Kansalaisaloite kannabiksen käytön dekriminalisaatiosta sai 50 000 kannattajaa ja menee siten eduskunnan käsiteltäväksi. Nykyisen huumelain (378/2008) mukaan kannabis on luokiteltu huumausaineeksi ja sen tuotanto, valmistus, tuonti, vienti, kuljetus, kauttakuljetus, jakelu, kauppa, käsittely, hallussapito ja käyttö on laissa kielletty. Kansalaisaloitteessa ehdotetaan rangaistavuuden poistamista. Aloite ehdottaa lakiin muutosta, joka sallisi käytön, pienen määrän hallussapidon ja muutaman kasvin kasvattamisen omaan käyttöön.
Suomessa on kokeiltu jo pitkään kieltämistä. Portugali on ainoana EU-maana luopunut kokonaan huumeiden käytön rangaistavuudesta. Luxemburg suunnittelee kannabiksen täyttä vapauttamista ja Amsterdamissa on saanut jo pitkään polttaa kannabista niin kutsutuissa coffee shopeissa. Yhdysvalloissa on useita osavaltioita, joissa kannabis on laillista joko lääke- tai viihdekäytössä ja Kanadassa kannabis myös laillistettiin hiljan. Norjassa kannabis on dekriminalisoitu eli sama asia mitä Suomen lakialoitteessa haetaan. Mielenkiintoinen mainittava seikka on, että THL:n tutkimusprofessori ja kehittämispäällikkö ehdottavat rangaistavuuden poistamista. (Hakkarainen, Tammi 20181)
Alkoholin ja kannabiksen vastakkainasettelu
Usein kuulee sanottavan, että jos alkoholi keksittäisiin nykypäivänä, sitä tuskin laillistettaisiin. Kansalaisaloitteessa ei ole kyse kannabiksen laillistamisesta, jolloin se tulisi samalla tavalla myyntiin kuin alkoholi ja tupakka. Tutkimusten mukaan kannabiksen kokeilu ja käyttö on yleistynyt Suomessa viime vuosina (THL 20192) Kannabis on yleisin Suomessa käytettävä huumausaine. Sen käytön tiedetään lamaavan keskushermoston toimintaa, jolloin se heikentää tarkkaavaisuutta ja muistia. Se voi aiheuttaa lisäksi psyykkistä riippuvuutta ja lisätä riskiä sairastua masennukseen ja skitsofreniaan. Erityisen haitallista kannabiksen käyttö on nuorilla, joiden aivot vielä kehittyvät. (EHYT 20193)
Omassa työssäni kohtaan päivittäin useita päihteitä käyttäviä henkilöitä. Olen huomannut ihmisten asenteiden muuttuneen kannabismyönteisemmäksi ja tämä sama trendi on näkynyt julkisuudessakin. Erityisesti nuoret alle 30-vuotiaat eivät useinkaan miellä kannabista huumeeksi tai vähättelevät puhuessaan sen riskeistä. Huumausaineiden vertailu ei mielestäni ole sinällään järkevää. On tutkittu, että kannabista ei käytetä alkoholin sijasta vaan useimmiten sen kanssa. Yli 18-vuotiaiden keskuudessa kannabiskokeilut ovat lisääntyneet, mutta alaikäisillä ei. Huolestuttavaa on asenteen muutos, voiko sen ennustaa lisäävään käyttöä tulevaisuudessa?
Eväitä tulevaisuuteen
Tehdään ajatusleikki. Kaikki ihmiset saavat elää elämäänsä kuten haluavat, kunhan siitä ei ole haittaa toisille, eikö? Jos joku haluaa polttaa kannabista, polttakoon. Kannabiksen käyttö ei olisi enää rikos, joten lisääntyykö se? Vai käyttävätkö sitä edelleen samat ihmiset kuin nytkin? Lain silmissä nämä henkilöt eivät olisi enää rikollisia.
Näkökulmia kannabiksen käyttöön ja sen rangaistavuuteen on monia. On mahdollista, että käyttö lisääntyy ja sitä myötä myöskin esimerkiksi psykososiaaliset ongelmat kasvavat. On myös mahdollista, että rikolliset ilmiöt vähenevät. Mene ja tiedä. Tärkeintä asiassa on keskustelun syntyminen ja asioista puhuminen niiden oikeilla nimillä. Erityisesti nuorille tulisi tarjota puolueetonta, neutraalia ja tutkittua tietoa kannabiksesta ja muista päihdyttävistä aineista. Myös ikuinen vastakkainasettelu päihteiden välillä tulisi lopettaa. Mitään päihdettä kun ei voi sanoa terveelliseksi.
Kirjoittaja Isa Kaurinkoski on ammatiltaan terveydenhoitaja, joka opiskelee Metropolia ammattikorkeakoulussa terveyden edistämistä (YAMK). Kirjoittaja työskentelee mielenterveys- ja päihdepalveluissa ja hänen sydäntään on lähellä erityisesti ihmisten kohtaaminen sekä ehkäisevä työ.
Lähteet
1Hakkarainen, Tammi 2018. https://blogi.thl.fi/huumeiden-kayton-rangaistavuudesta-tulisi-luopua/. THL.
2THL 2019. Tilastoraportti. Suomalaisten huumeiden käyttö ja huumeasenteet 2018. http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/137660/Suomalaisten_huumeiden_käyttö_ja_huumeasenteet_2018_tilastoraportti.pdf?sequence=3&isAllowed=y.
3EHYT. Tositietoa – Kannabis. http://www.ehyt.fi/sites/default/files/julkaisut/tositietoa-kannabis-digi.pdf.
Hakkarainen ym. 2014. Kannabis ja terveys. http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/116243/Kannabis_ja_terveys_taitto_korjattu_2014.pdf?sequence=1&isAllowed=y.
Helsingin Sanomat. https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006284267.html.
Huumausainelaki 378/2008.
YLE 2019a. https://yle.fi/uutiset/3-11039789
YLE 2019b. https://yle.fi/uutiset/3-10663151
Kuvat: Pixabay.
Kuvaaja: Gordon Johnson. https://pixabay.com/vectors/marijuana-scales-legalization-drugs-2754249/.
Kuvaaja: TheDigitalArtist. https://pixabay.com/illustrations/banner-yes-no-decision-choice-1183407/
Ei kommentteja