Kun Kaarle-kuninkaan metsästyksen ensi-ilta huhtikuun 5. päivänä päättyi, meistä useilla oli kyynel silmässä. Ruotsia äidinkielenään puhuville hetki oli ainutlaatuinen siksi, että heidän on niin harvinaista saada kuulla romanttista suurta oopperaa laulettavan omalla äidinkielellään. Musiikin koulutusohjelmaa vuosia Ruoholahdessa luotsanneet liikuttuivat siitä, että vielä kerran tällainen suurproduktio oli mahdollista tehdä kaikkien säästövuosien ja koulutusleikkausten jälkeen − ja että feenikslintu sanan mukaisesti nousi tuhkasta entistä uljaampana. Minä ja monet muut yleisön joukossa pyyhimme silmäkulmiamme ihailusta ja kiitollisuudesta, sillä nuoret solistit olivat niin rohkeita, uskottavia ja äänellisesti valmiita. Myös säveltäjä Fredrik Pacius varmasti katsoi pilven lonkalta Ruoholahden konserttisaliin ja itki ilosta. Hänen 170 vuotta vanha teoksensa sai jälleen kerran uuden elämän 2010-luvun musiikkielämässä.

Veera Niiranen Leonoran ja Eero Lasorla Jonathanin roolissa
Metropolian produktio noteerattiin näyttävästi myös ruotsinkielisessä valtalehdessä Hufvudstadsbladetissa, ensin ennakkojutussa (Wilhelm Kvist 21.2.2019) ja laajassa arviossa ensi-illasta (Tove Djupsjöbacka 7.4.2019). Oopperakriitikko Djupsjöbacka toi esiin aluksi sen, miten loistava idea vuonna 1993 oli ollut ottaa juuri valmistuneen oopperatalomme väliaikafanfaariksi tämän oopperan alun käyrätorvimelodia. Sitten hän antoi tunnustusta ammattikorkeakoululle: ”En kulturgärning står också Metropolia för då man sätter upp hela operan Kung Karls jakt, med glädjande gått resultat.” Hänen mukaansa ilahduttavan raikkaan esityksen raskaat roolit pystyttiin opiskelijavoimin tulkitsemaan hyvin ammattimaisesti.
Sähköposteihimme tulvi poikkeuksellisen paljon palautetta, esimerkiksi: ”Vielä kerran kiitokset eilisestä oopperanautinnosta. Kyseessähän on mielenkiintoinen teos, jossa yhdistyvät niin ajan yleinen henki kuin Suomen poliittinen herääminen. Itse asiassa on ollut rohkeaa näin nostaa Ruotsin kuningas esiin Venäjän keisarikuntaan kuuluvassa Suomen suuriruhtinaskunnassa. Esitys oli todella nautittava. Esiintyjät paneutuivat tehtäviinsä suurella innolla ja ammattitaidolla. Oli upeaa nähdä ja kuulla monia hienoja ääniä. Toivomme näkevämme ja kuulevamme heitä uudelleenkin vaikka tuolla Töölönlahden rannan tuntumassa. Parhaimmat kiitoksemme koko ensemblelle!”
─ ”Parhaimmat kiitokset eilisestä. Aikamoisen elämyksen olitte järjestäneet. Kiitoksia sateli eilen ja sama on jatkunut tänään. Helsingin Insinöörien facebook-sivuilta löytyy muutama valokuva, joissa on tutun näköisiä ihmisiä.”

Antti Tolvanen aatelismies Banérin roolissa
”Jag vill gratulera dig och Metropolia till en fin föreställning och produktion av Kung Karls Jakt, och tacka för att du tog kontakt och gav oss anledning att komma och se föreställningen i går. Det var på allt sätt väldigt fint, en intressant regi med goda musi-kanter på alla plan. Jag kan intyga att vi alla 31 var synnerligen nöjda över vad vi fick uppleva.”
─ ”Onnittelut vielä Kung Carls Jagdin tuottajalle suurtyöstä! Olet toteut-tanut hienon koulutusprojektin ja samalla varmasti saattanut Paciuksen uraauurtavan teoksen uusien kuulijoiden tietoisuuteen. Nautittavista asioista mainitsen erikseen sen minua eniten hammas-tyttäneen: Sasha Mäkilän johtaman orkesterin syvän soinnin ja draamallisen ilmaisukyvyn. Olen aina pitänyt tästä musiikista ja hankkinut kotiin aikoinaan myös Ulf Söderblomin merkittävän levytyksen. Jonathanin osaa en voi seurata ajattelematta, että isä teki tämänkin roolin nuorena miehenä 1950-luvulla.
─ ”Metropolia gör en verklig kulturgärning med att sätta upp Kung Karls Jakt, Finlands första opera – och gör det med bravur. Gå och se den, om ni ännu lyckas få biljetter.”
”Ooppera oli todella upea kokemus ja elämys! Teidän oppilaanne ovat kyllä taitavia sekä laulamisessa että näyttelemisessä.”
─”Hei, viestintänne oli todella selkeää, lipun osto netitse harvinaisen sujuvaa, akustiikka konserttisalissa hyvä, koko ooppera elämys ja kulttuuriteko. Väliaikatarjoilu sujuvaa, maistuvaa, kukkarolle sopivaa. Metropolia tuntuu olevan taitava opinahjo.”
─”Esitys oli aivan mahtava! Pienellä budjetilla oli saatu aikaan ihmeitä. Opin paljon uutta ja kokemus oli sykähdyttävä. Kiitos tästä ainutlaatuisesta esityksestä, johon annoit meille mahdollisuuden osallistua.”

Filharmoninen kuoro esitti upeasti kuoro-osuudet
On hyvä muistaa, millainen voimainponnistus monitaiteisen oopperaproduktion tekeminen aina on. Tässä esityksessä oli mukana yli 150 tekijää. Tarvittiin yhteistyötä laulu- ja oopperakoulutuksen, korrepetiittoreiden, orkesterisointinten vastuualueen, esitys- ja teatteritekniikan, vaatetusalan ja graafisen suunnittelun koulutuksen, tuottajien, lipunmyyntiorganisaation, Helsinki Metropolitan Orchestran, Filharmonisen kuoron, Omnian kauneudenhoitoalan, ohjaajan, lavastajan, valosuunnittelijan, teknisen henkilökunnan, vahtimestareiden ja monien muiden kanssa.
Osa puvustuksessa käytetyistä kankaista oli peräisin Metropolian Bulevardin kiinteistöstä, jossa talkoovoimin kavuttiin korkealle katonrajaan irrottamaan visualistin värisuunnitelmaan sopivia verhokankaita. Helsingin, Espoon ja Kauniaisten viestintäyksiköt tiedottivat verkkosivuillaan oopperasta, samoin useat tapahtumasivustoja ylläpitävät. Hanasaaren Svenska nu -projekti julkaisi Metropolian tuottaman perehdytysmateriaalin koululaisille ja Geselliuksen säätiön tuella järjestettiin Drumsö lågstadietin oppilaille yleisökasvatusprojekti.
Pacius-oopperan tekeminen ei olisi ollut mahdollista ilman yhteensä viiden ruotsinkielisen säätiön tukea ja suuremoisten tekijöiden yhteistyötä. Tuhannet kiitokset kaikille, joiden ansiosta saimme kokea kevään ylittämättömän juhlahetken.
Lue lisää artikkeleita Metropolian oopperatuotannosta Kung Karls Jakt:
https://blogit.metropolia.fi/taukoja/
http://www.amfion.fi/arvio-kaarle-kuningas-taas-kylassa/
http://oopperaa.blogspot.com/2019/04/paciuksen-uraauurtava-esikoisooppera-5.html
Ei kommentteja