Hyppää pääsisaltöön
Tartu terveyteen ja hyvinvointiin

Metropolian blogit nostavat keskusteluun aiheita ammattikorkeakoulumme ja kumppaneidemme maailmasta: oppimisesta, työelämästä, yhteistyöstä, osaamisesta, uudistumisesta ja erilaisista kohtaamisista. Sisällöt edustavat kunkin kirjoittajan henkilökohtaisia näkemyksiä, Metropolian johtoryhmän Pelinavaajat-blogi ilmaisee Metropolian virallista kantaa. Tervetuloa vuoropuheluun kanssamme!

  • Uusimmat postaukset
  • Blogit
  • Metropolian bloggaajat
Tartu terveyteen ja hyvinvointiin
Pystyt vaikuttamaan omaan terveyteesi ja hyvinvointiisi; me tarjoamme luotettavia reseptejä siihen.
1

Aivojen terveydeksi

Terveyden edistämisen bloggaajat · 12.2.2021

Aivoterveys on aivojen hyvinvointia – aivoterveys on ihmisen tärkeä pääoma ja siitä on hyvä pitää huolta läpi elämän

Aivojen hyvinvointi on perustana koko elimistön hyvinvoinnille ja toimintakyvylle. Kognitiivinen terveys – kyky ajatella, oppia ja muistaa selvästi – on tärkeä, ellei tärkein osa aivojen terveyttä, ja aivoterveys onkin mahdollisuutta käyttää aivoja parhaalla mahdollisella tavalla. Terveet aivot antavat mahdollisuuden laadukkaaseen, hyvään elämään.

Aivosairaudet ovat Suomessa kallein kansantauti

Aivosairaudet ovat niin mielen, muistin kuin  liikuntakyvyn monimuotoisia muutoksia aiheuttavia sairauksia. Mielialahäiriöt ja muistisairaudet ovat kaksi kalleinta aivosairautta. Skitsofrenia, mielialasairaudet ja MS- tauti vaikuttavat usein jo nuorena työkykyyn. Aivoverenkiertohäiriön sairastaa noin 25 000 ihmistä vuosittain, ja suurin osa näistä saa aivoinfarktin. Muistisairauksiin sairastuu vuosittain noin 16 000 ihmistä. Muita aivosairauksia ovat mm. henkisen kehityksen häiriöt, epilepsia, aivohalvaus, päänsärky, aivokasvaimet, Alzheimerin tauti, Parkinsonin tauti, ALS-tauti, psykoosit, depressiot sekä krooniset kiputilat ja traumaattiset vammat. Eliniän pidentyessä aivosairaudetkin lisääntyvät.

Terveellisillä elämäntavoilla ja valinnoilla voidaan vaikuttaa aivoterveyden edistämiseen. Tutkimusten mukaan sydämen terveyttä vaalimalla edistetään myös aivojen terveyttä. Korkea verenpaine, korkea kolesteroliarvo, diabetes ja ylipaino lisäävät aivosairauksien vaaraa. Lisäksi tupakointi on haitallista aivoille heikentämällä verenkiertoa ja lisäämällä aivohalvauksen riskiä. Alkoholin liiallinen käyttö vaikuttaa aivoihin hidastamalla tai heikentämällä aivosolujen välistä viestintää, ja pienikin annos heikentää muistia ja tarkkaavaisuutta.

Digilaitteiden käyttäminen mahdollistaa työnteon ja yhteydenpidon, mutta ne väsyttävät aivoja. Aivoja kannattaakin aktivoida päivän aikana fyysisellä tekemisellä. Liikunta, on se sitten kävelylenkki tai taukojumppaa säännöllisesti päivän aikana, aktivoi aivoja. Aivojen sopiva haastaminen ja haitallisen stressin välttäminen sekä sosiaaliset suhteet ovat tärkeitä aivoterveyden edistäjiä. Ympäristötekijöillä on myös jatkuvasti vaikutusta aivojen toimintaan.

Aivot tarvitsevat terveellistä ravintoa

Tasapainoinen ruokavalio luo pohjan hyvälle aivotoiminnalle. Säännöllinen ateriarytmi auttaa turvaamaan aivojen tasaisen energiansaannin koko päiväksi parantaen keskittymiskykyä ja muistin toimintoja.

Aikuisten ravitsemussuositusten mukaan aivot tarvitsevat kasviksia, hedelmiä ja marjoja monipuolisesti, proteiinia ja hiilihydraatteja, hyviä rasvoja kalasta, kasviöljyistä ja pähkinöistä, vähäsuolaisia vaihtoehtoja sekä riittävästi vettä.

Pieniä päivittäisiä muutoksia ja hyviä valintoja tekemällä voi ehkäistä mm. sydän- ja verisuonisairauksiin ja diabetekseen sairastumista sekä ylläpitää painonhallintaa.

Liikunnalla on paljon positiivisia ja terveyttä ylläpitäviä vaikutuksia

Liikunta parantaa aivojen virkeyttä ja terveyttä. Aivojen hyvä verenkierto on tärkeää muistijälkien syntymisen ja säilymisen kannalta. Liikunta aktivoi aivoissa myös uusia hermosoluja pitkäkestoiseen muistamiseen liittyvillä aivoalueilla. Aivosolujen määrä siis voi lisääntyä, muisti ja oppimiskyky parantua. Liikunta tuo lisäksi mielihyvää.

Tutkimusten mukaan kolme kertaa viikossa suoritettu reipas liikunta kasvattaa muistille tärkeän hippokampuksen kokoa. Käypä hoito -suosituksen mukaan aikuisten tulisikin liikkua reippaasti, sydämen sykettä kohottavasti 150 minuuttia viikossa, tai kehoa rasittavasti 75 minuuttia viikossa. Lihaskuntoa ja liikehallintaa tulisi myös harjoittaa muutaman kerran viikossa.

Tärkeintä on säännöllinen ja itselle mieluinen liikkuminen. Aivoterveyden ehkäisemiseksi ja parantamiseksi, mitä varhemmin liikunnan aloittaa, sen parempi. Myös kevyempi liikunta tuo tutkimusten mukaan terveyshyötyjä varsinkin vähän liikkuville. Jokainen askel kannattaa, sillä viisikin minuuttia on terveydelle parempi kuin ei mitään. Aktiivinen liikunta on mitä parhainta aivoterveyden ja muistin hoitamista sekä sydän- ja verisuonisairauksien, diabeteksen, masennuksen ja aivohalvauksien riskien vähentämistä. Liikunta myös ehkäisee ylipainon syntyä, tukee painonhallintaa, edistää mielenterveyttä ja parantaa stressin hallintaa. Liikunta parantaa myös unen laatua.

Uni on välttämätön aivojen terveydelle

Aivot tarvitsevat lepoa, ja työmäärän ja yöunen tulisikin olla riittävää. Jotta muistijäljet voivat vahvistua ja kerättyä tietoa voidaan käsitellä, tarvitaan riittävän pitkää ja laadukasta unta. Unta tarvitaan päivän aikana tapahtuneiden asioiden ja ajatusten vahvistumiseen sekä jäsentämiseen, muistijälkien lajittelemiseen ja tallentamiseen. Uni myös poistaa aivoista kuona-aineita. Hyvin nukutun yön jälkeen aivot ovat virkeät.

Säännöllinen nukkumaanmenoaika ja heräämisaika ovat paras tapa pitää aivot vireessä. Unen tuloa auttavat usein säännölliset unirutiinit ja rentoutuminen, rauhoittuminen ennen nukkumaan menoa ja medialaitteiden sulkeminen, rauhallinen musiikki, kirjan lukeminen, rentoutusharjoitukset, lämmin kylpy tai sauna.

Hyvien yöunien saaminen tukee aivojen terveyttä sekä oppimista ja muistia. Unihäiriöt – unen riittämättömyys, huonosti nukkuminen – voivat aiheuttaa ongelmia muistin, keskittymisen ja muiden kognitiivisten toimintojen kanssa.

 

Aivojen aktiivisella käyttämisellä monipuolisesti läpi elämän aivot pysyvät hyvässä kunnossa

Mielekäs toiminta, kaikenlainen harrastaminen, uudet taidot, aktiivinen mieli, lukeminen, pelit, käsillä tekeminen haastavat aivoja kehittymään ja kompensoivat ikääntymismuutoksia sekä aivoihin vaikuttavia terveysolosuhteita. Uuden oppimisella aivoihin luodaan uusia hermosoluja.

Sosiaaliset tapahtumat sekä taide ja kulttuuri tukevat aivojen hyvinvointia aktivoimalla aivoja sekä ehkäisemällä syrjäytymisen tunnetta ja yksinäisyyttä. Mielenterveys on tärkeä osa aivoterveyttä. Eristyneisyys ja yksinäisyyden tunne voivat olla haitallisia aivojen terveydelle. Yksinäisyys yhdistetään dementian suurempaan riskiin ja vähäinen sosiaalinen aktiivisuus heikompaan kognitiiviseen toimintaan. Sosiaalinen vuorovaikutus edistää aivojen terveyttä virkistämällä mieltä ja muistia, auttaa hallitsemaan stressiä ja ehkäisee myös masennusta.

Tärkeää on tekemisen mielekkyys ja ilo. Avoin ja terveen utelias mieli pitävät aivot vilkkaina.

 

Kirjoittaja on Tuula Vihijärvi, sairaanhoitaja/terveydenhoitaja (AMK), joka opiskelee Metropolia Ammattikorkeakoulussa Terveyden edistämisen tutkinto-ohjelmassa ylempää ammattikorkeakoulututkintoa.

 

Kuvat: Pixabay

Lähteet:

Aivoliitto. 2020. https://www.aivoliitto.fi/aivoterveys/

Aivoterveys. Muistiliitto. 2017. https://www.muistiliitto.fi/fi/aivot-ja-muisti/aivoterveys                           

Aivot ja muisti. Muistiliitto. 2017 https://www.muistiliitto.fi/fi/aivot-ja-muisti

Aivosairaudet ovat jo kallein kansantautimme. Suomen aivosäätiö. 2016 https://aivosaatio.fi/aivosairaudet-ovat-jo-kallein-kansantautimme/

Aikuisten liikkumisen suositus. UKK-instituutti.2020. https://www.ukkinstituutti.fi/liikkumisensuositus

Brain health. WHO 2020. https://www.who.int/health-topics/brain-health#tab=tab_1

Cognitive Health and Older Adults. 2017. NIH National institute og Aging https://www.nia.nih.gov/health/cognitive-health-and-older-adults

Erkinjuntti, T., Remes, A., Rinne, J. ja Soininen H. 2015. (toim.) Muistisairaudet. Duodecim.

Liikunta. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Käypä hoito -johtoryhmän asettama työryhmä. Duodecim 2016 https://www.kaypahoito.fi/hoi50075

Liikunta. Suomen Aivosäätiö. https://aivosaatio.fi/aivot-ja-hermosto/liikunta/

Lindsberg, P. J. ja Korkeila, J. 2017. Tavoitteena aivojen elämänmittainen terveys. Lääketieteellinen aikakauslehti Duodecim. https://www.duodecimlehti.fi/lehti/2017/2/duo13527?keyword=aivosairaudet

Lindsberg, P.J. ym. 2014 Aivosairaudet ovat kalleimmat kansantautimme. Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim. https://www.duodecimlehti.fi/lehti/2014/17/duo11830?keyword=aivosairaudet

Ravitsemus- ja ruokasuositukset. Ruokavirasto  2020. https://www.ruokavirasto.fi/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/ravitsemus–ja-ruokasuositukset/

Sandell Markku 2020. Aivosairaudet ovat iso kansantauti Suomessa. Silti niitä tutkitaan niukasti. 8.10.2020 https://yle.fi/uutiset/3-11579183

Unettomuus. Käypä hoito- suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Unitutkimusseura ry:n asettama työryhmä. Helsinki. Duodecim 2017.https://www.kaypahoito.fi/hoi50067#s26

 

 

 

 

 

 

 

aivojen hyvinvointiaivoterveysavoin mieliLiikuntaravitsemusterveelliset valinnatterveyden edistäminenuniuuden oppiminen

1 Kommentti

  • Mielialan vaihtelija says: 28.2.2022 at 17:45

    Mielialan häiriöt ja sen vaihtelut koskettavat useita ihmisiä edes jollain tavalla. Joskus ne heikentävät merkittävästikin elämänlaatua ja toimintakykyä.

    Kaksisuuntainen mielialahäiriö eli bipolaarihäiriö

    ”Psykiatrisessa traditiossa kaksisuuntaista mielialahäiriötä pidetään tyypillisesti pitkäaikaisena, jopa elämänikäisenä sairautena, missä lääkitys on merkittävin osa hoitoa. Tästä häiriöstä on kuitenkin myös muunlaisia näkökulmia: siinä voi olla kyse tunne-elämän säätelyn häiriöstä, traumoihin liittyvästä kokemusten välttelystä ja myös biologisten rytmien hajoamisesta yms. Kun näitä tekijöitä selvitellään ja työstetään, voivat mielialojen vaihtelut lieventyä merkittävästi.”

    Lähde: https://www.mielipalvelut.fi/mielialan-hairiot/

    Reply

Kommentoi Peru vastaus

Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä:

  • Nukkumalla parempaan työhyvinvointiin
    Nukkumalla parempaan työhyvinvointiin
    23.8.2021
  • Uni – kaikkien kaveri
    Uni – kaikkien kaveri
    29.4.2020
  • Terveyttä ja hyvinvointia luontokontakteista
    Terveyttä ja hyvinvointia luontokontakteista
    17.12.2020

Terveyden edistämisen bloggaajat

Bloggaajat ovat Metropolia Ammattikorkeakoulun terveyden edistämisen ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opiskelijoita. Aiheet liittyvät yksilön ja yhteisön terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen terveysviestinnän avulla.

Uusimmat jutut

  • Saako vanhanakin tuntea tuulen?

    18.1.2023
  • Työrauha vanhin voitehista – Ei ajeta hoitajia alalta

    23.5.2022
  • “Ei oo esteit, on vaa hidasteit” –miten nuori liikkeelle?

    29.3.2022

Arkisto

  • ▼ 2023 (1)
    • ▼ tammikuu (1)
      • Saako vanhanakin tuntea tuulen?
  • ► 2022 (2)
    • ► toukokuu (1)
      • Työrauha vanhin voitehista – Ei ajeta hoitajia alalta
    • ► maaliskuu (1)
      • “Ei oo esteit, on vaa hidasteit” –miten nuori liikkeelle?
  • ▼ 2021 (19)
    • ▼ joulukuu (1)
      • KUMI KUNNIAAN!
    • ▼ marraskuu (2)
      • Liiku ja pysy terveenä!
      • Aivotutkimus tuo uutta tietoa Flow-kokemusten terveysvaikutuksista
    • ▼ lokakuu (2)
      • Älypuhelimet ja vuorovaikutus pienten lasten perheissä
      • Monikulttuurisuustaidot- tulevaisuuden valttikortti työelämässä
    • ▼ syyskuu (2)
      • Syö itsesi ja maapallo terveeksi – ympäristövastuulliset ruokavalinnat
      • Eikö enää edes saa istua?
    • ▼ elokuu (1)
      • Nukkumalla parempaan työhyvinvointiin
    • ▼ kesäkuu (1)
      • Kehopositiivisuutta ilman ylipainon normalisointia
    • ▼ toukokuu (2)
      • Jokainen polkaisu edistää terveyttä ” – Pyöräilyn terveysvaikutukset
      • Läsnäolon voima ja vaikutus hyvinvointiin
    • ▼ huhtikuu (2)
      • Elämäntapamuutoksella kestävämpää hyvinvointia muotidieettien sijaan!
      • Ehkäisy ei ole vain tyttöjen juttu - tehdään ehkäisystä meidän kaikkien yhteinen asia!
    • ▼ maaliskuu (2)
      • Lapsen suun terveys on vanhemman juttu
      • Työkyvyn arvioinnilla vaikuttavuutta työterveyshuollon käytäntöön
    • ▼ helmikuu (1)
      • Aivojen terveydeksi
    • ▼ tammikuu (3)
      • Tekoäly – Terveyden edistämisen työkalu
      • Saunomalla – terveyttä ja hyvinvointia!
      • Olisiko sinulla tauon paikka? -Työhyvinvointia mikrotauoilla
  • ► 2020 (12)
    • ► joulukuu (1)
      • Terveyttä ja hyvinvointia luontokontakteista
    • ► marraskuu (2)
      • Lihavuuden vaikutus mieleen
      • Määrittääkö perheesi sinut ja elämäsi suunnan?
    • ► lokakuu (2)
      • Terveyserot meillä ja muualla
      • Raskausdiabetes, mitä sitten?
    • ► syyskuu (1)
      • Nuorten suun terveyskäyttäytyminen huolestuttaa
    • ► elokuu (1)
      • Monialainen yhteistyö terveyden edistämisessä
    • ► kesäkuu (1)
      • Kielletäänkö jatkossakin vai kokeillaanko uutta?
    • ► huhtikuu (1)
      • Uni – kaikkien kaveri
    • ► maaliskuu (1)
      • Hengähdä hetki luonnossa
    • ► helmikuu (1)
      • Palleahengityksen terveysvaikutukset
    • ► tammikuu (1)
      • Muuttuiko liikunnan käsite uuden liikkumisen suosituksen myötä?
  • ► 2019 (2)
    • ► joulukuu (1)
      • Liikunta lisää terveyttä myös iäkkäänä
    • ► marraskuu (1)
      • HPV-rokote, tyttöjen ja poikien yhteinen juttu!

Avainsanat

ehkäisyohjelma Elämänlaatu elämäntapamuutos Ennustaminen flow-kokemus Hoitotyö hyötyliikunta hyvinvointi ikääntyminen ilmastomuutos Kansalaisaloite Koettu työkyky Kohderyhmälähtöiset toimenpiteet lihavuus Liikunta Liikuntapoliittiset päätökset luontokokemus metsä Monikulttuurisuustaidot multitaskaaminen nukkuminen onnellisuus Papilloomavirus Rangaistavuus raskaus raskausdiabetes ravitsemussuositukset sauna saunominen Seksitaudit seksuaali- ja lisääntymisterveys Sosiaaliala Sosiaaliset taustatekijät terveelliset valinnat terveyden edistäminen terveydenhuollon kustannukset terveys terveysvaikutus Työ- ja toimintakyky Työelämä työhyvinvointi Unettomuuden ennaltaehkäisy uni Varhainen tunnistaminen ylipaino

© 2015 Metropolia Ammattikorkeakoulu


Sisällöt edustavat kunkin kirjoittajan henkilökohtaisia näkemyksiä, Metropolian johtoryhmän Pelinavaajat-blogi ilmaisee Metropolian virallista kantaa.

Saavutettavuusseloste Tietosuojaseloste

Jotta sivuston käyttö olisi sujuvaa, käytämme evästeitä ja suosittelemme niiden käyttöä myös Sinulle.  Voit tutustua tarkemmin evästeisiin tai poistaa ne kokonaan käytöstä asetukset-sivulla.

Metropolian blogit
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Tietosuojaseloste / Privacy Overview

Kävijän tietokoneelle voidaan ajoittain siirtää ns. evästeitä (“cookies”).
Evästeillä voidaan kerätä tietoja esimerkiksi miltä sivulta olet siirtynyt osoitteeseen, mitä www-sivujamme olet selannut ja milloin, mitä selainta käytät, mikä on näyttösi resoluutio ja käyttöjärjestelmä, sekä mikä on tietokoneesi IP -osoite eli mistä Internet -osoitteesta lähettämäsi tiedot tulevat ja minne ne vastaanotetaan.

Evästetietojen avulla Palvelun kävijämääriä voidaan seurata Metropolian ja sen yhteistyökumppaneiden toimesta sekä analysoida ja kehittää kävijöitä paremmin palvelevaksi. Lisäksi Metropolian yhteistyökumppanit saattavat käyttää mainonnan kohdentamiseksi evästeitä, joilla kerätään tietoa kävijän vierailuista tällä ja muilla sivustoilla. Evästeiden avulla kerättyä tietoa käytetään kävijän kiinnostusten kohteiden perusteella kohdennetun mainonnan tuottamiseen. Evästeiden avulla tehdyssä mainonnan kohdentamisessa kävijää ei yksilöidä eikä tietoja yhdistetä kävijältä mahdollisesti muussa yhteydessä saatuihin henkilötietoihin

Kävijällä on mahdollisuus estää evästeiden käyttö muuttamalla selaimensa asetuksia siten, että selain ei salli evästeiden tallentamista.  Kävijä hyväksyy, että joidenkin palveluiden osalta evästeiden käytön estäminen saattaa kuitenkin vaikuttaa palvelun toiminnallisuuteen.

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.

You can adjust all of your cookie settings by navigating the tabs on the left hand side.

Tarpeelliset evästeet / Strictly Necessary Cookies

Tarpeelliset evästeet pitäisi olla aina käytössä jotta voimme tallentaa evästeet myöhempiä vierailujasi varten.

Strictly Necessary Cookie should be enabled at all times so that we can save your preferences for cookie settings.

Mikäli otat nämä evästeet pois käytöstä emme pysty tallentamaan niitä, ja joudut seuraavilla vierailuilla hyväksymään/kieltämään ne uudestaan.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Kolmannen osapuolen evästeet / 3rd Party Cookies

Käytämme sivustolla Google Analytics ja Addtoany -lisäosia kerätäksemme tietoa mm. vierailijoiden kävijämääristä, suosituimmista sivuista jne.

Pitämällä evästeet päällä autat parantamaan/kehittämään palveluamme.

—--

This website uses Google Analytics to collect anonymous information such as the number of visitors to the site, and the most popular pages.

Keeping this cookie enabled helps us to improve our website.

Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!