Hyppää pääsisaltöön
Myrsky ja kiihko

Metropolian blogit nostavat keskusteluun aiheita ammattikorkeakoulumme ja kumppaneidemme maailmasta: oppimisesta, työelämästä, yhteistyöstä, osaamisesta, uudistumisesta ja erilaisista kohtaamisista. Sisällöt edustavat kunkin kirjoittajan henkilökohtaisia näkemyksiä, Metropolian johtoryhmän Pelinavaajat-blogi ilmaisee Metropolian virallista kantaa. Tervetuloa vuoropuheluun kanssamme!

  • Uusimmat postaukset
  • Blogit
  • Metropolian bloggaajat
Myrsky ja kiihko
Taiteellisen toiminnan, tutkimuksen ja kulttuuripolitiikan soihdunkantaja
0

Muotoilun tuloksia ja uusia tuulia

vierailija · 8.11.2019

Tämä aika kaipaa uudenlaisia ajatuksia, jotka auttavat ihmisiä, yrityksiä, yhteiskuntaa ja ympäristöä selviämään sekä nykyisistä että tulevista tilanteista ja haasteista. (Tikka 2018, 10). Tässä blogikirjoituksessa avataan siksi muotoilun tutkinto-ohjelman ajankohtaisia projekteja. Samalla tarkastellaan ja peilataan yhteiskunnallisiin tarpeisiin nähden sitä, millaisiin kehittämishaasteisiin opiskelijat ovat opinnäytetöissään tarttuneet.

Habitare

Muotoilun tutkinto-ohjelman opiskelijoiden töitä oli laajasti esillä tämän vuoden Habitaressa. Kyseinen tapahtuma on Suomen suurin huonekalu-, sisustus- ja designtapahtuma ja se järjestettiin 11. – 15.9.2019. Metropolian osastolla nuorten muotoilijoiden The Block -alueella pääsi tutustumaan opiskelijoiden suunnittelemiin kalusteisiin. Lisäksi messuilla pääsi katsomaan virtuaalitodellisuudessa tulevaisuuteen; esillä oli VR-mallinnus tulevista XR Designin sekä Helsinki XR Centerin tiloista, jotka oli kalustettu opinnäytetyönä suunnitelluilla kalusteilla.

Protoshop-näyttelyssä oli esillä kahden Metropolian opiskelijan, Onni-Vilhelm Ojasen ja Jukka Surakan valaisimet. Protoshop on Imu Designin ja Suomen Messujen yhdessä tuottama kuratoitu näyttely, joka järjes-tettiin tänä vuonna 11. kertaa. The Block-alueelle sijoittuva Protoshop toimii muotoilijoiden ja yritysten yhteistyö-foorumina, jossa suunnittelijat voivat testata tuoteideoidensa kiinnostavuutta ja tavata mahdollisia valmistajia ja käyttäjiä.

Onni-Vilhelm Ojasen kattovalaisin VARJO

Tapahtuma on esitellyt yhteensä 128 tuoteideaa 120 suunnittelijalta ja vakiinnuttanut asemansa vuosittaisena katsauksena uuteen suomalaiseen muotoiluun. Tänä vuonna esillä on 10 uutta työtä.

 

Jukka Surakan MAIDEN-pöytävalaisin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Campus Arabia näyttely ja muotoilun opinnäytetyönäyttely Ready19

Campus Arabia näyttely 6. – 15.9.2019 avasi näkymiä muotoilun ja luovien alojen nykyisyyteen ja luotasi tulevaisuuteen. Näyttelykokonaisuus esitteli osaamista ja valmiutta vastata niin fyysisen kuin digitaalisen maailman haasteisiin. Muotoilijan työ ja työympäristöt ovat jatkuvassa muutoksessa, ja virtuaalista ja lisättyä todellisuutta hyödyntävät työkalut tuovat mukanaan uusia työskentelytapoja. Arabian kampuksella esiteltiin opiskelijoiden tekemien projektien tuloksia sekä uudenlaisia oppimisympäristöjä.

Ready19-näyttelyssä oli esillä keväällä Metropoliasta valmistuneiden muotoilijoiden tilasuunnitelmia sekä tuote- ja palvelukonsepteja.

Oona Auramon sisustusarkkitehtuurin opinnäytetyössä Tilakokemus hotellihuoneessa etsittiin ratkaisuja tilakokemuksen synnyn periaatteisiin hotellihuoneessa. Työssä pyrittiin luomaan käsitys siitä mitkä tekijät vaikuttavat tilakokemukseen ja miten tutkimalla aihetta saadaan kerättyä ymmärrystä, jota voidaan hyödyntää hotellihuonesuunnittelussa. VR-mallin avulla on mahdollisuus vertailla huoneesta luotujen visualisointien ja virtuaalimaailman luoman kokonaiskuvan välisiä eroja sekä kommentoida tilasuunnitelman toimivuutta.

Oona Auramon tilaratkaisuja

 

Svetlana Koivusen tulostuskokeiluja tekstiilille

Svetlana Koivusen tekstiilisuunnittelun opinnäytteessä 3D-tulostus kankaalle käsiteltiin 3D-tulostuksen mahdollisuuksien hyödyntämistä tekstiilisuunnittelussa. Opinnäytteessä testattiin erilaisten filamenttien eli yhtäjaksoisten pitkien kuitujen tulostusta erilaisille kankaille. Tärkeä osa opinnäytetyötä oli kierrätysmuovin (PET, TPU ja PA6) hyödyntäminen 3D-tulostuksessa.   

 

 

Noora Karilan suodatinkahvinkeitin

Noora Karilan teollisen muotoilun opinnäytetyössä Kahvinkeitindesign – Kahvin neljäs aalto tavoitteena oli suunnitella filtterikahvinkeitin. Designin reunaehtoja olivat kahvikulttuurin uusi aalto, kestävä kehitys ja vastuullisuus, unohtamatta ymmärrettävää ja ajatonta muotoilua. Kahvinkeittimen muotoilu on suunnattu kahvinjuojien uudelle sukupolvelle ja se ottaa kantaa kahvin kulutukseen tulevaisuudessa.

 

 

 

ABL-Laatat ja Metropolia

Voiko keramiikka olla pehmeää? Miten keramiikan ylijäämä voidaan hyödyntää? Kuinka litteä pinta herätetään eloon? Näihin kysymyksiin saatiin vastauksia muotoilijaopiskelijoiden ja ABL Finland Oy:n laattojen näyttelyssä Helsinki Design Weekin ajan 6.-15.9.2019 Erottaja2:ssa. Näyttelyn taustalla oli oppimisprojekti, jossa tuntiopettajana toimivan muotoilija Pasi Kärkkäinen-Tunkelon vetämällä opintojaksolla teollisen muotoilun opiskelijat suunnittelivat ABL-Laatoille visioita siitä, miten keramiikkaa voitaisiin hyödyntää uusilla alueilla ja kuinka muotoilulla voidaan kehittää täysin uutta liiketoimintaa. Kolmen suunnittelijakollektiivin voimin ja ABL-Laattojen tuella syntyi näyttely, josta katsojat pääsivät nauttimaan hulppeassa Erottajan palatsin miljöössä. Seuraavassa on esitelty näyttelystä teokset Ailahdus, Kuura ja Tuntu.

Ailahdus (staattisen suurlaatan muuntuminen orgaaniseksi pinnaksi)

Tekijät Onni-Vilhelm Ojanen, Hanna Väinölä ja Hertta Korhonen luonnehtivat teostaan seuraavasti: “Näyttelytyömme on ABL-Laattojen erikoisuudesta, keraamisesta suurlaatasta valmistettu pinta, joka voi toimia esimerkiksi väliseinänä. Ideaa pystyy hyödyntämään useissa eri pinnoissa ja tiloissa eri kokoisena. Se hajottaa valoa, akustoi ja rajaa tilaa. Sitä voi käyttää vaikka istuimena tai pöytänä.”

Onni-Vilhelm Ojasen, Hanna Väinölän ja Hertta Korhosen suunnittelema Ailahdus

Kuura (keraamisista laatoista valmistettu muokattava modulaarinen tilanjakaja)

Tekijät Laura Laamanen ja Venla Anttila luonnehtivat teosta näin: ”Koko voi jatkossa vaihdella yksittäisestä koriste-esineestä suuriin tilaratkaisuihin asti. Inspiraatio Kuuraan lähti keraamisten suurlaattojen ylijäämän hyödyntämisestä ja ajatuksesta, miten laattoja voisi käyttää sisustuksessa uudella tavalla. Laattojen kovuuden vastapainoksi inspiraatiota haettiin luonnosta ja orgaanisista muodoista.”

Tuntu (keraamisen laatan pehmeän puolen löytäminen: voiko kivi olla pehmeä?)

Tekijät: Elina Sahlgren ja Noora Karila kertovat idastaan seuraavasti: “Työmme inspiraatio lähti vastakohdista. Halusta etsiä ja löytää materiaalista jotain, mitä se ei meille itsessään selvästi viestitä. Helposti jymähdämme johonkin tiettyyn mielikuvaan ja ajatusmalliin. Niiden rikkominen ja avaaminen ovat mielenkiintoisia ja usein tarpeellisia muutoksen aikaansaamiseksi. Työssämme halusimme selvittää, miten kova keramiikka voikin olla pehmeää? Ja kuinka materiaali sopisi sille ei-niin-ominaiseen käyttöön. Tuntu on keraamisista laatoista koottu “kangas” joka toimii esimerkiksi tuolin päällysenä tai mattona. Tuntu sopii niin julkisiin tiloihin kuin sekä sisä- ja ulkokäyttöön. Muotokieleltään Tuntu on orgaaninen ja muistuttaa luonnon kiviä tai moniväristä sammalmätästä.”

Muuttavatko virtuaalitodellisuuden keinot muotoilutyötä

Virtuaalitodellisuus on visualisointitapa, jossa kolmiulotteisia kappaleita voidaan tarkastella kuin ne olisivat todellisina aivan katsojan edessä. Markkinoilla on tällä hetkellä monenlaisia ratkaisuja virtuaalitodellisuuden tai lisätyn todellisuuden esittämiseen. Viihdeteollisuuden tuotantojen ohella lisätty todellisuus (augmented reality AR), virtuaalitodellisuus (virtual reality VR) sekä yhdistetty todellisuus (mixed reality MR) ovat teknologioina käytössä jo laajasti teollisuudessa ja liike-elämässä esimerkiksi suunnittelussa, myynnissä, markkinoinnissa, huoltotöissä ja koulutuksessa.

Metropolian muotoilun tutkinto-ohjelmassa on viime aikoina selvitetty, miten virtuaalitodellisuutta saadaan sisällytettyä opintoihin ja sitä kautta myös muotoilijan työkalupakkiin. Kiinnostuksen kohteena on muiden muassa se, kuinka muotoilijoiden jo käytössä olevilla 3D-ohjelmistoilla tuotettua dataa voidaan hyödyntää VR-ympäristöissä. Keskiössä on etsiä helposti lähestyttäviä ja haltuun otettavia käytäntöjä hyödyntää VR-työkaluja muotoilijan ja tuotekehityksen apuna.

Toteutustavat kehittyvät nopeasti ja saattavat kokea ajan kuluessa suuriakin muutoksia aina uusien ja uusien teknologioiden ansiosta. Virtuaalitodellisuus ei todennäköisesti silti syrjäytä perinteistä 3D-mallintamista tai luonnostelua, koska niillä on oma tärkeä tehtävänsä muotoiluprosessissa.

Muotoilu on osa strategiaa

Muotoilu on noussut yhä merkittävämpään rooliin menestyvien yritysten arkisessa ja strategisessa tekemisessä. Se on nykypäivänä tuotteiden, palveluiden ja asiakaskokemuksen suunnittelua, brändin hallintaa sekä liiketoiminnan ja strategian kehittämistä. (Kolinen 2018, 9)

Metropoliassa muotoilun tutkinto-ohjelman keskeisin tavoite on tuottaa osaajia, jotka vastaavat laaja-alaisen muotoiluajattelun keinoin yritysten ja yhteiskunnan kysyntään erilaisten toimeksiantojen tai kehittämis- ja asiantuntijatehtävien parissa.

Lähteet

Kolinen, P. 2018. Designin uusi aalto. Merkitystä ja menestystä tälle vuosisadalle.

Tikka, V. & Gävert, N. (toim.) 2018. Designin uusi aalto. Merkitystä ja menestystä tälle vuosisadalle.

https://muotoilu.metropolia.fi/4992/muotoilua-virtuaalitodellisuudessa/

https://www.abl.fi/fi/pinnalla/artikkelit/keramiikan-uudet-ulottuvuudet-helsinki-design-weekilla/

https://www.teknologiainfo.com/innovaatiot/enemman-kuin-todellisuutta/#

Valokuvat ja visualisoinnit

Kuvat 1., 2. ja 6. Nora Anttonen ja Eerika Minkkinen

Kuva 3. Oona Auramo

Kuva 4. Svetlana Koivunen

Kuva 5. Noora Karila

Blogimerkinnän kirjoittaja on muotoilun tutkintovastaava Merja Kosonen Metropoliasta.

HabitareMetropolian muotoiluMuotoiluMuotoilukonseptitMuotoilun opinnäytetyötMuotoiluprojektit

Ei kommentteja

    Kommentoi Peru vastaus

    Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä:

    • ""
      Merkityksellisyyden etsintää uudessa etänormaalissa
      17.3.2021
    • Suomalaiset_korallit_pieni
      Kestävyyssivistyksemme renessanssi
      6.7.2022
    • MikkoCapture
      Mikko Franck - maailman ensiesitys olkaa hyvä!
      26.4.2021

    vierailija

    Tietoa blogista

    Myrsky ja kiihko on toimitettu blogi, johon voi tarjota korkeatasoista taiteeseen liittyvää sisältöä, artikkeleita, haastatteluja, kantaaottavia tekstejä, kolumneja, kritiikkejä ja kirja-arvioita.

    Blogin toimituskunta

    • Tuire Ranta-Meyer, (päätoimittaja), yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja, p. 050 526 2002
    • Katri Halonen, kulttuurituotannon yliopettaja, p. 050 362 6407
    • Sirkku Wahlroos-Kaitila, laulun yliopettaja, p. 0400 487508
    • Suvi Hartikainen, TKI-suunnittelija, p. 040 194 8528
    • Leena Unkari-Virtanen lehtori, p. 040 334 5992

    Sähköpostiosoitteet:

    Myrsky ja kiihko -blogin tekstit käsitellään toimituskunnassa ennen niiden julkaisua.



    Myrsky ja kiihko -blogin bloggajan ohje



    Uusimmat jutut

    • Kestävyyssivistyksemme renessanssi

      6.7.2022
    • Kesäyön unelmia Arabianrannassa

      17.6.2022
    • Kestävä kehitys ja luovan alan supervoima

      22.4.2022

    Arkisto

    • ►2022 (3)
      • ► heinäkuu (1)
        • Kestävyyssivistyksemme renessanssi
      • ► kesäkuu (1)
        • Kesäyön unelmia Arabianrannassa
      • ► huhtikuu (1)
        • Kestävä kehitys ja luovan alan supervoima
    • ►2021 (7)
      • ► syyskuu (1)
        • Norsunluutornista ideoiden maailmaan
      • ► heinäkuu (1)
        • Mitä Rautavaaran Auringon talosta on kirjoitettu?
      • ► toukokuu (1)
        • Emigranttiooppera Auringon talo
      • ► huhtikuu (1)
        • Mikko Franck - maailman ensiesitys olkaa hyvä!
      • ► maaliskuu (1)
        • Merkityksellisyyden etsintää uudessa etänormaalissa
      • ► tammikuu (2)
        • Kauneuden maailmassa voi yksin olla valtias…
        • Tutkitun tiedon teemavuosi 2021
    • ►2020 (8)
      • ► lokakuu (3)
        • Suomi luovan byrokratian kärkimaaksi
        • Hyvän libreton tunnusmerkit
        • Mistä oopperalibretot tulevat?
      • ► elokuu (1)
        • Mitä oopperassa kuulemme?
      • ► toukokuu (1)
        • Sielun silmin − pohdintoja Nina Kokkisen kirjasta Totuudenetsijät
      • ► huhtikuu (1)
        • Taiteen ja viihteen merkitys poikkeusolosuhteissa
      • ► maaliskuu (1)
        • Taide vie tiedettä uuden äärelle
      • ► helmikuu (1)
        • Onnentaitoja arkeen
    • ▼2019 (11)
      • ▼ joulukuu (2)
        • Joulukalenteri II: luovuutta positiivisella ajattelulla
        • Joulukalenteri: Kirjallisuus luovan toiminnan, innovatiivisen ajattelun ja hyvinvoinnin lähteenä
      • ▼ marraskuu (1)
        • Muotoilun tuloksia ja uusia tuulia
      • ▼ syyskuu (1)
        • Soiton opetuksen ekosysteemi
      • ▼ elokuu (1)
        • Laulajan ja runoilijan kädenpuristus
      • ▼ heinäkuu (1)
        • Loistavaa musiikkia, aikansa elänyttä draamaa?
      • ▼ toukokuu (1)
        • Kiitoksia ja kiitollisuutta
      • ▼ huhtikuu (3)
        • Kaarle-kuninkaan metsästyksellä on paikkansa kansakunnan kaapin päällä, mutta siihen sisältyy myös yllätyksiä
        • Onko ranta vehreä vai kaunis? Ajatuksia Kaarle-kuninkaan metsästyksen toimitustyön tiimoilta
        • Pacius ja Kaarle-kuningas tulivat Metropoliaan
      • ▼ maaliskuu (1)
        • Maaliskuun manifesti

    Avainsanat

    #auringontalo Auringon talo Auringon talo Metropoliassa Creative Bureaucracy Festival Einojuhani Rautavaara Fredrik Pacius Hyvinvointi Kaarle-kuninkaan metsästys Kriittinen lähiluku Kulttuuritoimijat Kulttuuriyrittäjyys Libetisti Liedmusiikki Luova ala luovuus Luovuus ja osallisuus ilmastonmuutoksessa Metropolian muotoilu Metropolian oopperakoulutus Mikko Franck musiikin vastaanotto Omelämäkerta Onnellisuusharjoitus Ooppera oopperalibretto Oopperamusiikki Oopperataiteen suosio painetun tekstin hyödyntäminen Positiivinen psykologia Romantiikan taiteilijakäsitys Soitonopetuksen ekosysteemi Suomalaisen musiikin historia Suomalaisen musiikin isä Taide Taide ja ekologinen murros Taiteellinen toiminta Taiteen kriteerit Taiteen kyky tiivistää olennainen Taiteen merkitys poikkeusoloissa Taiteen perusopetus Taiteen roolit Tässä hetkessä eläminen Totuudenetsijät Vapaa musisointi Verdin ooppera Rosvot Viihde

    © 2015 Metropolia Ammattikorkeakoulu


    Sisällöt edustavat kunkin kirjoittajan henkilökohtaisia näkemyksiä, Metropolian johtoryhmän Pelinavaajat-blogi ilmaisee Metropolian virallista kantaa.

    Saavutettavuusseloste Tietosuojaseloste