Olen ollut kiinnostunut Periscopen hyötykäytöstä. Olen scopettanut kokeilumielessä syksyllä muutaman opiskelijapuheenvuoron, tarjotakseni satunnaisille katselijoille tuoreita sisältöjä. Samalla kunnianhimo sisällöntuotantoon on kasvanut. Halusin lähteä haastamaan ammattikorkeakoulun innovaatiotoiminnan parissa työskenteleviä tekemään omaa työtään läpinäkyvämmäksi. Onnekseni kollegani Juha Järvinen ja Heikki Santti ovat pelottomia kokeilijoita, joten ehdotin heille Periscope-livelähetystä ammatillisista asioista.
Valitsimme pääaiheeksi innovaatiot ja lähetyspaikaksi luonnollisesti Vantaan Aviapoliksessa toimivat yrityshautomo Turbiinin, jossa työskentelevä alumnimme Hannes Jesar oli heti innokkaasti mukana. Lähetys sai nimen ”Silicon Vantaa: asiaa innovaatioista”.
Näillä pääsee alkuun:
- Hanki haastateltavat (meillä oli all-male -paneeli, olemme tietoisia tästä).
- Kirjoita haastattelun runko ja kysymykset.
- Lähetä kysymykset haastateltaville. He voivat nähdä ja kommentoida kysymyksiä etukäteen. Näin vältetään ”jäätyminen” livelähetyksen aikana.
- Hanki älylaite, jossa Periscope toimii ja lataa app siihen. Se linkittyy Twitter-tiliisi. Käyttämäni tili on @MetropoliAlumni
- Mainosta striimausta ennakkoon muissa viestintäkanavissa, jotka ovat käytössäsi. Itse perustin Metropolian alumnien Facebook-sivun alle erillisen tapahtuman. Olisin voinut levittää sanomaa tätäkin enemmän ja tuottaa myös esimerkiksi puhujaesittely tapahtuman yhteyteen. Ensi kerralla sitten…
- Striimaa ennakkoon Periscopeen tiisereitä. Tuotin yhden. Se jäi näkyviin Twitter-tililleni, ja siksi otsikkoon oli tärkeää muistaa laittaa varsinaisen lähetyksen päivämäärä. Tiisereiden systemaattinen käyttö vaatii asianmukaista käsikirjoittamista. Siksi en tehnyt tällä kertaa useampaa.
- Valitse hyvä paikka livelähetykselle. Käytimme Turbiinin neuvotteluhuonetta. Huomioi ainakin ääni- ja valotilanne. Hiljainen ympäristö ja mieluiten luonnonvalon lähde toimivat parhaiten.
- Lavasta lähetyspaikka ja asettele laitteesi valmiiksi ajoissa (minulla oma android-käyttöliittymällä toimiva älypuhelimeni).
- Käytä laitteellesi jonkinlaista vankkaa jalustaa. Tärisevä kuva on ärsyttävä. Koska minulla ei ollut puhelimelle jalustaa, käytin valurautaista lautasliinatelinettä.
- Tee testiajo. Me teimme sen niin, että lähetimme yksityisesti #MetropoliAlumnin tililtä striimiä #Turbiinitweetsin tilille. Näin saimme tarkistettua äänen ja kuvan toimivuuden.
- Olin varautunut ulkoiseen mikrofoniin, mutta puhelimen oma mikrofoni riitti hyvin, kun tila oli rauhoitettu taustahälyltä.
- Haastateltavia pitäisi myös muistuttaa, ettei kannata tuottaa taustahälyä lähetyksen aikana. Toimistotuolilla rullaaminen, pöydän heiluttaminen, kahvikupin iskeminen kovaa pintaa vasten aiheuttavat kaikki häiriötä. Niin toki haastattelijan yskänkohtauskin.
- Yritä saada haastateltavat / puhujat rentoutumaan. Onneksi jutun edetessä meilläkin rento fiilis levisi huoneeseen.
- Tee livelähetys ennaltamainittuna ajankohtana. Käytä Periscopessa asiaa kuvaavaa otsikkoa. Näin käyttäjät näkevät nimestä, mistä aiheesta ja millä kielellä lähetys on.
- Varaudu yllätyksiin, etenkin teknisiin. Lähetyksemme katkesi 20 minuutin jälkeen kuin seinään. Selvyyttä sen syystä ei tullut. Päätimme sitten vain lopettaa.
- Kerää mielipiteitä yleisöltä. Meillä ei ollut livelähetyksessä yhtään chat-kommenttia, mikä oli harmillista. Olimme varautuneet kuitenkin ottamaan yleisökysymykset huomioon lähetyksen aikana. Nyt vuorovaikutusta yleisön kanssa ei syntynyt.
- Livelähetystämme seurasi jopa 6 katsojaa. Koska kyseessä oli pilotti, lukumäärä oli kuusinkertaisesti enemmän kuin mitä uskalsin odottaa.
- Käy palautekeskustelu tiimin kanssa. Meillä oli niin mukavaa, että päätimme tehdä jatkossakin lähetyksiä. Joskin ne tulevat olemaan hieman kompaktimpia, noin 10-15 -minuuttisia.
- Suunnittele tulevat lähetykset ennakkoon ja hyödynnä toiston voimaa. Kuten blogikirjoitustenkin osalta, aiheet, julkaisun säännönmukaisuus ja sisällön laatu / mielenkiintoisuus ratkaisevat yleisömäärän.
- Analysoi yleisömääriä ja pohdi keinoja sitouttaa heitä. Jos ajankohta oli huono tai aihe tylsä, muuta aikaa tai näkökulmaa.
- Muista, että lähetyksen tallenne katoaa Periscopesta 24 tunnin jälkeen eikä siten ole enää katsottavissa.
- Onnekseni kollegani Tiina Niskanen muistutti minua #katchme -palvelusta, joten sain lähetyksen tallennettua pysyvästi uudelleenkatseltavaksi, vaikken ollut perustanut tiliä ennen striimausta. Ohjeet tähän löytyivät palvelun FAQista.
- Jotta Katch.me toistaisi livelähetykset oikein päin, pitää jatkossa muistaa kuvata pystyasennossa. Kolmen miehen haastattelun aikana vaakatason kamerakulma tuntui houkuttelevammalta, mutta ei kannata.
- Eilisen pilottilähetyksen jälkeen päätimme, että ensi viikon tiistaina Turbiini lähettää seuraavan striimauksen. Aion itse mennä tekemään striimausta heidän striimauksestaan ”making of” -hengessä. Siitä tulee lystiä.
Voit katsella pilottilähetyksen linkin takaa katch.me/MetropoliAlumni
PS: you may find this text in English from my LinkedIn posts.
4 Kommenttia
Jees, hyvät vinkit ja selkeä, havainnollinen case.
Kiitos palautteesta! Case oli helppo, kun osalliset olivat myötämielisiä osallistumaan.
Erinomaiset ja selkeät scopaus-ohjeet. Moni asia selvisi minulle ja blogi sai innostumaan asiasta. Kiitos Milla.
Kiva kuulla, kiitos palautteesta! Hyviä työvälineitä on ilo kokeilla ja suositella muillekin, kun ovat vielä ilmaisiakin.