Hyppää pääsisaltöön
Mediakompleksi

Metropolian blogit nostavat keskusteluun aiheita ammattikorkeakoulumme ja kumppaneidemme maailmasta: oppimisesta, työelämästä, yhteistyöstä, osaamisesta, uudistumisesta ja erilaisista kohtaamisista. Sisällöt edustavat kunkin kirjoittajan henkilökohtaisia näkemyksiä, Metropolian johtoryhmän Pelinavaajat-blogi ilmaisee Metropolian virallista kantaa. Tervetuloa vuoropuheluun kanssamme!

  • Uusimmat postaukset
  • Blogit
  • Metropolian bloggaajat
Mediakompleksi
Havaintoja ja pohdintaa mediakentän ilmiöistä ja haasteista
0

Siltoja työelämään

Minna Kilpeläinen · 16.5.2018
Unityn tuotejohtaja Sonja Ängeslevä tutustuu opiskelijoiden peliin PreBit Helsinki -tapahtumassa. Kuva: (c) Saija Heinonen.
Unityn tuotejohtaja Sonja Ängeslevä tutustuu opiskelijoiden peliin PreBit Helsinki -tapahtumassa. Kuva: (c) Saija Heinonen.

Minna Kilpeläinen

Media-alan opetuksen merkittävä haaste on pysyä mukana mediakentän jatkuvassa ja nopeassa muutoksessa. Miten opetus tulisi järjestää nyt, jotta opiskelijoiden osaaminen vastaisi työelämän tarpeita silloin kun he valmistuvat ja auttaisi työnantajia löytämään osaavia tekijöitä? Yksi vastaus tähän ovat työelämäprojektit ja hankkeet, joiden avulla työelämään siirtymistä helpotetaan.

 

Osaamismerkit lisäävät ammatillista itsetuntemusta

Median ja Tieto- ja viestintätekniikan osaamisalueilla on tällä hetkellä käynnissä muun muassa Osaamisen pelimerkit -hanke, jonka yhtenä toimenpiteenä on luoda pelialalle osaamismerkkejä (Open Badges) osaamisen tunnistamiseksi.

Jotta sekä opiskelija että työelämän edustajat tietävät, millaista osaamista tutkinto-opetus on tuottanut, tarvitaan kriteeristöjä, jotka täyttämällä opiskelija voi osoittaa omaavansa työelämässä tarvittavia tietoja ja taitoja. Osaamisen pelimerkit -hankkeessa nähdään, että tapa tehdä tuo osaaminen näkyväksi on käydä yhdessä työelämän kanssa läpi tarvittavat taidot ja kirjata ne ylös opiskelijalle annettavien osaamismerkkien pohjaksi. Saadakseen osaamismerkkejä opiskelijan on osoitettava sekä koulun kursseilla että harrastustoiminnassaan hankkimansa taidot. Merkkejä voi saada esimerkiksi kurssien yhteydessä, hakemuksen avulla tai vaikkapa pelillistetyn prosessin kautta. Osaamismerkit voi sitten liittää vaikkapa LinkedIniin tai osaksi omaa portfoliota. (Brauer, Ruhalahti &  Pakanen 2018).

Käsitys omasta osaamisesta voi olla puutteellinen, jos sitä ei pääse testaamaan oikeissa työympäristöissä. Osaamismerkit auttavat opiskelijaa hahmottamaan, millaisia taitoja hänellä konkreettisesti on. Koulussa saadut arvosanat eivät myöskään kerro kaikkea tarvittavaa, eikä työelämässä arvosanoja useinkaan kysellä. Osaamismerkit helpottavat opiskelijan ammatillisen itsetuntemuksen lisäämisessä siten, että opiskelija pystyy myös sanoittamaan työnantajalle, mitä osaa.

Osaamismerkit eivät toimi vain työantajaa varten hankittavina sertifikaatteina, vaan niiden tarkoitus on helpottaa myös koulutuksen kehittämistä. Brauerin, Ruhalahden ja Pakasen (2018) mukaan osaamismerkit toimivat tulevaisuudessa myös HOPS- ja AHOT-prosessien tukijärjestelmänä.

 

Verkoston kehittämistä

Verkostojen luominen opiskeluaikana rakentaa vahvaa siltaa työelämään. Muun muassa Charlotte King (2016)kehottaa pitämään tuntosarvia ylhäällä niin koulussa kuin vapaa-ajallakin. Erilaiset konferenssit ovat hyvä tapa tutustua uusiin oman alan ihmisiin.

Osaamisen pelimerkit -hankkeen yhtenä toimenpiteenä on järjestää valtakunnallinen pelinkehittäjäopiskelijoiden kilpailu, Bit1, jossa valitaan Suomen paras opiskelijapeli. Kilpailu on tapa näyttää työnantajille, mitä opiskelijat osaavat. Kovan luokan ammattilaisista koostuva raati tutustuu peleihin paitsi pitchausten perusteella, myös kokeilemalla opiskelijoiden tekemiä pelejä. Esitellessään pelejä opiskelijat oppivat myymään tuotteensa.

Bit1 on myös verkostoitumistapahtuma, johon osallistuu pelialan työnantajia tavoitteena tutustua uusiin kykyihin. Osaamisen pelimerkit -hankkeen isän, pelikouluttaja Juha Huhtakallion mukaan tällaiselle kilpailulle ja tapahtumalle on tarvetta, koska sen avulla voidaan tuoda esiin opiskelijapelien kova taso. Tämä auttaa heitä eteenpäin peliensa kanssa ja myös työllistymisessä. Pelialan ammattilaiset eivät välttämättä tiedä, millaista työtä opiskelijat pystyvät tekemään. Projektikursseilla syntyy kuitenkin varsin vakuuttavia pelejä, joiden taso yllättää jatkuvasti alan ammattilaiset.

 

Työelämäprojekteissa tutustutaan yhdessä tekemällä

Työelämäprojektit liittyvät hyvin kiinteänä osana ammattikorkeakoulujen oppimistoimintaan. Projektit toimivat monelle suorana siltana harjoitteluun ja mikäli kannukset on ansaittu, sitä kautta myös työelämään.

Median osaamisalueella työelämävieraililjoita kutsutaan erilaisten kurssien projekteihin jo ensimmäisestä vuosikurssista lähtien. Vierailijoilla on mahdollisuus nähdä yhteisen tekemisen aikana, millaisia valmiuksia opiskelijoilla on.

Projektit myös vastaavat media-alan todellisuutta siten, että niitä tehdään monialaisesti ja monesti myös useiden korkeakoulujen yhteistyönä. Media-alan suurempien tuotantojen luonteeseen kuuluu, että ne syntyvät useiden eri ammattikuntien yhteistyönä. Niinpä yhdessä projektissa voi olla mukana opiskelijoita esimerkiksi mediatuotannosta, elokuva- ja tv-tuotannosta, digitaalisesta viestinnästä, graafisesta suunnittelusta, 3D:stä, mediatekniikasta ja kulttuurituotannosta ja aiheesta riippuen vaikkapa myös sote-alalta.

Projekteissa on tehty myös tilaustyön luonteisia projekteja, joissa työelämän edustajat toimivat laaduntarkkailijoina. Esimerkiksi Ylen kanssa on tehty pitkään yhteistyötä. Yhteistyötä on viime vuosina vielä tiivistetty niin, että Metropolia on toiminut kokeilualustana, ns. autotallina, uuden teknologian mediaprojekteille. Metropoliassa on tehty pioneerityötä esimerkiksi 360-musiikkivideoiden saralla. (Kilpeläinen 2017)

Yhteistyö ammattilaisten kanssa on poikinut opiskelijoille harjoittelu- ja työpaikkoja.

 

Loikkausosaaminen voi viedä yllättävillekin aloille

Dawn Bennettin (2016, 388-390) mukaan on tavallista, että luovilta aloilta valmistuneet ja siellä opiskelevat tekevät myös muiden alojen töitä. .Siksi onkin tärkeää kehittää opiskelijan taitoja tunnistaa useita erilaisia keinoja hyödyntää omaa osaamistaan myös oman ammattialan ulkopuolella.

Oiva – Oman osaamisen tunnistaminen ja soveltaminen uusissa ammattikonteksteissa -hankkeessa käytetään tästä kompetenssista nimitystä loikkausosaaminen, mikä tarkoittaa kykyä ja uskallusta loikata oman alan traditioista muille aloille ja soveltaa osaamista yllättävissäkin konteksteissa.

“Loikkausosaamisen kehittymisen myötä syntyy joustavuutta ja kykyä etsiä leipänsä myös keikkatöistä ja useammalta työnantajalta”, projektipäällikkö Jussi Linkola selittää.

 

Yrittäjyyskoulutusta ja konkreettisia neuvoja

Oman substanssiosaamisen lisäksi opiskelija tarvitsee työllistyäkseen taitoja, jotka liittyvät työelämän ymmärrykseen liiketoiminnan kannalta. Yrittäjyyskoulutuksen lisäämisen eri alojen kursseihin ja erilaisiin projekteihin on todettu vaikuttavan opiskelijoiden työllistettävyyteen (Owens & Tibby 2014).

Opiskelija tarvitsee apua paitsi valmistumisvaiheessa, myös juuri valmistuttuaan. Tämä voi myös olla korkeakoulujen toimintakenttää. Dawn Bennett (2016, 387) ehdottaa, että tämä voisi saada muodon esimerkiksi mentorointisuhteina, lyhyinä kursseina, urakonsultointina sekä pääsynä erilaisiin resursseihin, kuten laitteisiin ja työtiloihin.

Media-alan opiskelijoiden tarpeet ovat samankaltaiset. Esimerkiksi Metropolian yrityskiihdyttämö Turbiini toimii tällaisena resurssina yritystoimintaa aloittaville.

Yrittäjyyteen liittyvä, opiskelijan tarvitsema oppi on relevanteinta, kun sitä on koottu yhdessä työelämän, kouluttajien ja opiskelijoiden kanssa. Esimerkiksi MusaPeda-yrittäjäksi -hankkeen raportti toimii hyvänä oppaana myös muiden luovien alojen opiskelijoiden matkalla yrittäjäksi. (Grahn & Haaksiluoto 2014)

 

Tutustu myös:

Osuma-hanke koordinoi useita kulttuuri-, liikunta- ja nuorisoalaan liittyviä  hankkeita, joissa helpotetaan opiskelijoiden urapolkuja niin koulutusasteelta toiselle kuin siirtymisessä työelämään, esim. Combo,  Hyvää seuraa – nuorten osallistaminen seuratoimintaan, Museot innovaatioalustoina ja Duuni – vanhemmuuden taidot työelämävahvuudeksi.

 

Lähteet

Bennett, Dawn, 2016: Developing employability in higher education music. Arts & Humanities in Higher Education 2016, Vol. 15(3–4) 386–413 http://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/1474022216647388

Brauer, S., Ruhalahti, S. & Pakanen, L. 05/18: Digitaaliset osaamismerkit – merkillä on väliä. Osaamisen pelimerkit -hankkeen sivut. Metropolia AMK.   https://pelimerkit.metropolia.fi/2018/05/07/digitaaliset-osaamismerkit-merkilla-on-valia/

Grahn, R. & Haaksiluoto, J., 2014: Musapedasta yrittäjäksi – mentori. Metropolia Ammattikorkeakoulu.  http://www.metropolia.fi/fileadmin/user_upload/Kulttuuri/Kehittaevae_hanketoiminta/Musapeda_Mentori_Final.pdf

Kilpeläinen, M., 2017: Exploring storytelling in 360 music video. Metropolian blogi Median maailma.  https://blogit.metropolia.fi/median-maailma/2017/04/11/exploring-storytelling-360-music-video/

King, C., 2016: The importance of networking during your postgraduate studies. Postgrad.com.  https://www.postgrad.com/blog/Importance-of-Networking-During-Your-Postgraduate-Studies/

Owens, J. & Tibby, M., 2014: Enhancing employability through enterprise education: Examples of good practice in higher education. The Higher Education Academy.  https://www.heacademy.ac.uk/system/files/resources/enhancing_employability_through_enterprise_education_good_practice_guide.pdf

 

 

Minna Kilpeläinen (FM, KM) on tv- ja verkkojournalismin lehtori Median osaamisalueella. Hän toimii myös tiedottajana Osaamisen pelimerkit -hankkeessa sekä asiakkuusvastaavana Yle-Metropolia -projekteissa. Hän on kirjoittanut myös omaa Metropolian blogiaan Median maailma.

 

mediakoulutusosaamisen tunnistaminenosaamismerkittyöelämätyöelämään siirtyminentyöelämäprojektit

Ei kommentteja

    Kommentoi Peru vastaus

    Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä:

    • Digiloikka, etätyö ja hybridityö
      Digiloikka, etätyö ja hybridityö
      17.9.2020

    Mediakompleksin bloggaajat

    Bloggaajat ovat Metropolian median osaamisalueen henkilöstöä ja muita media-alan asiantuntijoita.

    Tietoa blogista

    Mediakompleksi on toimitettu blogi, jota ylläpitää Metropolia Ammattikorkeakoulu. Blogissa voidaan julkaista tekstejä, videoita, podcasteja tai niiden yhdistelmiä. Kun haluat tehdä blogipostauksen, ota yhteyttä toimituskuntaan.

    Mediakompleksi-blogin toimituskunta

    • Antti Pönni (päätoimittaja), lehtori, elokuvan ja television tutkinto-ohjelma, p. +358 40 184 9204
    • Auli Sillanpää, osaamisaluepäällikkö, median osaamisalue, p. +358 40 631 6374
    • Liisa Seppänen tutkintovastaava, digitaaliset mediapalvelut (YAMK), p. +358 400 846 0618

    Sähköpostiosoitteet:

    Toimituskunta toimittaa Mediakompleksi-blogin sisällöt ennen julkaisua.



    Mediakompleksi-blogin bloggaajan ohje

    Uusimmat jutut

    • Upseeri tallentaa puhetta nauhurilla.

      Digiloikka, etätyö ja hybridityö

      17.9.2020
    • Median polarisaatiosta

      12.8.2019
    • Graffitit, visuaalinen viestintä ja asiantuntijuus

      19.12.2018

    Arkisto

    • ► 2020 (1)
      • ► syyskuu (1)
        • Digiloikka, etätyö ja hybridityö
    • ► 2019 (1)
      • ► elokuu (1)
        • Median polarisaatiosta
    • ▼ 2018 (16)
      • ▼ joulukuu (1)
        • Graffitit, visuaalinen viestintä ja asiantuntijuus
      • ▼ marraskuu (1)
        • Heijastimia syksyn pimeneviin iltoihin: liikkeenkaappaus ja sen mahdollisuudet
      • ▼ syyskuu (3)
        • Digitaalisen median työskentelymallit opetuksen kehittämisessä - Digiohjeita opetustyöhön 5
        • Digipaasto – Digiohjeita opetustyöhön 4
        • Digitapojen huomaaminen – Digiohjeita opetustyöhön 3
      • ▼ elokuu (4)
        • Koukuttava suunnittelu - Digiohjeita opetustyöhön 2
        • Kohti hyvää saavutettavuutta
        • Alustakapitalismi ja ekosysteemit - Digiohjeita opetustyöhön 1
        • Selkeämpää kieltä viralliseen verkkoviestintään
      • ▼ kesäkuu (3)
        • Yksin vai yhdessä
        • Kenen tarinoita kerromme?
        • Media-alan osaamistarpeiden tuulet(us)
      • ▼ toukokuu (1)
        • Siltoja työelämään
      • ▼ huhtikuu (2)
        • Alati muuttuva verkkokehitys opetuksen haasteena
        • Tekeekö Trump somesta eettisempää?
      • ▼ maaliskuu (1)
        • Uusi blogi pohtii median ilmiöitä

    Avainsanat

    benchmarkkaus design-etiikka dialogi digiloikka digiohjeita opetustyöhön digisuunnittelu Digitaalinen viestintä digitaalisuus digitalisaatio Facebook graafinen suunnittelu hook-malli hybridityö iteraatio kielenhuolto koukuttaminen kulttuuripolitiikka media-alan osaamistarpeet mediakasvatus mediakoulutus mediankäytön mittaaminen Medioituminen Metropolia mocap mocap-studio naissankari opettaminen opetus polarisaatio ryhmäkirjoittaminen saavutettavuus saavutettavuusdirektiivi sosiaalinen media tasa-arvo testaaminen tietoinen digitoiminta työelämä työelämään siirtyminen verkkokehitys verkkokirjoittaminen verkkoviestintä Virtual Writers´ Room visuaalinen kieli Writers´ Room yhdenvertaisuus

    © 2015 Metropolia Ammattikorkeakoulu


    Sisällöt edustavat kunkin kirjoittajan henkilökohtaisia näkemyksiä, Metropolian johtoryhmän Pelinavaajat-blogi ilmaisee Metropolian virallista kantaa.

    Saavutettavuusseloste Tietosuojaseloste

    Jotta sivuston käyttö olisi sujuvaa, käytämme evästeitä ja suosittelemme niiden käyttöä myös Sinulle.  Voit tutustua tarkemmin evästeisiin tai poistaa ne kokonaan käytöstä asetukset-sivulla.

    Metropolian blogit
    Powered by  GDPR Cookie Compliance
    Tietosuojaseloste / Privacy Overview

    Kävijän tietokoneelle voidaan ajoittain siirtää ns. evästeitä (“cookies”).
    Evästeillä voidaan kerätä tietoja esimerkiksi miltä sivulta olet siirtynyt osoitteeseen, mitä www-sivujamme olet selannut ja milloin, mitä selainta käytät, mikä on näyttösi resoluutio ja käyttöjärjestelmä, sekä mikä on tietokoneesi IP -osoite eli mistä Internet -osoitteesta lähettämäsi tiedot tulevat ja minne ne vastaanotetaan.

    Evästetietojen avulla Palvelun kävijämääriä voidaan seurata Metropolian ja sen yhteistyökumppaneiden toimesta sekä analysoida ja kehittää kävijöitä paremmin palvelevaksi. Lisäksi Metropolian yhteistyökumppanit saattavat käyttää mainonnan kohdentamiseksi evästeitä, joilla kerätään tietoa kävijän vierailuista tällä ja muilla sivustoilla. Evästeiden avulla kerättyä tietoa käytetään kävijän kiinnostusten kohteiden perusteella kohdennetun mainonnan tuottamiseen. Evästeiden avulla tehdyssä mainonnan kohdentamisessa kävijää ei yksilöidä eikä tietoja yhdistetä kävijältä mahdollisesti muussa yhteydessä saatuihin henkilötietoihin

    Kävijällä on mahdollisuus estää evästeiden käyttö muuttamalla selaimensa asetuksia siten, että selain ei salli evästeiden tallentamista.  Kävijä hyväksyy, että joidenkin palveluiden osalta evästeiden käytön estäminen saattaa kuitenkin vaikuttaa palvelun toiminnallisuuteen.

    This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.

    You can adjust all of your cookie settings by navigating the tabs on the left hand side.

    Tarpeelliset evästeet / Strictly Necessary Cookies

    Tarpeelliset evästeet pitäisi olla aina käytössä jotta voimme tallentaa evästeet myöhempiä vierailujasi varten.

    Strictly Necessary Cookie should be enabled at all times so that we can save your preferences for cookie settings.

    Mikäli otat nämä evästeet pois käytöstä emme pysty tallentamaan niitä, ja joudut seuraavilla vierailuilla hyväksymään/kieltämään ne uudestaan.

    If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

    Kolmannen osapuolen evästeet / 3rd Party Cookies

    Käytämme sivustolla Google Analytics ja Addtoany -lisäosia kerätäksemme tietoa mm. vierailijoiden kävijämääristä, suosituimmista sivuista jne.

    Pitämällä evästeet päällä autat parantamaan/kehittämään palveluamme.

    —--

    This website uses Google Analytics to collect anonymous information such as the number of visitors to the site, and the most popular pages.

    Keeping this cookie enabled helps us to improve our website.

    Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!