Hyppää pääsisaltöön
Vuoropuheluja

Metropolian blogit nostavat keskusteluun aiheita ammattikorkeakoulumme ja kumppaneidemme maailmasta: oppimisesta, työelämästä, yhteistyöstä, osaamisesta, uudistumisesta ja erilaisista kohtaamisista. Sisällöt edustavat kunkin kirjoittajan henkilökohtaisia näkemyksiä, Metropolian johtoryhmän Pelinavaajat-blogi ilmaisee Metropolian virallista kantaa. Tervetuloa vuoropuheluun kanssamme!

  • Uusimmat postaukset
  • Blogit
  • Metropolian bloggaajat
Vuoropuheluja
Tehdään yhdessä hyvää
0

Digitaalisen sisältötuotannon ja muotoilun Learning Lab toteutettiin apurahalla

Tuire Ranta-Meyer · 13.5.2020
Kuva: KEKSI

Metropolia ja Business College Helsinki saivat aivan uudenlaisen yhteistyön käynnistämistä varten viime keväänä apurahan Helsingin seudun kauppakamarin hallinnoimasta koulutusrahastosta. Business Collegen opiskelijoille rakennettiin sen avulla valinnainen digitaalisen sisältötuotannon ja palvelumuotoilun Learning Lab -kokonaisuus. Sen suunnittelusta, opettajien yhteisestä pedagogisesta kehittelystä ja vertaistuesta sekä parityöskentelynä toteutetusta opetuksesta vastasivat Metropolian digitaalisen muotoilun lehtorit Juhana Kokkonen, Markus Norrena ja Tero Marin. Heidät tunnetaan opetusmenetelmien uudistajina ja opiskelijalähtöisen ajattelun airueina. Heidän myötään Business College sai parasta mitä Metropolialla on tarjota tutkivan pedagogiikan ja vuorovaikutuksen saralla!

Yhteistyössä kaikki voittavat

Business Collegen rehtori Antti Loukolan mukaan yhteistyö on sujunut positiivisesti ja innostuneesti. ”Olemme olleet erittäin tyytyväisiä”, hän kertoo ja jatkaa:

”Kurssin opiskelutapa on ollut tutkiva ja ryhmätyöpainotteinen. Jopa perustaitoihin liittyvät rutiininomaiset opinnot on opetettu erittäin mielenkiintoisella ja opiskelijan oppimista aidosti hyödyttävällä tavalla. Opiskeluun on tuotu jatkuvasti vaihtelua. Siksi opiskelijoiden kiinnostus ja intensiteetti ovat pysyneet hyvin yllä.”

Koulutusasteiden välisellä yhteistoiminnalla on tärkeä osaamiseen ja elinkeinoelämän menestykseen liittyvä merkitys. Oppilaitosten välisten nivelvaiheiden joustava ylittäminen lyhentää opiskeluaikoja, jolloin työurat puolestaan pitenevät. Myös opiskelijoiden itsetunnolle tekee todella hyvää, kun heillä ammatillisen toisen asteen tutkinnon sisällä on korkeakoulusuorituksia. Väyläopinnoista hyötyvät aivan kaikki.

Business College ja Metropolia uskovat, että työpaikkoja syntyy enenevässä määrin digitaalisten palvelujen, koodauksen ja niihin liittyvien teknologioiden ympärille.

Näkökulmaa vaihtamalla ratkaisuja

Metropolian Arabian kampus Hämeentiellä ja Business College Pasilassa sijaitsevat lähellä toisiaan, jolloin henkilökohtainen vuorovaikutus ja läsnäolo ovat voineet olla toteutuksen keskiössä. Tästä kertoo myös opiskelijapalaute:

”Kaikki opiskelijat ja opettajat kannustavat toinen toistaan ja kaikilta saa koko ajan palautetta omasta oppimisestaan. Jos joku tapa työstää tehtävää ei toimi, opettajat rohkaisevat vaihtamaan näkökulmaa ja lähestymään asiaa uudesta tulokulmasta käsin.”

Osaamisen kehittämisessä on tunnistettava nuorten muuttuvat oppimistyylit ja mobiiliin perustuva elämäntapa. Tämä edellyttää myös pedagogiikan uudistamista. Siksi hankkeeseen sisältyi keskinäistä vertaistutorointia: Metropolian viestinnän tutkinto-ohjelmassa opiskelevat tulevat medianomit ohjasivat toisen asteen ammatillisen koulutuksen opiskelijoita. Niin Metropolian opettajien kuin mediaopiskelijoiden kyky kohdata opiskelijat sai paljon kiittävää palautetta.

Learning Lab tähtää tulevaisuuteen

Kaupalliset menestystuotteet ja työpaikat syntyvät digitaalisten palvelujen, koodauksen ja niihin liittyvien teknologioiden ympärille. Tulevaisuuden ammateissa tarvitaan usein koodausta, mutta teknisen taidon rinnalla edellytetään yhteiskunnallista ajattelua, uteliaisuutta ja palveluasennetta. Alalla tarvitaan monipuolisen taustan omaavia, sekä tietotekniikkaan, kaupalliseen koulutukseen että sisältöjen suunnitteluun suuntautuneita osaajia.

Learning Labissa on ollut tarkoitus lisätä Business Collegen aikuisopiskelijoiden valmiuksia digitaalisten ympäristöjen monipuoliseen hallintaan. Opintojaksot keskittyivät sähköiseen sisältötuotantantoon, interaktiivisten verkkopalvelujen suunnitteluun, palvelumuotoiluun ja projektinhallintaan. Siksi verkkoteknologiat, informaatioarkkitehtuuri, sosiaalisen median konseptit ja palvelut sekä vuorovaikutteiset toiminnot ovat olleet keskeisiä koulutuksen sisältöjä. Niitä tarvitaan, jotta yrityksissä voidaan vastata yhä paremmin asiakkaiden tai kuluttajien odotuksiin.

 

Myös opettajat oppivat jatkuvasti uutta

”Learning Labiin oli noin 25 iloittautunutta, jotka kaikki haastattelimme loppuvuodesta 2019. Haastattelu oli tärkeä vaihe, koska saimme samalla tilaisuuden tutustua opiskelijoihin. Sen perusteella valitsimme 20 osallistumaan kurssille”, kertoo lehtori Markus Norrena.

Digitaalisen muotoilun lehtori Markus Norrena.

”Ensi kerralla opiskelijoiden haastattelut tulevat varmaan olemaan pidemmät, koska niiden merkitys osoittautui ratkaisevaksi.”

Lehtori Juhana Kokkosen mukaan opetuskokeilu oli palkitseva:

”Iloksemme huomasimme, että opetustyylimme toimi hyvin myös Business Collegen opiskelijoiden kanssa. Osallistujat olivat hyvin motivoituneita ja saimme tarjottua heille monipuolisen läpileikkauksen digitaalisen muotoilun maailmaan”,

”Näinkin lyhyessä ajassa ehtii tutustumaan ihmisiin ja tuntui haikealta, kun kurssi päättyi. Odotamme kiinnostuneina jo seuraavaa kokeilua, sillä silloin opetuksen kohderyhmä on todennäköisesti erilainen ja saamme jälleen lisätietoa oman opetustyylimme mahdollisuuksista ja rajoista”, Kokkonen kuvaa jatkoon kohdistuvia ajatuksiaan.

Digitaalisen muotoilun lehtori Juhana Kokkonen.

Yhteisesti jaettu käsitys työelämän tarpeista

Learning Labin avulla etsittiin uudenlaisia ratkaisuja työelämän ajankohtaisiin osaamistarpeisiin. Metropolian opettajille kokeilu antoi samalla mahdollisuuden irrottautua hetkeksi budjettileikkausten myötä hyvin ahtaiksi puristuneista korkeakoulun käytännöistä. Yhtäältä koettiin myös, että median osaamisalueella on erityistä annettavaa yhteistyöhön. Korkeatasoinen ja vetovoimainen digitaalisen viestinnän, käyttöliittymäsuunnittelun, animaa­tion, pelisuunnittelun ja 3D-visualisoinnin tutkintokoulutuksessa on aktiivisesti kehitetty oma-aloitteisuuteen ja vastuun ottoon kannustavaa pedagogiikkaa. Toisaalta Business College on omalla alallaan vetovoimainen, korkean profiilin omaava ammatillinen oppilaitos. Se jakaa Metropolian kanssa myös samanlaisen käsityksen oppimisesta ja siihen liittyvistä tulevaisuuden haasteista.

Metropolian luovien tekijöiden kulttuurikampus sijaitsee Arabianrannassa osoitteessa Hämeentie 135.

On hieno kokemus, kun yhdessä pystytään luomaan nuorten näkökulmasta kiinnostavaa opiskelusisältöä, uusia tapoja oppia ja uramahdollisuuksia elinkeinoelämän entistä useammalla sektorilla. Sen tuloksista kertoo myös opiskelijoiden antama lausunto:

”Digitaalisen muotoilun kurssi on kaikista sille osallistuneista opiskelijoista erittäin hyvä, laadukas ja onnistunut kokonaisuus. Opiskelijat ovat kokeneet, että he saavat siitä paljon hyötyä tuleviin ammattitehtäviinsä (mukana myös kirjanpidon opiskelija!).”

Metropolia, Business College ja Helsingin seudun kauppakamari seuraavat Learning Lab -opetuskokeilua suurella kiinnostuksella. Juttuja aikaansaannoksista ja tärkeistä yhteisistä teemoista siis tulossa lisää. Pysy siis kuulolla ja kysy lisää rehtori Antti Loukolalta BC:stä () tai johtaja Tuire Ranta-Meyeriltä Metropoliasta ().

Kotisivut

  • Business College Helsinki
  • Metropolia, digitaalisen muotoilun tutkinto
  • Metropolia, Arabian kampus
apurahaArabian kampusBusiness College Helsinkidigitaalinen muotoiluHelsingin seudun kauppakamarikoulutusrahastoMetropolia Ammattikorkeakoulu

Ei kommentteja

    Kommentoi Peru vastaus

    Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä:

    • MyActive Campus -hanke tuo Myllypuroon matalan kynnyksen arkiliikuntaa
      MyActive Campus -hanke tuo Myllypuroon matalan kynnyksen…
      20.8.2020
    • Printtimedian sivuaine käynnistyi
      Printtimedian sivuaine käynnistyi
      26.1.2021
    • Ajoneuvotekniikan koulutus ei lepää laakereilla
      Ajoneuvotekniikan koulutus ei lepää laakereilla
      10.6.2020

    Tuire Ranta-Meyer

    on toiminut korkeakoulutuksen parissa johtajana ja asiantuntijana yli 30 vuotta. Hänet tunnetaan niin Metropolian kulttuurialan perustajana ja johtajana kuin korkeakoulujen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden puolestapuhujana. Hän on myös Suomen johtava Erkki Melartin-tutkija, vertaisarvioidun tieteellisen kausilehden päätoimittajana, useiden yhdistysten ja valtuuskuntien puheenjohtaja tai luottojäsen. Hän innostuu mahdottomalta tuntuvista haasteista ja harrastaa mitä vain viulunsoitosta vintageen − mutta ei pelaa koripalloa eikä suosi avantouintia. Tuire on valmistunut sekä musiikin että filosofian maisteriksi ja väitellyt tohtoriksi Jyväskylässä. Vuodesta 2010 alkaen hänellä on ollut dosentuuri Jyväskylän yliopistossa. Metropoliassa hän toimii yhteistyöstä ja verkostoista vastaavana johtajana.

    Uusimmat postaukset

    • Ryhmä aikuisia ringissä, kädet toistensa olkapäillä

      Taiteen menetelmät siivittävät yritystoimintaa kukoistukseen

      25.5.2023
    • Kohderyhmä ratkaisee

      3.4.2023
    • Tutkimusyhteistyö tiivistyy KITSI-hankkeessa

      17.11.2022

    Arkistot

    • ▼ 2023 (2)
      • ▼ toukokuu (1)
        • Taiteen menetelmät siivittävät yritystoimintaa kukoistukseen
      • ▼ huhtikuu (1)
        • Kohderyhmä ratkaisee
    • ► 2022 (3)
      • ► marraskuu (1)
        • Tutkimusyhteistyö tiivistyy KITSI-hankkeessa
      • ► kesäkuu (2)
        • Voiko aikakauslehtiä brändätä?
        • Huolinta- ja logistiikka-alan opetusta kehitetty merkittävästi Metropoliassa
    • ► 2021 (6)
      • ► lokakuu (1)
        • Printtimedian sivuaineessa eletään kuin opetetaan
      • ► elokuu (1)
        • Odotettavissa: erinomainen syyssato printtimediaan
      • ► heinäkuu (1)
        • KITSI-hanke on kokeilukulttuuria parhaimmillaan
      • ► huhtikuu (1)
        • Tonight we proudly present: Mikko Franck
      • ► tammikuu (2)
        • Printtimedian sivuaine käynnistyi
        • Tuntematon huolinta-ala – merkittävä ja kokoaan suurempi ulkomaankaupan edistäjä
    • ▼ 2020 (7)
      • ▼ lokakuu (1)
        • The future is not only digital
      • ▼ elokuu (1)
        • MyActive Campus -hanke tuo Myllypuroon matalan kynnyksen arkiliikuntaa
      • ▼ kesäkuu (3)
        • Teknisen myynnin opintokokonaisuus houkutteli insinööriopiskelijoita
        • Ajoneuvotekniikan koulutus ei lepää laakereilla
        • Opettajakokemuksia yhteistyöstä eri koulutusasteiden välillä
      • ▼ toukokuu (2)
        • Digitaalisen sisältötuotannon ja muotoilun Learning Lab toteutettiin apurahalla
        • Joonas Pusila ja Pekka Salonen aloittivat työnsä Yrjö ja Senja Koivusen säätiön lahjoitusvakanssilla
    • ► 2017 (3)
      • ► lokakuu (1)
        • Blogi tauolla - kiitos
      • ► maaliskuu (1)
        • Alumnin uratarina - Juhani Kauhaniemi, automaatioinsinööri
      • ► helmikuu (1)
        • Alumnin uratarina - Tomi Siebel, laatuinsinööri, Saksa
    • ► 2016 (12)
      • ► joulukuu (2)
        • Anonyymit asiantuntijat
        • Varainhankinta on taidetta
      • ► syyskuu (1)
        • Osteopatian osaamista alumnien osuuskunnassa
      • ► kesäkuu (1)
        • Alumnin uratarina - Niko Ekholm, laboratorioanalyytikko
      • ► toukokuu (1)
        • Alumnin uratarina - Olli-Pekka Kursi, reportterin ääni YLEn aalloilla
      • ► huhtikuu (1)
        • Alumnin uratarina - Matti Laukko, tuottaja Helsinki Coffee Festivalin takana
      • ► helmikuu (4)
        • Periscope on helppo väline
        • Alumnien uratarina: opiskelijatiimistä suoraan start-up -yrittäjiksi
        • Alumnin uratarina - Lasse Parkkila on kitaristi, musiikkipedagogi ja yrittäjä
        • Rakas ura
      • ► tammikuu (2)
        • Haluan vain polkea työmatkani
        • To Do or Not To Do
    • ► 2015 (11)
      • ► marraskuu (1)
        • What I learned from Organizing an Alumni Event
      • ► lokakuu (1)
        • E-drive Retro - Innovation Project upcycles Vintage Cars
      • ► syyskuu (1)
        • Barbie on esikuvani
      • ► elokuu (1)
        • Alumni Career Paths – Joanna Szybińska: from Erasmus exchange in Finland to business-owner in Poland
      • ► kesäkuu (2)
        • Tykkisluuppi Diana - opiskelijoilta alumneille
        • Why Alumni Relations Matter?
      • ► toukokuu (1)
        • Alumni Career Paths - Njambi Mungai: from engineer in Finland to leader in Kenya
      • ► huhtikuu (1)
        • Alumnisuhdetoiminta ammattikorkeakoulun mainetekijänä
      • ► maaliskuu (2)
        • 365 päivää myöhemmin
        • Luokkakokous Bulevardilla
      • ► helmikuu (1)
        • Alumni palaa innosta
    • ► 2014 (18)
      • ► marraskuu (3)
        • Uutta Metropoliaa Myllypuroon
        • Elävää alumniyhteistyötä
        • Verkostoitumisen vinkkilista
      • ► lokakuu (2)
        • Kiihkottomasti
        • Katse silmiin
      • ► elokuu (1)
        • Älä stressaa, ammattikirjallisuus auttaa
      • ► kesäkuu (1)
        • Soveltuvuusarvioinnit rekrytointiprosessin osana
      • ► toukokuu (1)
        • Tiukkoina aikoina suhdeverkostot ratkaisevat
      • ► huhtikuu (1)
        • Moninaisuuden ymmärtäminen työyhteisössä
      • ► maaliskuu (3)
        • Henkilöarvioinnit työnhaussa konsultin silmin
        • International Workshopping: Student and Alumni Employability
        • Korkeakoulutettujen rekrytointikyselyn tulokset
      • ► helmikuu (4)
        • Ammatti-identiteetin rakentamisesta
        • Työelämään siirtymisen nivelkohta
        • Voiko työyhteisössä olla ystäviä?
        • Yhteisiä ponnistuksia tarvitaan
      • ► tammikuu (2)
        • Miten tulla valituksi työtehtävään?
        • Onnellisuustekijöitä

    Avainsanat

    Aikakausilehtien brändääminen alumni alumni career paths alumnikoordinaattori alumnisuhdetoiminta alumnisuhteet ammattikorkeakoulu career Huolinta- ja logistiikka-ala Metropoliassa Huolinta- ja logistiikkalan yritykset Huolinta-alan merkitys ulkomaankaupassa Huolinta-alan tunnettuus insinööri kokemus kulttuurituottaja kysely lahjoitukset Logistiikka-alan houkuttelevuus luovat menetelmät metropolia Metropolia Ammattikorkeakoulu Metropolia UAS mielipide NoNoobNetworks opettajakokemus Opintotajonta Metropoliassa opiskelija Printtimedian sivuaine rekrytointi rekrytointiprosessi soveltuvuusarviointi success Talotekniikan ja kiinteistötiedon hyödyntäminen testit tutkimus työelämä työllistyminen työnhaku ura uratarina varainhankinta verkostot viestintä yhteistyö yrittäjyys

    Alumnisuhdetoiminnasta Metropolia.fi-sivustolla

    Pidetään yhteyttä!

    © 2015 Metropolia Ammattikorkeakoulu


    Sisällöt edustavat kunkin kirjoittajan henkilökohtaisia näkemyksiä, Metropolian johtoryhmän Pelinavaajat-blogi ilmaisee Metropolian virallista kantaa.

    Saavutettavuusseloste Tietosuojaseloste