Hyppää pääsisaltöön
Robologi

Metropolian blogit nostavat keskusteluun aiheita ammattikorkeakoulumme ja kumppaneidemme maailmasta: oppimisesta, työelämästä, yhteistyöstä, osaamisesta, uudistumisesta ja erilaisista kohtaamisista. Sisällöt edustavat kunkin kirjoittajan henkilökohtaisia näkemyksiä, Metropolian johtoryhmän Pelinavaajat-blogi ilmaisee Metropolian virallista kantaa. Tervetuloa vuoropuheluun kanssamme!

  • Uusimmat postaukset
  • Blogit
  • Metropolian bloggaajat
Robologi
VALMIUKSIA JA MAHDOLLISUUKSIA TUTKIMASSA JA KEHITTÄMÄSSÄ
33

Tunnetko jo Paron?

Robologin bloggaajat · 12.4.2019

Paro on japanilaisen professori Takanori Shibatan kehittämä hyljerobotti, ja se on tarkoitettu terapia- ja hoivarobotiksi. Paro on valittu kahdesti maailman terapeuttisimmaksi robotiksi Guinness World Recordsin mukaan. Paro on käytössä Suomen lisäksi ainakin Tanskassa, Ruotsissa, Norjassa, Hollannissa, Saksassa, Japanissa ja USA:ssa.

Uusimman version, yhdeksännen sukupolven Paron (MCR-900) toiminta-aika on 5–8 tuntia ja akun käyttöikä 2–3 vuotta. Paro painaa 2,5 kiloa ja on sylikoiran kokoinen. Sen turkki on entistä antibakteerisempi. Lisäksi turkissa ja kuonossa on kosketusta, valoa, ääntä, lämpötilaa ja asentoa mittaavia sensoreita. Paron voi ohjelmoida esimerkiksi tunnistamaan käyttäjänsä ja myös oman nimensä. Sensorien avulla se reagoi ihmisen kosketukseen ja käytökseen; se esimerkiksi uikuttaa silityksestä ja ulvahtaa lyönnistä. Äänenvoimakkuutta säädetään näppäinten avulla.

Paroa myy Suomessa Innohoiva – Robokeskus Oy, ja sen saa omaksi 4000–5000 eurolla. Käyttöönottokoulutus on lisäksi hinnoiteltu erikseen. Paroa voi myös vuokrata kuukaudeksi 350 euron hintaan, joka sisältää käyttöönottokoulutuksen.

Miksi juuri Paro?

Terapiaeläimistä ovat saaneet suurta apua esimerkiksi traumatisoituneet ihmiset ja kiintymyssuhdehäiriöistä kärsivät lapset ja nuoret. He ovat usein kokeneet ihmissuhteissa pettymyksiä, jolloin suhtautuminen ihmisiin saattaa olla varauksellista.

Eläimen läsnäolon on todettu myös edistävän sydänterveyttä; sepelvaltimotaudin varhaisien riskitekijöiden tutkimuksessa lemmikin omistaneilla miehillä oli alhaisemmat systolisen verenpaineen, kolesteroli- ja rasva-arvot. On tutkittu, että lasten verenpaine ja syke ovat olleet alhaisempia luettaessa koiralle kuin perheen ulkopuoliselle aikuiselle. Lisäksi eläimen läheisyyden on todettu vaikuttavan hermoston toimintaan ja sitä kautta koko hyvinvointiin. Hermostossa vaikuttava kiintymyshormoni oksitosiini vähentää pelkoa, lisää mielihyvän, turvallisuuden ja luottamuksen tunnetta, mikä taas vähentää stressihormoni kortisolin erittymistä.

Parossa on paljon samaa kuin oikeissa eläimissä, joita hyödynnetään terapiatyössä. Paro saattaa olla monelta osin jopa parempi. Eläinavusteisessa terapiassa mahdollisia ongelmia voivat olla esimerkiksi pelot eläimiä kohtaan, allergiat sekä eläinten tartuttamat taudit. Robottina Paro sietää paremmin karkeamotoriikan vaikeuksia ja näin ollen ronskimpia otteita. Terapia- ja hoivarobottina hylje on hyvä eläin, sillä harvalla on ennakkoasenteita sitä kohtaan.

 

Lähteet:

Haapamatti Kirsi 2017. Hylje- ja kissarobotti pitävät seuraa – Mieltä hoitavia robotteja on käytössä Suomessa kymmeniä. Maaseudun tulevaisuus. https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ihmiset-kulttuuri/hylje-ja-kissarobotti-pit%C3%A4v%C3%A4t-seuraa-mielt%C3%A4-hoitavia-robotteja-on-k%C3%A4yt%C3%B6ss%C3%A4-suomessa-kymmeni%C3%A4-1.175418

Hirvasnoro Tarja 2018. Olet sinä söpö vekotin!” Robotti Paro hoivaa vanhuksia, mutta mitä tekee Pepper? Kodinkuvalehti 1/2018. https://www.kodinkuvalehti.fi/artikkeli/lue/olet-sina-sopo-vekotin-robotti-paro-hoivaa-vanhuksia-mutta-mita-tekee-pepper

Innohoiva Robokeskus oy 2018. Tuotteet- Paro Hyljerobotti http://www.innohoiva.fi/tuote/paro-hyljerobotti/

Ruotsalainen Minna 2014. Karvainen kaveri hyväksyy ehdoitta ja innostaa. Sydänliitto. https://sydan.fi/karvainen-kaveri-hyvaksyy-ehdoitta-ja-innostaa/

Sinkkonen Jari 2013. Lapsen yksilökehitys ja suhde eläimiin. Teoksessa Ikäheimo Kaija (toim.). Karvaterapiaa. Eläinavusteinen työskentely Suomessa. Helsinki: Solution Models House.

Kirjoittaja: Jenni Nurmisto työskentelee hoitotyön opettajana Omniassa.

HyljerobottiParoRobottiTerapia- ja hoivarobotti

33 Kommenttia

  • Anita Hintze says: 14.9.2019 at 14:29

    Kiitos kirjoittajalle mielenkiintoisen hyljerobotiti Paron ominaisuuksista ja sen hyödystä terapiatyössä kertovasta blogitekstistä.
    Mielenkiintoista on että terapiaeläimestä ovat saaneet apua traumatisoituneet ihmiset ja kiintymyssuhdehäiriöistä kärsivät lapset ja nuoret. Mielenkiintoista on miten robottieläimen kautta voi palauttaa luottamuksen eläimiin ja/tai hmiseen kun vastavuoroisuus on kuitenkin robotin kautta.
    Mietityttää tuleeko asiakkaan ja robottihylkeen välille oikea kiintymyssuhde samalla tavalla kuin lemmikkieläimeen esim. koiraan ja taantuuko terapiasta hyötyvä jos joutuu luopumaan terapiaeläimestä . Hyljerobotti Paro on hintava eläin ja tuetaanko eläimen ostossa tai vuokraamisessa potilasta, jolle Parosta on selvästi hyötyä?

    Reply
  • Veronica Aho says: 18.9.2019 at 17:17

    Kiitos tästä postauksesta! Paro ei ollutkaan minulle entuudestaan kovin tuttu, vaikkakin joskus siitä olen kuullut mainittavan. Mahtavaa, että kehittyvän teknologian avulla saadaan jatkuvasti uudenlaista avustusta ja mielekkyyttä ihmisteen elämiin

    Kiinnostavinta oli, miten paljon myös fyysiseen hyvinvointiin aidon tai keinotekoisen terapiaeläimen seura vaikuttaa henkisen hyvinvoinnin lisäksi. Asia kiinnitti huomiota, sillä en ollut tietoinen kaikista fysiologisista hyödyistä.

    Jäin pohtimaan, onko ollut paljonkin tapauksia missä vanhemmat asiakkaat pelkäisivät Paroa? Tällä hetkellä vanhuusiässä olevat eivät ole kasvaneet teknologian keskellä ja kaikki uudet laitteet saattavat aiheuttaa pelkoa ja epäluuloa. Suhtautuminen voi muuttua negatiivisemmaksi heti kun kuulee sanan robotti, vaikka Paro olisikin kuinka aidon oloinen tahansa. Kuinka saada epäluuloinen ikääntyvä asiakas edes kokeilemaan hyljerobottia – tai mitä tahansa muuta teknistä apuvälinettä – ja täten ehkä pääsemään ennakkoluuloistaan?

    Reply
  • Jani Segerman says: 18.9.2019 at 20:17

    Kiitos kirjoittajalle blogista.
    Olin kuullut aikaisemmin kyseisestä robottihylkeestä ja oli herännyt ihmetystä, miksi juuri hylje robottimuodoksi. Minulle oli syntynyt aluksi myös muita ennakkoluuloja asiasta. Kirjoitus kuitenkin avasi hyvin hylkeen ominaisuudet ja miksi juuri hylje on valittu robotin hahmoksi. Ennakkoluulot siis voitettiin hyvin kirjoituksen jälkeen. Hyljerobotti on todella hieno apu niille kohderyhmille, mitä tekstissä mainittiin, ja asiasta onkin saatu positiivisia kokemuksia. Jäin kuitenkin miettimään hylkeen ostohintaa, millä on varmasti vaikutusta siihen, jääkö tuote kuinka pysyväksi sekä pitkäksi hoitovälineeksi ja leviääkö hyljerobotti joka kunnan/kaupungin palvelun piiriin.

    Reply
  • Mikael Nousiainen says: 21.9.2019 at 12:42

    Kiitos blogista. Aika mielenkiintonen vekotin, ihme että ei ole ennen tullut vastaan.
    Blogi pistää miettimään teknologian kehitystä ja ihmisen luovuutta ratkaista ongelmia ja tehdä hyvää. Ties kuinka hienoja ja monimutkaisia robotteja meillä on parinkymmenen vuoden kuluttua.
    Blogista jäi mietityttämään se, että mikä on ollut asiakkaiden/potilaiden mielipiteet Paronista ? Niin positiiviset kuin negatiiviset kokemukset.

    Reply
  • Ahmad Hassan says: 23.9.2019 at 18:05

    Olen todalle kiitollinen kirjoittajalle. Minun mielestäni että oli selkeä kysymykset ja mielenkiintoista että miten paron robotti on kehitettu. Ja mitensen teknologia on luottu jottu se tunista henkilö ja itsensä.
    Että miten se luotiin ja kauan sen luominen kesti.

    Reply
  • Anni Tuominen says: 7.10.2019 at 12:27

    Kiitos kirjoittajalle mielenkiintoisen aiheen tuomisesta esille.

    Mielenkiintoisinta tekstissä mielestäni oli se, miten tälläinen robotti voi auttaa sydänsairauksista kärsiviä alentamalla verenpainetta ja kolesterolia. Hienoa että on voitu keksiä ”lemmikki”, joka on täysin allergisoimaton ja silti niin todellinen ja ihmisen kosketukseen ja ääneen reagoiva. Haluaisin tietää lisää Paron keksimisestä, ja miten siitä on saatu kehitettyä sellainen kuin se nyt on?

    Reply
  • Oksana Pauts says: 10.10.2019 at 11:20

    Iso Kiitos, Kirjoittajalle tästä blogista!
    Ollaan aikasemmiin koulussa jonkun-verrän käsitellyt robottiikka tärkeyttä ihmiselle, sen takia aihe on mielenkiintoinen ja tuttu. Eninten jäin miettimään sitä, kun monelle ihmiselle todellisuudessa, sellaiset robotit kun Paro tai muut vastavat robottit on käten saatavia. Tänäpäivänä vielä on sellainen tekniikka aikaa kalliista. Apua tarvitsevia ihmisiä on paljon paljon enemmän kun tässä vaiheesa, vastava tekniikka tai robotiikka. Tottakai on todella hienoa nähdä, jotta pyritään siihen suuntaan, jotta niitä olisi enemmän ja jokaiselle ihmiselle mahdollisia, joka tarvitse trauma peräistä teraapia. Ja Kiitos niille ihmisille, ketkä miettii miten voidaisi auttaa ihmisiä vielä enemmään. Mitä mieltä olette siitä, kauanko menee siihen aikaan, jotta sellaiset robottit, niikui Paro, kuulisivat perusterapia-muotoon ja jokaiselle apua tarvitsevalle käteen saatavia?

    Reply
  • Hamide Gholamrezai says: 15.10.2019 at 13:21

    Kiitos kirjoittajalle blogista. On mielenkiintoisen aiheen. Paro ei ollut minulle tuttu. Minun mielestäni oli tosi hyvin. On hämmästyttävää, että jatkuvasti kehittyvä tekniikka tuo jatkuvaa helpotusta ja uutta merkitystä ihmisten elämään. Haluaisin tietää lisää Paron keksimisestä, ja miten siitä on saatu kehitettyä sellainen kuin se nyt on?

    Reply
  • Katja Puntti says: 17.10.2019 at 13:46

    Kiitos kirjoittajalle ihanan inspiroivasta artikkelista. Olisi kiva tutustua paroon ihan livenä. Saisi enemmän tuntumaa robotin käytöstä. Jäi mietityttämään miten paro-robottia on testattu, minkälaisia ääniä paro tekee, iäkkäilla kun on usein vähän heikompi kuulo. Harmi että paro on vielä niin hintava, lähihoitajana olisi kiva keksiä erilaisia käyttötarkoituksia. Paro voisi esimerkiksi olla mukana musiikkituokiossa tai jos on kotihoidossa niin paron voisi tuoda visiitille. Paron avulla voisi harjoitella toimintakykyä, jumppaa ja käsien hienomotoriikkaa. Olisi kiva tietää lisää miten paron kaltaisia robotteja aiotaan kehittää ja onko tavoitteita.

    Reply
  • deego ali omar says: 22.10.2019 at 21:30

    Kiitos blogajaalle. oli kivaa lukee tämä artikkelia. Olisi ollut mielenkiintoista nähdä ja tutustua robontiin, myös pääsisi koskea paroon. mietin kun arttikelissa on sanottu ”parossa on paljon samaa kuin oikeissa eläimissä” niin totta niin kun saako välitä mitä ääni tulee sielta esim. kissan tai koiranääni? toinen kysymys kun käyttöaikaa on päättynyt jos haluaa viellä paro rabotti niin pitääko hankki uusi?

    Reply
  • Mariam Kuhistoni says: 25.10.2019 at 00:49

    Kiitos kirjoittajalle mielenkiintoisesta aiheesta. Hienointa oli miten tämä robotti voi auttaa sydänsairauksista kärsiviä alentamalla verenpainetta ja kolesterolia. Haluaisin kuulla lisää Paron keksimisestä, ja miten siitä on kehitetty sellainen kun se on.

    Reply
  • Sagal Ismail hhbhhhj says: 25.10.2019 at 23:38

    Kiitos kirjoittajalle blogista.Tosi mielenkiintoinen aihe. Paro ei ole ollut minulle tuttu. Minun mielestäni on tosi kateva robotti.Se on todella hienoa miten robotti voi auttaa ihmista noin paljon.Haluaisin tietaa enemman miten parossa on samaa kuin elaimilla ja miten paro voi olla myos parempi monin osin.Paljon Paro maksaa ja mista sellaisen sa

    Reply
  • Yulduz says: 27.10.2019 at 23:25

    Kiitos postauksesta bloggaajalle! Tosi kekseliästä ja mahtavaa, koska en ole ennen kuullut tai lukenut Parosta. Oli hyvä keksintö, koska tässä on mietitty ikäihmisten sosiaalista, fyysistä ja psyykkisiä toimintakykyjä. Toivon että tämmöisiä keksintöjä keksitään vielä tulevaisuudessa lisää. Toivon näkeväni Paronia suorana.

    Reply
  • Rostislav says: 14.11.2019 at 17:17

    Kiitos kirjoittajalle blogista. Aikasemmin olen kuullut Parosta, mutta nyt tieto siitä laajensi. Terapiarobotti, joka esittää eläimen, on hyvä vaihtoehto erityisesti paikoissa, jotka tarvitsevat vahvan asenteen aseptiikan kohtaan. Tärkeintä on se, että Paro voi auttaa niitä, jotka saman tien ovat kokeneet pettymystä ihmisistä ja eläinten pelkoa. Jäi vähän epäselväksi, miten tämä tuote vähentää kolesterolin ja rasvan arvot.

    Reply
  • Jenna H. says: 21.11.2019 at 16:32

    Kiitokset mielenkiintoisesta kirjoituksesta. Olen yllättynyt tästä keksinnöstä ja se on mielestäni oikein sopiva tietyille ihmisryhmille, sillä eläinten on tosiaan tunnetusti huomattu helpottavan erillaisia henkisiä, sekä fyysisiä ongelmia. Olisi kiinnostavaa tietää saisiko Paron päivän tai parin ilmaiselle kokeilu jaksolle ennen mahdollista vuokraamista ja että olisiko tarjolla Paron esittelyä pyynöstä?

    Reply
  • marika says: 23.11.2019 at 15:40

    Kiitos blogin kirjoittajalle.Mielenkiintoista miten suurta apua parosta saa traumatisoituneet ihmiset ja kiintymyssuhdehäiriöistä kärsivät lapset ja nuoret. Kiinnostaisi miksi parosta luotiin juuri hylje, eikä esimerkiksi kissa?

    Reply
  • Birgit Müür says: 9.2.2020 at 19:41

    Todella mielenkiintoisia aihe. Ikääntyvien parissa olemme jo testanneet Paron pehmorobottia, ikääntyvissä näkyi eleitä, ilmeitä jo koskettamalla hylje robottia. Aivan super ratkaisu ja keksintö!

    Reply
  • Birgit M says: 9.2.2020 at 19:44

    Todella mielenkiintoisia aihe. Ikääntyvien parissa olemme jo testanneet Paron pehmorobottia, ikääntyvissä näkyi eleitä, ilmeitä jo koskettamalla hylje robottia. Aivan super ratkaisu ja keksintö!

    Reply
  • sara says: 3.3.2020 at 12:42

    Kiitos kirjoittajalle! Todella mielenkiintoista. Kiinnostavinta tässä aiheessa oli Paro-robotin tarpeellisuus ihmisten parissa, joilla on sairauteen liittyviä käytösoireita. En olisi uskonut, että heillä olisi tälläisiä tarpeita. Haluisin tietää lisä, miten Paro-robotti toimii.

    Reply
  • Irmeli H. says: 11.3.2020 at 08:13

    Kiitos molemmista mielenkiintoisista kirjoituksista! Erityisen kiinnostavia olivat: Paro voi luoda yhteyden sulkeutuneeseen vanhukseen tai rauhoittaa päiväkodissa yhteisen ruokailuhetken. Paro vaikuttaa tuovan elementin, jota ei ole kys. ympäristöissä aiemmin ollut olemassa. Lisää tutkimus- ja kokemustietoa olisi kiinnostavaa saada – siitä olikin jo uudemmassa kirjoituksessa maininta, että tekeillä on.

    Reply
  • Nimetön says: 3.4.2020 at 12:18

    Kiitos kirjoittajalle hyvien asioiden jakamisesta. Se on erittäin mielenkiintoinen artikkeli. Nykyään, koska monet hoidon ja avun tarpeessa olevat ihmiset, kuten vanhukset, menettävät muistin. Lapset, joilla on puhevaikeuksia ja heikentynyt toiminta ja autismi. Mukaan lukien nuoret, joilla on häiriöitä.
    Paro on toinen tapa helpottaa työntekijöiden työtä. Se on parantava eläin, joka tarjoaa hyvää apua traumautuneelta. Se voi rentoutua, lievittää ahdistusta, auttaa ilmaisemaan tunteita ja kannustaa puhujia olemaan puhumatta.
    Mietin, voi olla vaikea hoitaa ihmisiä, jotka eivät hyväksy modernia tekniikkaa ja joiden mielestä sen käyttö voi olla vaikeaa. Sisältää häiritsevän henkilökohtaisen ajan Kuinka voimme muuttaa heidän ajatteluaan?

    Reply
  • Wipaporn Saemlam says: 3.4.2020 at 12:18

    Kiitos kirjoittajalle hyvien asioiden jakamisesta. Se on erittäin mielenkiintoinen artikkeli. Nykyään, koska monet hoidon ja avun tarpeessa olevat ihmiset, kuten vanhukset, menettävät muistin. Lapset, joilla on puhevaikeuksia ja heikentynyt toiminta ja autismi. Mukaan lukien nuoret, joilla on häiriöitä.
    Paro on toinen tapa helpottaa työntekijöiden työtä. Se on parantava eläin, joka tarjoaa hyvää apua traumautuneelta. Se voi rentoutua, lievittää ahdistusta, auttaa ilmaisemaan tunteita ja kannustaa puhujia olemaan puhumatta.
    Mietin, voi olla vaikea hoitaa ihmisiä, jotka eivät hyväksy modernia tekniikkaa ja joiden mielestä sen käyttö voi olla vaikeaa. Sisältää häiritsevän henkilökohtaisen ajan Kuinka voimme muuttaa heidän ajatteluaan?

    Reply
  • So Uw says: 6.4.2020 at 15:26

    Paro-Robotti

    Lue blogiteksti Paro- robottihylkeestä.
    Vastaa sen jälkeen alla oleviin kysymyksiin
    1) Mikä blogissa oli mielestäsi kiinnostavinta tai mikä herätti sinussa ajatuksia? Blogissa, minulle heräsi positiivinen mieli, Paron kyky vaikuttaa sekä vanhuksiin, että lasten tunteisiin ja heidän käyttäytymiseensä.
    2) Miksi juuri tämä asia herätti ajatuksia, tai millaisia ajatuksia aihe herätti?
    Asia herätti ajatuksia, sillä ns. ihmisen järjellä olisi vaikea kuvitella, pienen pehmolelu robotin kykenevän vaikuttamaan ihmisten käyttäytymiseen ääni eleiden ja kosketuksen avulla. Minusta oli mahtava asia, että Paron saa ostettuaan itselleen.
    3) Mistä blogissa mainitusta asiasta haluaisit tietää lisää?
    Minua kiinnostaisi tietää, miksi Paro- robotti on niin hintava, onko se robotin rakentamis kustannuksien takia vai muusta syystä?
    Kokoa vastauksistasi kommentti blogiin julkaistavaksi alla olevalla ohjeella
    2) Kerro ajatuksesi kysymyksistä 1 ja 2
    3) Esitä perään kysymyksesi kohdasta
    4) Oikolue kirjoittamasi kommentti
    5) Julkaise kommenttisi blogin keskustelualueella
    Kiitos Jenni Nurmisto kattavasta blogista koskien Paro-robottia. Paro ei ole ennestään minulle tuttu, mutta tässä sain laajasti tietoa robotista. Paron kyky vaikuttaa sekä vanhusten, että lasten tunteisiin on todella ihailtava ja samalla hämmästyttävä asia. Robotin ääni eleet ja kyky reagoida omistajaansa ja tämän nimeen olivat todella mielenkiintoisia. Mahdollisuus Paron omistamiselle on oikein hyvä asia, kuitenkin ihmetytti tämän hintaa, miksi robotin omaksi saamiseen täytyy maksaa n.4000-5000 euroa,

    Reply
  • Tiia Koivusaari says: 16.10.2020 at 08:29

    Kiitos mielenkiintoisesta tekstistä. En olisi uskonut, että Paro-robotilla on noin monia hyviä käyttötarkoituksia. Erityisesti yllätti Paron apu traumatisoituneiden ihmisten ja kiintymyssuhdehäiriöistä kärsivien lapsien ja nuorien kanssa. Hyvivointiteknologiassa on mielestäni hienointa se, jos käyttötarkoituksia löytyy monia ja eri kohderyhmille. Itseäni jäi kiinnostamaan kauanko käyttöönottokoulutus kestää ja kuinka laaja se on?

    Reply
  • Irina L. says: 1.11.2020 at 11:51

    Kiitos mielenkiintoisesta artikkelista! Artikkelin jälkeen halusin tutustua Paroon ja tuntea sen myönteiset vaikutukset itseeni. Mielestäni minun olisi hyödyllistä lievittää stressiä esimerkiksi ennen tenttiä. Minulle oli mielenkiintoista lukea vaikutuksesta Paron kanssa tapahtuvaan vuorovaikutukseen ihmisen verenpainetasoon ja siten sydän- ja verisuonitautien riskin vähentämiseen. Olisi mielenkiintoista tietää mahdollisista tutkimuksista Paron vaikutuksista mielensairaspotilaiden kanssa. Mielestäni Parolla on hyvät mahdollisuudet vähentää ahdistusta, ärsytystä ja lohduttaa sitä tarvitsevia potilaita.

    Reply
  • Hanna Sarén says: 11.11.2020 at 18:06

    Kiitos mielenkiintoisesta blogitekstistä. Toivottavasti PARO- hylje jatkaa kehittymistä. On hienoa, että siitä on noin paljon apua, Vielä ei hurjasti eroa pehmoleluihin tutkimuksen mukaan ole, mutta uskon että kehitystyö on vasta alkumetreillä. Toivottavasti PAROsta tulisi joskus hieman edullisempi vuokrata tai ostaa. Mielelläni kokeilisin sitä myös mielenterveys- ja päihdepuolella.

    Reply
  • Elle Ranta says: 11.11.2020 at 18:31

    Kiitos mielenkiintoisesta Paron robotin esittelystä.
    Blogia lukiessaan heräsi mielenkiinto Paron hyljerobottia kohtaan. Erityisesti haluaisin nähdä ja kuulla kokemuksia robotin käytöstä koulumaailmassa lasten parissa toimimisessa. Jäin miettimään, että millä tavalla kyseinen robotti toimii traumatisoituneen lapsen kanssa tai autistisen lapsen kanssa. Erityisesti mietityttää, että miten lapsi voi luottaa enemmän robottiin kuin häntä tukevaan aikuiseen. Mietin, että saako lapsi kuitenkin tarpeeksi vastakaikua robotilta.
    Mietityttämään jäi robotin korkea hinta. Jos robotista on niin paljon apua ja hyötyä, miksi silloin ei ole ajateltua sen edullisempaa vaihtoehtoa. Uskon, että monessa paikassa just raha on iso juttu, minkä takia kyseinen robotti jaa hankkimatta. Onko mietitty halvempaa vaihtoehtoa?

    Reply
  • Tiia Mustonen says: 8.1.2021 at 20:57

    Kiitos kirjoittajalle informatiivisesta sekä mielenkiintoisesta tekstistä Paro-robotista.
    Blogissa oli erityisen mielenkiintoista se, kuinka paljon Paro-hylkeestä on apua eri ikäryhmille ja eri sairauksista kärsiville ihmisille. Blogissa herätti erityisesti positiivisia ajatuksia siitä miten hyvinvointiteknologiaa kehitetään ja sen kautta pyritään löytämään uusia näkökulmia ja ratkaisuja. Blogitekstiä lukiessani mieleeni heräsi erilaisia kysymyksiä, kuten mistä Paro-robotin kehittämisen idea sai alkunsa ja miksi ajateltiin juuri eläimen kaltaisen robotin auttavan hyvinvointiin?

    Reply
  • Noora Myllymäki says: 26.1.2021 at 23:54

    Kiitos kirjoittajalle mielenkiintoisesta blogi tekstistä liittyen Paro-robottiin. Mielestäni tällaisen robotin kehittäminen on mainiota ja blogissa oli kuvailtu erinomaisesti robotin toiminnot ja hyödyt. Mielenkiintoista olisi nähdä millaisia robotin konkreettiset vaikutukset ihmisiin ovat. Mieleeni heräsi kysymys, että olisiko jollain toisella eläimellä esim. kotiteläimellä erilaisia vaikutuksia ihmisiin? Toinen kysymys on hinta. Voisiko kehittää vaihtoehtoja henkilöille, joilla ei ole tällaista itse varaa hankkia?

    Reply
  • Veera Sundström says: 18.2.2021 at 17:34

    Kiitos kirjoittajalle monipuolisen mielenkiintoisesta tekstistä Paro-Robotista. Blogia lukiessani heräsi mielenkiinto robotin kehittämisestä ja siitä kuinka se tulee kehittymään tulevaisuudessa. En olisi uskonut, että Paro-robotilla on noin monia hyviä käyttötarkoituksia tai ylipäätänsä hyvinvointiteknologiassa on hienointa juuri se, että käyttötarkoituksia löytyy niin montaa erilaista. Erityisesti haluaisin itse nähdä robotin apu traumatisoituneiden ihmisten ja kiintymyssuhdehäiriöistä kärsivien lapsien ja nuorien kanssa, että kuinka tämä toteutuu.
    Blogia lukiessani mieleeni heräsi kysymys robotin korkeasta hinnasta. Jos positiivinen vaikutus on niin suuri niin miksi sen hintaa ei ole ajateltu edullisemmaksi. Halvempi vaihtoehto olisi mielestäni hyvä, sillä uskon kovan hinnan vaikuttavan hankintaan.

    Reply
  • jemina says: 5.3.2021 at 13:41

    Kiitos monipuolisesti mieleen painuvasta kirjoituksesta Paro-robotista. Oma ajatukseni on vähän kriittininen robottien suhteen ja tässä varmaan myös pohjalla tietämättömyys robottien eri hyödyistä. Lukiessani kirjoittamaasi tekstiä yllätyin kuinka monipuolinen robotti voi oikeasti olla ja se toi minulle erilaista näkökantaa asiasta. Mielestäni silti hinta on kuhtuuton jonka vuoksi en näe sitä monipuolisesti tuovan laajalti hoitotyössä helpotusta ja apua.

    Reply
  • Terveysteknologia ja hoidon tarpeen arviointi asiakkaan kotona - HAMK Hyvinvointiosaaminen says: 31.5.2022 at 13:35

    […] Nurmisto, J. (12.4.2019) Tunnetko jo Paron? Robologi. https://blogit.metropolia.fi/robologi/2019/04/12/tunnetko-jo-paron/ […]

    Reply
  • winston haralson says: 30.10.2022 at 21:05

    kiitos kirjoittajalle blogikirjoituksesta. Mielestäni tämä on äärimmäisen mielenkiintoinen pala modernia teknologiaa, joka voi todella auttaa iäkkäitä ihmisiä ja saa minut ajattelemaan, kuinka pitkälle terveydenhuollon teknologia on edennyt ja sen tulevaisuuden mahdollisuuksia. olisi mielenkiintoista tietää robotin valmistuksesta ja onko siitä mahdollista tehdä edullisempaa

    Reply

Kommentoi Peru vastaus

Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä:

  • Kuin hylje palvelutalossa
    Kuin hylje palvelutalossa
    6.4.2020
  • Lähtisitkö robotin hoiviin?
    Lähtisitkö robotin hoiviin?
    26.8.2021
  • Joko yritykselläsi on datastrategia?
    Joko yritykselläsi on datastrategia?
    13.8.2020

Tietoa blogista

Robologi-blogi on robotiikkaa ja sen ympärillä tapahtuvia muutoksia ja mahdollisuuksia käsittelevä Metropolian blogi. Blogista voit nyt lukea mitä robotiikan, tekoälyn ja digitalisaation saralla tapahtuu. Robologi sai alkunsa Roboreel-hankkeesta

Robologi-blogin toimituskunta

  • Päivi Haho, päätoimittaja, yliopettaja, TKI, p. +358 40 1677990
  • Antero Putkiranta, yliopettaja, tuotantotalous, p. +358 40 169 5939
  • Pasi Lankinen, yliopettaja, Puhtaat ja älykkäät ratkaisut, p. +358 40 678 4866
  • Antti Liljaniemi, lehtori, Ajoneuvo- ja konetekniikka, p. +358 40 024 0756

Sähköpostiosoitteet:

Toimituskunta toimittaa Robologi-blogin sisällöt ennen julkaisua.



Oletko kiinnostunut olemaan osa Robologin kirjoittajakuntaa? Laita viestiä osoitteeseen .

Uusimmat jutut

  • Henkilö testaa kobottia.

    Kobotiikan simulointia ja testausta tosielämästä

    19.5.2022
  • Henkilö istuu mobiilirobotin päällä jalat ristissä.

    MiR100 rullaa Digi-Salamassa

    12.5.2022
  • Lauri Ristolainen pitelee itse koottua Pixhawk4 -droonia käsissään.

    UAV-teknologia liitää

    5.5.2022

Arkisto

  • ► 2022 (10)
    • ► toukokuu (3)
      • Kobotiikan simulointia ja testausta tosielämästä
      • MiR100 rullaa Digi-Salamassa
      • UAV-teknologia liitää
    • ► maaliskuu (3)
      • Digisalama virtuaalitodellisuudessa
      • Mobiilirobotiikka liitää ja rullaa Digi-Salamassa
      • Digi-Salaman tekoälytapaukset
    • ► helmikuu (2)
      • Tekoälyllä kohti ketterää digisalamointia
      • Kuinka murealta maistuu digitaalinen kaksonen?
    • ► tammikuu (2)
      • Sokea tietämättömyys vai tiedostettu hyväksyntä?
      • Itseohjautuvat autot moraalisessa tienristeyksessä
  • ► 2021 (10)
    • ► joulukuu (2)
      • Kenelle kaatuu vastuu tekoälystä?
      • Tekoäly, ihmiskunnan yhteinen lapsi
    • ► marraskuu (2)
      • Tappaako tekoäly hoivatyön inhimillisyyden?
      • Avustajarobottien aika - autuus vai anarkia?
    • ► lokakuu (1)
      • Päivä jolloin kaikki muuttui − ja mikään ei muuttunut
    • ► elokuu (1)
      • Lähtisitkö robotin hoiviin?
    • ► toukokuu (1)
      • Cobotti hyppäsi kyytiin
    • ► helmikuu (2)
      • Teknologista singulariteettia etsimässä
      • Niin erilainen mutta niin samanlainen
    • ► tammikuu (1)
      • Viekö Nao hoitajien työpaikat?
  • ► 2020 (12)
    • ► joulukuu (1)
      • Toisinaan on älyssä pitelemistä
    • ► marraskuu (2)
      • Hyvinvointiteknologiapäivä Ruiskadun kampuksella Turussa
      • Digitaaliset kaksoset hypekäyrän huipulla
    • ► lokakuu (1)
      • Hoitajamitoitus, SoTe-uudistus ja robotiikka 
    • ► syyskuu (1)
      • Robotista on moneksi
    • ► elokuu (1)
      • Joko yritykselläsi on datastrategia?
    • ► kesäkuu (1)
      • Logistiikka-automaatiojärjestelmää kehittämässä
    • ► toukokuu (1)
      • Koronteeni paljasti heikkoutemme
    • ► huhtikuu (2)
      • Palvelukseen halutaan robotti - etenkin nyt
      • Kuin hylje palvelutalossa
    • ► tammikuu (2)
      • Mistä osaajia automaatioalalle? Kädentaidot kunniaan!
      • Ikäihmisten teknologia on hauskaa ja tarjoaa elämyksiä
  • ▼ 2019 (10)
    • ▼ joulukuu (1)
      • Teollisuus 4.0:n lyhyt oppimäärä
    • ▼ marraskuu (2)
      • Olen Paro, kuinka voin auttaa?
      • Robotti ratkomassa koneistajapulaa
    • ▼ lokakuu (1)
      • Mitä lapsesi tekisi? Entä Nao?
    • ▼ toukokuu (1)
      • Synnyttävätkö robotteja unelmat, osingot vai ihmisten tarpeet?
    • ▼ huhtikuu (1)
      • Tunnetko jo Paron?
    • ▼ maaliskuu (2)
      • Yritys on mitä se ei ole – ja sitä voi robottikin olla
      • Ymmärrämmekö mitä robotiikka meille merkitsee? Kirja oikeista kysymyksistä
    • ▼ helmikuu (1)
      • Can I Give You A Candy? – Kun Cobotti tuli taloon
    • ▼ tammikuu (1)
      • Robologi megatrendien pyörteissä

Avainsanat

Älyseinä Arvo automaatio Cobotti Digi-salama Digitaalinen kaksonen Digital Twin Digitalisaatio Etiikka Fleetlogis Hyljerobotti Hyvinvointiteknologia Kilpailukyky Kobotti Konenäkö Koneoppiminen Lego-robotti LiDAR Mcdonaldisaatio Nao Ohjelmoinnin teorian opetus Palveluehdot Palvelurobotiikka Paro Roboreel Robotiikka Robotisaatio Robotti Simulointi Soveltaminen Teknologia Tekoäly Teollinen vallankumous Teollisuus Teollisuus 4.0 Teollisuusrobotti Terapia- ja hoivarobotti Turvallisuus Tv-ohjelma Unikulma Vanhuspalvelut Vastuu Verkkosovellus Vuorovaikutus Yhteistyörobotti

© 2015 Metropolia Ammattikorkeakoulu


Sisällöt edustavat kunkin kirjoittajan henkilökohtaisia näkemyksiä, Metropolian johtoryhmän Pelinavaajat-blogi ilmaisee Metropolian virallista kantaa.

Saavutettavuusseloste Tietosuojaseloste

Jotta sivuston käyttö olisi sujuvaa, käytämme evästeitä ja suosittelemme niiden käyttöä myös Sinulle.  Voit tutustua tarkemmin evästeisiin tai poistaa ne kokonaan käytöstä asetukset-sivulla.

Metropolian blogit
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Tietosuojaseloste / Privacy Overview

Kävijän tietokoneelle voidaan ajoittain siirtää ns. evästeitä (“cookies”).
Evästeillä voidaan kerätä tietoja esimerkiksi miltä sivulta olet siirtynyt osoitteeseen, mitä www-sivujamme olet selannut ja milloin, mitä selainta käytät, mikä on näyttösi resoluutio ja käyttöjärjestelmä, sekä mikä on tietokoneesi IP -osoite eli mistä Internet -osoitteesta lähettämäsi tiedot tulevat ja minne ne vastaanotetaan.

Evästetietojen avulla Palvelun kävijämääriä voidaan seurata Metropolian ja sen yhteistyökumppaneiden toimesta sekä analysoida ja kehittää kävijöitä paremmin palvelevaksi. Lisäksi Metropolian yhteistyökumppanit saattavat käyttää mainonnan kohdentamiseksi evästeitä, joilla kerätään tietoa kävijän vierailuista tällä ja muilla sivustoilla. Evästeiden avulla kerättyä tietoa käytetään kävijän kiinnostusten kohteiden perusteella kohdennetun mainonnan tuottamiseen. Evästeiden avulla tehdyssä mainonnan kohdentamisessa kävijää ei yksilöidä eikä tietoja yhdistetä kävijältä mahdollisesti muussa yhteydessä saatuihin henkilötietoihin

Kävijällä on mahdollisuus estää evästeiden käyttö muuttamalla selaimensa asetuksia siten, että selain ei salli evästeiden tallentamista.  Kävijä hyväksyy, että joidenkin palveluiden osalta evästeiden käytön estäminen saattaa kuitenkin vaikuttaa palvelun toiminnallisuuteen.

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.

You can adjust all of your cookie settings by navigating the tabs on the left hand side.

Tarpeelliset evästeet / Strictly Necessary Cookies

Tarpeelliset evästeet pitäisi olla aina käytössä jotta voimme tallentaa evästeet myöhempiä vierailujasi varten.

Strictly Necessary Cookie should be enabled at all times so that we can save your preferences for cookie settings.

Mikäli otat nämä evästeet pois käytöstä emme pysty tallentamaan niitä, ja joudut seuraavilla vierailuilla hyväksymään/kieltämään ne uudestaan.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Kolmannen osapuolen evästeet / 3rd Party Cookies

Käytämme sivustolla Google Analytics ja Addtoany -lisäosia kerätäksemme tietoa mm. vierailijoiden kävijämääristä, suosituimmista sivuista jne.

Pitämällä evästeet päällä autat parantamaan/kehittämään palveluamme.

—--

This website uses Google Analytics to collect anonymous information such as the number of visitors to the site, and the most popular pages.

Keeping this cookie enabled helps us to improve our website.

Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!