Lassella oli ensin bändi, sitten kiinnostus muusikon uraan. Soitonopettajaksi Lasse päätyi sattumalta “periessään” ystävältään kitaraoppilaita. Tie vei Järvenpäästä Kotkan kautta Helsinkiin ammattikorkeakouluun, kitaran ja musiikkipedagogin opintoihin. Muutama vuosi myöhemmin hän on Metropolian alumni, kitaransoitonopettaja ja osa-aikayrittäjä. Tilanne kuulostaa tämän päivän silpputyöläisen arjelta: bändikeikkaa, musiikin opetusta, yrittäjyyttä. Miten tähän on tultu?
Lasse perusti yrityksen jo konservatoriossa opiskellessaan.
”Se oli helppoa. Netti on pullollaan sivustoja, joista saa kaiken tarvittavan tiedon toiminimen perustamiseksi. Toiminimi ei poista opiskelijalta opintotukea tai asumislisää, kunhan tulorajat eivät ylity.”
Lassella pyörittää toiminimensä kautta myös laskutuspalvelua. Se on laskutusyritys, jonka asiakkaita ovat keikkailevat muusikot. Laskutuspalvelujen tarjoaminen alkoi puolivahingossa ystävien bändejä auttaen.
Lassella ei ole kaupallisen alan koulutusta. Hän kritisoi omien opintojensa osana olleiden yrittäjyysaiheisten luentojen laatua. ”Luennoitsija ei tuntenut musiikkialaa. Tunneilla keskityttiin muusikoille tyypillisen yritysmuodon sijasta epäoleellisuuksiin. Tuntien aikana ja niiden jälkeen sainkin vastata muiden opiskelijoiden kysymyksiin toiminimen koukeroiden ollessa jo melko hyvin hallussa”, Lasse toteaa. Verottaja ja muutkin tahot ovat tarjonneet Lassen mielestä hyvää, ilmaista neuvontaa. Kirjanpito sivutoimisella toiminimellä onnistuu hyvin alkeellisilla Excel-taidoilla.
Lasse on itseoppinut, mutta on välttänyt yrittäjän pahimmat karikot. Yritystoimintaa suunnitellessa täytyy huomioida riskit. Lassen mukaan niistä vakavin on toiminimen perustaneelle se, että osa- aikayrittäjänäkin vastaa itse henkilökohtaisesti kaikesta.
”Toiminimellä yrittäminen on todella yksinkertaista niin kauan kun kyseessä on vain omien palkkioiden laskuttaminen. Jos haluaa pystyä maksamaan palkkoja myös muille, on asioista otettava huomattavasti laajemmin selvää. Myöskään yrittäjä-statukseen kerran siirryttyään on vaikea päästä siitä pois eli yhteiskunnan tukiverkostot katoavat yrittäjän ympäriltä.”
Muusikko on usein yrittäjä tai freelancer. Friikkujenkin tulisi ymmärtää tulonmuodostuksen päälle. ”Muusikon keikkojen kohdalla puhutaan usein laskutussummista. Ja tämähän ei todellakaan ole se mitä käteen jää. Jokaisen freelancerin tulisi ymmärtää mistä palkka koostuu”, Lasse huomauttaa. Asia on yksinkertainen, mutta ei aina oikein ymmärretty.
Freelancereiden asemasta on käynnissä lainmuutos ja siitä seurannut huolestunut keskustelu. Lasse nostaa esiin, että tällä hetkellä aiheesta vallitsee suuri epätietoisuus eivätkä esim. TE-keskukset osaa soveltaa lakia. Lassen mielestä onkin ikävä ajatus, jos esimerkiksi kaikki muusikot pakotettaisiin yrittäjiksi: ”Kaikista ei todellakaan ole yrittäjäksi eikä tarvitsekaan olla. Freelancereiden tulisi tarpeen vaatiessa jatkossakin voida laskuttaa keikkansa laskutuspalveluiden kautta.”
Vaikka Lassella on yrityksen suhteen kasvuhaluja, hän nauttii myös bändin keikkailusta ohjelmatoimiston välityksellä, sekä opetustyöstään, josta saa vakituista tuloa. Tuottelias mies on laatimassa kitaransoiton opasta aloittelijoille ja suunnittelee hakeutumista jatko-opintoihin ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon saadakseen.
Tutustu yritykseen http://keikkalasku.fi
Ei kommentteja