Hyppää pääsisaltöön
Mediakompleksi

Metropolian blogit nostavat keskusteluun aiheita ammattikorkeakoulumme ja kumppaneidemme maailmasta: oppimisesta, työelämästä, yhteistyöstä, osaamisesta, uudistumisesta ja erilaisista kohtaamisista. Sisällöt edustavat kunkin kirjoittajan henkilökohtaisia näkemyksiä, Metropolian johtoryhmän Pelinavaajat-blogi ilmaisee Metropolian virallista kantaa. Tervetuloa vuoropuheluun kanssamme!

  • Uusimmat postaukset
  • Blogit
  • Metropolian bloggaajat
Mediakompleksi
Havaintoja ja pohdintaa mediakentän ilmiöistä ja haasteista
0

Kohti hyvää saavutettavuutta

Liisa Seppänen · 29.8.2018
Kuva: JeongGuHyeok / Pixabay.com CC:0

Liisa Seppänen

Verkkopalveluiden ja mobiilisovellusten saavutettavuus tarkoittaa sitä, että ne ovat kaikille käyttäjille helppoja käyttää ja ymmärtää. Saavutettavassa verkkopalvelussa on otettu huomioon myös erilaisten erityiskäyttäjäryhmien, kuten vaikkapa näkövammaisten tai motorisesti toimintarajoitteisten, tarpeet. Yhden suuren – ja kasvavan – käyttäjäryhmän muodostavat seniorit, joilla ikääntyminen saattaa tuoda mukanaan niin kognitiivisia, motorisia kuin aistitoimintoihinkin liittyviä haasteita.

 

EU-direktiivi edellyttää saavutettavuutta

 

Verkkopalveluiden saavutettavuus on juuri nyt ajankohtainen asia erityisesti julkishallinnon organisaatioille. EU-direktiivi julkisen sektorin elinten verkkosivustojen ja mobiilisovellusten saavutettavuudesta tuli voimaan joulukuussa 2016, ja sen määrittelemiä saavutettavuusvaatimuksia aletaan soveltaa portaittain syyskuusta 2019 alkaen.

 

Koska saavutettavuusvaatimusten noudattaminen saattaa tarkoittaa mittaviakin sisällöllisiä tai teknisiä muutoksia verkkosivustoilla, sivustojen saavutettavuuden kehittäminen ja varmistaminen on tärkeää käynnistää ripeästi.

 

Saavutettavuusdirektiivin avulla halutaan edistää sitä, että kaikilla on mahdollisuus toimia täysivertaisesti digitalisoituvassa yhteiskunnassa. Tavoitteena on parantaa digitaalisten palveluiden laatua ja ehkäistä syrjäytymistä. Kyse on yhdenvertaisuudesta: julkishallinnon digitaalisten palveluiden tulee olla kaikkien kansalaisten käytettävissä.

 

Vaikka saavutettavuusdirektiivin tärkeä tavoite on varmistaa helppo pääsy digitaalisiin palveluihin mahdollisista toimintarajoitteista huolimatta, saavutettavuutta ei pidä ajatella vain erityisryhmien huomioon ottamisena. Hyvästä saavutettavuudesta hyötyvät kaikki käyttäjät. Saavutettavuus tarkoittaa palvelun hyvää toimivuutta ja helppokäyttöisyyttä erilaisilla päätelaitteilla ja erilaisissa käyttöympäristöissä.

Hyvä saavutettavuus on kilpailuvaltti

Myös kaupallisten toimijoiden kannattaa olla kiinnostuneita palveluidensa saavutettavuudesta, vaikka saavutettavuusdirektiivin vaatimukset koskevatkin vain julkisen sektorin organisaatioita, kuten valtion ja kunnan viranomaisia ja korkeakouluja.

 

Hyvä käytettävyys, tekninen toimintavarmuus sekä sisällön selkeys ja ymmärrettävyys parantavat verkkopalvelun käyttökokemusta, ja miellyttävä käyttökokemus lisää käyttäjien sitoutumista palveluun. Erityisryhmille saavutettava verkkokauppapalvelu voi tarjota mahdollisuuden hoitaa itsenäisesti asioita, joihin he muuten tarvitsisivat avustajaa.

 

Arvioidaan, että Suomessa on jopa yli miljoona verkonkäyttäjää, joilla on verkkopalveluiden käyttöön liittyviä haasteita tai rajoitteita. Erilaisten toimintarajoitteiden huomioon ottamista voikin lähestyä myös taloudellisin perustein: potentiaalisia asiakkaita ei kannata sulkea ulkopuolelle.

 

Saavutettavuusasiantija Tapio Haanperä toteaa blogissaan, että esimerkiksi verkkokauppajätti Amazon on tunnistanut eri tavoin vammaisten tai toimintarajoitteisten asiakasryhmät merkittäviksi ja panostanut verkkokauppansa saavutettavuuteen, mutta suomalaiset verkkokaupat eivät vielä täytä saavutettavuussuosituksia kovin hyvin.

 

Saavutettavuus voi siis olla verkkopalvelun kilpailuvaltti. Yksi tapa verkkopalvelun saavutettavuuden todentamiseen on auditointiin perustuva Saavutettavuus huomioitu -leima. Esimerkiksi Verohallinnon ja Espoon kaupungin verkkosivut ovat käyneet auditointiprosessin läpi.

Saavutettavuudessa riittää saavutettavaa

 

Verkkopalveluiden saavutettavuuden parantamisessa on kuitenkin vielä paljon työsarkaa. Sivustojen teknisessä toteutuksessa ei riittävästi noudateta voimassa olevia standardeja ja suosituksia, eikä käyttöliittymän ja navigoinnin käytettävyyteen kiinnitetä palveluiden kehitystyössä tarpeeksi huomiota. Myös sisältöjen ymmärrettävyyteen voi liittyä monia haasteita, kuten esimerkiksi Harri Falck osoitti Turun kaupungin palvelukuvauksia tarkastellessaan.

 

Ennen direktiivin voimaantuloa Näkövammaisten liitto teetti testauksen 14 kaupungin verkkosivustoille. Testauksessa tarkasteltiin keskeisiä saavutettavuuteen liittyviä tekijöitä, kuten tekstin luettavuutta, lomakkeiden käytettävyyttä, sisällön rakennetta ja sivuston navigointiratkaisujen selkeyttä. Tällaisen tarkastelun perusteella voidaan arvioida esimerkiksi sitä, kuinka helppoa sivuston käyttö on vaikkapa näkövammaisten tarvitseman ruudunlukuohjelman ja näppäimistön avulla.

 

Kaikilla testauksessa mukana olleilla sivustoilla havaittiin isoja saavutettavuuspuutteita. Viisiportaisella arviointiasteikolla (erinomainen – hyvä – keskinkertainen – välttävä – heikko) kuuden kaupungin verkkopalvelu arvioitiin keskinkertaiseksi, viiden välttäväksi ja kolmen heikoksi. Ei siis yhtään hyvää tai erinomaista!

 

Saavutettavuus tulisi ottaa verkkopalveluiden ja mobiilisovellusten kehitystyössä huomioon alusta alkaen. Teknisten toteuttajien, käyttöliittymä- ja visuaalisten suunnittelijoiden sekä sisällöntuottajien tulee hallita saavutettavuusvaatimukset hyvin, mutta myös verkkopalveluita tilaavien tahojen on syytä olla niistä perillä, jotta sivuston toteuttajaa valittaessa yhtenä kriteerinä voidaan arvioida toteuttajan saavutettavuusosaamista. On erittäin tärkeää, että saavutettavuusnäkökulma otetaan huomioon myös verkko- ja mobiilipalveluiden suunnittelijoiden ja kehittäjien koulutuksessa, jotta riittävä saavutettavuusosaaminen voidaan saavuttaa.

 

Lähteet

 

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2016/2102 julkisen sektorin elinten verkkosivustojen ja mobiilisovellusten saavutettavuudesta. Annettu 22.12.2016. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32016L2102

 

Falck, Harri 2018. Selkeämpää kieltä viralliseen verkkoviestintään. https://blogit.metropolia.fi/mediakompleksi/2018/08/15/selkeampaa-kielta-viralliseen-verkkoviestintaan/

 

Haanperä, Tapio 2018. Verkkokauppias, tavoitatko kaikki asiakkaasi? Papunet. http://papunet.net/saavutettavuus/blogi/verkkokauppias-tavoitatko-kaikki-asiakkaasi

 

Kaupunkien verkkosivustojen esteettömyystestaus 2016. Näkövammaisten liitto. https://www.nkl.fi/fi/etusivu/saavutettavuus-esteettomyys/saavutettavuus-verkossa-ja-mobiililaitteissa/kaupunkien-verkkosivujen-esteettomyystestaus-2016

 

Miksi saavutettavuus on tärkeää? Saavutettavasti.fi. https://www.saavutettavasti.fi/tietoa-saavutettavuudesta/miksi-saavutettavuus-on-tarkeaa/

 

Saavutettavuus. Valtiovarainministeriö. https://vm.fi/saavutettavuusdirektiivi

 

Saavutettavuus huomioitu -leima. Näkövammaisten liitto ry. https://www.nkl.fi/fi/etusivu/saavutettavuus-esteettomyys/saavutettavuus-verkossa-ja-mobiililaitteissa/saavutettavuus-huomioitu-leima

 

Lisätietoja ja ohjeita saavutettavuudesta suomeksi

 

  • Papunetin saavutettavuussivusto: http://papunet.net/saavutettavuus
  • Saavutettavasti.fi. Ohjeita verkkosisältöjen ja viestinnän saavutettavuudesta. https://www.saavutettavasti.fi/
  • Näkövammaisten liiton sivusto Saavutettavuus verkossa ja mobiililaitteissa. http://www.nkl.fi/fi/etusivu/saavutettavuus-esteettomyys/saavutettavuus-verkossa-ja-mobiililaitteissa
  • Celian sivusto Verkkopalveluiden saavutettavuus https://www.celia.fi/saavutettavuus/verkkopalvelujen-saavutettavuus/
  • Funka AB:n videosarja saavutettavuusstandardista. https://www.youtube.com/channel/UCdW_0pPNiiPLaLM90_20org

 

 

 

Liisa Seppänen toimii Metropoliassa lehtorina median osaamisalueella opetusalueinaan mm. verkkopalveluiden suunnittelu ja toteutus sekä käyttöliittymät ja käytettävyys. Hän on digitaalisten mediapalveluiden YAMK-tutkinto-ohjelman tutkintovastaava.

julkishallintomobiilisovelluksetsaavutettavuussaavutettavuusdirektiiviverkkopalvelutyhdenvertaisuus

Ei kommentteja

    Kommentoi Peru vastaus

    Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä:

    • Digiloikka, etätyö ja hybridityö
      Digiloikka, etätyö ja hybridityö
      17.9.2020

    Mediakompleksin bloggaajat

    Bloggaajat ovat Metropolian median osaamisalueen henkilöstöä ja muita media-alan asiantuntijoita.

    Tietoa blogista

    Mediakompleksi on toimitettu blogi, jota ylläpitää Metropolia Ammattikorkeakoulu. Blogissa voidaan julkaista tekstejä, videoita, podcasteja tai niiden yhdistelmiä. Kun haluat tehdä blogipostauksen, ota yhteyttä toimituskuntaan.

    Mediakompleksi-blogin toimituskunta

    • Antti Pönni (päätoimittaja), lehtori, elokuvan ja television tutkinto-ohjelma, p. +358 40 184 9204
    • Auli Sillanpää, osaamisaluepäällikkö, median osaamisalue, p. +358 40 631 6374
    • Liisa Seppänen tutkintovastaava, digitaaliset mediapalvelut (YAMK), p. +358 400 846 0618

    Sähköpostiosoitteet:

    Toimituskunta toimittaa Mediakompleksi-blogin sisällöt ennen julkaisua.



    Mediakompleksi-blogin bloggaajan ohje

    Uusimmat jutut

    • Upseeri tallentaa puhetta nauhurilla.

      Digiloikka, etätyö ja hybridityö

      17.9.2020
    • Median polarisaatiosta

      12.8.2019
    • Graffitit, visuaalinen viestintä ja asiantuntijuus

      19.12.2018

    Arkisto

    • ► 2020 (1)
      • ► syyskuu (1)
        • Digiloikka, etätyö ja hybridityö
    • ► 2019 (1)
      • ► elokuu (1)
        • Median polarisaatiosta
    • ▼ 2018 (16)
      • ▼ joulukuu (1)
        • Graffitit, visuaalinen viestintä ja asiantuntijuus
      • ▼ marraskuu (1)
        • Heijastimia syksyn pimeneviin iltoihin: liikkeenkaappaus ja sen mahdollisuudet
      • ▼ syyskuu (3)
        • Digitaalisen median työskentelymallit opetuksen kehittämisessä - Digiohjeita opetustyöhön 5
        • Digipaasto – Digiohjeita opetustyöhön 4
        • Digitapojen huomaaminen – Digiohjeita opetustyöhön 3
      • ▼ elokuu (4)
        • Koukuttava suunnittelu - Digiohjeita opetustyöhön 2
        • Kohti hyvää saavutettavuutta
        • Alustakapitalismi ja ekosysteemit - Digiohjeita opetustyöhön 1
        • Selkeämpää kieltä viralliseen verkkoviestintään
      • ▼ kesäkuu (3)
        • Yksin vai yhdessä
        • Kenen tarinoita kerromme?
        • Media-alan osaamistarpeiden tuulet(us)
      • ▼ toukokuu (1)
        • Siltoja työelämään
      • ▼ huhtikuu (2)
        • Alati muuttuva verkkokehitys opetuksen haasteena
        • Tekeekö Trump somesta eettisempää?
      • ▼ maaliskuu (1)
        • Uusi blogi pohtii median ilmiöitä

    Avainsanat

    alustakapitalismi benchmarkkaus Blogi design-etiikka dialogi digiohjeita opetustyöhön digisuunnittelu Digitaalinen viestintä digitaaliset palvelut digitaalisuus etiikka filter bubble Front-End Fatigue graafinen suunnittelu graffitit hook-malli julkishallinto käsikirjoitusryhmä koukuttaminen liikkeenkaappaus mediakasvatus mediakoulutus Medioituminen megatrendit Metropolia mobiilisovellukset mocap motion capture opettaminen opetusmateriaalin suunnittelu osaamisen tunnistaminen osaamismerkit palvelut palvelutietovaranto ryhmäkirjoittaminen saavutettavuusdirektiivi sosiaalinen media suomi.fi tarinankerronta tasa-arvo testaaminen tietoinen digitoiminta Trump verkkokirjoittaminen visuaalinen viestintä

    © 2015 Metropolia Ammattikorkeakoulu


    Sisällöt edustavat kunkin kirjoittajan henkilökohtaisia näkemyksiä, Metropolian johtoryhmän Pelinavaajat-blogi ilmaisee Metropolian virallista kantaa.

    Saavutettavuusseloste Tietosuojaseloste

    Jotta sivuston käyttö olisi sujuvaa, käytämme evästeitä ja suosittelemme niiden käyttöä myös Sinulle.  Voit tutustua tarkemmin evästeisiin tai poistaa ne kokonaan käytöstä asetukset-sivulla.

    Metropolian blogit
    Powered by  GDPR Cookie Compliance
    Tietosuojaseloste / Privacy Overview

    Kävijän tietokoneelle voidaan ajoittain siirtää ns. evästeitä (“cookies”).
    Evästeillä voidaan kerätä tietoja esimerkiksi miltä sivulta olet siirtynyt osoitteeseen, mitä www-sivujamme olet selannut ja milloin, mitä selainta käytät, mikä on näyttösi resoluutio ja käyttöjärjestelmä, sekä mikä on tietokoneesi IP -osoite eli mistä Internet -osoitteesta lähettämäsi tiedot tulevat ja minne ne vastaanotetaan.

    Evästetietojen avulla Palvelun kävijämääriä voidaan seurata Metropolian ja sen yhteistyökumppaneiden toimesta sekä analysoida ja kehittää kävijöitä paremmin palvelevaksi. Lisäksi Metropolian yhteistyökumppanit saattavat käyttää mainonnan kohdentamiseksi evästeitä, joilla kerätään tietoa kävijän vierailuista tällä ja muilla sivustoilla. Evästeiden avulla kerättyä tietoa käytetään kävijän kiinnostusten kohteiden perusteella kohdennetun mainonnan tuottamiseen. Evästeiden avulla tehdyssä mainonnan kohdentamisessa kävijää ei yksilöidä eikä tietoja yhdistetä kävijältä mahdollisesti muussa yhteydessä saatuihin henkilötietoihin

    Kävijällä on mahdollisuus estää evästeiden käyttö muuttamalla selaimensa asetuksia siten, että selain ei salli evästeiden tallentamista.  Kävijä hyväksyy, että joidenkin palveluiden osalta evästeiden käytön estäminen saattaa kuitenkin vaikuttaa palvelun toiminnallisuuteen.

    This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.

    You can adjust all of your cookie settings by navigating the tabs on the left hand side.

    Tarpeelliset evästeet / Strictly Necessary Cookies

    Tarpeelliset evästeet pitäisi olla aina käytössä jotta voimme tallentaa evästeet myöhempiä vierailujasi varten.

    Strictly Necessary Cookie should be enabled at all times so that we can save your preferences for cookie settings.

    Mikäli otat nämä evästeet pois käytöstä emme pysty tallentamaan niitä, ja joudut seuraavilla vierailuilla hyväksymään/kieltämään ne uudestaan.

    If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

    Kolmannen osapuolen evästeet / 3rd Party Cookies

    Käytämme sivustolla Google Analytics ja Addtoany -lisäosia kerätäksemme tietoa mm. vierailijoiden kävijämääristä, suosituimmista sivuista jne.

    Pitämällä evästeet päällä autat parantamaan/kehittämään palveluamme.

    —--

    This website uses Google Analytics to collect anonymous information such as the number of visitors to the site, and the most popular pages.

    Keeping this cookie enabled helps us to improve our website.

    Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!