Metropolia Ammattikorkeakoulusta valmistuneet työllistyvät erinomaisesti. Vuosi valmistumisen jälkeen työttömänä on ilmoittanut olevansa vain 3%. Valmistuneet sijoittuvat myös pääsääntöisesti koulutustasoaan vastaaviin tehtäviin, vain 8 % ilmoittaa nykyisen työn vaativuuden olevan koulutustasoa selvästi alhaisempi.
Tiedot ovat kyselytutkimuksesta, joka on tehty Metropoliasta vuonna 2012 valmistuneille vuosi amk-tason tutkinnon suorittamisen jälkeen. Sijoittumisseurantakyselyn avulla selvitettiin valmistuneiden eli alumnien sijoittumista työelämään ja heidän näkemyksiään koulutuksen vastaavuudesta työelämän tarpeisiin.
Tutkimuksilla voidaan hahmottaa todellisuutta vain rajallisesti. Tähän kyselyyn vastasivat vuonna 2012 Metropoliassa tutkinnon suorittaneista (2510 henkilöä) syksyllä 2013 kohtalaisen suuri joukko, 45 % kyselyn saaneista.
Työmarkkinatilanteen laskusuhdanne näkyy vastauksissa. Jonkin aikaa työttömänä oli ollut valmistumisen jälkeen keskimäärin 24%, edellisellä tutkimuskierroksella eli vuotta aikaisemmin, vain 17% vastaajista.
Alakohtaisia eroja tietysti on. Vastaajista työttöminä ilmoittivat olevansa kyselyhetkellä, noin vuosi valmistumisensa jälkeen:
- tekniikan ja liikenteen alalta kuusi prosenttia (6 %)
- sosiaali- ja terveysalalta yksi prosentti (1 %)
- liiketalouden alalta neljä prosenttia (4 %)
- kulttuuri- ja luovalta alalta neljä prosenttia (4 %)
Työllistymistä vaikeuttavista tekijöistä korostuvat aiempia kyselyitä enemmän kaikilla aloilla heikko työmarkkinatilanne ja alueellinen työmarkkinatilanne, puutteelliset suhdeverkostot ja työkokemuksen puute. Nämä tekijät yhdistivät kaikkien alojen vastaajia.
Alakohtaisia eroja työllistymistä vaikeuttavien tekijöiden osalta on hyvä myös nostaa esiin.
- Liiketalouden alalla hankaluudeksi koettiin epävarmuus omasta osaamisesta ja tutkinnon heikko arvostus.
- Kulttuurialaa vaivasivat katkot määräaikaisissa työsuhteissa sekä tutkinnon arvostuksen puute.
- Sosiaali- ja terveysalalla sekä tekniikan ja liikenteen alalla molemmissa haasteeksi koettiin epävarmuus omasta osaamisesta ja huono valmistumisajankohta.
Työllistymistä merkittävimmin edistävä opiskeluaikainen tekijä kaikkien vastaajien mielestä oli työharjoittelujakso. Lisäksi, tiedon nykyisestä työpaikasta 28% oli saanut suhdeverkostojensa kautta (edellisellä kierroksella 23%). Entistä useammalle (nyt 15 %, edellisellä kierroksella 13 %) työnantaja oli ilmoittanut suoraan avoinna olevasta tehtävästä.
Kontaktit, verkostot ja suhteet siis helpottavat työllistymistä. Tutkinnolla, kokemuksella ja osaamisellakin on oma sijansa.
Ei kommentteja