Megatrendien tunnistaminen
Megatrendien tunnistaminen on tärkeää yritysten menestyksen, ihmisten henkisen kehittymisen ja hyvinvoinnin kannalta. Yksi voimakkaasti nouseva megatrendi on teknologian kiihtyvä kehittyminen, erityisesti robottien käytön lisääntyminen tekoälyyn, simulaatioihin ja lisättyyn todellisuuteen (AR) yhdistettynä. Yrityksille tulevaisuussuuntaus on entistä tärkeämpää, jotta kiihtyvällä vauhdilla syntyvät teknologiset mahdollisuudet osataan hyödyntää kilpailuetuna. Tulevaisuus on täällä jo myös pk-yrityksille.
Robotiikan tila Suomessa
Eduskunnan Tulevaisuusvaliokunnan julkaisu Suomen sata uutta mahdollisuutta 2018–2017 nostaa tekoälyn tekemän globaalin työn ja robotiikan sen eri muodoissaan keskeisiksi teknologioiksi, joilla on suuri potentiaali muuttaa maailmaa lähitulevaisuudessa. Teknologioiden muuttuessa muuttuvat myös liiketoimintamallit, osaamisvaatimukset, ammatit, elämäntavat ja kulttuuri sekä yhteiskunnalliset ja sosiaaliset rakenteet.
Suomalaisten yritysten, myös pk-yritysten tulisikin olla erityisen aktiivisia niiden teknologioiden kehittämisessä ja soveltamisessa, jotka ratkaisevat suuria globaaleja yhteiskunnallisia ongelmia, jotta teknologioiden mahdollistamat liiketaloudelliset, sosiaaliset ja kulttuuriset hyödyt realisoituisivat hyvinvoinniksi.
Tekoälyyn liitetyt robotit eivät ole enää hypeä, vaan myös mahdollisuus pk-yrittäjille. Yhteistyö ja yhteiselo ovat tulevaisuudessa yhä enemmän yhteistyörobottien ja sosiaalisten robottien sekä ihmisten välistä vuorovaikutusta, siis cobotisaatiota ja sobotisaatiota. Ihminen on ollut koneiden hyödyntäjä, mutta lähitulevaisuudessa ihminen tekee työtä koneiden kanssa tasaveroisempana kumppanina. Rutiinityö on syytäkin antaa robottien hoidettavaksi, myös palvelualoilla.
Robologi tunnistaa robotiikan ilmiöitä
Roboreel-hanke antaa välineitä pk-yrityksille jäsentää niitä mahdollisuuksia, joita robotit ja robotteihin liittyvä oheisteknologia tuo tullessaan. Hanke alkoi 1.5.2018 ja jatkuu vuoden 2020 loppuun saakka. Hankkeen tavoitteena on tukea yritysten, erityisesti pk-yritysten robotiikkaan liittyvää kehitystä siten, että se lisää elinvoimaa alueen elinkeinoelämään. Hankkeessa keskeisinä uudistavina apuneuvoina ovat yritystaloudelliset analyysit ja robottikokeilut.
Robologi-blogi pohtii robotiikan tuomia vaikutuksia yritysten toimintaan. Se myös tutkii korkeakoulujen, ammattioppilaitosten ja yritysten yhteistyön merkitystä ja oppilaitosten roolia valmentajana, alueellisena vaikuttajana, työelämän kehittäjänä, innovaattorina sekä ajattelun haastajana. Blogitekstien suolana ovat yritysten kokemukset uudistamiseen tähtäävistä toimenpiteistä ja robotiikkakokeiluista.
Lähteet
Hyvinvoinnin AiRo-ohjelma, Sosiaali- ja terveysministeriö, Helsinki 2018.
Kirjoittaja: Päivi Haho työskentelee terveysteknologian ja palvelurobotiikan yliopettajana Metropolia Ammattikorkeakoulussa.
Ei kommentteja