuvat: Pirjo Aittomäki ja Eeva Tawast)

    15.10.2019
  • Annalan huvilalla saa soida yhdessä (teksti, kuvat ja videot Sanna Vuolteenaho)

    30.8.2019

Arkisto

  • ▼2019 (13)
    • ▼joulukuu(1)
      • Hyvinvoinnin tiloissa kehitetään voimauttavan elokuvan työpajaa
    • ►lokakuu(1)
      • Hyvinvoinnin tilojen arvohuoltopaja Seinäjoen kansalaisopistolla (teksti: Eeva Tawast, kuvat: Pirjo Aittomäki ja Eeva Tawast)
    • ►elokuu(2)
      • Annalan huvilalla saa soida yhdessä (teksti, kuvat ja videot Sanna Vuolteenaho)
      • Hyvinvoinnin tilassa on mahdollisuuksien ovet ja ikkunat avoinna (teksti ja kuvat: Sanna Vuolteenaho)
    • ►kesäkuu(1)
      • Otto Taipale (teksti, kuvat Päivi Eskelinen-Roos): Keksitään musiikkia!
    • ▼toukokuu(2)
      • Lasse Hirvi (teksti, kuvat Lasse Hirvi Band): Musiikillisten muistojen jäljillä
      • Avoimet ovet Hyvinvoinnin tilaan keskiviikkona 8.5.2019 klo 9-17
    • ►huhtikuu(1)
      • Terveyskioski vie hyvinvointia ihmisten luo - Pia Halonen (toimittanut Eeva Tawast)
    • ►maaliskuu(3)
      • Oman elämäntilanteen hahmottamiseen tarvitaan peilejä
      • Hyvää onnellisuuspäivää!
      • Auringosta energiaa hyvinvointiin ja versokasvatukseen - vieraskynässä Katja Uski (Annalan huvila)
    • ►helmikuu(1)
      • Työhyvinvointi ja hyvinvoiva esimies Eeva Tawast ja Leena Unkari-Virtanen
    • ►tammikuu(1)
      • Ideat, idut ja versot vihertämään talvellakin! - vieraskynässä Katja Uski
  • ►2018 (7)
    • ►marraskuu(1)
      • Ystävällisesti kutsumme kaikki osallistumaan
    • ►lokakuu(2)
      • Onnistumisia Hyvinvoinnin tiloissa - Arjen olohuone
      • Onnistumisia Hyvinvoinnin tiloissa - Annalan huvila
    • ►syyskuu(2)
      • Onnistumisia Hyvinvoinnin tiloissa - Perinnetalkoot
      • Onnistumisia Hyvinvoinnin tiloissa - Seinäjoen kansalaiskampus
    • ►elokuu(1)
      • Hyvinvoinnin tilojen mahdollisuudet?
    • ►kesäkuu(1)
      • Hyvinvoinnin tiloissa tapahtuu kesällä
  • ►2017 (14)
    • ►kesäkuu(4)
      • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: Rakkaus ja kiitollisuus - teksti ja artikkelikuva Hanna Paunonen
      • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: Sosiaalinen älykkyys - teksti ja kuva kalliolta Siiri Himberg
      • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: Kauneuden arvostus ja läsnäolo - teksti ja kuvat Hanna Paunonen
      • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: Kiitollisuus - teksti ja video Siiri Himberg
    • ►toukokuu(4)
      • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: Lisää uteliaisuutta - Riikka Vainonen
      • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: Rehellisyys - teksti ja artikkelikuva Siiri Himberg
      • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: Toiveikkuus - anonyymi opiskelija
      • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: Uteliaisuus ja ystävällisyys - Riikka Vainonen
    • ►huhtikuu(2)
      • Lapinlahden Lähde ihastutti Taito 2017 -konferenssissa Tampereella
      • Kevätmeininkiä Lapinlahden Lähteellä
    • ►maaliskuu(1)
      • Näkökulmia hyvinvointiin
    • ►helmikuu(1)
      • Arvot ja hyvinvointi
    • ►tammikuu(2)
      • Lapinlahden sairaalan yhteisöllinen kulttuurikäyttö palkittiin
      • Hyvinvointikonseptia muotoilemassa Lapinlahden Lähteellä
  • ►2016 (24)
    • ►joulukuu(2)
      • Mielenrauhan julistus joulunajalle (mieli ja kehollisuus!)
      • Positiivisen ikääntymisen utopia - vieraskynässä geronomi Heidi Oilimo
    • ►marraskuu(2)
      • Monta hyvää syytä ryhtyä vapaaehtoiseksi! (kuvat: Siiri Lundström)
      • Positiivinen kasvatus lasten oikeutena
    • ►lokakuu(1)
      • Vahvista hyvinvointiasi - Suomen Mielenterveysseuran vinkit (kuvaaja Konsta Leppänen, otsikkokuva Eeva Tawast)
    • ►syyskuu(1)
      • Positiivinen yhteisö ja myönteiset toimintatavat
    • ►elokuu(2)
      • Hyvinvoiva kesä Lapinlahden Lähteellä
      • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: kauneuden ja erinomaisuuden arvostus - Silja Palokangas
    • ►heinäkuu(4)
      • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: innokkuus - Emmi Sinkko
      • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: toiveikkuus - Jenni Kanervo
      • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: oppimisen ilo - Aili Väisänen
      • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: uteliaisuus - Christopher Kangas
    • ►kesäkuu(4)
      • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: sinnikkyys ja oppimisen ilo - Silja Palokangas
      • Positiivista psykologiaa Lapinlahden Lähteellä: itsesäätelykyky ja kiitollisuus - Joanna Hyle
      • Oodi Lapinlahden Lähteen vapaaehtoisille!
      • Positiivinen psykologia - teoriasta käytäntöön
    • ►toukokuu(1)
      • Luontoyhteys ja hyvinvointi kaupungissa
    • ►huhtikuu(2)
      • Takaisin Lapinlahteen
      • 10 positiivisen psykologian ja hyvinvoinnin bloggausta
    • ►maaliskuu(2)
      • ”Älä pysäytä musiikkii vaan: ANNA SEN SOIDA – ANNA SEN SOIDA!” (Raili Honkanen-Korhonen)
      • Positiivisen psykologian opiskelu Suomessa
    • ►helmikuu(2)
      • Aleksis Kiven yksinäisyydestä osallistumisen tuottamaan hyvinvointiin
      • Voiko perhosen siivenisku aikaansaada suuren muutoksen?
    • ►tammikuu(1)
      • Hyvinvointikonseptin muotoilua Lapinlahden lähteellä

Avainsanat

Annalan huvila Arjen olohuone arvot arvotyöpaja Digitarina flow Galleria Lapinlahti Helsinki-päivä hyvä elämä hyvinvoinnin tila Hyvinvoinnin tilat hyvinvointi hyvinvointikonsepti hyvinvointikysely Kansalaiskampus kiitollisuus kiitollisuuspäiväkirja kukoistus Lapinlahden lähde luontoyhteys merkityksellinen toiminta merkityksellisyys merkitys mielen hyvinvointi Mindfulness musiikkikasvatus onnellisuus osallisuus Perinnetalkoot Positiivinen psykologia positiivinen yhteisö positiivinen ympäristö rakkaus ravitsemus taiteen soveltava käyttö työhyvinvointi vahvuudet Valma vapaaehtoistoiminta vapaaehtoistyö VIA VIA vahvuudet VIA-vahvuus voimauttava elokuva yhteisöllisyys

Lapinlahden lähde -hanke Metropolia.fi-sivustolla

Lapinlahden Lähteellä on kansalaistoimijalähtöinen kehittämishanke kaupunkialueella. Hanke on osa Lapinlahden Lähde- toimintamallia, jolla Lapinlahden kulttuurihistoriallisesti merkittävästä tyhjillään olevasta sairaalarakennuksesta ja puistosta kehitetään valtakunnallisesti ja maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen kotipesä uudenlaiselle, yhteisöllisyyteen, yrittäjyyteen, osallisuuteen ja vertaistukeen sekä ihmisten voimaantumiseen ja luovaan toimintaan perustuvalle, innovatiiviselle mielen hyvinvoinnin ja kulttuurialan yhteistyölle.

Lue lisää Lapinlahden lähteestä

Lapinlahden Lähteellä -hankkeen 2015–2017 yhteistyökumppanit

© 2015 Metropolia Ammattikorkeakoulu


Sisällöt edustavat kunkin kirjoittajan henkilökohtaisia näkemyksiä, Metropolian johtoryhmän Pelinavaajat-blogi ilmaisee Metropolian virallista kantaa.

This website uses cookies to provide you with the best browsing experience.

Find out more or adjust your settings.

Hyvinvoinnin muodonmuutos
Powered by GDPR plugin
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.

Strictly Necessary Cookies

Strictly Necessary Cookie should be enabled at all times so that we can save your preferences for cookie settings.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.