
Kuvassa vasemmalta Tia Tast, Toni Spännäri, Hannu Saarnilehto, Seidi Kapanen, Mikael Hyvönen, Anna Pajunen ja Tuire Ranta-Meyer
C.V. Åkerlundin säätiön ja Media-alan tutkimussäätiön rahoittamassa Painovoimaa-hankkeessa on tuotettu 30 opintopisteen sivuaine nimeltä Painotekniikan ja -tuotteiden modernit sovellukset. Se on tarjolla vapaasti valittavina opintoina kokonaisuudessaan Metropolian ja 20 opintopisteen laajuisena muiden ammattikorkeakoulujen opiskelijoille sekä Metropolian avoimessa ammattikorkeakoulussa.
Kansainvälistyminen on ollut hankkeen yksi tärkeimmistä tavoitteista, jotta alan vetovoima saadaan nousuun. Metropolian painotekniikan ja -tuotteiden sivuaineopiskelijat ovat olleet aktiivisia ulkomailla kävijöitä. Kun keväällä 2023 saatiin pilottiryhmä suorittamaan juuri valmistunut opintojakso Digipainaminen ja prepress, sen kunniaksi päätettiin lähteä Münchenissä järjestetyille Fespa-messuille ja sen rinnakkaistapahtumanaan European Sign Expo. osallistujia tähän maailmanlaajuiseen tapahtumaan tuli peräti yli 120 maasta ja yhteensä lähes 15.000 henkilöä. Näytteilleasettajia messuilla oli reilusti yli 500.
Metropoliasta messuilla oli mukana seitsemän hengen iskuryhmä: opiskelijat Mikael Hyvönen (sähkö- ja automaatiotekniikka), Seidi Kapanen (painoviestintä), Anna Pajunen (viestintä) ja Tia Tast (graafinen suunnittelu) sekä Painovoimaa-hankkeen vastuuhenkilöt Tuire Ranta-Meyer, Hannu Saarnilehto ja Toni Spännäri. Aiemmin 2021 opintomatkalle Stuttgartin (tutustumiskohteena Hochschule der Medien -korkeakoulu ja Heidelberg Druckmaschinen) osallistui seitsemän opiskelijaa sekä opettajat Tuire Ranta-Meyer ja Toni Spännäri. Lisäksi yhteistyöstä on sovittu Sunnessa Ruotsissa sijaitsevan oppilaitoksen Brobygrafiskan kanssa.
Fespa2023-messujen avaintrendeihin kuuluivat yksilöinti, kestävyys, tuotannon tehokkuus ja sovellusten monimuotoisuus. Erilaisten kankaiden, tekstiilien painaminen (direct-to-garment, DTG) sai messuilla seurakseen uuden tavan painaa digitaalisesti hieman erilaisella prosessilla eli DTF, direct-to-film. Tässä tekniikassa kuva painetaan kalvolle ja suojataan päälle painettavalla valkoisella värillä. Sitten kuva siirretään kankaalle valkoinen tekstiiliä vasten ja lopuksi kalvo poistetaan tuotteesta.
Messuilta saatettiin painamisen osalta nostaa esiin muutamia uusi painokoneita. Brother toi messuille uuden WF1-L640 latex-suurkuvatulostimen, jossa on CMYK:n lisäksi ylimääräiset kaksi ”optimointiväriä”, joilla painoalusta voidaan alustaa. Tällä saadaan mahdollisuus painaa useampaa erilaista painoalustaa. Huomionarvoista on, että tässä laitteessa on käytössä kolme eri pisarakokoa.
Canonin uusissa tasotulostimissa (Arizona 1300) on LED-UV värien käyttömahdollisuuden ja pietsosähköisten inkjet-tulostuspäiden lisäksi vakuumijärjestelmä, joka pitää painoalustan paikallaan ja lyhentää asetusaikoja.
Yleisestikin voidaan todeta, että LED-UV väreille löytyi messuilta useita tarjoajia. LED-tekniikka vähentää energian tarvetta perustasolla (ledit ovat energiatehokkaita) ja antaa myös potentiaalisesti mahdollisuuden kaventaa käytettävää aallonpituusaluetta ja edelleen parantaa energiankäyttöä. Esimerkiksi EFI toi messuille ensimmäistä kertaa myös LED-UV tulostimen, lähinnä pakkauspainamiseen.
Toinen trendi on kehitystoiminnan vaikutus siihen, että tulostimilla pystytään painamaan aiempaa enemmän erilaisia pintoja eli tulostimet ovat monikäyttöisempiä. Tällainen on myös Fujifilmin esittelemä Acuity Prime Hybrid -tulostin, jossa hybridi viittaa siihen, että tulostin pystyy käsittelemään sekä jäykkää että joustavaa painoalustaa. Epsonilla oli messuilla esittelyssä SureColor F2200 DTG tulostin.

Mimaki oli Fespassa niin sanotulla kultaisen sponsorin (a gold sponsor) statuksella ja siis suurella osastolla. Myös Mimaki tuli mukaan DTF teknologian myyjiin (TxF150-75).
Lähes kaikkien laitetoimittajien painokoneissa on nykyään useita värejä. Viides ja kuudes väri voivat olla CMYK-värisarjaa täydentäviä värejä (oranssi, vihreä) alustusta, optimointia tai erikoistehosteiden tuottamista varten. Tarjolla oli myös eri osavärien vaaleita versioita esimerkiksi lm (light magenta).
Muista toimijoista voidaan ottaa esiin värinvalmistaja Sun Chemical, jonka uusi väri on tarkoitettu muoti- ja kodintekstiilien tulostamiseen. Zündilla taas oli Q-line-sarjan uusi nopeampi ja monikäyttöisempi leikkuri.

Zündin Q-line-sarjan uusi nopeampi ja monikäyttöisempi leikkuri.
Messuohjelma oli hyvin tiivis ja sisälsi paljon liikkumista messualueen eri halleisssa ja osastoilla. Välillä ehdittiin tankata sisäpihan ravintola-alueella. Paikallisia eväitä tarjosi tietysti Bratwurst-koju.

Lounastauko messualueen sisäpihalla.
Kokonaisuudessaan Münchenin FESPA 2023 -messuilla oli paljon ihailtavaa ja ihmeteltävää. Monia printtiratkaisuja oli pakko tarkastella todella läheltä, sillä loistokasta visuaalista toteutusta ei hevin uskonut paino- ja tulostustekniikan avulla tehdyksi.
Ei kommentteja