Suomenlinnan telakalla historiallisten piirustusten pohjalta rakennettu tykkisluuppi Diana oli jo ennen neitsytpurjehdustaan osa Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijatöitä. Sen parissa ovat ahertaneet mm. elokuvan ja television sekä 3D-mallinnuksen opiskelijat. Alus rakennettiin perinteisiä rakennusmateriaaleja ja rakennusmenetelmiä käyttäen vuosina 2010-2014.
Tykkisluupit olivat 1700-luvun lopulla kehitettyjä sota-aluksia, joita rakennettiin kymmenittäin Viaporin telakalla Suomenlinnassa. Diana perustuu laiva-arkkitehti Fredrik Henrik af Chapmanin laatimiin piirustuksiin ja Ruotsin laivaston piirustuskonttorin vanhoihin asiakirjalähteisiin. Saatuaan kasteensa 2014 Diana siirtyi käyttöön Suomenlinnan kulttuurimatkailun hyväksi ja samalla Metropolian alumnien osaaviin käsiin.
Dianan tarjoamat, historiallisesti elävöitetyt merimatkat ovat ohjaaja-käsikirjoittaja Jani Tihisen käsialaa. Puvustuksen ja tapahtumatuotannon takana on vestonomi (AMK) – kulttuurituottaja (YAMK) Sanna Pietilä. He ovat molemmat työskennelleet Suomenlinnassa vuosien ajan historiaa vaalivan Ehrensvärd-Seura ry:n palveluksessa. Jani on toiminut pitkään myös Metropolian teatteri-ilmaisun ohjaajien tuntiopettajana.
Dianan syleilyyn mahtuu nelisenkymmentä aikuista. Alusta ei ole katettu, joten matkaajat ovat säiden armoilla. Diana voi purjehtia kaksin purjein, tai sitä voi soutaa.
Airoja aluksessa tosin on vain yksi pari, mutta ne ovat sitäkin pidemmät. Lisäksi aluksella on sähkömoottori. Se auttaa tuulettomalla säällä, jos soutajat voipuvat.
Pääsin Dianan kyytiin Helsinki-päivänä. Valistusajan 1790-luvun merimieselämästä ja Kustaa III:n sotafilosofiasta kertoivat matkan aikana kaksi mainiota historiallista hahmoa. Dianaa operoi kolmihenkinen miehistö, jotka ovat myös puetut 1700-luvun tyyliin. Hahmot tuovat hauskan lisän purjehdukseen, mutta eivät vaadi liiaksi huomiota matkan aikana.
Mainosteksti lupaa, että osallistujat saavat kokemuksen siitä, millaista aluksella oli aikoinaan seilata. Tärkeintä matkalla olivatkin meri, säätila ja saaristo Suomenlinnan ympärillä.
Matkustajat voivat vaikuttaa omalla aktiivisuudellaan retken kulkuun. Helsinki-päivän kyyditettävät osasivat kysyä vaikeita historiallisista asioista, ja saivat myös vakuuttavia vastauksia. Niiden täydellisestä todenperäisyydestä ei auta käydä merillä kiistelemään – Wikipediaa voi selata myöhemminkin.
Tykkisluupin voi tilata ryhmänsä käyttöön tai sen kyydissä voi purjehtia heinä-elokuun viikonloppuina tänä kesänä. Lisätietoja Facebook-sivulta
Ei kommentteja