”Asiantuntija” on yksi Suomen tyypillisimmistä ammateista. Tittelin alle mahtuu joka alan edustajia, taustoja ja urapolkuja. Asiantuntijoiden nippuun liitettävien yksittäisten ammattilaisten kirjo on laaja. Erottuminen oman alansa edustajana vaatii työtä. Kilpailu jokaisesta työpaikasta on kovaa. Silti työorganisaatioissamme toimii asiantuntijoita tai spesialisteja, jotka piiloutuvat harmaaseen massaan. He tekevät asiantuntijatyönsä jämäkällä otteella, rakkaudella ja vahvalla ammattietiikalla. Mutta alan asiantuntijoita etsittäessä, hakukoneet eivät löydä heitä.
Eivät he ole huonompia asiantuntijoita kuin toisetkaan alansa edustajat, he vain valitsevat keskittyä olennaiseen – omaan asiantuntijatyöhönsä. Globaalin kilpailun aikakaudella omaan työhön keskittyminen ei joka tilanteessa enää riitä, ei palvele tarkoitustaan. Harmaiden asiantuntijoiden työn tulokset on helppo sivuuttaa päätöksenteossa, vaikka he tietäisivät kaikki oikeat vastaukset kaikkiin alansa kiperiin kysymyksiin ja suorittaisivat työnsä oikein.
Asiantuntijat tekevät tärkeänä pitämää työtänsä, raportoivat tekemisestään organisaationsa sisällä, ja luovat omalla työllään suuntaviivoja oman organisaationsa tai jopa kansakunnan tulevaisuudelle. Joka alalle mahtuu yksi tai muutama asiantuntijaa, joiden nimet tulevat ensimmäisenä mieleen, kun kyseisen alan edustajaa tarvitaan antamaan asiantuntijalausuntoa medialle. Ovatko he aina parhaita alallaan ja eniten oikeassa? Tuskin.
Asiantuntija on anonyymi, kunnes hänestä tulee brändi. Valta on medialla. Sosiaalisella tai perinteisellä. Kansalaiset eivät juuri minkään alan asiantuntijatyötä sen vivahteikkaitten nyanssien kautta ymmärrä, eivätkä sitä siksi arvosta, ennen kuin median kautta asiantuntijan erityisalana oleva ilmiö nousee yleisesti tunnetuksi puheenaiheeksi. Mitä, jos ei olekaan itse samaa mieltä oman alansa eniten mediassa esillä olevien asiantuntijoiden kanssa? Kuka muokkaa median ja sen välityksellä koko kansan mielipiteitä? Eikö mukana keskustelussa tulisi olla se vaihtoehtoinen, kriittinen ääni? Ei siksi, että joku kokee tarvetta ilmaista olevansa itse enemmän oikeassa, vaan siksi, että se oma ala voisi saada puhtia kehittymiselle siitä, että muitakin ääniä valikoituisi kuultavaksi, kuin vain se julkisuudessa eniten käytetty?
Moni asiantuntija kavahtaa itsensä brändäämistä, mutta ehkä sekin ymmärretään usein liian vakavasti. Jokin digitaalinen jalanjälki on luultavasti uran varrella kertynyt joka tapauksessa. Mikset ottaisi omaa verkkopreesensiäsi omiin hyppysiisi?
Harjoituksena; Googlaa itsesi. Mitä löytyy? Kelpaavatko tulokset? Jos ne eivät miellytä, on hyvä pohtia, miten tilannetta voisi parantaa
Ehdotuksena; bloggaa, tubeta, tee podcasteja, kirjoita kolumni paikallislehteen. Ole esillä niissä kanavissa ja foorumeilla, joissa alasi ihmiset muutenkin ovat. Kerro tekemästäsi työstä tekstein, kuvin, videoin. Jokaiselle löytyy jokin sopiva itseilmaisumuoto
Huomio; mitä useampi alansa asiantuntija esittää omia näkemyksiään julkisesti, se kehittää myös osaltaan niin alasi kollegoiden kuin suuren yleisön ymmärrystä alastasi
2 Kommenttia
Kun oma ammattinsa pitää erinäisissä yhteyksissä ilmoittaa, en ole keksinyt kääntäjälle muuta nimikettä kuin asiantuntija. Kielten asiantuntija? Joskus oon valinnut korkeampi toimihenkilö, mutta ei sekään tunnu ihan oikealta, kun ei kääntäjällä silleen päätösvaltaajkaan oo…
Virallisiin yhteyksiin tarvittavista titteleistä en pysty antamaan kattavaa vastausta. Jos jollakulla on tällaista tietoa, mielellään sitä otettaisiin vastaan.
Ehkä kertoo nimenomaan nimikkeiden lisääntymisestä ja hierarkioiden pirstoutumisesta, että kaikkia palvelevaa ”mikä on ammattisi” -kysymystä ei mihinkään täytettävään kaavakkeeseen voida enää tuottaa. Joku jää aina vaille huomiota.
Itse olen kulttuurituottaja (YAMK), joka toimii viestintäsuunnittelijana. En koe muuta mahdollisuutta kuin leimata itseni asiantuntijaksi. Näiden tutkinto- ja ammattimääritteiden rajat ylittävien työtehtävien ja toimenkuvien määrä lie lisääntyy jatkossa ja vaikka somessa voimme brändätä itsemme itse kehittämällämme tittelillä, virallisten yhteyksien kohdalla ongelmatiikka ei helpotu laisinkaan vaihtoehtojen lisääntyessä.
Omaan korvaan kääntäjä kuulostaa kuitenkin hyvin perinteikkäältä ammatilta!